PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tatry Nad Zakopanem

emoka
11-11-2018, 12:12
Jak w odbiorze ?

16815

gremed
11-11-2018, 12:43
Układ pt. potężne góry nad a "coś tam coś tam" pod to dośc popularny strzał. I jak można zauważyć jest wiele prac na bardzo wysokim poziomie, zwłaszcza kolegów, którzy kręcą się z aparatem po Podhalu. Więc aby zachęcić oglądającego do zawieszenia oka na swoim zdjęciu musi być w nim to coś, jakieś wow. Moim zdaniem tutaj czegoś brakuje. Może jakiegoś intetsywnego światła księżyca na górach, może bardziej przejrzystego nieba i podświetlonych księżycem chmur... Ogólnie chyba można powiedzieć, że brak światła (mimo, że to noc).

emoka
11-11-2018, 12:52
Układ pt. potężne góry nad a "coś tam coś tam" pod to dośc popularny strzał. I jak można zauważyć jest wiele prac na bardzo wysokim poziomie, zwłaszcza kolegów, którzy kręcą się z aparatem po Podhalu. Więc aby zachęcić oglądającego do zawieszenia oka na swoim zdjęciu musi być w nim to coś, jakieś wow. Moim zdaniem tutaj czegoś brakuje. Może jakiegoś intetsywnego światła księżyca na górach, może bardziej przejrzystego nieba i podświetlonych księżycem chmur... Ogólnie chyba można powiedzieć, że brak światła (mimo, że to noc).

Zgadzam się z tobą w 100%, później wyjaśnię, poczekam jeszcze na jakiś komentarz

notdot
11-11-2018, 14:25
Ja tu widzę dwa zdjęcia
Na górze góry ciemne nie wydobyte z przestrzeni, bez kontrastu
na dole miasto, też ciemne
po środku ciemna plama

emoka
11-11-2018, 18:53
Ja tu widzę dwa zdjęcia
Na górze góry ciemne nie wydobyte z przestrzeni, bez kontrastu
na dole miasto, też ciemne
po środku ciemna plama

Nie mogę się z tobą zgodzić. Ja bynajmniej żadnej ciemnej plamy nie widzę może to kwestia jasności monitora/telefonu. Ale dzięki za komentarz

krzysztofz24
11-11-2018, 21:22
Nawet to fajnie kadrowo poukladane. No byloby lepiej jakby to byla pelniaz ostrym swiatlem ksiezyca;-) czy Łysy na niebie.
Ale mi ogolnie pasuje.
Rozswietlona ulica na dole, daje pewien punkt zaczepienia jak patrzymy na miasto...

notdot
11-11-2018, 23:01
Nie mogę się z tobą zgodzić. Ja bynajmniej żadnej ciemnej plamy nie widzę może to kwestia jasności monitora/telefonu. Ale dzięki za komentarz

nie twierdzę, że dosłownie jest tam plama, ale po prostu ciemniejsza partia wyróżniająca się na minus w całości

basket
12-11-2018, 00:15
Dla mnie bardzo na plus. Jest prawdziwe. Widać, że aparat i fotograf lepiej poradził sobie w światłach i to jest normalne, bo "papka" w cieniach w takich warunkach jest nieunikniona :-) Wybór kadrowania (pion) moim zdaniem jak najbardziej słuszny. Bardzo lubię piony :-)

emoka
12-11-2018, 12:02
Normalnie bym tego zdjęcia tu na forum nie wstawił. Uważam je co najwyżej za średnie. Jednak na popularnym portalu społecznościowym, sporej liczbie osób bardzo się podoba a ja nie rozumiem czemu. Dlatego chciałem porównać wasze opinie z opiniami na wcześniej wspomnianym portalu. Jeśli chodzi o zdjęcie to czekałem na fajnie rozświetlone szczyty, bo słońce ładnie świeciło, niestety kilkanaście minut przed zachodem pojawiła się chmura która skutecznie ową gwiazdę zasłoniła. Głupio było nie zrobić żadnego zdjęcia tak więc popełniłem ten kadr żeby sztuka się zgadzała.

Mane
12-11-2018, 17:36
Co do grup na portalach społecznościowych to jedyny ich plus to duży odzew, większość ludzi wrzucających tam zdjęcia nawet nie ogarnia np. wyprostowania horyzontu :) Tutaj "klient" jest bardziej wymagający :)

emoka
12-11-2018, 21:32
Co do grup na portalach społecznościowych to jedyny ich plus to duży odzew, większość ludzi wrzucających tam zdjęcia nawet nie ogarnia np. wyprostowania horyzontu :) Tutaj "klient" jest bardziej wymagający :)

Zgadzam się, coraz bardziej to widzę

dvd_100
13-11-2018, 12:17

Albo to też idzie w drugą stronę. Swego czasu siedziałem na jedynej słusznej grupie dla nikoniarzy na FB (pozniej zrobiono drugą dla amatorów jak mnie pamięć nie myli) Jak wstawiłeś dobre zdjęcie to ludzie dochodzili tam z zachwytu nad dziełem a jak się wstawiało kiepskie zdjęcie to kolokwialnie mówiąc kazali sprzedać aparat i wy@@# z grupy :) Wieć jak widać grupy fejsbukowe nie zawsze są dobre.

piotrekjeczen
13-11-2018, 20:11
sporej liczbie osób bardzo się podoba a ja nie rozumiem czemu.

Moja rada - słuchaj tylko i wyłącznie osób, których warsztat jest Ci znany. Bo tak jak już zapewne wiesz w internecie są tysiące znawców, którzy potrafią tylko gadać.