PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom Classic CC 7.4 - przeniesienie obrabianych zdjęć na inny dysk

dominikzw
17-11-2018, 21:12
Witam
Zgrałem zdjęcia na dysk C: na pulpit. Obroniłem sporą część, ale niestety muszę te pliki źródłowe zgrać na dysk zewnętrzny na F:. Niestety jak zgram zdjęcie i program uruchomię to wiadomo że pokazuje że nie znajduje pliku.
Czy jest jakiś sposób żeby zaimportowane już zdjęcia i obrobione pobierał dalej z pliku źródłowego ale z nowej ścieżki np. F?
Czy jedynym rozwiązaniem to obrobienie wszystkich zdjęć zrobienie exportu zdjęć i jak zgram pliki źródłowego do nowej ścieżki i będę chciał coś z danym zdjęciem obrobić to cała zabawa na nowo??

dziękuje za pomoc

badtorro
17-11-2018, 21:25
zaznacz pliki w lightroomie i przenieś je do innego folderu używając lightrooma, przeciągnij i puść nad folderem w którym chcesz żeby były

dominikzw
17-11-2018, 21:31
Dziękuje za odpowiedź, ale szczerze mowiąc nie wiem jak. Z pozycji Library mam zdjęcia , ale nie widzę foldera /dysku na który chce przenieść...

avzi
18-11-2018, 09:07
Miałem ten sam problem niedawno, tyle że z wcześniejszą wersją LR.
Wystarczy w trybie edycji danego katalogu w LR wybrać opcję zapisu metadanych do zaznaczonych plików. Potem możesz je przenosić w nowe miejsca już z całą "pamięcią ich edycji w LR".

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

dominikzw
18-11-2018, 10:10
A mozesz powiedzieć jak to zrobic??

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

p.s.

w trybie develop jak mam na samym dole zdjęcia, klikam prawym mysz i wybieram metadata - save metadata to file

Dobrze myślę??

avzi
18-11-2018, 10:43
Generalnie chodzi o to, żeby dodać pliki xmp do plików nef.
Robi się to tak:
1. W trybie develop zaznaczasz zdjęcia, które chcesz potem przenieść gdzieś indziej.
2. Klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz kolejno "Metadata" - > "Save metadata to files"

Wtedy do katalogu z plikami nef zostaną dopisane pliki xmp. Całość możesz potem przenosić gdziekolwiek chcesz i dopóki plikom nef będą towarzyszyć pliki xmp zachowasz zapisaną w nich historię edycji.

avzi
18-11-2018, 10:45
Nie doczytałem tego co napisałeś i powtórzyłem w zasadzie po Tobie.
Tak, dokładnie tak jak piszesz. [emoji16]

dominikzw
18-11-2018, 10:48
Bardzo Ci dziękuję za szczegółowy opis

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka