Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Hałda popłuczkowa#
irek6311
15-11-2018, 16:13
Dziś to obiekt pod ochroną, ale zdjęcie zrobiłem, jak będzie inna pora dnia to wrzucę z innych stron tego obiektu :)
16995
Dziś to obiekt pod ochroną, ale zdjęcie zrobiłem, jak będzie inna pora dnia to wrzucę z innych stron tego obiektu :)
Z czystej ciekawości, czy ochrona oznacza, że nie można robić zdjęcia ? :lol:
Spróbuj pokazać wyjątkowość tego miejsca, żeby nie wyglądała jak pierwsza lepsza hałda piachu, jakich wiele.
irek6311
16-11-2018, 20:04
Hałda niszczona jest przez kłady i motory crossowe, dlatego pod ochroną władz, jakby nie to zniszczona by szybko została, poste wrzucę 10 lat wstecz zdjęcia tej "Hałdy" ;)
2.
17074
3.
17075
4.
17076
5. Kitowy tele zoom (crop) i 10 lat wstecz, więc pokaże bo teraz tam sporo drzew na Hałdzie.
17077
Nowe kadry niestety nie będą bez drzew bo sporo ich tam porosło przez 10 lat.
Zdjęcia jako dokumentacja są ok. Ostatnie ma fajne kolory. Napisz coś o tej hałdzie, dlaczego jest uważana za wyjątkową. Może historia coś doda tym zdjęciom.
irek6311
16-11-2018, 20:54
Hałda popłuczkowa w Tarnowskich Górach – hałda powstała z nagromadzenia odpadów dolomitowych w okresie największego wydobycia rud ołowiu, srebra i cynku na terenie Królewskiej Kopalni Fryderyk (niem. Königliche Friedrichsgrube) w Bobrownikach Śląskich (obecnie część Tarnowskich Gór).Od 2006 roku obiekt objęty ochroną jako część Parku Kulturowego „Hałda Popłuczkowa” o powierzchni 6,77 ha, natomiast w 2017 roku wraz z 27 innymi obiektami został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Tyle opisu, jak coś na dysku jeszcze znaję to wrzucę, nowe kadry jak pogoda będzie ładna, na siłę tematu nie będę rozwijać poste ;)
Co jest takiego niezwykłego w tej hałdzie ze ją chronią?
Rezerwat z wysypiska.
Dziedzictwo kulturowe?
Fajnie. Piękne świadectwo zostawiamy dla potomnych.
No to jest potencjalnie ciekawy temat. Teraz pytanie, jak to pokazać atrakcyjnie i na ile da się to zrobić. Ostatnie zdjęcie to kolory. Chyba na tym bym się skoncentrował na początek.
jurkarol
16-11-2018, 23:44
właśnie, jak by to pokazać interesująco? bo tutaj wzroku nie przyciąga... za dużo nieba
właśnie, jak by to pokazać interesująco? bo tutaj wzroku nie przyciąga... za dużo nieba
Jak to powiadają. Z gówna bata nie upleciesz. Nie da się z niczego zrobić coś i trzeba się z tym pogodzić :-) Ok, są wyjątki ;-)
tbogdanowicz
17-11-2018, 08:37
irek6311, ja mam sprawę zupełnie nie fotograficzną.
Często zastanawia mnie robienie z tego typu rzeczy rezerwatu/zabytku/muzeum itd.
Jeśli nadaje się na teren do zabawy rowerami, motocyklami, samochodami terenowymi to jak najbardziej udostępnić. Lepiej by tutaj się wygłupiali niż w lesie.
Jako tor może zarabiać dla gminy czy miasta, teraz leży i generuje koszty ochrony. Gdzie to ma sens?
Chronić powinno się miejsca czyste. To kupa odpadów, bez względu na to co będą wymyślać miejscowi fani kopalń.
PS.
W samej kopalni byłem i bardzo mi się podoba.
I tu pytanie, jak zapatrują się na to miejscowi?
Nachzehrer
17-11-2018, 09:18
No nic, pewnie teraźniejsze wysypiska śmieci będą w przyszłości pomnikami UNESCO :)
Czego to ludzie nie wmyślą :)
irek6311
17-11-2018, 11:06
Często zastanawia mnie robienie z tego typu rzeczy rezerwatu/zabytku/muzeum itd.
Jeśli nadaje się na teren do zabawy rowerami, motocyklami, samochodami terenowymi to jak najbardziej udostępnić. Lepiej by tutaj się wygłupiali niż w lesie.
Jako tor może zarabiać dla gminy czy miasta, teraz leży i generuje koszty ochrony. Gdzie to ma sens?
Chronić powinno się miejsca czyste. To kupa odpadów, bez względu na to co będą wymyślać miejscowi fani kopalń.
PS.
Ja jak najbardziej jestem za ochroną takich miejsc, jest "Sportowa Dolina" niedaleko, tam mogą się wyszaleć ci na kładach i motorach crossowych, kamieniołom po zamkniętych zakładach wydobycia dolomitu, zniszczyć można coś szybko, tu na Śląsku mało takich miejsc, więc trzeba o nie dbać, jakby nie pilnowano to "Bukowy Las" też by fani kładów czy innego sprzętu zniszczyli, co się dzieje tam może to trochę naświetli http://www.straznicyczasu.pl/viewtopic.php?f=293&t=4075&sid=73ab3fc641621ac127a25c30e4e1bf3a
ciacho23
17-11-2018, 11:50
PS.
To jest jeszcze nic... w Krakowie do ewidencji zabytków wpisany jest pas startowy po starym lotnisku... kawał wylanego betonu/asfaltu.
tbogdanowicz
17-11-2018, 13:38
tu na Śląsku mało takich miejsc, więc trzeba o nie dbać
Ale co jest wspaniałego, czy choćby ciekawego w tej hałdzie?
irek6311
17-11-2018, 13:59
Ale co jest wspaniałego, czy choćby ciekawego w tej hałdzie?
Kawałek historii Tarnowskich Gór, niedaleko Kopalnia Zabytkowa, jakby nie patrzeć cały teren od Suchej Góry do Rept Śląskich to wiekowy drzewostan/sztolnie/kamieniołomy, jest trochę tego, to że kogoś to nie interesuje nie znaczy że te tereny i obiekty są nic nie warte, czasu mam mało to niewiele fotografuję te okolice, trochę zdjęć wrzucałem ale serwery znikły a kopie przepadły.
tbogdanowicz
17-11-2018, 14:48
No właśnie:
niedaleko Kopalnia Zabytkowa, jakby nie patrzeć cały teren od Suchej Góry do Rept Śląskich to wiekowy drzewostan/sztolnie/kamieniołomy
dbanie o takie rzeczy rozumiem. Ale to jest kupa odpadów z kopalni. To że ktoś się tam bawił jako dziecko, nie powoduje że ta rzecz nabiera wartości. Czasem mam wrażenie, że niektóre tereny są chronione tylko dlatego, że ktoś we władzach terenowych ma do nich sentyment.
Ciągle gdzieś kopalnie kończą wydobywanie surowców. Czy każdą hałdę należy objąć ochroną, czy dopiero po 20/30/50 latach?
Uważam że jeśli jest taka możliwość to dawne tereny przemysłowe powinny służyć ludziom. Mogą być miejscem zabaw, kempingiem, czy torem dla terenowych samochodów. Zaraz się okaże że jedynie chodniki na osiedlach i place zabaw są dla wszystkich. Reszta jest pod ochroną bo coś tam kiedyś było. Wszędzie gdzie żyli ludzie zostały po nich ślady. Resztki zabudowań, opuszczone sady, dawne wyrobiska... A ludzi jest coraz więcej i gdzieś się muszą mieścić.
Wcześniej napisałeś:
tu na Śląsku mało takich miejsc, więc trzeba o nie dbać,
dla mnie to żaden argument. Coś się kończy, coś się zaczyna. Ale ja lubię patrzeć do przodu, zamiast odwracać się za siebie.
Jeśli coś jest piękne, to warto to zachować. Tutaj tego nie widać.
Ale to nic osobistego, także nie bierz tego do siebie.
Ze swojej strony kończę i pozdrawiam.
irek6311
17-11-2018, 15:24
tbogdanowicz idąc twoim tropem to hałada i pozostałości po kopalni dolomitów można by przekopać i dać frajdę crossowi, teren zniwelują i zniszczą wszelką roślinność, na Śląsku coraz mniej przyrody, ja jestem przeciw takim sportom, lubię MTB ale nie niszczę przyrody, wystarczy że miasta są prawie bez zieleni i drzew, co się dało wycięto jak ustawa była na samowolkę.
tbogdanowicz
17-11-2018, 19:36
Chciałem Ci wysłać prywatną wiadomość, bo dyskusja mało fotograficzna ale nie ma takiej możliwości.
Dla mnie hałda, nie jest miejscem do ochrony przyrody. Lepiej zrobić rezerwat, lub objąć inna formą ochrony teren naturalny. Jeśli nie ma takiego w okolicy, to trudno. Na Lubelszczyźnie np. nie gór po 2000 m. Czy to znaczy że mamy chronić wzniesienia po 300-400 m? Uważam że nie.
Tak samo w przypadku jezior. Największe maja raptem kilka kilometrów średnicy. Jak je porównywać do Śniardw?
Po prostu Śląsk jest najbardziej znany z innych rzeczy niż czysta przyroda i nie z niej powinien robić swoje atuty. Choć z tego co wiem to są tam piękne lasy, tylko niekoniecznie w okolicy Tarnowskich Gór.
Idąć tym tokiem myślenia po co chronić Śniardwy. Gdzie im do Bajkału. Po co Chronić tatry, gdzie im Do Alp czy Kaukazu.
No i nie chronimy w ogóle wytworów człowieka...
Skoro wytwór człowieka ma być chroniony, to nie powinien być upodobniony do wytworu natury. Należy zabiegać o zachowanie go w stanie, w jakim został stworzony.
W innym razie to co chronimy? Obiekt „oryginalny”, czy już przerobiony na niby naturalny?
Jako dzieło człowieka zachowane w oryginale to hałda powinna wyglądać inaczej.
Na przykład tak.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/RudoC582towiceHaC582daKopalniSilesia1-1.jpg
źródło (https://flyandwatch.pl/wp-content/uploads/2016/11/Rudo%C5%82towice-Ha%C5%82da-Kopalni-Silesia-1.jpg)
tbogdanowicz
17-11-2018, 21:00
Idąć tym tokiem myślenia po co chronić Śniardwy. Gdzie im do Bajkału. Po co Chronić tatry, gdzie im Do Alp czy Kaukazu.
Wiem że celowo upraszczasz, ale lekko przesadziłeś. Śniardwy czy Tatry to duży i w miarę naturalny teren. Góra 400 m, czy jezioro o 4 km średnicy, to za mało na teren chroniony, chyba, że jest siedliskiem rzadkiego gatunku. Ale myślę że doskonale o tym wiesz.
No i nie chronimy w ogóle wytworów człowieka...
Chronienie wytworów człowieka jest sprawą dyskusyjną. Jeśli są to rzeczy niosące jakieś wartości (którymi może być piękno, np. Kanał Augustowski), wtedy warto się zastanawiać nad ich ochroną. Ale chronić hałdę czy wyrobisko kopalni??? Jaki ma to sens??? To jest to samo, co wcześniej przytoczony stary pas startowy nieczynnego lotniska. W ten sposób można zabronić modernizacji czegokolwiek, bo jest stare.
W Lublinie mamy dawne poligony. Połowa jednego jest zabudowana blokami, nad resztą toczą się dyskusje czy ma tam być park, czy też centrum handlowe i bloki. Część drugiego jest właśnie trasa do wyścigów motorowych, zaś obok jest teren przekazany pod inwestycje przemysłowe, dzięki którym ludzie mają prace.
Czy lepiej było te poligony chronić jako zabytki dawnej wojskowości, czy przeznaczyć na tereny użyteczne ludziom?
- - - - kolejny post - - - - - -
Patrząc z Lubelszczyzny, postrzegam obszary przyrody o wielkości 2-3 km, jak podmiejskie parki czy małe laski pozostawione do spacerowania w weekendowe popołudnia, a na Śląsku ktoś może na nie patrzeć inaczej.
Niemniej jednak hałda to dla mnie hałda i nic więcej. A że stara, to co??? Każda kiedyś będzie stara, chyba że się ją zagospodaruje, dzięki czemu będzie lepiej wykorzystana. Ta ze zdjęcia kolegi Nbogdan też może kiedyś taka będzie. I uważasz, że trzeba będzie z niej zrobić teren chroniony? Przyrodę lepiej chronić w lesie, na mokradłach, w górach itp. i tam pieniądze wydane na ochronę przyrody dadzą lepszy efekt.
Haldy czy wyrobiska kopalni są bardzo fajne. Zerknij na Zakrzówek czy kamieniołom Liban w Krakowie
tbogdanowicz
18-11-2018, 10:26
Zajrzałem.
Zakrzówek to teraz kąpielisko udostępnione płatnie, czyli wykorzystywane w sposób przynoszący korzyści zarówno mieszkańcom (pewnie woleliby za darmo) i właścicielowi. Kwestia organizacji, która z tego co poczytałem jest "mało świetna" :-) i dobrze by było ją poprawić.
Kamieniołom Liban, to już inna sytuacja. W tym miejscu powinno się upamiętnić ofiary niemieckiej okupacji. Równocześnie można z niego zrobić park i/lub miejsce do spokojnej rekreacji, tak by służyło mieszkańcom okolic z zachowaniem charakteru kamieiołomu. Wiem że to kosztuje, ale uważam ze wydanie pieniędzy na takie coś jest lepsze niż tylko utrzymywanie stanu obecnego.
Tylko że ja bym tych miejsc nie porównywał do pokopalnianej hałdy, od której się zaczęło :-).
irek6311
25-11-2018, 16:39
Dziś trochę zdjęć dorobiłem, pogoda była średnia i ani godzina i światło uciekło:|
Wrzucę więc kilka kadrów ;)
6. Drugie oblicze Hałdy:
17482
7.
17484
8.
17485
9.
17486
10. Bonus.
17487