Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 182
Siema! :)
Nie zasypujemy gruszek w popiele i już rozpoczynamy koleną zabawę nr 182 :)
Krótkie podsumowanie:
Ostatnią edycję wygrał koesh. To było mocne i zdecydowane zwycięstwo. Gratuluję :)
W edycji nr 181 wzięło udział 14 rawkowiczów, głosowało 29 osób. Przesyłam gorące podziękowania za poświęcony czas i zaangażowanie !
Resetujemy tabelę i zaczynamy od nowa :) Jak widzicie, obok edycji pojawiła się kolumna "+" w tej kolumnie będą uwidocznione punkty dla wyróżnionych prac :)
16976
Startujemy zabawę nr 182.
Przypominam, że w tym cyklu autorzy rawka będą wyróżniać jedną przesłaną pracę, za którą nagrodzony uczestnik otrzyma dodatkowe 5 punktów do tabeli wyników oraz szczególne miejsce przy podium :)
Bardzo proszę aby w mailu podczas wysyłania prac dopisać
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP" - własnymi słowami
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 21.11.2018 o godzinie 21:30 (środa)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: koesh - Dziękuję!
Plik ARW ( Sony A7II ) do pobrania: 16975
Plik DNG ( Sony A7II ) do pobrania: 16974
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
16973
Taka chałupka zbudowana przez pewną Madame co głodnych ciastkami karmić chciała :)
Pozdrawiam, koesh.
Czas ..... start ! :)
.
tbogdanowicz
15-11-2018, 07:31
Piękny budynek. MOŻE uda mi się znaleźć trochę czasu na niego.
Dobry wieczór :)
Uprzejmie donoszę, że na skrzynce jest jedna praca.
Coś się matryca soniacza nie popisała, zabieram się za wyciąganie, a tu informacji w światłach brak i cały misterny plan...
Słoneczko schowałem za ta nadbudóweczką z drzwiami, więc odbiło się to na niebie niestety.
Wczoraj przysiadłem trochę do RAWka i faktycznie miałem z niebem dość spory problem, w związku z tym myślę jak je tutaj przekombinować :D
Czołem!
Melduję, że na skrzynce są 3 prace. :)
tbogdanowicz
16-11-2018, 21:32
A co miała szanowna Maria Karolina Zofia Felicja Leszczyńska robić w tym domu???
Czołem!
Melduję, że na skrzynce są 3 prace. :)
...a w tej skrzynce to pełne butelki czy już puste ? :)
...a w tej skrzynce to pełne butelki czy już puste ? :)
Ty myślisz, że Krecik to się z butelkami cacka?
Taka drobna podpowiedź:
https://otomotopl-imagestmp.akamaized.net/images_otomotopl/827011881_1_1080x720_produkcja-nowych-naczep-cystern-do-roznych-mediow-brzeg_rev001.jpg
źródło (https://otomotopl-imagestmp.akamaized.net/images_otomotopl/827011881_1_1080x720_produkcja-nowych-naczep-cystern-do-roznych-mediow-brzeg_rev001.jpg)
:lol:
Ty myślisz, że Krecik to się z butelkami cacka?
Taka drobna podpowiedź:
https://otomotopl-imagestmp.akamaized.net/images_otomotopl/827011881_1_1080x720_produkcja-nowych-naczep-cystern-do-roznych-mediow-brzeg_rev001.jpg
[emoji38]Nie no, bez przesady [emoji23]
No nie, oczywiście miałem na myśli że w skrzynce przepitka :)
W ogóle, OjTam, dziękuję za podrzucenie pomysłu na tematyczne :)
W ogóle, OjTam, dziękuję za podrzucenie pomysłu na tematyczne :)
Ależ proszę bardzo, 50zł się należy. :mrgreen:
Podaj numer konta, login i hasło dostępowe do niego i spróbuję przesłać :)
Może być przelew. :mrgreen:
MarcinSt
16-11-2018, 23:36
Sorki, za głupie pytanie czytałem regulamin i jak rozumiem mogę użyć tylko Camera Raw - nie dozwolone są obróbki / przeróbki w photoshopie?
Pytam bo w poprzedniej edycji widziałem, że ktoś wystemplował napisy.
Sorki, za głupie pytanie czytałem regulamin i jak rozumiem mogę użyć tylko Camera Raw - nie dozwolone są obróbki / przeróbki w photoshopie?
Pytam bo w poprzedniej edycji widziałem, że ktoś wystemplował napisy.PS nie jest dozwolony, poza edycją specjalną, która odbywa się na koniec cyklu zabaw.
Masz w regulaminie wyszczególnione przykłady w punktach 1 i 2. Skąd pomysł, że tylko camera raw? [emoji846]
Jeśli więc nie używasz Adobe lightrooma lub jego odpowiednikow to może być i wtyczka Photoshopa camera raw, tylko pamietaj o zapisaniu pliku xmp jako oddzielnego do wysłania wraz z jpg, w przypadku obrobki dng xmp nie jest wymagany, ale mogę poprosić o całego dng po obróbce w niektórych przypadkach.
Korekta lokalna w wywoływarkach jest powszechna, dostępna i dozwolona. W Camera Raw chyba też jest ... pędzel korekty czy jakoś tak.
badtorro
17-11-2018, 01:46
Coś nie mogę zmusić LR do zapisu pliku xmp (importowałem dng).
Jakiś zapis się odbywa, bo pojawia się na chwilę pasek postępu, ale pliku xmp brak.
Ktoś coś?
tbogdanowicz
17-11-2018, 08:40
badtorro
Coś nie mogę zmusić LR do zapisu pliku xmp (importowałem dng).
Jakiś zapis się odbywa, bo pojawia się na chwilę pasek postępu, ale pliku xmp brak.
Ktoś coś?
Przy obróbce pliku *.dng, plik *.xmp nie jest generowany. Dane o obróbce są wewnątrz pliku.
w przypadku obrobki dng xmp nie jest wymagany, ale mogę poprosić o całego dng po obróbce w niektórych przypadkach.
Cześć :)
Co tu taka cisza? :)
Na skrzynce mamy 4 prace
Rawek fajny, przy drugim podejściu jednak pozytywnie.
Słoneczko schowałem za ta nadbudóweczką z drzwiami, więc odbiło się to na niebie niestety.
A generalnie jesteś z tej matrycy zadowolony? Do Nikona jak porównujesz, pewnie coś jak D600?
Matryca świetna moim zdaniem, dużo natrzaskałem z ISO 6400 i szum nie kłuje w oczy, w D600 potrafiły wyłazić jakieś plamy większe ale uważam że A7II jest podobne do D600/D750, sporo pomagała też stabilizacja i z 24mm można było zaszaleć z długimi czasami.
Tonalnie bardzo ok też na prześwietleniach.
Na tym zdjęciu nieba nie ma, tak jak pisałem słoneczko schowałem tak że mi w czoło świeciło, a niebo też nie było fotogeniczne tylko jakieś takie szare.
badtorro
18-11-2018, 11:22
@tbogdanowicz (http://forum.nikoniarze.pl/members/21939-tbogdanowicz) wielkie dzięki za pomoc, praca już wysłana :-)
Dziękujemy za udział :)
Na skrzynce jest 5 prac, zaraz może dorzucę jeszcze swoją.
Przypominam, że prace zbieramy do środy :)
Nie zostawiajcie obróbki do ostatniej chwili :D
Mały update.
Na skrzynce jest 9 prac.
Czekam na więcej [emoji846]
Czekam na więcej [emoji846]
Temu to zawsze MAOOO!!! ©® by spiritus.™
:lol:
Dobry wieczór :)
Ciężki poniedziałek już mija... całe szczęście jeszcze tylko 4 dni i weekend :)
Na skrzynce mamy 11 prac.
https://www.youtube.com/watch?v=IiounqU0Lgo
:mrgreen:
pumeeque
19-11-2018, 22:50
Mało brakowało, że bym przegapiła :o
Zaczynam tę edycję z niskiego miejsca, więc trzeba się trochę przyłożyć :)
Mało brakowało, że bym przegapiła :o
Zaczynam tę edycję z niskiego miejsca, więc trzeba się trochę przyłożyć :)Podobno ważne jak się kończy a nie jak się zaczyna [emoji23][emoji23] tak więc nie przejmuj się i lecimy dalej [emoji846]
pumeeque
19-11-2018, 23:26
Podobno ważne jak się kończy a nie jak się zaczyna [emoji23][emoji23] tak więc nie przejmuj się i lecimy dalej [emoji846]:D :D
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Siema! :)
Na skrzynce mamy tylko 12 prac.... :)
Nie dajcie się długo prosić, wysyłajcie obrobionego rawka do zabawy :)
siemalysy
20-11-2018, 22:14
Chyba się skuszę na tego rawka ;-) Ale dopiero jutro po pracy... Czy będzie mi dane jako trzynastemu wysłać pracę? Jutro się przekonamy :-P
Pozdro dla wszystkich rawkowiczów ;-)
Chyba się skuszę na tego rawka ;-) Ale dopiero jutro po pracy... Czy będzie mi dane jako trzynastemu wysłać pracę? Jutro się przekonamy :-P
Pozdro dla wszystkich rawkowiczów ;-)
Wodzę Cię na pokuszenie!!!!
Siemka :)
Specjalnie dla pumeeque - przypominajka rawkowa :)
Obecnie na skrzynce mamy 15 prac. Zbieranie prac zakończymy dzisiaj o 21:30, kto jeszcze zasili konto ? :) (jak nie rawkiem to może być kasą :D )
Zapraszam do GŁOSOWANIA (http://forum.nikoniarze.pl/threads/293109-Zabawa-w-RAWki-182-GŁOSOWANIE)
:)