Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ania
Ned Stark
19-11-2018, 11:14
Jedno studyjne Ani.
17164
Sorki za głupią może uwagę od lamusa foto ale od razu mi się ta trochę nienaturalnie skręcona szyja skojarzyła z filmem "Ze śmiercią jej do twarzy" ;)
Ned Stark
19-11-2018, 13:46
Sorki za głupią może uwagę od lamusa foto ale od razu mi się ta trochę nienaturalnie skręcona szyja skojarzyła z filmem "Ze śmiercią jej do twarzy" ;)
Zaraz, zaraz co to znaczy "nienaturalnie skręcona szyja"? Nienaturalnie oznaczałoby, że przy użyciu jakiegoś narzędzia... k... nie ma sensu wrzucać tu zdjęć... to jest moje ostatnie tutaj
Mi się podoba, ta niby nienaturalność chyba powoduje odstający materiał przez co jest złudzenie że głowa nad plecami prawie ale mi to nie przeszkadza.
Jeśli nie chcesz komentarzy to poproś o zamykanie tematu albo poinformuj żeby nie komentować.
Ned Stark
19-11-2018, 14:11
ale czy ja nie chcę? nie o to chodzi... po prostu i tak nikt tego nie ogląda, nikogo to nie obchodzi i nikomu się nie chce, mnie też się nie chce w sumie
Nienaturalnie skręcona szyja? Co wy bierzecie? Wyślijcie trochę:wink:
Dla mnie git zdjęcie, choć ten mały, niebieski kuciek od bluzki powinien zniknąć.
tbogdanowicz
19-11-2018, 17:36
Nienaturalnie skręcona szyja? Co wy bierzecie? Wyślijcie trochę:wink:
Dla mnie git zdjęcie, choć ten mały, niebieski kuciek od bluzki powinien zniknąć.
Prawie ze wszystkim się zgadzam.
Prawie, bo to dla mnie wspaniale naturalnie pokazana piękna młoda kobieta. Słowo "git" tego nie oddaje :-).
Żeby nie była za słodko, to wolę gdy bardziej widać fakturę skóry. Za to minimalnie bardziej bym wyprasował bluzkę przy koronce.
Jak możesz, to zrób więcej zdjęć tej modelce. Oboje powinniście być z tego zadowoleni.
Prawie ze wszystkim się zgadzam.
Prawie, bo to dla mnie wspaniale naturalnie pokazana piękna młoda kobieta.
No to naturalność jednak zupełnie różnie rozumiemy
Ned Stark
19-11-2018, 18:15
Zgadzam się co do tego farfocla i prasowania... ale nie no, światło błyskowe ma sztuczny charakter, ja przez naturalność rozumiem światło zastane... ono nie świeci jednocześnie z przodu i od tyłu ;-)
jurkarol
19-11-2018, 19:39
na pierwszy rzut oka kojarzy mi się ze scena z Egzorcysty, gdzie dziewczynka wykręca głową na wszystkie strony i dookoła :)
w innej pozie bym ją widział
Jeden z najładniejszych portretów, jakie tu ostatnio widziałem... Bardzo malarski. Piękne, ciepłe światło, dograna kolorystyka, zjawiskowa modelka o niesamowitym spojrzeniu... Obrót głowy i spojrzenie przez ramię, jakby nieco zaskoczona spojrzała kto ją zawołał... Piękne.
Autorze .. a masz może mniej "zgrafizowaną" wersję ?
Jeden z najładniejszych portretów, jakie tu ostatnio widziałem... Bardzo malarski. Piękne, ciepłe światło, dograna kolorystyka, zjawiskowa modelka o niesamowitym spojrzeniu... Obrót głowy i spojrzenie przez ramię, jakby nieco zaskoczona spojrzała kto ją zawołał... Piękne.
Zobacz jak Ci nos urósł. :lol:
Zobacz jak Ci nos urósł. :lol:
A tobie co rośnie jak piszesz takie teksty? Ego?
Ned Stark , masz rację, odwiedzanie tego forum a tym bardziej publikowanie czegokolwiek przy poziomie wypowiedzi jak powyżej coraz większej ilości użytkowników zaczyna być pozbawione sensu. Użytkowników, których osiągnięciem fotograficznym na tym forum są trzy fatalne pstryki. Dziwi mnie trochę, że moderacja toleruje taki sposób "dyskusji", ale cóż... czas się żegnać...
Ned Stark
20-11-2018, 09:56
Musiałbym całą obróbkę od nowa grzebać - nie było jej wiele w sumie - z 15 minut grzebania, ale jednak :P
Nie każdy wrzuca po 5 wersji jednego zdjęcia.
Co do zdjęcia, podoba się.
Jedyna rzecz, której starałbym sie pozbyć, to podświetlenie tła. Reszta widzę stylizowana na ruskie portrety. Oni strasznie suwakami jadą, trudno się przełamać :)
Ned Stark
20-11-2018, 15:11
hm mówisz żeby czarnego użyć? Wieszam białe standardowo i ono się samo ściemnia - wiadomo, ale czarne to jest taka smoła... hm muszę spróbować następnym razem...
Widzę że nie można (lub jest to źle widziane) normalnie porozmawiać na temat obrabianych zdjęć i własnych wątpliwości ;) - to do Lassar
Ned Stark - przyjrzyj się plecom modelki ramieniu (ogólnie poniżej twarzy) i popatrz na twarz. Jeżeli ta różnica ci pasuje to ok, ja już nie będę więcej się odzywał.
Staram sie pisać o konkretnych sprawach które mnie uderzyły w danym zdjęciu. Tyle :)
Ned Stark
21-11-2018, 10:26
Można, a nawet trzeba. Nie wiem... ślepy jestem... dam jeszcze jedno żeby nie było, w końcu to forum mnie wychowało
17269
Bardzo mi się podoba. Świetna poza.
Nie rozumiem waszych kłótni.
Zdjęcia niesamowite, jakbym Rembrandta oglądał. Kolory, oświetlenie (z prawej u góry, z lewej coś i na tło?), cudnie wyszło.
Poza na pierwszym w niczym mi nie przeszkadza, obejrzała się dziewczyna przez ramię, nie wiem co w tym dziwnego i nienaturalnego.
Mi też na 1 jakoś się nie widzi ta poza, lepiej by wyglądało jak by głowa nie była przechylona. Jakaś delikatna nienaturalność się wkradła. Nie chciałem pisać od razu bom amator a zdjecia zacne pod pozostałymi aspektami.
Ned Stark
21-11-2018, 14:15
Nie rozumiem waszych kłótni.
Zdjęcia niesamowite, jakbym Rembrandta oglądał. Kolory, oświetlenie (z prawej u góry, z lewej coś i na tło?), cudnie wyszło.
Poza na pierwszym w niczym mi nie przeszkadza, obejrzała się dziewczyna przez ramię, nie wiem co w tym dziwnego i nienaturalnego.
Świecone jest z przodu beauty dish z gridem, z tyłu dwie kontry na włosy - lampy gołe z wrotami i gridami. Na tło nic nie daję - nic takie nie mam żeby na nie zaświecić - wieszam po prostu białą płachtę i ona się cudownie przyciemnia.
tbogdanowicz
22-11-2018, 21:07
No to naturalność jednak zupełnie różnie rozumiemy
fafniak
Hmmm..., co uważasz za mało naturalne???
Że za mocno zaświecone? Tak, "zjadło" trochę fakturę skóry. Ale modelka nie jest strasznie "pomalowana" w jakimś programie do obróbki jak często bywa. W oczach widać nawet soczewki kontaktowe (zakładam że że korekcyjne, a nie barwne"). Czy sztuczne światło powoduje, że zdjęcie nie pokazuje naturalnego piękna???
Jako amator pytam poważnie, kogoś kto robi świetne zdjęcia.
Ależ już napisałem - obejrzyj jak wygląda skóra na twarzy i ramionach/plecach
tbogdanowicz
22-11-2018, 22:19
Może się nie znam, ale dla mnie to gładka skóra z dobrym makijażem i lekko za mocno oświetlona.
Jeśli jest inaczej, to chętnie się dowiem.
Mogę opisać tylko swoje wrażenia
Ja w obróbce jestem słaby
Twarz wydaje mi się potraktowana za mocno
albo matowym pudrem + rozjaśnienie
albo zmatowiona obróbką + rozjaśnienie
teraz druga sprawa
"na oko" wygląda na to ze twarz ma więcej dominanty czerwieni
a ramiona żółci
Dodając te dwie sprawy dla mnie wygląda to sztucznie po prostu
Rozjaśnienie dookoła lewego oka modelki (szczególnie na połączeniu z nosem) - spłaszczone i według mnie to nie jest praca samego światła
Oczy podkreślone nadmiernie - tak to wygląda dla mnie
tbogdanowicz
23-11-2018, 08:07
Dzięki.
Właśnie dzięki takim uwagom, można się dużo nauczyć.
Jak napisałeś o tym kolorze, to aż zdziwiłem się że nie zwróciłem na to uwagi - tak wyraźnie to widać. Co do okolic oka i nosa, to uznałem że to od za mocnego w tym miejscu światła. Nie mam doświadczenia w obróbce.
kurczeblade
23-11-2018, 09:21
ale czy ja nie chcę? nie o to chodzi... po prostu i tak nikt tego nie ogląda, nikogo to nie obchodzi i nikomu się nie chce, mnie też się nie chce w sumie
Ale się uśmiałem. Nie przejmuj się, ja tu setki komentarzy takich przeczytałem i powiem Ci ubaw po czubek głowy :D to forum jest patologiczne pod względem oceniania zdjęć, tutaj same klasyki, gdzie musi być modelka wyprostowana na pazia, kompozycja w złotym podziale, a zdjęcie najlepiej zrobione. B, a jeszcze lepiej - jakbyś był w kółku adoracyjnym i się wzajemnie z każdym tu głaskał, to wtedy wystawiasz obojętnie gniota i lecą ochy, achy :D
a zdjęcie bardzo fajne!
Ned Stark
23-11-2018, 11:00
Dobra rzemieślnicza robota. Z łagodniejszą obróbką byłoby mi bliższe ale skoro rynek chce takich, to niech ma.
Irytacja autora już rzemieślnicza nie jest.
Zaraz tam irytacja... widzisz uwagi Fafniaka to ja biorę na poważnie... to jest to co chcę przeczytać - oczywiście mogę się zgadzać lub nie albo nie widzieć tego teraz, ale zobaczę to jutro... "Rynek" u mnie nie działa bo ja jestem fotografem-hobbystą-amatorem czyli się bawię dla samego siebie ;-)
kurczeblade i tak najważniejsze, że podoba się modelce... mnie się rzadko podoba coś co zrobię, a tu mi się podoba (drugie bardziej co prawda)... może ciut za mocno pojechałem w obróbce, na dzień dzisiejszy nie widzę tego, ale na pewno modelina nie wygląda jak z horroru Egzorcysta... ani z serialu Nawiedzony dom na wzgórzu...
"Rynek" u mnie nie działa bo ja jestem fotografem-hobbystą-amatorem czyli się bawię dla samego siebie ;-)
Nie wiedział byś o takiej obróbce, gdyby rynek nie wymusił takich do niej narzędzi :) Rzemieślnik różni się od amatora hobbysty tylko tym, że ten pierwszy zawsze musi zadowolić klienta. Warsztatowo jesteś gotowy do tej "misji".
U mnie już wyraźnie widać odwrót od gładzenia. Może to wina tego co ludzie sami potrafią zrobić na telefonach, a może zwiększa się świadomość tego, co dla nas zdrowsze. Robi się moda na fotografię ekologiczną z wolnego wybiegu.
"rynek" kształtuje też oczekiwania amatorek a tym bardziej modelek
- - - - kolejny post - - - - - -
Zaraz tam irytacja... widzisz uwagi Fafniaka to ja biorę na poważnie...
Dziekuję że nie odbierasz moich uwag jako ataku.
Pamiętaj o tym że nie jestem nieomylny :D - może się tez okazać że plotę androny :) - DystaNS :)
markoniMark
19-10-2023, 18:26
Fajny portret, taki chyba troszkę w stylu retro.