Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Lanzarote

wasciu
16-11-2018, 20:07
Cześć,

zimno się robi za oknem, więc wzięło mnie na wspomnienia. Prezentuję kilkanaście zdjęć wakacyjnych z jednej z wysp kanaryjskich - wulkanicznej Lanzarote.
Zapraszam do oglądania i komentowania.

Na wyspie obowiazują przepisy dotyczące zabudowy, które mówią, że zabudowa musi być niska, zewnętrzny kolor budynku musi być biały, a drzwi/okiennice mogą występować tylko w trzech kolorach: niebieskim, zielonym i brązowym (można to zaobserwować na zdjęciach 1-4).

1.
17064

2.
17063

3.
17065

4.
17066

Kolejne 3 zdjęcia (5-7) to nic innego jak wulkany (których na wyspie jest na pęczki).

5.
17067

6.
17068

7.
17069

8. Zielone jeziorko w El Golfo (trzeba się spieszyć żeby je zobaczyć bo z roku na rok jest coraz mniejsze!)
17070

9. A tu unikalny w skali światowej sposób uprawy ... winogron! Każda winorośl sadzona jest w dołku, który z jednej strony ogrodzony jest murkiem (tzw. Los Zocos - pełni funkcję ochrony przed wiatrem).
17071

A na koniec trochę wody i wschód słońca ...

10.
17072

11.
17073

Pozdrawiam

Greg77
20-11-2018, 22:36
Powiem tobie, ze milo sie oglada, wspomnienie calkiem udanych wakacji ktore mialem we wrzesniu...
Co do La Gerii to kadr widzialem za kazdym razem przejazdem a jak pojechalem tam na zdjecia to juz tak nie poszlo i przed wschodem slonca nie moglem sie tego doszukac.
Zdjecia bardzo turystyczne, pozytywne, ze wzgledu na to, ze bardzo polubilem te wyspe moj odbior jest malo obiektywny.

piotrekjeczen
22-11-2018, 21:13
2, 3, 4 - dobre kadry, cięcie palmy (tej po prawej stronie) psuje mi odbiór. Czwórka - ja bym poczekał, żeby ludzie sobie poszli ale poczekał jeszcze dłużej aby wkomponować w kadr jakiegoś ciekawego ludzia. I wydaje mi się że te kadry sa typowo architektoniczne :)
7, 8 - za przedmówcą, nie ma się czego czepić, ale jakby się tak chwilę zastanowić to można by to pokazać w ciekawszy sposób.
I na koniec mój faworyt czyli nr. 6 - moim zdaniem jest moc.

wasciu
22-11-2018, 22:14
Powiem tobie, ze milo sie oglada, wspomnienie calkiem udanych wakacji ktore mialem we wrzesniu...
Co do La Gerii to kadr widzialem za kazdym razem przejazdem a jak pojechalem tam na zdjecia to juz tak nie poszlo i przed wschodem slonca nie moglem sie tego doszukac.
Zdjecia bardzo turystyczne, pozytywne, ze wzgledu na to, ze bardzo polubilem te wyspe moj odbior jest malo obiektywny.

W sumie, to te zdjęcia są właśnie z września tego roku :) Niestety sam auta nie miałem, więc część kadrów pochodzi z wycieczki objazdowej (pech chciał, że był to jedyny pochmurny dzień tego wyjazdu!), ale udało się i wejść na dwa okoliczne wulkany. Cieszę się, że udało się ożywić wspomnienia :)

2, 3, 4 - dobre kadry, cięcie palmy (tej po prawej stronie) psuje mi odbiór. Czwórka - ja bym poczekał, żeby ludzie sobie poszli ale poczekał jeszcze dłużej aby wkomponować w kadr jakiegoś ciekawego ludzia. I wydaje mi się że te kadry sa typowo architektoniczne :)
7, 8 - za przedmówcą, nie ma się czego czepić, ale jakby się tak chwilę zastanowić to można by to pokazać w ciekawszy sposób.
I na koniec mój faworyt czyli nr. 6 - moim zdaniem jest moc.

Dziękuję za rzeczowe komentarze! Zgadzam się z każdym z osobna. Niestety nie przy każdym kadrze miałem tyle czasu ile bym chciał mieć. Uznałem, że więcej w tym secie krajobrazu niż architektury to wrzuciłem w jedno miejsce :)

krzysztofz24
22-11-2018, 22:29
Fajnie zobaczyc kawalek egzotyki, czuc troche klimatu tamtych stron swiata;-)
Ale zdjecia typowo turystyczne.