Zobacz pełną wersję : Plener/studio
Witam, na starcie zaznaczę iż jestem amatorem, który szuka swojej drogi w fotografii. Obecnie w planach mam ujażmienie światła błyskowego w studio, którego nie mam (do zastosowania domowa wersja) i pleneru. Cenię sobie mobilność i stąd moje rozważania nad sprzętem bez kabli. Dodam tylko, że w tym zakresie jestem zielony i liczę na merytoryczną wymianę zdań najchętniej nikoniarzy z doświadczeniem.
Rozmyślam nad:
1. 2x Quadralite Stroboss 60 + stojaki
2. Quadralite Atlas 600 TTL+modyfikator
3. Quadralite Navigator X2
Czekam na dyskusję.
Krzychoo_
12-11-2018, 22:54
Zacznij od kupna poz. 1 i 3, Atlasa sobie chwilowo daruj. W warunkach domowych, przy zastosowaniach amatorskich, moc 1 lampy błyskowej jest wystarczająca a często wręcz za duża. Dobrze tłumi mi moc lampy błyskowej kawałek papieru założony na palnik, np. pod dyfuzorem. Osłabia moc o 1-2 EV w zależności od rodzaju papieru. Z kolei w plenerze moc 2 lamp w 1 modyfikatorze wystarczy w zdecydowanej większości przypadków. Sam amatorsko bawię się w strobbing z wykorzystaniem Yongnuo 685 i najczęściej zabieram ze sobą 1 parasolkę na stojaku z 1 lampą. Przeważają względy praktyczne: rozstawienie czegokolwiek więcej na spacerze odpada. Do doświetlenia wystarczy w zupełności.
Dziękuję za odpowiedź, możesz wrzucić przykładowe zdjęcie dla poglądu?