PDA

Zobacz pełną wersję : samyang 14 luźny pierścień ostrości

gswito
15-11-2018, 20:33
Witam.
Ostatnio podpiąłem samyanga 14 pod pełną klatkę i się zdziwiłem. Obiektyw nie ostrzył na nieskończoność. Na dx fotografowałem nim trochę gwiazdy i na ostrość nie narzekałem. Poszukałem w internetach i na yt jest poradnik jak skalibrować te obiektywy. Zrobiłem wszystko jak w filmie no i ostrość była... Była raz a po kręceniu pierścieniem nagle nie było a później znów była. Szukałem przyczyny i okazało się że cały pierścień ostrości wraz z gumą aż do osłony przeciw słonecznej ma luz około 1 lub 2 mm. Gdy docisnę pierścień w stronę osłony to ostrość jest gdy go cofnę ostrości brak. Nie mogę znaleźć żadnego info o takim problemie w necie więc chciałem zapytać czy ktoś się spotkał z takim luzem. Jeśli tak to czy ktoś wie jakie mogły by być koszty naprawy w serwisie :/ Nie mam nigdzie w okolicy serwisu blisko musiał bym albo do Katowic albo Krakowa jechać a do jednego albo drugiego mam godzinkę... Dlatego pytam najpierw tu bo nie chce specjalnie gonić a nie muszę tego szybko zrobić...
Wersja obiektywu to Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC.

17001

Studio5s
16-11-2018, 10:45
Witam. Z Twojego opisu problemu wynika że obiektyw prawdopodobnie rozkręcił się. Niestety bez obejrzenia trudno coś więcej powiedzieć.
Jedyne co mogę zaproponować to przesłanie go naszego serwisu, na bezpłatny przegląd z diagnostyką, po której zdecydujesz czy mamy go naprawiać czy też odesłań bez naprawy.

jo44
16-11-2018, 15:46
A nie jest to przypadkiem tak jak w niektórych Tokinach? Tam przesuwanie tego pierścienia włącza lub wyłącza AF.

gswito
16-11-2018, 16:42
Nie tu jest tylko manual focus który się ustawia kręcąc pierścieniem. Na razie się najwyżej wstrzymam i jak będę w Katowicach to podjadę na jakiś serwis żeby zobaczyli.

TOP67
16-11-2018, 17:18
Ten obiektyw łatwo się rozkręca (w sensie sam z siebie). Ale naprawa jest stosunkowo łatwa. Zwykle jednak nie ma widocznych luzów, tylko przestawia się skala.

gswito
17-11-2018, 14:27
Wiem. skalę poprawiłem ale cały pieścień się rusza lekko w strone soczewki i mocowania tak jak by w środku ze soczewką przez co zmienia się jej odległość i traci ostrość jeśli nie docisne pierścienia w stronę przedniej soczewki.

odzio
17-09-2021, 17:23
Oj dzisiaj sobie chyba kupię łopatkę archeologa na forum :)

Na czym zakończyła się przygoda z Twoim obiektywem? Do mnie właśnie dotarła używka z podobnym mankamentem i nie wiem, czy ją zwracać. Naprawiałeś to? Jaki był koszt usługi?

normo
18-09-2021, 15:09
Miałem to samo w Sami-e 10 mm/2,8 na pierścieniu powyżej czerwonego ringu, są trzy maleńkie otworki fi 2mm. Znajdują się tam śrubki które ustalają położenie pierścienia ostrości, wystarczy delikatnie (!) je dokręcić tak aby skala się pokryła i jest ok ! 15 minut pracy, a strachu co niemiara - bez serwisu - gratis :)