PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego nikkor 35mm 1.8G robi ciemniej niż kitowy 18-55 3.5-5.6 ?

Istari22
10-11-2018, 08:23
Cześć.
Napiszcie proszę jak to jest możliwe że moja nowa stałka
nikkor 35mm 1.8G robi ciemniej niż stary kitowy 18-55 3.5-5.6 ? Identyczne warunki w pomieszczeniu. To samo zdjęcie wykonane ze statywu identyczne parametry migawki przesłony itd. na dwóch obiektywach. Niestety ku mojemu przerazeniu 35mm 1.8G zrobiła nieco ciemniejsze. Co zrobilem źle ? Napiszcie proszę bo naprawdę mam przez to doła. Obiecałem żonie ze nowa 35mm zrobi lepsze zdjęcia przy slabym oswietleniu.

Boryszuk
10-11-2018, 08:54
identyczne parametry migawki przesłony itd. na dwóch obiektywach.

Dlatego?

Paw-Bor
10-11-2018, 10:15
Cześć.
Napiszcie proszę jak to jest możliwe że moja nowa stałka
nikkor 35mm 1.8G robi ciemniej niż stary kitowy 18-55 3.5-5.6 ? Identyczne warunki w pomieszczeniu. To samo zdjęcie wykonane ze statywu identyczne parametry migawki przesłony itd. na dwóch obiektywach. Niestety ku mojemu przerazeniu 35mm 1.8G zrobiła nieco ciemniejsze. Co zrobilem źle ? Napiszcie proszę bo naprawdę mam przez to doła. Obiecałem żonie ze nowa 35mm zrobi lepsze zdjęcia przy slabym oswietleniu.

A próbowałeś pstrykać na przysłonie f1,8? Otwórz obiektyw do pełnej dziury i zobacz wtedy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

dvd_100
10-11-2018, 10:48
Dlatego?No to wtedy zdjęcia były jednakowo naswietlone, a autor twierdzi. Ze z 35 są ciemniejsze

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Rafał_Sz
12-11-2018, 11:50
. Obiecałem żonie ze nowa 35mm zrobi lepsze zdjęcia przy slabym oswietleniu.
Bo zrobi. Tylko otwórz szkło do 1.8 i nie marnuj czasu na porównania. ;)

TOP67
12-11-2018, 11:55
nikkor 35mm 1.8G robi ciemniej niż stary kitowy 18-55 3.5-5.6 ?

Całkowicie złe myślenie. Obiektyw nie robi jaśniejszych czy ciemniejszych zdjęć. Każde zdjęcie powinno być takiej samej jasności. To fotograf panuje nad ekspozycją.

Identyczne warunki w pomieszczeniu. To samo zdjęcie wykonane ze statywu identyczne parametry migawki przesłony itd. na dwóch obiektywach. Niestety ku mojemu przerazeniu 35mm 1.8G zrobiła nieco ciemniejsze.

A może to kit robi za jasne? To bardzo częsta usterka obiektywów w systemie Nikona (za to nigdy nie będzie za ciemno).

Spróbuj zrobić to samu ujęcie na maksymalnej przysłonie oraz przymkniętej o 1/3, 2/3 i 1 EV. Czy wszystkie foty są tak samo naświetlone?

elanek
13-11-2018, 10:30
Ogniskowa też ta sama? Jeśli tak to można iść dalej.
Z tego to jak ja zrozumiałem pytanie (czyli te same parametry na dwóch szkłach i wyraźna różnica w naświetleniu zdjęcia), to z moich doświadczeń ze szkłami, średnim w sumie, 20-25 szkieł przerobionych, że po prostu to się zdarza. Co prawda nie wiem do końca dlaczego, ale zauważyłem takie zjawisko. Teoretycznie trudno żeby było inaczej, ale gdy w grę wchodzi dodatkowo elektronika i oprogramowanie to zauważyłem różnice między szkiełkami.
Strzelałem na tych samych ogniskowych, przy takich samych parametrach. W trybie M oczywiście.
Może po prostu przysłona 3,5 w kitowym obiektywie to niekoniecznie idealnie to samo co w stałce z wyższej półki.

TOP67
13-11-2018, 10:33
Różnica wynika z różnej transmitancji szkieł oraz niedoskonałości popychacza w Nikonie (przy sprawnych szkłach).

fafniak
13-11-2018, 10:56
Czasami wystarczy to samo szkło i zrobienie serii zdjęć a potem próba zmontowania tego w animacje ;)

Lazar
13-11-2018, 14:51
Cześć.
...................identyczne parametry migawki przesłony itd. na dwóch obiektywach. .

Podaj dokładnie jaki masz ustawione parametry, szczególnie ustawienia ISO.