Zobacz pełną wersję : D3 używany czy niższy model ale nowy?
Witam wszystkich Panie i Panów - jest to tutaj mój pierwszy post tym nie mniej wszystkim cześć.
Moje pytanie jak w tytule D3 używany ale naprawdę w świetnym stanie z przebiegiem 8k i za 1000 euro czy dołożyć na nowy model ale niższy np. D750 lub D810?
Chciał bym cyfre z FX i gniazdem PC to dla mnie taki standard.Od dwóch lat pstrykam D70s tak dla zabawy za którą dałem 40euro z przebiegiem 12k bo wogóle to siedze w analogu od 30 lat.
Warto przymierzyć do ręki i oka, wsłuchać się w dźwięki mechaniki, przemyśleć do jakiego materiału ma służyć i w jakich warunkach będziesz fotografował. Przykładowo bardzo mi leżał D700 czy F4, oba z gripami wypełnionymi aku, ciężkie, solidne, znakomite wrażenia z użytkowania. Ale jakoś chętniej targam plasticzanego wypierdka D750, tak samo jak lepiej w podróży sprawdzał się F80. Więc kwestia dla kogo i do czego. Swoją drogą za taką kwotę to szukałbym raczej D3s/x.
Zależy do czego chcesz używać aparat. D3 to ogromny przeskok jakościowy w porównaniu do D70s. Szybki i celny AF, zasadniczo niewrażliwy na BF i FF. Wg współczesnych standardów trochę mało pikseli, ale jak się nie robi metrowych wydruków to jest OK.
Nikon D3 to 2007 rok. D810 i D750 powstał 7 lat później w 2014 roku. Tak więc postęp technologiczny znaczy. Niesamowita matryca i dużo lepsze wysokie ISO .
Zależy do czego chcesz używać aparat. D3 to ogromny przeskok jakościowy w porównaniu do D70s. Szybki i celny AF, zasadniczo niewrażliwy na BF i FF. Wg współczesnych standardów trochę mało pikseli, ale jak się nie robi metrowych wydruków to jest OK.
Mam taki ambitny plan na przyszłość,dokupić do swojego Dursta insert cyfrowy i......dalej już wiesz;)
- - - - kolejny post - - - - - -
W necie można znaleść sporo informacji ale nie zawsze trafnych,dlatego rady od ,,ludzi ,, na forum są jak dla mnie bardziej konkretne bo przeżyte na własnej skórze - dzięki.
Miałem D3, niestety musiałem sprzedać. Różni się od D70s praktycznie wszystkim, od gabarytów po ekran, to tak na pierwszy rzut oka. To zupełnie co innego, ale czy zdecydowanie lepszego, zależy do jakiej fotografii. Do krajobrazów tu bym się zastanowił. Ciężko będzie znaleźć egzemplarz nie styrany. Niektórzy mogą Cie namawiać do D700 bo podobno to to samo co D3 - miałem oba równolegle i na pewno nie jest to to samo.
nikoniarz
20-11-2018, 10:14
Niektórzy mogą Cie namawiać do D700 bo podobno to to samo co D3 - miałem oba równolegle i na pewno nie jest to to samo.
W niektórych zastosowaniach D700 będzie lepszym wyborem od D3.
zeberek1
20-11-2018, 10:14
D3 to poprostu cholernie solidna maszyna! Nowsze matryce owszem mają swoje plusy ale nie każdy potrzebuje ich aż tak bardzo. Samo użytkowanie D3 to jednak swego rodzaju przyjemność. Mam go od kilku lat w tej chwili z przebiegiem mniej niz 30tyś i sprzedawać nie zamierzam raczej.
Pewnie jest w jakimś stopniu kwestia subiektywna, dla mnie plusów D700 względem D3 nie znalazłem - chyba że ktoś myśli o wielkości i wadzę D3 jako minusy, mnie to nie przeszkadzało nawet podczas targania całych klamotów przez tydzień lud dwa w górach.
A wracając do GŁÓWNEGO pytania, to biorąc pod uwagę to co JA fotografuję, to z wyżej wymienionych aparatów wziąłbym bez wahania D810 ( akurat masz na giełdzie od zaufanego Nikoniarza )
Wszystko zależy do czego to ma służyć. Każdy z tych aparatów po D70s będzie petardą. Ale między sobą też różnią się ogromnie.
D3 jest pancerny i szybkostrzelny. Ale matryca sporo odstaje od współczesnych standardów. Zarówno rozdzielczość, jak i wysokie ISO. D3s miał już dużo lepszą matrycę, chociaż też tylko 12 Mpix.
Wymóg gniazda PC wskazuje na studio (tak przy okazji, to D750 go nie posiada). A tu liczy się rozdzielczość i D810 zdecydowanie wygrywa. A ja bym zaproponował wręcz D800. Teraz można je kupić za śmieszne pieniądze. Obrazek będzie praktycznie taki sam jak w D810.
Podepnę się na szybkiego :) ja od paru dobrych lat posiadam właśnie D3, moje zainteresowania to jednak astrofotografia, od prawie 2 lat wyjeżdżam prawie tylko w nocy z aparatem :) moje zdjęcia to najczęściej czas od 20 do 30 sekund i ISO 3200, i widzę, że tutaj potencjał matrycy się kończy i mam chęć jednak wskoczyć na większe ISO przy takim czasie, tylko co tu wybrać jednak D3 to piękna ergonomia, idealny wizjer, solidna obudowa, dla mnie to też bardzo ważne, czy jest sens wskoczyć na model D800 może D4 (oczywiście używane) brałem też pod uwagę D 750 lub D 610 ale to już chyba plastyk fantastyk, aczkolwiek z dobrą matrycą, pozdrawiam
D800 ze względu na rozdzielczość matrycy. Albo D600 jeśli priorytetem jest cena.
Pancerność czy szybkostrzelność D4 w astro są raczej mało przydatne.
Jeśli coś tylko D800 (cena używanych korpusów mi odpowiada) tylko ciekawe czy wiele zyskam w porównaniu z D3 jeśli chodzi o wysokie czułości, czy to będzie znacząca przepaść :)
Bardzo dużo. Nawet 1:1 jest lepiej. A po przeskalowaniu do 12Mpix przepaść.
Nie składasz fotek żeby się pozbyć szumu?
Nie składam, jakiś fetysz mam co do jednego ujęcia, czyli coś takiego, oczywiście z D3 :) dlatego szukam czegoś co mi pociągnie czas 30 sekund z ISO 6400, ogólnie to nawet redukcje szumów mam wyłączone, itp. duperele co mogły by usunąć gwiazdki myśląc, że to szum
17397
Szukaj D800A
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/discontinued/digital-cameras/2018/d810a
Wiem wiem :) moje oczko w głowie, cena zaporowa :) chyba, że używany ale chyba w Polsce jest ich zbyt mało, bo jeszcze nie widziałem ofert na rynku wtórnym
Czy przy 1:1 na wysokim ISO D800 lepsza? Nie zauważyłem. Raczej na obu starałem się nie przekraczać ISO 3200. Nie sprawdzałem przeskalowania. To co zyskujesz mocno w stosunku do D3, to dynamika. Tutaj postęp bardzo zauważalny. A ten link prowadzi do D810A, czyli wersję wyższego modelu od D800. Może poszukać właśnie D810, bo w tym przypadku śmiało można robić na 6400.
stachmuszel
24-11-2018, 16:59
Bardzo dużo. Nawet 1:1 jest lepiej. A po przeskalowaniu do 12Mpix przepaść.
Już kiedyś Tomku ustaliliśmy, że "ta przepaść" to około 1-1 1/3EV. Dla niektórych "dużo", dla innych "tylko troszkę".
Analizując Twoje posty doszedłem do wniosku, że chyba bardzo nie lubisz matryc z D700/D3 ;-)
Nie lubię ich czyścić, mają bardzo ciasne komory.
Różnica powyżej 1EV to już przepaść, wszystkie kolejne generacje dawały zysk max 1/3 EV. Tylko po D3/D700 i D300/D90 był taki skok (wcześniej po zmianie CCD na CMOS).
Różnica w cenie obiektywu jaśniejszego o 1EV jest większa niż w cenie body. A za body płaci się tylko raz, w obiektywach za każdy razem trzeba dopłacić za jaśniejszy.
Obiektywy jasne już mam, zostało wymienić body na coś bardziej "rześkiego" i teraz już sam nie wiem czytam testy opinie itp. i dołożyć do tego D810 czy jednak D800, hmmm :)
Różnicy w obrazku nie zauważysz. Da astro zapoluj na D800E. Mory na gwiazdach raczej nie uzyskasz, a będzie ostrzej.
Obiektywy jasne już mam, zostało wymienić body na coś bardziej "rześkiego" i teraz już sam nie wiem czytam testy opinie itp. i dołożyć do tego D810 czy jednak D800, hmmm :)
Sądzę, że warto dołożyć do D810.
Na Twoim miejscu poszukałbym jednak czegoś z nowszą, lepszą matrycą. D3 jest mimo upływu lat świetny, lecz nie do wszystkich zastosowań idealny, w tym do astro. Nowsze matryce pozwolą na uzyskanie całkiem ciekawych efektów.
Wszystko się zgadza, w głowie mam D800 albo D810, różnica w cenie używanych korpusów to około 2 tyś. zł i zastanawiam się czy warto dopłacać do D810, ale chyba warto patrząc na testy, a D3 sobie zostawię na spacery z rodziną jednak wbudowany grip sprawia dużo przyjemności :)
zastanawiam się czy warto dopłacać do D810, ale chyba warto patrząc na testy
Co ma lepszego D810 w astro? ISO 64? Pół klatki więcej?
Nawet sprawny AF nie jest potrzebny bo ostrzy się ręcznie lub w LV.
Za to ma dużo gorszą matrycę do takich zastosowań. Widziałeś darki z obu?
Dla interesującego Cię ISO 3200 ilość zakłóceń na czasie 300 s.
D800 - 31
D810 - 605
https://www.optyczne.pl/185.7-Test_aparatu-Nikon_D800_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW.h tml
https://www.optyczne.pl/281.7-Test_aparatu-Nikon_D810_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW.h tml
W cenie 810 masz 800 + prowadzenie i może jeszcze nawet troszke zostanie ;)
Jednocyfrówka ciut jednak duża i nie zawsze sie chce taszczyć. Bardziej "kompaktowy" dla mnie jest D700 :D tylko teraz nawet nie ma jak czegokolwiek pofocić bo u mnie wieczne zachmurzenie :\
stachmuszel
27-11-2018, 22:24
...Za to ma dużo gorszą matrycę do takich zastosowań. Widziałeś darki z obu?
Dla interesującego Cię ISO 3200 ilość zakłóceń na czasie 300 s.
D800 - 31
D810 - 605
...
A jam myślał, że to te same matryce.
TOP67 i reszta kolegów, dzięki śliczne za wszystko, decyzja zapadła poluję na D800 :) a matryca na mojej szklarni mam nadzieje, że pokaże pazur ( Sigma Art 14mm + 20mm + 35mm ) dzięki raz jeszcze
Ja czekam na astrofoty z tego zestawu ;)
Na chwilę obecną Nikon D3 z jednego strzału plus Sigma 20 1.4, robi taką robotę :)
17669
Elegancko :)
Dasz rade zrobić któregoś dnia na 1.4 i 1.8? Stojąc przed wyborem 20stki między Artem a Nikkorem wybrałem jednak tego drugiego ze względu na gabaryty. Jestem ciekaw jak dużo światła trace ;)
Oczywiście jak tylko pogoda się poprawi, ruszę na nocne łowy i zrobię porównanie na tych przysłonach, na 20 mm :)
Wracając do tematu nadal nie było pogody by jechać na nocne zdjęcia :( ale znalazłem taką stronkę
http://www.spencerscamera.com/recommended-cameras-astro.cfm
i wychodzi na to, że mojego Nikona D3 nie da się modyfikować pod astrofotografię, no nic kupię chyba sobie D610 i go przerobie :)
Skąd ja to znam. Raz... rano... kilka gwiazdek się przebiło zza chmur a tak jedna wieczna zachmurzyna :(
z obserwacji moich i ilości zdjęć to najwięcej robię w kwietniu i październiku, czyli jeszcze troszkę i będzie sezon na gwiazdki :)
Lifezoom
06-06-2019, 16:27
czesć wszystkim.
Nie miałem okazji sie przywitać więc czynię to właśnie teraz. Sam osobiście mam D3 od ponad roku. Miałem wcześniej d700 i szczerze powiem że to super maszynka. Mi jednak zależało na szybkości i ergonomii i D3 jest dla mnie idealny. Faktycznie d700 to nowsza i bardziej zaawansowana konstrukcja ale moim zdaniem trzeba pamiętac o najważniejszej rzeczy - mianowicie D3 to reporterskie body to pracy w kazdych warunkach, szybkie, niezawodne ale reporterskie. Świetne do przyrody, rajdów, pokazów lotniczych itp wszędzie tam gdzie liczy się szybkość. Moim zdaniem to świetny aparat i ja swojego raczej nie sprzedam. Zbyt dobrze leży mi w ręku.
nikoniarz
06-06-2019, 21:15
Faktycznie d700 to nowsza i bardziej zaawansowana konstrukcja
@Lifezoom (https://forum.nikoniarze.pl/members/85217-Lifezoom) muszę przyznać, że całkiem interesujące stwierdzenie... Czym objawia się owe zaawansowanie konstrukcyjne?
Czym objawia się owe zaawansowanie konstrukcyjne?
Funkcją czyszczenia matrycy. :lol:
I może wybierakami na gripie. ;)
nikoniarz
06-06-2019, 21:35
Funkcją czyszczenia matrycy. :lol:
I może wybierakami na gripie. ;)
No faktycznie, mimo posiadania nawet nie zdawałem sobie sprawy :D Wypas na maxa...
Rossi_PL
07-06-2019, 12:55
czesć wszystkim.
Nie miałem okazji sie przywitać więc czynię to właśnie teraz. Sam osobiście mam D3 od ponad roku. Miałem wcześniej d700 i szczerze powiem że to super maszynka. Mi jednak zależało na szybkości i ergonomii i D3 jest dla mnie idealny. Faktycznie d700 to nowsza i bardziej zaawansowana konstrukcja ale moim zdaniem trzeba pamiętac o najważniejszej rzeczy - mianowicie D3 to reporterskie body to pracy w kazdych warunkach, szybkie, niezawodne ale reporterskie. Świetne do przyrody, rajdów, pokazów lotniczych itp wszędzie tam gdzie liczy się szybkość. Moim zdaniem to świetny aparat i ja swojego raczej nie sprzedam. Zbyt dobrze leży mi w ręku.
Przez kilka lat fotolotnicy ukochali sobie D810, D500 i D850. D810 jest "najwolniejszy" z nich (5fps) a mimo to daje radę.
Przemasl
14-06-2019, 17:30
Szkoda że taka maszyna idzie w zapomnienie, kilka lat temu nieosiągalny cel, obecnie do kupienia za grosze. Mima że mam nowszego d600 to d3 robi główną robotę i to nie tylko w reportażu.
zeberek1
14-06-2019, 17:55
Niestety... Pęd szczurów musi trwać dalej! Szczególnie w dziedzinie ślubno kotletowej. Tam największe uzasadnienie ma D850. Po to zeby potem oddać młodym fotografie w formacie 15x21... Bo przecież D3 już takich nie zrobi!
david555
15-06-2019, 16:27
Niestety... Pęd szczurów musi trwać dalej! Szczególnie w dziedzinie ślubno kotletowej. Tam największe uzasadnienie ma D850. Po to zeby potem oddać młodym fotografie w formacie 15x21... Bo przecież D3 już takich nie zrobi!
Ślubna usługówka ociera się o portret, a tam już warto powalczyć o detal, szczególnie kiedy klient zażyczy sobie plakacik.
DR w tej walce, również nie jest bez znaczenia, a i możliwość wycinanek, co daje naprawdę sporą swobodę, dlatego między innymi, "kotleciarze" korzystają z serii D8xx, zamiast z jednocyfrowców.
D3/D4/D5 mają świetny AF, ale panna młoda rusza się jednak wolniej od piłkarza, pustułki w locie, czy F16.
Rossi_PL
15-06-2019, 18:38
Szkoda że taka maszyna idzie w zapomnienie, kilka lat temu nieosiągalny cel, obecnie do kupienia za grosze. Mima że mam nowszego d600 to d3 robi główną robotę i to nie tylko w reportażu.
Szczerze mówiąc to jeżeli jara Cię samo obcowanie z jednocyfrakiem to spraw sobie takiego ładnego D3 do 3000zl. Ładne D3s widzę już w przedziale 4500-5000. Życie jest krótkie, także jeżeli chcesz i masz możliwości to nie czekaj:-)
nikoniarz
15-06-2019, 19:23
Szczerze mówiąc to jeżeli jara Cię samo obcowanie z jednocyfrakiem to spraw sobie takiego ładnego D3 do 3000zl. Ładne D3s widzę już w przedziale 4500-5000. Życie jest krótkie, także jeżeli chcesz i masz możliwości to nie czekaj:-)
Masz jakiegoś linka odnośnie ładnego D3 za 3.000 zł? Chętnie kupię za tyle. Bo z tego co widzę, to za ładnego trzeba dać jednak bliżej 4.000zł.
Przemasl
17-06-2019, 21:22
tak sie składa że mam d3 z przebiegiem 50tyś pewnym, w zestawie sklepowym i nie mogę znaleźć nabywcy za te 3tyś z groszami.
nikoniarz
17-06-2019, 21:23
tak sie składa że mam d3 z przebiegiem 50tyś pewnym, w zestawie sklepowym i nie mogę znaleźć nabywcy za te 3tyś z groszami.
Daj link na pw.
Senketsu
18-08-2019, 02:44
Ja tak od siebie dodam, że po wakacjach uzbieram sobie na D3, zawsze go chciałem i czemu by po latach nie spełnić swojego marzenia ze starych lat, sentyment pozostał, a cena jest już na tyle niska, że kusi bardzo ;)
nikoniarz
18-08-2019, 08:52
Ja tak od siebie dodam, że po wakacjach uzbieram sobie na D3, zawsze go chciałem i czemu by po latach nie spełnić swojego marzenia ze starych lat, sentyment pozostał, a cena jest już na tyle niska, że kusi bardzo ;)
Ceny owszem, niskie. Ale najczęściej to już mocno wyeksploatowany sprzęt jest w tych niskich cenach. Za przyzwoitą sztukę trzeba dać 3.000 zł a nawet i trochę więcej. Kupowanie czegoś z przebiegiem na poziomie 300-500 tys chyba nie do końca ma sens...
stachmuszel
19-08-2019, 07:51
Senketsu, powiedz mi, po co Ci tyle puszek? ;-)
zeberek1
19-08-2019, 08:17
Bo kazda kolejna zrobi na pewno lepsze zdjęcia... I niestety wielu z nas tak ma. A potem szafa 3 drzwiowa pęka w szwach...