PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Upadek z Chmur #

irek6311
14-11-2018, 23:03
Trochę lata z szuflady :)
16972

maniak666
14-11-2018, 23:08
Zdaje mi się czy z ramką coś nie tak poszło?

irek6311
14-11-2018, 23:24
Tam są 2 ramki :)
Ale jak ma się to do fotografii maniak666 ?

maniak666
14-11-2018, 23:32
Skoro ramka w pierwszym rzędzie przykuła uwagę, a nie jej zawartość, to niech to wystarczy za odpowiedź.
Z drugiej strony interesuje mnie odpowiedź na pytanie- po kiego grzyba taka?
Dla wszelkich działań zazwyczaj staram się znaleźć uzasadnienie.
W tym przypadku poległem...

PiKa
14-11-2018, 23:53
Dlaczego taki tytuł? Że chmury to widzę ;) ale upadek?

irek6311
15-11-2018, 00:15
Skoro 2 ramki to za dużo to poprawiam ;)
16979
Upadek to taka "przenośnia", nie chciałem mocniej ingerować w kadr, może trzeba było bardziej :)

irek6311
15-11-2018, 00:45
To mocniejszy akcent w temacie ;)
16980
3 zdjęcie w temacie ;)

jurkarol
15-11-2018, 10:54
eee mocniejszy akcent gdzie tu? ramka? wywal ramki i zobacz jak się zdjęcia bronią

sruba
15-11-2018, 11:46
Zupełnie nie rozumiem tytułu (chyba nie ja jeden)... W ogóle nie widzę związku z prezentowanymi zdjęciami, nie wiem o co biega z drugą ramką, w ogóle nie widzę uzasadnienia dla żadnej ramki, bo nic tu nie wnosi... co do zdjęć - jak dla mnie bez kompozycji, motywu przewodniego, światła... nic ciekawego, nic, na czym można się zatrzymać... Nie piszę, żeby "dowalić", po prostu nie rozumiem zaprezentowanych prac...

irek6311
15-11-2018, 13:35
Dziękuję za konstruktywną krytykę, co do tytułu i kadrów, wychodzi że upadek zaliczyłem, może przekombinowałem kadr, krajobraz to nie moja domena, ciągle się uczę, ale czasu na plener brak, jakby kto miał jakieś uwagi jeszcze to śmiało piszcie, po to zdjęcia dałem by oceniać, im więcej ostrej krytyki tym lepiej, co do światła i reszty to celowo nie podrasowane, prawie jak z body, cukierkowe zdjęcia są nie realne moim zdaniem, ale jak kto lubi.

ksh
15-11-2018, 13:44
Tak się przyglądam i myślę że to dobry materiał na zabawę rawkową i wywaliłbym te ramki.

irek6311
15-11-2018, 13:48
koesh maż rację ale ja dotąd krajobraz w jpeg robiłem, wygodny jestem, na wiosnę będzie nowe auto to plenery poszukam i porządne fotki w RAW porobię ;)

maniak666
15-11-2018, 14:16
Zasadniczym problemem nie sa ramki, sramki, jpegi, rawy, czy postproces. Problemem sa kadry. I nie tylko w tym watku, bo jak widze kilka innych tez wrzuciles. Od tego nalezy zaczac.
Co do podrasowania jak to raczyles okreslic. Chyba wole jak Autor sam je podrasuje wg. wlasnego uznania, niz ma to zrobic puszka, a raczej zaimplementowany przez producenta soft.
Uciechy z nowego auta zycze i samozaparcia w poszukiwaniu kadrow, bo wiem skadinad ze w nadwislanskiej krainie jest to nieco wieksze wyzwanie niz w krajobrazowych rajach, gdzie kadry same pchaja sie na matryce:)

irek6311
15-11-2018, 15:59
Krytyki się nie boję maniak666 byle miała związek z tematem/zdjęciem, jak łatwo ustrzelić u mnie w okolicy przyzwoity kadr, to szczerze 10.11.2018 byłem na SPD Sucha Góra i nic nie ustrzeliłem ciekawego, Rezerwat "Bukowy Las" masa badyli i śmieci, też nic nie ustrzeliłem, więc trzeba naprawdę sporo czasu i paliwa zużyć by coś ciekawego złapać w kadr, kadrów z tematu nie bronię, bo wystawiłem pod ocenę, jak dotąd mało wnikliwą, bo z recenzji niewiele wynika, można pisać gniot ale to nie wnikliwa ocena, zdjęcia jednak w temat celują, może nie widać tego tak dosłownie, pozdrawiam wszystkich komentujących i tylko oglądających ;)

Nikonozaur
16-11-2018, 22:35
Zasadniczym problemem nie sa ramki, sramki, jpegi, rawy, czy postproces. Problemem sa kadry. I nie tylko w tym watku [...]
I na tym można w zasadzie zakończyć recenzje dotyczące wielu fotek zamieszczonych w tym dziale. Przykro.

basket
16-11-2018, 23:01
Rozumiem zamysł, ale na takie zdjęcia wybrałbym lepszą porę(poranek na przykład :-) ) Niestety, a może i stety landszawcik wymaga poświęceń. Rzadko się zdarza, że pierdykniesz coś w południe i jest fajnie. Oprócz kadru musi być to coś. Światło, kolor(choćby żółte pole rzepaku na tle niebieskiego nieba) tak wiem-też wyświechtane :-P
No nie ma na tych fotkach "punktu zaczepienia"

I na tym można w zasadzie zakończyć recenzje dotyczące wielu fotek zamieszczonych w tym dziale. Przykro.
Są wątki więc trzeba komentować, a nie z podpierduchy pisać ;-) Chętnie poczytałbym merytoryczną dyskusję pod rzeczonymi zdjęciami. Serio.

Nikonozaur
17-11-2018, 00:23
[...] Chętnie poczytałbym merytoryczną dyskusję pod rzeczonymi zdjęciami. Serio.

Podeprę się gotowcem, którego autorem jesteś Ty: "Niestety, a może i stety landszawcik wymaga poświęceń. Rzadko się zdarza, że pierdykniesz coś w południe i jest fajnie. Oprócz kadru musi być to coś. Światło, kolor(choćby żółte pole rzepaku na tle niebieskiego nieba) tak wiem-też wyświechtane
No nie ma na tych fotkach "punktu zaczepienia". Pozdrawiam.

piotrekjeczen
17-11-2018, 13:28
Niestety, a może i stety landszawcik wymaga poświęceń

Niestety ale wymaga i to jest bardzo cenna i ważna uwaga kolegi Nikonozaur.
Myślę, że kolega Irek6311 nie jest jeszcze na tym etapie "obsługi aparatu" gdzie czeka się na ten jeden jedyny odpowiedni moment. Wielu z nas kadr tu pokazany skasowało by podczas oglądania na wyświetlaczu aparatu.
Zauważyłem, że osoby zaczynające przygodę z fotografią popełniają taki błąd a mianowicie podpina się szeroki kąt myśląc, że obiektyw odwali za nich całą robotę. Jest szeroko, jest przestrzeń i niby to ma być dobrze. Dopiero w momencie gdy fotografia zostaje wystawiona pod ostrzał osób którym szerokość się przejadła i wiedzą kiedy i jak tą szerokość należy użyć okazuje się, że fotografia jest gniotem.
Odnośnie tej fotografii - pierwsze co razi - brak estetyki. Widać że zdjęcie było poddawane "rozciąganiu" lub "miażdżeniu" czego skutki nie zostały usunięte. Też kiedyś dawno, dawno temu popełniałem ten błąd - szybciej, szybciej z ujemnym skutkiem końcowym. Wszyscy zapewne zaczynaliśmy od prostych i niewyszukanych kadrów nie mając świadomości, że najmniejsza manipulacja np histogramem może diametralnie zmienić całokształt naszej pracy.

Chętnie poczytałbym merytoryczną dyskusję pod rzeczonymi zdjęciami. Serio.

Zgadzam się. Najlepszą szkołą fotografii jest studium przypadku.

ciacho23
17-11-2018, 13:41
^^ Tylko patrząc na ilość postów autora zdjęć to nie wydaje się on być osobą zaczynającą przygodę z fotografią.

piotrekjeczen
17-11-2018, 13:49
^^ Tylko patrząc na ilość postów autora zdjęć to nie wydaje się on być osobą zaczynającą przygodę z fotografią.

ciacho23, Niestety ale dla mnie ilość postów nic nie znaczy - można mieć ich milion i być początkującym. Być może jakiś odnośnik do portfolio w profilu autora postu okazałby się tu pomocny.

irek6311
17-11-2018, 14:15
To może coś napiszę, lepiej niż 20 lat w fotografi siedzę, fakt krajobraz średnio mi leży, ale szukam inspiracji, dlatego wrzuciłem te kadry z tematu, nie są gniotami napewno, co do obróbki, taka przekombinowana celowo, światło i kolory przygaszone, napewno warunki wtedy były dobre, że tego nie widać to moja sprawka, taka mała prowokacja by krytykę złapać, może niepotrzebnie zaniżyłem swój poziom, ale co tam pamiętam początki, to trochę jak początkujący wrzuciłem kilka tematów, już zluzuję, więc nie bijcie ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Co do mocnych punktów w fotografii, krajobraz przykładowo, to jakiś kodeks prawie, mnie to zastanawia, przyroda jest idealna, zdjęcie pokazuje lepiej lub gorzej jej obraz, naprawdę musi być mocny punkt czy bajkowe chmury by obraz przyciągał uwagę, ja szcerze w to wątpię, na spacerze jak mam wolny czas cieszę się jak jest przynajmniej 50% tak fajnie jak na tych kadrach, tak z autopsji, gro ludzi lubi spontaniczne zdjęcia, nie układane mocno, dziwi mnie więc ta krytyka gdzie w kadrze nikt nie widzi nic ciekawego, ba ramki się czepi, parałem się weselną fotografią i klient czasem dobierał zdjęcia co ja odrzuciłem, niby były kiepskie a zainteresowanemu się podobały, szablony mówiąc wprost nie są receptą na udane zdjęcie, ba nawet obróbka tego nie zmieni.

Nbogdan
17-11-2018, 14:55
...naprawdę musi być mocny punkt czy bajkowe chmury by obraz przyciągał uwagę, ja szcerze w to wątpię...
Naprawdę nie chodzi o mocny punkt, czy bajkowe chmury. Ale prawda, obraz musi przyciągać uwagę.
Trójpodział, srójpodział. Nie o to chodzi. Obejrzyj sobie jakikolwiek zbiór zdjęć, i teraz zastanów się dlaczego niektóre zatrzymują cię przed przejściem do następnego.
Czynników jest wiele.
Światło inne niż zwykle jest podstawowym. Na cholerę mam się rozczulać nad zdjęciem, które pokazuje coś, co widzę codziennie, na bieżąco? Musi być to coś pokazane w taki sposób, którego nie dostrzegam zazwyczaj.
Pora dnia nie ma znaczenia, ważny efekt i sposób podania. Sposób obróbki nie ma tu nic do rzeczy.
Kadr, podstawa podstaw. Jaki element chcesz uwidocznić, i dlaczego.
Emocje (może powinny byc na pierwszym miejscu), jak przekazać widzowi to, co sam odczuwasz do danego zdjęcia.

irek6311
17-11-2018, 15:36
Moim zdanie obraz lepszy od słów, czy spodoba się widzowi to już kwestia gustu, może pro fotograf wybredny bardziej niż inni, ja tam z wiekiem się nie zmieniam, rozwijam się nadal, bo trzeba być kreatywny, stagnacja to po 80" jak dożyję ;)
Tak odnośnie tematu i mojego wywodu, jak zdjęcie fotograf nie popsuł przez swoją niewiedzę obsługi sprzętu, to nie jest to mówiąc potocznie gniot, czy zdjęcie przykuwa uwagę zależy od scenerii ale czasem akcentu brak, nie szablonowo odpowiem kadrem ;)
17096

Wujot
17-11-2018, 16:41
Ta fota zdecydowanie mnie rusza. Nie jako fotografa ale cyklistę. Widać, że całkiem interesująca jazda - piaszczysto, koleiny i troszkę erozji. Rozległe pola - uwielbiam takie klimaty choć mimo wszystko wolę góry i mtb.
Celna jest twoja uwaga, że "normalnych" ludzi ruszają inne foty jak pro fotografów (a w zasadzie pro amatorów).

Pozdro
Wiesiek

basket
17-11-2018, 18:53
Celna jest twoja uwaga, że "normalnych" ludzi ruszają inne foty jak pro fotografów (a w zasadzie pro amatorów).
Wiesiek
Masło maślane i nieprawda.
Fotografoamatorów można w większości spotkać w mediach społecznościowych i głównie podobają się im zmasakrowane fotki.

Nikonozaur
17-11-2018, 19:20
[...] może niepotrzebnie zaniżyłem swój poziom [...]
To może wrzuć coś, co jest na Twoim normalnym poziomie.

irek6311
17-11-2018, 19:33
To może wrzuć coś, co jest na Twoim normalnym poziomie.Jak takowy kadr ustrzelę to wrzucę, po co dawać pożywkę krytykom co czepią się najmniejszego detalu, tym bardziej że u mnie trudno o ciekawy kadr (bajkowy), na wyjazdy chwilowo brak czasu niestety.

maniak666
17-11-2018, 20:27
To ma już dziewięć i pół roku. Ciągle aktualne.
http://forum.nikoniarze.pl/threads/91776-S%C5%82%C3%B3w-kilka-w-punktach-do-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-fotografii-krajobrazu

irek6311
17-11-2018, 20:32
To ma już dziewięć i pół roku. Ciągle aktualne.
http://forum.nikoniarze.pl/threads/91776-S%C5%82%C3%B3w-kilka-w-punktach-do-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-fotografii-krajobrazuDziękuję za ten link, ale jak widzisz pod Avatarem dłużej na Forum jestem, dawno to czytałem, jakby nie patrzeć chwilowo brak czasu/ pogody/ ciekawego miejsca, to najważniejsze u mnie i ważniejsze jest od innych wytycznych z tego linku.

Wujot
17-11-2018, 20:41
Masło maślane i nieprawda.
Fotografoamatorów można w większości spotkać w mediach społecznościowych i głównie podobają się im zmasakrowane fotki.

Pracuję głównie dla normalnych ludzi i ich odbiór jest inny od tych wszystkich co w jakimś stopniu "interesują" się fotografią.

Pozdro
Wiesiek

maniak666
17-11-2018, 20:46
No i co z tego, że dłużej jesteś wynika? Nic kompletnie.
Biorąc pod uwagę staż, można by oczekiwać wręcz staranniejszej selekcji tego co wrzucasz pod ocenę.
Bo na razie ani śladu zastanowienia się w momencie zwolnienia migawki, i ani krzty refleksji przed publikacją.
O impregnacji na argumenty i krytykę nie wspomnę.
Z mojej strony finito.
Szkoda czasu, klawiatury, monitora i oczu