Zobacz pełną wersję : D700 panel kontrolny wyświetla mi przysłonę o wartości 0.
Kochani, mam od niedawna D700. To moja pierwsza lustrzanka tej klasy, do niedawna robiłam gównie zdjęcia analogowe.. I mam problem. Kiedy już sądziłąm, że ogarnęłam najistotniejsze funkcje aparatu i zdjęcia zaczęły mnie naprawdę cieszyć, coś się stało. Nie mogę ustawić przesłony w żadnym z trybów. Zero i już. Podobnie pokazuje na głównym wyświetlaczu, w info o zdjęciu. Resetowałam, nie pomogło. Mam Nikkor 85 i Sigmę35art - ten sam problem w obu przypadkach.
Nie mogę też ustawić czasu w trybie S. Albo go nie widać, albo - po naciśnięciu kompensacji - mam "Lo"" i nie da rady zmienić.
Czy to mój brak umiejętności, czy awaria?
Ale do tej pory działał Ci prawidłowo? Czy w trybie M (manualnym doborze ekspozycji) możesz ustawiać czas i przysłonę? Jak w body masz ustawione sterowanie przysłoną - pokrętłem na body czy pierścieniem przysłony na obiektywie? Ten Nikkor to wersja G czy D? Może zrób fotkę wyświetlacza podczas tego problemu i prześlij tu na forum.
badtorro
13-11-2018, 00:51
Za kolegą Darek - napisz jakie jest zachowanie w trybie M. Zrób zdjęcie górnego wyświetlacza.
Zakładam, że wiesz że w ramach oszczędzania baterii (długość tego czasu można dopasować w menu). Kiedy to się stanie, nie da się zmienić parametrów ekspozycji. Trzeba nacisnąć spust do połowy, wówczas załącza się pomiar światła i na nowo można manipulować ekspozycją.
Dziękuję za zainteresowanie.
Bateria 70%, życie baterii 0.
Do Dziś aparat działał bez zakłóceń.
Rany, postanowiłam zrobić zdjęcia panelu i zaczęło działać! Macie moc sprawczą!
PS. Nie chce mi się wierzyć, że już wszystko jest OK i boję się sytuacji, w której umówię przyjaciół na portrety i będzie zonk....
Tak nagle mu przeszło? A teraz doczytałem że pokazywał Ci przysłonę zero czyli pokazywał na wyświetlaczach f0 przy założonym obiektywie i aktywnym pomiarze światła? Miałem kiedyś przez kilka dni Nikona D200, który miał podobne objawy tzn. raz działał jak należy (usterka objawiała się losowo a nie ciągle) a raz nie i wszystko wskazywało na awarię symulatora przysłon.
Studio5s
13-11-2018, 11:08
Witam. Czy możesz napisać jaka jest wartość przysłony przy zdjętym obiektywie w trybie M-manual.