Zobacz pełną wersję : D750 czy D610 m.in. do psów
Witam, wiem, że było dużo takich tematow, ale pomińmy to.
Może zacznę od tego, ze budżet mam ograniczony, d750 jest dużo droższy niż d610, ale jeżeli serio okaże się lepszy to jakoś to przełknę. Robię głównie portrety, w dzień i pod wieczór przy słabszym świetle (ale nie nocą), chcę zacząć fotografować psy i architekturę, tego jestem pewna, żadne śluby ani sportu.
Moje pytanie jest takie:
Czy af w d610 jest wystarczający do psów?
Nie chcę wydawać 2k, jeżeli d610 w zupełności wystarczy. Zdjęć w totalnej ciemnicy robić nie będę.
Wolę się upewnić
nikoniarz
11-11-2018, 10:29
Tutaj możesz troszkę poczytać http://forum.nikoniarze.pl/threads/272322-D750-czy-D610-co-wybra%C4%87
Już wcześniej wszystko przeczytałam, ale nadal nie jestem do końca pewna
Zastanawiam się co z tymi psami, czy d610 da radę, a zdjęc w totalnej ciemnicy ludziom ani psom robić nie będę, więc nie chce wydawać tych 2k jak mogę mieć d610, który by w zupełności wystarczyl, dlatego wolę się upewnić.
Moje pytania są takie:
1. Czy af w d610 jest wystarczający do psów?
Tutaj może coś powiedzieć kolega madebyzosiek On dużo fotografuje psiaki i ostatnio miał lub ma w rękach D610
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
nikoniarz
11-11-2018, 10:55
Z jakimi obiektywami ma ten aparat współpracować?
kurczeblade
11-11-2018, 11:14
vanessa bardzo długo używałem jednocześnie D600(610) i D750 - podpięte te same obiektywy. Jeśli Ci zależy na większej ilość trafionych zdjęć to D750. D600 też możesz sobie dać radę, ale przy dynamiczniejszych scenach, a szczególnie w słabszym świetle AF w D750 jest pewniejszy. Do fotografii psów raczej lepiej mieć lepszego AF'a, chyba że będziesz fotografowć tylko momenty jak siedzą na pupach, ale wątpię w to.
Zmieniam cały sprzęt, ale myśle nad sigma art 85 i nikkorem 50 1.8 g, a co dalej nie wiem jeszcze ������
madebyzosiek
11-11-2018, 12:17
Spokojnie D610 wystarcza i wcale nie trzeba psu kazać siedzieć. Robiłem ostatnio zdjęcia w schronisku i właściwie odsetek nietrafionych zdjęć biegnącego psa w serii ograniczonej do 5 kl/s wynosił 1/10 zdjęć maksymalnie. Ale zarówno Sigma 85 Art, jak i Nikkor 50 1.8G są do tej fotografii raczej za krótkie. Ja do tego używam Nikkora 80-200 2.8 i Nikkora 300, a na DXie Sigmy 50-100 Art. To są wygodne zakresy do fotografowania psów, bo raczej musisz to robić z dystansu. Ja chcesz zobaczyć zdjęcia z D610 z 300 i D500 z Sigmą 50-100 Art, to zapraszam do wątku miłośników psów w dziale Cafe. Tam masz kilka z ostatniej mojej wizyty w schronisku. Pozdrawiam serdecznie
kurczeblade
11-11-2018, 12:34
vanessa jeśli zastanawiasz się nad Sigmą 85, to polecam najpierw porównać sobie wagowo inne 85. Sigma jak na taką ogniskową jest bardzo ciężka. Z drugiej strony jest drogą 85, a pisałaś że masz ograniczony budżet. Zerknij sobie na Tamrona 85VC - bardzo dobry optycznie obiektyw, bardzo dobre wykonanie i szybki AF. Rezygnując z kupna Sigmy 85 zostanie Ci kasa na D750 - który ma zdecydowanie lepszy AF od D610.
madebyzosiek
11-11-2018, 13:02
Też polecam Tamrona 85 1.8 VC USD. Jest zdecydowanie użyteczny na 1.8 w przeciwieństwie do Nikkora, nie ma koszmarnej aberracji i AF jest żywy. W cenie Sigmy Art, no może trochę drożej, wolałbym 135 1.8 Art. Tyle samo waży, tak samo wygląda, ma szybkiego AFa z limiterem. Ale tak jak pisałem, jeżeli 85 ma być najdłuższą ogniskową w FXie do psów, to będzie zdecydowanie za krótko. Co do aparatu, to może zamieszam bardziej... Jeżeli nie potrzebujesz rozdzielczości 24 MPX, to świetnym aparatem jest D700. Ma, w przeciwieństwie do D610 i D750, świetnie rozłożone punkty AF, a sam AF jest pewny i celny. Ergonomicznie też jest na plus, bo przycisk AF-ON można zastąpić przypisując tą funkcję do AF-L/AE-L w D610, ale tracisz blokadę ekspozycji, a ta też się przydaje, natomiast jeżeli psy mają się poruszać, to bez AF-ON nie ma sensu tracić migawki ;)
No i jeszcze ważne - z baterią EN-EL 4a w gripie D700 ma serię 8 kl/s, a bufor daje radę aż do zapełnienia karty ;) Ale tego raczej nie wykorzystasz, 5 kl/s jest w zupełności wystarczające.
Nie zastanawiałbym się nad d750. Jest teraz cashback 1300zł i rabat 400zł a ABFOTO https://abfoto.pl/aparat-nikon-d750-body
Czyli 7588 - 1700zł =5888zł Jak jescze dałąbyś rade załatwić odliczenie vat, to już wogóle bajka, bo jeszcze wtedy odliczasz 1344zł i masz:
D750 za 4544zł :)
Jeśli budżet ograniczony, najlepsza opcja to D600 + dobre obiektywy. Mi kolory z D750 nie podchodzą natomiast z D600 bardzo lubię.
D600 w stosunku jakość zdjęć do ceny nie ma sobie równych.
Fajnie , że o tym wspomniałeś
Miałem oba i zdecydowanie wole obrazek wyjściowy z d600/d610
Wiem, że wszystko można sobie dopasować w obróbce ale ja na to nigdy nie mam czasu i ograniczam się do minimum.
Także jak dla mnie wole obrazek z d610
nikoniarz
12-11-2018, 14:39
Obrazek sam w sobie to nie wszystko.
madebyzosiek
12-11-2018, 15:49
Także jak dla mnie wole obrazek z d610
Matryca fajna, to prawda, ale w przypadku zdjęć piesków raczej nie ma mowy o trudnych warunkach, a jeżeli tak, to możliwości tej matrycy pozostaną niewykorzystane. W samym obrazku nie widzę różnic między D700, D500, a D610, oczywiście mówię o fotografowanych psach ;)
Ale rację przyznaję - D610, a jak ma być więcej kasy na szkła, to D600, albo spokojnie D700 do tego tematu wystarczy.
miałem też D700, D750 , D600
Jeśli maja być i portrety to D700, D750 nie obejdzie się bez obróbki
z D600/D610 mamy praktycznie gotowce prosto z body
Ostanio przeglądałem zdjęcia i zdecydowałem, własnie jestem na etapie... ponownego zakupu D600 :) bo ceny za te body są teraz naprawdę nie do pobicia, tym bardziej że szkła do Nikona też są w super cenach do lustrzanek, może wszyscy przechodzą na bezlustra? ;)
Dokładnie .
Identycznie w moim przypadku.
Chociaż muszę przyznać , że pod względem ergonomii d750 wolę. Lepiej leży w ręce .
Z fotografią m.in. psów bawię się od ponad 13 lat, wcześniej nie zajmowałem się pieskami . Zaczynałem Pentaxami (tez niezłe), ale przeszedłem kilka lat temu na Nikona D610. Różnica zauważalna w stos do poprzednika, używam wielu szkieł, włączając w to manualne. Od lipca focę również D 750. Różnicy w jakości obrazka może nie ma dużej, czasami na korzyść D610 czasami na korzyść D750, zależy od warunków oświetleniowych, ale jednak AF jest tu zdecydownie na duży plus. Lubie obydwa aparaty, chociaż ostatnio częściej zabieram na spacery 750. W sumie po zrobieniu ponad 80k zdjęć tylko czworonogom nie dam rady jednoznacznie stwierdzić, który jest lepszy. Jeżeli jeszcze nei masz tego, co szukasz, to cokolwiek kupisz, będzie OK :-)