Zobacz pełną wersję : D7200 + Sigma - czy potrzebna kalibracja?
Quatspot
15-11-2018, 20:25
Witam
Zastanawiam się nad skalibrowaniem D7200 z Sigmą 17-50 tylko nie wiem czy mam ku temu powody. Czy po zdjęciu, które dodam poniżej jesteście wstanie określić czy kalibracja jest potrzebna? Zdjęcie skompresowane do rozmiaru 2400x1500, ostrość ustawiona w trybie single na napis "Pepsi-Cola". Czy według Was jest ok?
Radzę wysłać.
Dla świetego spokoju. Jeżeli nie wyślesz, to będziesz każde zdjęcie sprawdzał w powiększeniu, czy na pewno jest trafione zamiast cieszyć się z udanych kadrów.
Radzę wysłać.
Być może jestem jedyną osobą, ale mnie dokładnie taki zestaw źle skalibrowali w Sigmie. Muszę dawać korektę. Potwierdzone w innym serwisie.
Jak trafia na 50mm i f2.8 to po co wysyłać? Popatrz na swoje zdjęcia, jak jest kiepsko wysyłaj, jak dobrze, to po co?
Keszelski
15-11-2018, 21:00
Sprawdź jeszcze na LV. Jeśli nie trafia, to serwis. Dobrze też zrobić zdjęcia (jak LV jest OK, to normalnie przez wizjer) dla różnych wartości ogniskowej przy różnych odległościach
Ale tu chodzi o samopoczucie fotogfafera;)
Zamiast focić puszki i inne bateryjki, marnować czas i nerwy.
Radzę wysłać.:smile:
madebyzosiek
15-11-2018, 21:22
Jeżeli szkło jest na gwarancji, to bez zastanowienia wysyłać. Ja kalibrowałem w Gdyni już siedem szkieł i każde jest zrobione idealnie.
krzysztofz24
15-11-2018, 22:14
Radze robic zdjecia a nie przezywac czy co do milimetra trafia na odleglosci bliskiej minimalnemu ostrzeniu.
Troche zle dobrales scenerie, powaznie. Bo przed puszka nic nie ma i nie ma zobaczyc jak sie rozklada ostrosc przed punktem ostrosci.
Zakladajac ze przy 50mm i F2.8 i odleglosci jak tutaj okolo 70cm to glebia jest 2cm, 1 przed i 1 za.
Nie widze tragedi, porob troche zdjec takich normalnych z zycia. Portret z ostroscia na oko np.
Zwroc uwage ze polaczenie niebieskiego z bialym jest bardziej kontrastowe niz bialy a czerwony w odbiorze.
W sumie to nie wiem po co sie produkuje. Wyslij a potem pewnie bedziesz fotografowal linijke i zastanawial sie czy trafia co do milimetra.
To zdanie to w sumie nie do ciebie, wiec sie nie obrazaj.
Tak, chcialem troche zaprotestowac przeciwko zbytniemu onanizmowi sprzetowemu;-).
Widać inni mają więcej szczęścia niż ja. A, I czekałem ponad tydzień. Trochę mi przeszło wysyłanie dla świętego spokoju.
madebyzosiek
15-11-2018, 22:32
Widać inni mają więcej szczęścia niż ja. A, I czekałem ponad tydzień. Trochę mi przeszło wysyłanie dla świętego spokoju.No cóż, ja wolę mieć pewność, że szkło trafia z każdej odległości, a na zoomie na każdej ogniskowej. Nie mogę sobie pozwalać na loterię w tym zakresie, a ponieważ Sigma daje mi świetną możliwość kalibracji do aparatu, czego niestety nie zrobię w serwisie Nikona z Nikkorem (choć tu ratować się można serwisem Studio5s), to korzystam. Ponad tydzień to normalny czas. Na samą wysyłkę idą cztery dni, a serwis wyraźnie pisze, że kalibracja trwa od 7-10 dni. Można to sobie zaplanować.
Mam trzy Sigmy, z czego dwie nie ostrzą przez LV.
Mam zamiar wysłać na bezpłatną aktualizację, ale tak się za to zabieram, że chyba to ni nastąpi.
To nie ma czasu, to się nie chce, to może jutro :razz:
Tak że ten...
Radzę wysłać :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Aby nie zakładać nowego tematu chciałem zadać takie samo pytanie zestaw D7200 + sigma 17-50 f2.8.
Zrobiłem klika zdjęć testowych za pomocą FocCal 2.0xl i wg mnie mam FF. (ustawienie F2.8 na krótkim, długim końcu i pośrodku)
Jestem świeży w tym temacie. Czy wg was obiekty wymaga kalibracji?
Dziękuję za uwagi.17029170291703017031
Quatspot
16-11-2018, 14:37
Dziś zrobiłem nowy test. Nie wiem, jak dla mnie nie wygląda to za ciekawie ;/ Być może przesadzam, ale na żadnej ogniskowej, a w sumie robiłem na 4 ogniskowych, nie złapało ostrości na gazetce. Tło w tle też rozmazane. Być może tak ma być i jak wyolbrzymiam.
Czas 1/30, f/2.8, ISO 400 dla 17mm i 28mm
Czas 1/40, f/2.8, ISO 400 dla 35mm i 50mm
17034
17035
17036
17037
madebyzosiek
16-11-2018, 14:48
Tło w tle też rozmazane.
:) :) :)
Tło w tle... Chyba się kwalifikuje na złote usta :D
Jakim punktem ustawiałeś ostrość na tych zdjęciach? Bo mi to wygląda na centralny, czyli ostrość na kartonie, czyli front focus na każdym zdjęciu. Nie szkoda migawki na takie cuda? W poniedziałek nadajesz aparat z obiektywem, w kolejny poniedziałek robisz zdjęcia bez myślenia - trafił, czy też nie...
Quatspot
16-11-2018, 14:52
:) :) :)
Tło w tle... Chyba się kwalifikuje na złote usta :D
Jakim punktem ustawiałeś ostrość na tych zdjęciach? Bo mi to wygląda na centralny, czyli ostrość na kartonie, czyli front focus na każdym zdjęciu. Nie szkoda migawki na takie cuda? W poniedziałek nadajesz aparat z obiektywem, w kolejny poniedziałek robisz zdjęcia bez myślenia - trafił, czy też nie...
Hehe tło w tle to taka gra słów wynikająca z małej irytacji. Tak, centralny punkt ostrości na środek. Migawki mi nie szkoda, kupiłem to body żeby robić nim zdjęcia, a nie podziwiać jak leży na półce.
Czyli Twoim zdaniem kwalifikuje się to do kalibracji?
madebyzosiek
16-11-2018, 15:23
Hehe tło w tle to taka gra słów wynikająca z małej irytacji. Tak, centralny punkt ostrości na środek. Migawki mi nie szkoda, kupiłem to body żeby robić nim zdjęcia, a nie podziwiać jak leży na półce.
Czyli Twoim zdaniem kwalifikuje się to do kalibracji?
Możesz spróbować na mikroregulacji najpierw, bo ten front focus widać na każdym z tych zdjęć. Ale mi by się nie chciało, właściwie nawet jak widzę, że sobie z Sigmą poradzę dockiem, to wysyłam, bo mam większe poczucie spokoju ;) Ja dodatkowo potrzebuję mieć zawsze pewność, że ze wspomaganiem z lampy szkło będzie trafiać, więc zawsze wysyłam aparat, szkło i lampę i proszę o kalibrację i sprawdzenie poprawności działania ze wspomaganiem z lampy. Miałem skalibrowaną przez siebie Sigmę 17-70, nie miałem wrażenia żeby było coś z nią nie tak, ale mam większe poczucie spokoju ;)
Wysłałem. Kalibracje Sigma przeprowadziła źle. Musiałem dokaliborować dockiem sigme 18-35 znowu, i to wartościami typu -15 dla kazdej ogniskowej.
Wyśle ponownie jak bede mial czas, i brak pracy. Mi kaliborwali od 6 pazdziernika do 24.
Quatspot
16-11-2018, 15:37
Możesz spróbować na mikroregulacji najpierw, bo ten front focus widać na każdym z tych zdjęć. Ale mi by się nie chciało, właściwie nawet jak widzę, że sobie z Sigmą poradzę dockiem, to wysyłam, bo mam większe poczucie spokoju ;) Ja dodatkowo potrzebuję mieć zawsze pewność, że ze wspomaganiem z lampy szkło będzie trafiać, więc zawsze wysyłam aparat, szkło i lampę i proszę o kalibrację i sprawdzenie poprawności działania ze wspomaganiem z lampy. Miałem skalibrowaną przez siebie Sigmę 17-70, nie miałem wrażenia żeby było coś z nią nie tak, ale mam większe poczucie spokoju ;)
Rozumiem, dzięki wielkie za pomoc. Tylko czytałem gdzieś na Facebookowej grupie, że najpierw powinienem wysłać body z Nikkorem żeby Nikkora skalibrować do D7200, a dopiero później żeby Sigme skalibrowali do body. Nie wiem czy ta kolejność ma znaczenie i czy ewentualnie nie przestrzeganie tego pociągnie za sobą jakieś skutki. Czy to nie ma znaczenia i mogę od razu wysłać body z Sigmą do kalibracji?
A czy front focus na każdej fotce jest niepożądany? Co myślisz? Powinien być czy nie?
madebyzosiek
16-11-2018, 15:44
Wysłałem. Kalibracje Sigma przeprowadziła źle. Musiałem dokaliborować dockiem sigme 18-35 znowu, i to wartościami typu -15 dla kazdej ogniskowej.
Wyśle ponownie jak bede mial czas, i brak pracy. Mi kaliborwali od 6 pazdziernika do 24.
W drewnianym kościele możesz cegłą oberwać... ;) A tak na poważnie - Sigma 18-35 to jedyne szkło, które miałem trzy razy na testowaniu i go nie kupiłem... Zachowywało się nieprzewidywalnie i nie mogłem się do niego przekonać. Kalibrowałem je dockiem. Znajomy był zadowolony z efektów i miał prawo, bo szkło jest świetne, ostre. Ale dla mnie w warunkach w których go używałem potrafiło zrobić numery, dzięki którym wybrałem wtedy Nikkora 17-55 2.8. Natomiast Sigma 50-100 Art była łatwa do skalibrowania w każdym zakresie poza dystansem ostrzenia 6-8 m. Tam była loteria BF/FF. Serwis zrobił to idealnie, szkło jest pewne.
- - - - kolejny post - - - - - -
Rozumiem, dzięki wielkie za pomoc. Tylko czytałem gdzieś na Facebookowej grupie, że najpierw powinienem wysłać body z Nikkorem żeby Nikkora skalibrować do D7200, a dopiero później żeby Sigme skalibrowali do body. Nie wiem czy ta kolejność ma znaczenie i czy ewentualnie nie przestrzeganie tego pociągnie za sobą jakieś skutki. Czy to nie ma znaczenia i mogę od razu wysłać body z Sigmą do kalibracji?
Kalibracja w Sigmie nie ma znaczenia z punktu widzenia aparatu i jego pracy z innymi szkłami. Jeżeli chcesz sobie wzorcowo skalibrować wszystko, to oczywiście najlepiej zrobić tak, że najpierw aparat i Nikkory do wzorca, później Sigma do aparatu. Ale jak to jest Twój jedyny aparat, to nie ma to sensu raczej.
A czy front focus na każdej fotce jest niepożądany? Co myślisz? Powinien być czy nie?
Czy to front, czy back focus nie powinien występować wcale. To nigdy nie jest pożądany efekt ;)
Quatspot
16-11-2018, 15:50
Niby tak, ale jednak gdyby nie FF czy BF to większość zdjęć wyglądała by tak samo, a jednak te dwie przypadłości podczas fotografowania to często kwintesencja dobrego zdjęcia. Zrobię tak jak piszesz, najpierw spróbuję skalibrować szkło z poziomu aparatu, a jak by coś, to wyślę na kalibrację do Sigmy. Dzięki za pomoc i poświęcony czas. Gdyby coś jestem w kontakcie.
madebyzosiek
16-11-2018, 15:56
Niby tak, ale jednak gdyby nie FF czy BF to większość zdjęć wyglądała by tak samo, a jednak te dwie przypadłości podczas fotografowania to często kwintesencja dobrego zdjęcia.
Absolutnie! Jeżeli wybrany przeze mnie punk ostrości jest na pudełku leżącym na fotelu, to ostre na zdjęciu ma być pudełko, a nie poręcz przed pudełkiem na boku fotela. Jeżeli robię zdjęcie modelce na tle krzaka, to ostrość ma być na modelce, nie na krzaku ;) BF/FF to coś co musi być wyeliminowane jeżeli występuje.
Quatspot
16-11-2018, 16:07
To po prostu pomyliłem chyba to, że sporo osób celowo stosuje ten zabieg, który nie ma nic wspólnego z poprawnym celowaniem AF?
madebyzosiek
16-11-2018, 16:08
To po prostu pomyliłem chyba to, że sporo osób celowo stosuje ten zabieg, który nie ma nic wspólnego z poprawnym celowaniem AF?
Ale jaki zabieg? Chyba mylisz celność AF z głębią ostrości ;)
Quatspot
16-11-2018, 16:31
Być może, nie jestem profesjonalistą, fotografuję hobbystycznie stąd brak wiedzy na niektóre tematy/pojęcia.
Quatspot
16-11-2018, 17:41
Jak w takim razie zrobić zdjęcie aby cały obiekt, który nas interesuje - był ostry. Postaram się to wyjaśnić na przykładowych zdjęciach poniżej.
Na pierwszym zdjęciu punkt ostrości ustawiłem na napis: "Tone Direct MONITORING". Napis jest ostry, natomiast napisy "GX" oraz "LINE 6" już nie ostrzą.
Na drugim zdjęciu punkt ostrości ustawiłem na napis: "GX" stąd napis "GX" oraz "LINE 6" są ostre, a z kolei napis "Tone Direct MONITORING" nie ostrzy, tylko jest mgiełka.
Jakiego zatem trybu AF (pojedynczego, 9, 21, 51 punktowego, a może automatycznego) użyć, żeby na całym urządzeniu podczas celowania w środek, wszystkie napisy wyszły ostre? Czy to się da w ogóle osiągnąć, powinno dać, czy to tylko moje fanaberie, bo aparat ustawia ostrość po prostu tam gdzie ja celuję?
Przykładowe zdjęcia:
17045
17046
Tutaj to głębia ostrości ma znaczenie a nie AF, ustaw duże F a AF ustawiaj na środek czyli np. napis GX wtedy ostre będziesz miał wszystkie 3 napisy
Jacek 65
16-11-2018, 18:49
Poczytaj trochę o głębi ostrości.Tu za WIKIPEDIĄ
Bezpośrednio na głębię ostrości mają wpływ następujące czynniki:
przysłona – im mniejszy pozostawiony jest otwór względny (czyli im wyższa liczba przysłony, na przykład 16 lub 22), tym większa głębia ostrości,
odległość, na jaką ustawiona jest ostrość obiektywu (dystans między obiektem a aparatem) – im odległość ta jest mniejsza, tym mniejsza głębia ostrości,
ogniskowa obiektywu - im długość ogniskowej jest większa, tym mniejsza jest głębia ostrości.
madebyzosiek
16-11-2018, 18:49
Proponuję się pobawić: https://dofsimulator.net/pl/
Quatspot
16-11-2018, 19:19
Wielkie dzięki za pomoc i fajne materiały pomocowe. Teraz już wiem o co chodzi :)
A z drugiej strony. Jeśli ostrość zależy od m.in. przysłony, to jak zatem wytłumaczyć również fakt, że niektórzy robią zdjęcia na przysłonie max f/2 uzyskując przy tym jednocześnie idealną głębię ostrości, która w praktyce wypełnia kadr po same brzegi?
Pokaż takie zdjęcie.
Dobrym obiektywem zrobisz np. ostrą ścianę, nawet na f1.8, no problem :)
Quatspot
16-11-2018, 20:25
Na grupach Facebookowych jest pełno zdjęć na pełnej dziurze, a mimo tego postać i reszta kadru ostrzy świetnie.
madebyzosiek
16-11-2018, 20:32
Na grupach Facebookowych jest pełno zdjęć na pełnej dziurze, a mimo tego postać i reszta kadru ostrzy świetnie.Jeżeli postać i reszta kadru są w jednej płaszczyźnie, to może. Ale jeżeli przykładowo mając 85 1.8 na pełnej klatce zrobisz fotę człowieka ostrząc na oczy, to już ani nos, ani oczy na pełną ostrość się nie łapią. To jest fizyka i tego nie przeskoczysz. Chyba że piszesz o zdjęciach makro złożonych z kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu zdjęć z ostrością w różnych punktach... Na prawdę pobaw się tym symulatorem z linku. Więcej zrozumiesz. Albo jakaś książkę o podstawach poczytaj...
Jeśli ostrość zależy od m.in. przysłony,
Ostrość nie zależy od przysłony - mylisz pojęcia :)
zrobisz fotę człowieka ostrząc na oczy, to już ani nos, ani oczy na pełną ostrość się nie łapią.
Cooooo ?
Kojocisko
16-11-2018, 23:12
Kolega Herdi chyba musi doczytać... kilka rzeczy. Może zacząć od wykresów ostrości na optycznych :-) i zrozumienia wpływu przymykania obiektywu na eliminowanie wad optycznych układu optycznego obiektywu.
I cytuje się wszytskie elementy wypowiedzi mające wpływ na jej sens. "...mając 85 1.8 na pełnej klatce zrobisz fotę człowieka ostrząc na oczy..." Wtedy GO ma +/-10mm. W większości przypadków ostre będzie tylko jedno oko.
No chyba nie ja muszę doczytać ;)
Co do oka to owszem, jedno będzie nie ostre o ile postać NIE jest na wprost, a nie doczytałem w wypowiedzi madebyzosiek jakoby tu stała inaczej, więc zakładam że albo oczy są ostre skoro na nie ostrzymy, ale autor miał cos innego na mysli np. ucho i się po prostu pomylił - tak ?
madebyzosiek
17-11-2018, 07:04
Cooooo ?
No tak... Zdecydowanie chodziło o uszy :)
Niby tak, ale jednak gdyby nie FF czy BF to większość zdjęć wyglądała by tak samo, a jednak te dwie przypadłości podczas fotografowania to często kwintesencja dobrego zdjęcia.
Oplułem monitor :D:D:D:D:D
Najlepsza regulacją ff/bf w lustrach jest...sprzedaż lustra :D mówię serio, od czasu przejścia na bezlusterkowce nie widziałem na oczy ff/bf a mam juz 4 szkło...
Poczytaj trochę o głębi ostrości.Tu za WIKIPEDIĄ
Bezpośrednio na głębię ostrości mają wpływ następujące czynniki:
przysłona – im mniejszy pozostawiony jest otwór względny (czyli im wyższa liczba przysłony, na przykład 16 lub 22), tym większa głębia ostrości,
odległość, na jaką ustawiona jest ostrość obiektywu (dystans między obiektem a aparatem) – im odległość ta jest mniejsza, tym mniejsza głębia ostrości,
ogniskowa obiektywu - im długość ogniskowej jest większa, tym mniejsza jest głębia ostrości.
oraz wielkość matrycy. Telefonem z pseudomatrycą gdzie nie walnie to wszystko ostre :D Przy tak dużej matrycy jak w lustrze z tak małej odległości to nawet przy f12 nie zawsze GO obejmie to co chcesz.
Myszowor
18-11-2018, 00:20
Jak dla mnie to masz trafione z ostrością, chyba lepiej to wyregulować niż sprzedawać aparat.