PDA

Zobacz pełną wersję : Jak rozwiązać problem z impulsem

manfred
09-11-2018, 13:19
Dzień dobry mam podłączony w pokoju laptop tak jak na załączonym filmie. Gdy opuszczam lub podnoszę rolety idzie jaby impuls na laptop. Co dziwniejsze gdy przedłużaczem podłącze pod inne gniazdko ale nie w pokoju tego problemu nie ma. Elektryka jest całkowicie wymieniona i odebrana przez elektryka ale może coś nie do końca dobrze zrobił. Gdzie szukać problemu?

https://youtu.be/keaKvig6X9A

spiritus
09-11-2018, 13:38
Gniazdko w pokoju nie ma zbyt dużego obciążenia?

pawl_s
09-11-2018, 13:45
Ciekawe, napięcie by spadło a bezpiecznik nie zareagował nawet?

manfred
09-11-2018, 13:58
Gniazdko w pokoju nie ma zbyt dużego obciążenia?

Nie ma znaczenia do którego gniazdka podłącze. Do tego gniazdka co teraz to jest tylko podłączony laptop i monitor eizo

- - - - kolejny post - - - - - -

Ciekawe, napięcie by spadło a bezpiecznik nie zareagował nawet?
Ale który bezpiecznik?
Tak się zastanawiam czy UPS by pomógł.

ksh
09-11-2018, 14:03
To chyba nie jest zanik napięcia tylko zanik sygnału do monitora, więc proponuję na początek zobaczyć na innym kablu jaki tam masz dvi/hdmi/dp ?
Nie powinno coś takiego się dziać, winna jest tu instalacja od rolet i jak inny kable sygnałowy do monitora nic nie da to trzeba się zabrać za rolety.

manfred
09-11-2018, 14:10
To chyba nie jest zanik napięcia tylko zanik sygnału do monitora, więc proponuję na początek zobaczyć na innym kablu jaki tam masz dvi/hdmi/dp ?
Nie powinno coś takiego się dziać, winna jest tu instalacja od rolet i jak inny kable sygnałowy do monitora nic nie da to trzeba się zabrać za rolety.

Kabel hdmi chyba nie ma tu znaczenia bo sam laptop bez monitora zachowuje sie tak samo. Druga sprawa jak podłączę dyski zewnętrze do laptopa tak samo jest zanik napięcia i dyski się restartują. Rolety no cóż tam jest tylko silnik. Jak odłączyłem centralkę która steruje po radiu roletami i podnosiłem pilotem dzieje się tak samo.

ksh
09-11-2018, 14:14
Czyli jest zanik napięcia, to nie jest "tylko silnik" ale źle zrobiona instalacja, poprawnie działająca instalacja przy problemie z silnikiem powinna spowodować wywalenie zabezpieczenia i tu bym się martwił.
Jakie masz zabezpieczenia, może ci założyli jakieś duże ampery C z dużym opóźnieniem bo nie chcieli doszukiwać się w czym problem ?
Zrób zdjęcie zabezpieczeń jeśli się nie znasz.

manfred
09-11-2018, 14:21
No to teraz już Ci nie odpowiem bo najnormalniej sie nie znam. Tak wygląda moja skrzynka z bezpiecznikami
16752

HYPER
09-11-2018, 14:51
Dzień dobry mam podłączony w pokoju laptop tak jak na załączonym filmie. Gdy opuszczam lub podnoszę rolety idzie jaby impuls na laptop. Co dziwniejsze gdy przedłużaczem podłącze pod inne gniazdko ale nie w pokoju tego problemu nie ma. Elektryka jest całkowicie wymieniona i odebrana przez elektryka ale może coś nie do końca dobrze zrobił. Gdzie szukać problemu?
https://youtu.be/keaKvig6X9A

Mam niemal identyczny problem. Moj jest tak odosobniony, ze nawet nie wiedzialem gdzie szukac pomocy.
Mam zupelnie nowa instalacje elektryczna (zakladana przez speca z uprawnieniami, kilkudziesiecioletnim doswiadczeniem) i mowi, ze nigdy w zyciu sie nie spotkal z sytuacja jak moja.
Problem mam taki, ze przy wlaczaniu/wylaczaniu wlacznikiem swiatla lub opuszczaniu/podnoszeniu rolety ginie mi sygnal HDMI z TV.
Nie dzieje sie to zawsze, ale czesto jedynym sposobem jest wyl/wl TV.

Dodam, ze dzieje sie to tylko z TV OLED. Wszystkie inne urzadzenia elektryczne (a mam ich kilkadziesiat roznej masci) dzialaja doskonale.
Takze TV Samsunga, ktory mialem wczesniej nigdy nie mial takiego problemu.

Obecny TV jest rowniez niewrazliwy na wlaczniki/rolety jak ogladam netflixa/youtube. Problem jest tylko z zanikajacym sygnalem HDMI.
Poki co rozwiazania brak.

pawl_s
09-11-2018, 15:35
A jak to silnik szczotkowy i aż tak zakłóceniami sieje? Nie mam pojęcia czy to możliwe :)

Bo jeśli spadek napięcia, to musi być duży prąd, który by wywalił bezpiecznik.

A próbowałeś podpiąć laptop w innym pokoju/łazience, żeby sprawdzić na „innym kablu”?

manfred
09-11-2018, 15:40
Co dziwniejsze gdy przedłużaczem podłącze pod inne gniazdko ale nie w pokoju tego problemu nie ma.

Tak gdy podłacze gdzie indziej problem nie występuje.

pawl_s
09-11-2018, 15:51
A przepraszam, umknęło mi. Najwyraźniej silnik obciąża instalację. Dziwi mnie tylko, że bezpiecznika nie wywala. A może tylko zniekształca napięcie tak, że niektóre urządzenia (z filtrami) reagują na to? Ciekawe.

ksh
09-11-2018, 15:53
Zabezpieczenia typowe obecnie czyli B, nie chcę tu wymyślać i mądrzyć się co może być źle, wygląda na wadliwą instalacje do rolet, jakieś problemy z uziemieniem albo uziemienie lewe zrobione, trudno stwierdzić.
Nie ma się co zastanawiać tylko brać elektryka bo to jednak prąd i nie można lekceważyć, często drobnostki prowadzą do wypadków, tu powinno zadziałać zabezpieczenie, jakieś słabe styki albo nie skręcone dobrze, może zabezpieczenie uszkodzone, może nie wywala bo leci na zabezpieczenie 16A i typ B co pozwala na sporo ale trzeba sprawdzić i wyeliminować problem.

pawl_s
09-11-2018, 16:33
A z ciekawości, masz czym zmierzyć napięcie w gniazdku? Najlepiej jakby podłączyć miernik rownolegle do monitora, tak żeby widzieć gdy obraz znika jakie jest napięcie w sieci.

manfred
09-11-2018, 17:24
No co ty

notdot
09-11-2018, 17:52
A ja obstawiam, że to nie jest brak prądu, bo po chwilowym raku monitor by się chyba trochę dłużej uruchamiał
więc raczej to jest wina zakłóceń od silnika/sterownika które przechodzą na kabel HDMI

manfred
09-11-2018, 18:03
W takim razie odłączę kabel hdmi i podłącze dyski do laptopa bez monitora i zobaczę czy to samo się dzieje.

A ja obstawiam, że to nie jest brak prądu, bo po chwilowym raku monitor by się chyba trochę dłużej uruchamiał
więc raczej to jest wina zakłóceń od silnika/sterownika które przechodzą na kabel HDMI
Człowieku masz rację po odliczeniu kabla i pracy na laptopie nic się nie dziej. Piwo i oscypki masz jak w banku. Tylko co teraz pewnie nowy kabel czy coś innego?

ksh
09-11-2018, 18:17
Ale co napisałem w poście #5 ?
Myślałem że czytałeś.

HYPER
09-11-2018, 18:42
Człowieku masz rację po odliczeniu kabla i pracy na laptopie nic się nie dziej.

To samo napisalem w moim poscie - jak ogladam na TV netflixa/youtube czy cokolwiek co nie idzie przez HDMI to u mnie tez smiga jak ta lala.
Pytanie jest co/czemu zakloca i jak sie tych zaklocen pozbyc. Wymiana kabla HDMI nic nie daje.
Probowalem roznych i one u mnie na OLED powoduja zanik sygnalu na TV LED dzialaja doskonale.

Moze jakis filtr zastosowac pomiedzy gniazdkiem i TV? Tylko jaki?

manfred
09-11-2018, 19:05
Ale co napisałem w poście #5 ?
Myślałem że czytałeś.

Sorryy czasami człowiek na coś patrzy, cos czyta i szuka na około :-) .

Moje połączeni to kabel hdmi-dvi. Laptop GE60 msi oraz stary eizo s2233w. Tylko że miam kabel hdmi-hdmi z przejściówką na dvi. Ciekawe czy to może być przyczyną problemu.

ksh
09-11-2018, 19:12
W obu przypadkach warto sprawdzić banalną rzecz czy czasem elektryk nie zamienił kabli w gniazdkach co ma znaczenie jeśli kabel jest z bolcem ( ewentualnie jeśli mamy podwójne gniazdo z bolcem i jedno gniazdo jest tylko "poprawne" ), na lewym ma być faza i na prawym neutralny, często urządzenia mają filtr przeciw takim zakłóceniom w instalacji na fazie.
Jeśli mamy kabel płaski, który można wpiąć na dwa sposoby to nie ma co się tym sugerować.

https://ise.pl/phpbb3/download/file.php?id=1685
źródło (https://ise.pl/phpbb3/download/file.php?id=1685)

manfred
09-11-2018, 20:00
To jest ostatnie gniazdko. Elektryk mi mówi że kabel do rolet idzie własnie z tego gniazdka czyli to prawy kabel.
16762
Elektryk nie podłączał rolet tylko takie patałachy od montażu okien. Jak patrzyłem na nich jak to wszystko montują to miałem ich ochotę wywalić. Teraz podejrzewam że pewnie silnik od rolet źle podłączyli. Muszę w poniedziałek rozkręcić skrzynkę i zobaczyć kostkę

ksh
09-11-2018, 20:24
Sprawdź czy odwrotne podłączenie do gniazdka kabla zasilającego monitor coś zmienia, jak masz podwójne gniazdo to sprawdź na górnym i na dolnym bo wtedy dojdziesz czy monitor ma filtr na fazie i jak jest odwrotnie to nie działa.

manfred
09-11-2018, 20:55
Nie ma znaczenia jak podłącze wtyczkę przedłużacza do gniazdka dzieje się to samo. Monitor, laptop mam podłączony do listwy a tą do gniazdka. Za każdym razem robi sie przepięcie

ksh
09-11-2018, 21:09
A możesz bez listwy testować, bezpośrednio kabel do gniazdka na dwa sposoby ?

pilon
09-11-2018, 21:16
Przetestuj sam monitor, z odpiętym od niego kablem sygnałowym. Spróbuj trafić na okienko "Searching for signals" albo "no signal" albo któryś ekran menu jeśli działa bez kabla sygnałowego.
Jeśli nie przerwie, to zakłócenie jest radiowe, jeśli przerwie, to z sieci elektrycznej. Pardon, jeśli coś pominąłem w wątku. Tyle odpowiedzi, że już nie wiem co zostało sprawdzone.

ksh
09-11-2018, 21:31
Zawsze przy takich problemach warto wywalić listwę zasilającą zwłaszcza jak jest jakaś niby super z zabezpieczeniami i filtrami, to choler... potrafi narozrabiać czasami, a przed niczym nie chroni.
Wcześniej była kwestia kabla hdmi do sprawdzenia, dalej kwestia filtrowania zasilania w monitorze czyli testujemy podpięcie zasilania do gniazdka na dwa sposoby.
Dopiero na koniec wzywamy elektryka do instalacji ( jeśli rolety są wpięte przez gniazdko to już jest błędem sporym ) bo wadliwie działający napęd może robić cyrki ale tak jak napisałem wcześniej testuj to co wymieniłem.

Dwa lata temu sprzedałem tv sąsiadowi, który zaraz mnie wzywał że jak włącza światło w pokoju albo załącza się lodówka to mu wyłącza się TV, więc przełożyłem kabel z dolnej do górnej wtyczki w gniazdku i stałem się mistrzem elektrykiem ;)
Dlatego to sugeruje zrobić.

...aha i wywal tą listwę.

manfred
09-11-2018, 21:50
Zawsze przy takich problemach warto wywalić listwę zasilającą zwłaszcza jak jest jakaś niby super z zabezpieczeniami i filtrami, to choler... potrafi narozrabiać czasami, a przed niczym nie chroni.
Wcześniej była kwestia kabla hdmi do sprawdzenia, dalej kwestia filtrowania zasilania w monitorze czyli testujemy podpięcie zasilania do gniazdka na dwa sposoby.
Dopiero na koniec wzywamy elektryka do instalacji ( jeśli rolety są wpięte przez gniazdko to już jest błędem sporym ) bo wadliwie działający napęd może robić cyrki ale tak jak napisałem wcześniej testuj to co wymieniłem.

Dwa lata temu sprzedałem tv sąsiadowi, który zaraz mnie wzywał że jak włącza światło w pokoju albo załącza się lodówka to mu wyłącza się TV, więc przełożyłem kabel z dolnej do górnej wtyczki w gniazdku i stałem się mistrzem elektrykiem ;)
Dlatego to sugeruje zrobić.

...aha i wywal tą listwę.

W takim razie pierwsze co to muszę się jutro udać do piwnicy i poszukać dłuższy kabel sieciowy do monitora bo zamieniłem na odcinki 0,5 m. Druga sprawa mam podwójne gniazdko. To jak ogarnąć podpięcie laptopa, monitora, drukarki, Huba USB z zasilaniem, oraz stacji dokującej z zasilaniem na dyski?

pilon
09-11-2018, 21:52
A samą lampę podłączyłeś pod to gniazdo, żeby sprawdzić czy mignie? Z żarówką która wygasa natychmiast?

manfred
09-11-2018, 22:04
Mam lampę i zaraz zrobię test.

Nic nie mruga ani jak roleta idzie do góry ani jak na dół i kończy bieg

pilon
09-11-2018, 22:11
I lampa taka bez "pamięci" żarnika? Taka co jak ją zgasisz wyłącznikiem na tejże lampie, to gaśnie natychmiast, nie pozostaje w niej poświata, albo żar?

manfred
09-11-2018, 22:17
No to nie wiem czy to taka żarówka.
16767

pilon
09-11-2018, 22:20
Powinna być ok... Jeśli z natury nie wygasa dłużej niż trwa zakłócenie na monitorze, to jest ok.

Zakładam, że przetestowałeś bezpośrednio, na gołym gnieździe ściennym. Jeśli tak, to przetestuj na przedłużaczu/listwie zasilającej, tej samej, co używasz, jeśli używasz do monitora.
Jeśli przetestowałeś na listwie, przetestuj na gnieździe. Może wykluczysz jedno. Jeśli w obu przypadkach nie miga, to impuls niekoniecznie pochodzi z gniazda.

manfred
09-11-2018, 22:23
Ale pilon ja po odłączeniu kabla hdmi od laptopa przetestowałem laptop z dyskami na tej listwie i gniazdku i nie ma przepięcia. Przepięcie robi się gdy do laptopa podłącze monitor eizo kablem hdmi-dvi. Wtedy natychmiast jest ten spadek napięcia.

PS
A może być problemem to że kabel mam hdmi-hdmi a dopiero do niego mam kostkę hdmi-dvi?

pilon
09-11-2018, 22:28
No to mamy odpowiedź, o której myślałem, a którą zapewne przegapiłem w gąszczu - przepraszam.
Podsumowując, lampka nie miga i lapek nie dostaje czkawki?
Masz szanse sprawdzić połączenie na VGA?
Bo to jest to co się działo w mojej byłej pracy po tym jak za ścianą podłączono radiowy przekaźnik sterownika pomp. HDMI i DVI mrugały co 5 minut, jak pompowano glikol na piętro, VGA działały w porzadku (wszystko kompy stacjomarne, więc brak baterii laptopa eliminował jedną opcję).

manfred
09-11-2018, 22:30
No to muszę jutro kupić kabel VGA-DVI a będe w Krakowie to gdzieś poszukam.

pilon
09-11-2018, 22:39
Ok. Tylko proszę mnie nie pokrywać kosztami ;)
VGA-VGA byłoby idealne, ale jak się nie da - można spróbować, ale nie wiem czy zadziała.

manfred
09-11-2018, 22:41
No czekaj sprawdzę moje eizo s2233w jakie tam są wejścia.

16770

Jakie najlepsze połączenie w tym przypadku? No chyba tak jak napisałeś vga-vga

pilon
09-11-2018, 22:52
D-Sub <-> D-Sub

Jeśli problemu nie wyeliminujesz - przepraszam. Wyślę jakieś fajne hiszpańskie wędlinki na Święta, żeby to pokryć. Serio.
Jeśli wyeliminujesz - stawiasz wirtualne piwo ;) Mam nadzieję, że jakość obrazu na D-Sub się utrzyma przy rozdzielczości jaką preferujesz.
Może być i tak, że na D-Sub monitor nie mignie, ale zobaczysz interferencje (coś jak w starym telewizorze). Wtedy to by znaczyło że radio z rolet wzięte z radzieckiego czołgu, albo chińskiej łodzi podwodnej :D

manfred
09-11-2018, 23:05
Jutro wielki test :-) Na szali francuskie wędliny kontra góralski oscypek :-) Kabel kupię "ful hade" to parę złoty. I tak straciłem dniówkę bo się dziś cały dzień z tym bujam.

pilon
09-11-2018, 23:09
Kabel hdmi chyba nie ma tu znaczenia bo sam laptop bez monitora zachowuje sie tak samo(...)

Ale pilon ja po odłączeniu kabla hdmi od laptopa przetestowałem laptop z dyskami na tej listwie i gniazdku i nie ma przepięcia. Przepięcie robi się gdy do laptopa podłącze monitor eizo kablem hdmi-dvi.

Zanim kupisz, wyklaruj to, bo trochę mnie to gubi - dlatego zadałem pytanie z lampką ;)

manfred
09-11-2018, 23:15
Podniosłem "klapę" laptopa i obraz uciekł do niego nie odłączając kabla. Dopiero jak fizycznie odłączyłem kabel i zrobiłem test wyjaśniło się że winę ponosi kabel. Chyba za bardzo nie chciałem się pogodzić z tym że kabel jest winny a nie wszyscy inni czyli monter rolet elektryk oraz moja żona ;-)

pilon
09-11-2018, 23:17
Ok. Teraz jasne :)

cybulski
10-11-2018, 00:00
Filtr ferrytowy na kabel hdmi założyć i powinno pomóc. Ten filtr to taka mała bańka która jest często na kablach ale hdmi tego nie ma zazwyczaj w standardzie.

manfred
10-11-2018, 05:53
Wyprubuje

jo44
10-11-2018, 10:49
Wyprubuje

No to próbuj, próbuj... :)

manfred
10-11-2018, 11:00
Dobrze miodku wypróbuje

grizz
10-11-2018, 14:33
D-Sub D-Sub

Panowie, mamy drugą dekadę XXI w.

Dsuby zostawmy tam gdzie dyskietki

manfred
10-11-2018, 16:41
To co mam światłowód kupić ;-)

Rafał_Sz
10-11-2018, 17:08
To co mam światłowód kupić ;-)

Żaden, bo to i tak nic nie zmieni.

W tych roletach, w napędzie (tubie) padają kondensatory i to one najczęściej powodują takie zakłócenia (impuls zwrotny do instalacji). Na ułamek sekundy na "zerze" lub przewodzie ochronnym pojawia się faza i powoduje błędne wysterowanie.

Bezpieczniki "B" mają na tyle długą zwłokę w działaniu, że na to nie zareagują. Poza tym nie do tego są. Gdybyś miał "różnicówkę" w obwodzie mieszkania to by Ci ją prawdopodobnie wywalało.

Mówiąc krótko - wezwij fachowca od rolet. Jak jest ogarnięty to problem z tymi napędami będzie mu znany. Wymieni kondensatory w napędzie i będzie po temacie.

manfred
10-11-2018, 17:22
To są silniki Yoda ogarnie temat w wtorek spytam czy są i czy można wymienić

Zakupiłem kabel hdmi-hdmi z filtrem ferrytowym bo tylko taki był. Efekt jest taki że przy starcie podnoszeniu i opuszczaniu rolet jest taki minimalny impuls ale po pierwsze nie miga obraz na eizo oraz dyski nie restartują się . Tak więc do wtorku muszę się przemęczyć na takim już zdecydowanie lepszym połączeniu. We wtorek dzwonię do serwisu i popytam jak wygląda sprawa tych kondensatorów.

cybulski
10-11-2018, 18:14
Pewnie gdybyś założył jeszcze ze dwa takie filtry na kabel to by pomogło. Takie filtry ferrytowe są do kupienia osobno.
https://www.tme.eu/pl/details/zcat1325-0530a/ferryty-na-przewod/tdk/?brutto=1&gclid=EAIaIQobChMI3OiFq5zK3gIVEMayCh32ogCwEAQYASAB EgIHVvD_BwE

ksh
10-11-2018, 18:31
To są silniki Yoda ogarnie temat w wtorek spytam czy są i czy można wymienić

Zakupiłem kabel hdmi-hdmi z filtrem ferrytowym bo tylko taki był. Efekt jest taki że przy starcie podnoszeniu i opuszczaniu rolet jest taki minimalny impuls ale po pierwsze nie miga obraz na eizo oraz dyski nie restartują się . Tak więc do wtorku muszę się przemęczyć na takim już zdecydowanie lepszym połączeniu. We wtorek dzwonię do serwisu i popytam jak wygląda sprawa tych kondensatorów.

Nadal pomyśl o tym co pisałem odnośnie podpięcia do gniazdka bo może w prosty sposób problem zlikwidujesz.

manfred
10-11-2018, 20:10
Udałem się do piwnicy wygrzebałem długi kabel. Najpierw test na listwie i kabel hdmi-hdmi z filtrem . Roleta w górę roleta w dół jest lekkie mrugnięcie ale dyski pracują obraz nie znika. Następnie podłączyłem kabel zasilający do górnego gniazdka bezpośrednio. Ten sam efekt monitor nie zgasł dyski pracują. Następnie przełożyłem wtyczkę na dolne gniazdo i tu masakra wszystko się wyłączyło i włączyło.

ksh
10-11-2018, 20:25
No to już wiesz jak zminimalizować ten efekt, podepnij tam gdzie lekko mruga i zastosuj hdmi z filtrem, tak samo możesz kupić filtr i zapiąc go na kablu zasilajacym ale nie sprzęt tylko czym bliżej silnika rolet tym lepiej.

https://tridex.pl/uploads/pliki/j/4281_1.jpg
źródło (https://tridex.pl/uploads/pliki/j/4281_1.jpg)

Możesz tez sprawdzić czy odwrotne podpięcie zasilania rolet coś zmieni, kolejna sprawa czy instalacja rolet ma uziemienie prawdziwe.

manfred
10-11-2018, 20:55
tak samo możesz kupić filtr i zapiąc go na kablu zasilajacym ale nie sprzęt tylko czym bliżej silnika rolet tym lepiej.
https://tridex.pl/uploads/pliki/j/4281_1.jpg

Możesz tez sprawdzić czy odwrotne podpięcie zasilania rolet coś zmieni, kolejna sprawa czy instalacja rolet ma uziemienie prawdziwe.

Filtr poszukam na necie. W poniedziałek rozkręcę jeszcze raz skrzynkę gdzie jest wałek rolet i sprawdzę średnicę kabla. Może bez zbytniego demontowania uda mi się dostać do kostki i sprawdzić połączenie kabli.

manfred
11-11-2018, 17:14
Dziś z ciekawości roleta zamykała sie z automatu czyli z zaprogramowanej godziny w aplikacji. No i pupa zbita znowu obraz znikł a dyski się zrestartowały. Czyli filtr ferrytowy nic nie pomógł. Zamówiony mam kabel vga jak dojdzie napiszę co i jak.

grizz
11-11-2018, 18:13
ech. Spapraj sobie jakość obrazu podłaczając vga. Dobry pomysł :D

ksh
11-11-2018, 18:45
Serio chcesz podłączyć analogowy kabel ? :)

manfred
11-11-2018, 20:14
vga-dvi e tam 8 zł nie majątek a przynajmniej się przekonam na własnej skórze co i jak. Serwis chce zabrać silniki z rolet i sprawdzić u siebie . Coś mi się wydaje że powiedzą mi że są w porządku i tyle. W czwartek czekam na elektryka ale nie sądzę aby coś wynalazł. Jutro jeszcze jak mi sie uda będe próbował sprawdzić kostkę w rolecie.

Rafał_Sz
11-11-2018, 20:19
No i pupa zbita znowu obraz znikł a dyski się zrestartowały.
Tak przy okazji, to masz jakiś papier na pomiary instalacji elektrycznej w mieszkaniu? Bo to mi wygląda na typową instalację w (nie nowym) bloku gdzie wykonano remont mieszkania. Ale jakoś mam wątpliwości co do prawidłowego podłączenia uziemienia i (zwłaszcza) przewodu ochronnego. I to podłaczenie zasilania rolety - owszem, gniazdka spina się czasami w "pętli" w mieszkaniu, ale to dopięcie rolet do gniazdka to już "takie se".

Pisałeś, że instalacja jest nowa i odebrana przez elektryka. Ale cos mam wątpliwości co do jego fachowości, bo dlaczego nie masz zamontowanej "różnicówki" czyli wyłacznika ochronnego RDC? To jest od dawna wymagane, a w bloku nie można robić wymiany instalacji bez projektu, zgody ADM i uwzględnienia norm obowiązujących na dany czas. A wierz mi, już różne "cuda" widziałem.

Coś mi tu nie pasuje. Oprócz misia do rolet wezwałbym przez Ciebie DOBREGO elektryka, niech zobaczy Twoją instalację, zmierzy tu i ówdzie. Bedzie wiedział co zrobić jak mu opiszesz problem i wspomnisz o tym RDC. Tu już nawet nie chodzi o te rolety i sprzęt który może trafić szlag, ale o zdrowie i życie. I wcale nie sieję histerii - http://www.suwalki24.pl/article/35,po_smierci_15-latki_porazonej_pradem_jak_uniknac_podobnych_trage dii

manfred
11-11-2018, 20:51
Tak przy okazji, to masz jakiś papier na pomiary instalacji elektrycznej w mieszkaniu?

Elektryk odebrał całą instalację coś tam sprawdzał i podbił pismo które musiałem złożyć do Administracji bloku.

bo dlaczego nie masz zamontowanej "różnicówki" czyli wyłacznika ochronnego RDC?

Nie mam zielonego pojęcia i całkowicie się na tym nie znam

Ciebie DOBREGO elektryka
Miałem namiary na trzech i trzech mi odmówiło. A tego co mi robił instalację nie wzywam bo oczywiście powie że wszystko jest dobrze. Dlatego uprosiłem jednego prawie ze łzami w oczach bo też mnie olał i zgodził się przyjść.

Rafał_Sz
11-11-2018, 20:53
Miałem namiary na trzech i trzech mi odmówiło. A tego co mi robił instalację nie wzywam bo oczywiście powie że wszystko jest dobrze. Dlatego uprosiłem jednego prawie ze łzami w oczach bo też mnie olał i zgodził się przyjść.
I bardzo dobrze, że przyjdzie.

manfred
11-11-2018, 21:08
Kurde zamiast durnych studiów mogłem się na elektryka uczyć szok ile mają pracy i jaką kasę za to tu na miejscu można zrobić. :-) Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

manfred
15-11-2018, 08:09
Elektryka brak a kabel zamówiłem nie ten co trzeba. Niech krew zaleje nie wiedziałem że dvi są trzy rodzaje. Idę dziś do sklepu aby poszukać odpowiedni dla mojego eizo lub kupić przejściówkę.

Rafał_Sz
15-11-2018, 10:13
Potrzebujesz DVI-I, chyba, że chcesz też przesyłać dźwięk do monitora to wtedy DVI-D. Ale zostań przy tym pierwszym bez żadnych przejściówek. Jeśli w lapku masz tylko wyjscie HDMI to kup kabel HDMI >>> DVI. W komputerowych sklepach dostaniesz - poproś o wersję Dual Link

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/KAVHAK6393PREM1-1.png
źródło (https://static.komputronik.pl/product-picture/5/KAVHAK6393PREM-1.png).

Wszelkie połączenia analogowe sobie odpuść. Przejściówki też. To jest ZUO. ;)

P.S. Masz UPS?

manfred
15-11-2018, 10:42
No własnie nie mam UPS i teraz się zastanawiam czy UPS to jest lekarstwo na wszelkie wahania "mocy" w elektryce? Bo zamiast szukać i wydawać kase na elektryka kupię UPS i po ptokach. W sumie zależy mi na stabilizacji napięcia niż podtrzymywaniu. Pracuje na laptopie tak więc w razie utraty prądu zawsze jestem w stanie system zamknąć.

Rafał_Sz
15-11-2018, 10:58
U siebie w firmie mam każdy sprzęt podłączony pod UPS i nigdy nie miałem problemów ze spadkiem napięcia, zanikiem itp. Polecam UPS-y Fideltronik, raz na 5 lat wymieniam w nich tylko akumulatory - czynność banalnie prosta i zaoszczędza się mnóstwo kasy.

Nawet zwykły Fideltronik Ares 500 powinien "rozwiązać" Twój problem. "Rozwiązać" a nie rozwiązać, bo babol w instalacji pozostanie. Ma to jednak swoje plusy, bo w razie zaniku napięcia będziesz miał czas na pozapisywanie prac itp.

cybulski
15-11-2018, 11:07
Warto jest podłączać zawsze do gniazda elektrycznego dobrą listwę przepięciową, dobrą a nie najtańszą za 30 zł :). Następnie do listwy podłączamy UPSa. W firmie i w domu stosuję UPSy i ważne aby miały regulację napiecia a nie tylko podtrzymanie na wypadek wyłączenia prądu.
Np taki niedrogi powinien już dać radę https://www.senetic.pl/product/BX1400UI?gclid=EAIaIQobChMIgfmx0oTW3gIVV-d3Ch34IQWYEAQYAyABEgLahvD_BwE

"Oferowane przez APC rozwiązanie BX1400UI zapewnia rezerwowe zasilanie akumulatorowe z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym dla elektroniki i komputerów. Dzięki systemowi wykonywanych co jakiś czas autotestów produkt odpowiednio wcześnie alarmuje użytkownika o konieczności wymiany. Automatyczna regulacja dostosowuje napięcie do odpowiednich dla zasilanych urządzeń poziomów. Dzięki portowi USB można korzystać z dodatkowych funkcji za pośrednictwem komputera. Wszelkie nieprawidłowości związane ze zmianą warunków zasilania z sieci miejskiej czy UPS-a są sygnalizowane alarmem dźwiękowym. O stanie zasilania informuje także wyświetlacz z kontrolkami LED."

Są też UPSy których od razu alarmują np. gdy faza jest nie na tym kablu w gniazdu (EATONy) ale to nie ten poziom cenowy jeszcze, a przynajmniej nie w APC.

manfred
15-11-2018, 11:09
Już się rozglądałem i nie wiem czy nie skuszę się na takie coś
https://allegro.pl/zasilacz-awaryjny-ups-bateria-lcd-program-1000w-va-i6851712514.html

niedrogi powinien już dać radę https://www.senetic.pl/product/BX140...yABEgLahvD_BwE (https://www.senetic.pl/product/BX1400UI?gclid=EAIaIQobChMIgfmx0oTW3gIVV-d3Ch34IQWYEAQYAyABEgLahvD_BwE)

Niestety budżet tego nie udźwignie.

cybulski
15-11-2018, 11:17
Proszę nie kupuj taniego badziewia. Jeśli masz dobry sprzęt do edycji foto to czemu nie zabezpieczysz go sensownie ? Jeśli Ci strzeli monitor i laptop to ile stracisz kasy na naprawę ?

Tańsza wersja z regulacją napięcia https://www.senetic.pl/product/BX700UI?gclid=EAIaIQobChMI3Pjx5IfW3gIVhc13Ch3Hcg2b EAQYASABEgK15_D_BwE

Ale ten UPS co podałeś - jak czytam to może być dobry. Posiada to co trzeba i ma dwie baterie. Spróbuj więc go.

manfred
15-11-2018, 11:48
Też mi się wydaje że na tle chińczyków to polska firma ale wiadomo że i tak wszystko pochodzi z Chin :-)

Rafał_Sz
15-11-2018, 12:05
Już się rozglądałem i nie wiem czy nie skuszę się na takie coś

Niestety budżet tego nie udźwignie.

12 takich sztuk pracuje u mnie w firmie. I kilkanaście większych. Mają alarm i wszelkie zabezpieczenia.

https://allegro.pl/fideltronik-ares-500-i7649997138.html

manfred
15-11-2018, 12:14
Dzwoniłem do firmy która produkuje te ups-y I sprzedawca poinformował mnie że ups nie poradzi sobie z takim impulsem gdyż jest to bardzo krótki "strzał" doradził mi że bardziej tu by się przydał stabilizator napięcia. Doradził dodatkowo aby najpierw wypróbować gdyż szkoda kupować sprzęt który może nie działać.
PS
Jakiś cud mam w domu że nikt tego nie potrafi rozpoznać :-)

Rafał_Sz
15-11-2018, 12:23
A tam sobie nie poradzi. Pożycz od kogos UPS na chwilę i sam sprawdź.

manfred
15-11-2018, 13:59
Sprawdzam na Lestar UPS MC-855ffu 800VA/480W AVR 2xFR USB póki co sprawa wygląda tak iż obraz raz znikł na monitorze ale dyski sa stabilne. Wczesniej gdy pracowałem na ProShow Producer znikł mi cały projekt. Teraz wszystko jest w porządku

cybulski
15-11-2018, 14:29
To co się u Ciebie dzieje może nie być związane tylko i wyłącznie z zasilaniem. Myślę, że powstaje jakiś impuls w sieci ale i indukcja w przewodzie hdmi. Więc urządzenia, które sieją zakłócenia mogą powodować to dwojako poprzez impuls do sieci oraz poprzez pole magnetyczne z urządzeń radiowych.
Jesli te dwa elementy się dodają to dzieje się to co widać. Najważniejsza jest eliminacja wadliwych urządzeń ale zabezpieczenia też powinny być na zasilaniu, jednak to nie wygląda na wyłącznie problem zasilania.

manfred
15-11-2018, 14:39
Póki co oddaję ten ups a kupuję
http://voltpolska.pl/pl/glowna/128-micro-ups-800-480-w-9-ah.html. Nic więcej nie kombinuję. Zauważyłem też że jak mam dwa dyski podpięte pod usb 3.0 kompa to nic się nie dzieje. Dyski restartują się jak wpinam je do hub 3.0. W takim razie podczas pracy na dwóch dyskach będe je przepinał na usb kompa a do zwykłego kopiowania będe używał huba. Dziś zamawiam ups i póki co tyle w temacie.

Rafał_Sz
15-11-2018, 15:26
Hub masz aktywny (z zasilaczem)?

manfred
15-11-2018, 15:42
Tak co prawda chiński ale działa

TOP67
18-11-2018, 14:51
Problemem jest zanik zasilania w hubie, podpiętym bezpośrednio do gniazdka. Notebook ma bufor w postaci akumulatora. Może wystarczy wymiana zasilacza do huba, lub dodanie tam lepszego kondensatora równolegle z małym dla krótkich impulsów. Zanik sygnału video chyba już jest rozwiązany?

manfred
19-11-2018, 09:09
Rozebrałem listwę do której miałem podpięty sprzęt. Okazało się że że gdy rozebrałem wtyczkę aby przeciągnąć kabel w biurku źle zakręciłem ponownie kable do bolców. Z tego co zobaczyłem na internecie brąz po prawej niebieski ma być po lewej. Nie wiem czy to ma znaczenie. Dodatkowo odpiąłem wszystkie huby no name. Dwa dyski wpiąłem bezpośrednio do gniazd usb w laptopie. Kilkanaście prób podnoszenia i opuszczania rolety. Wynik negatywny czyli wszystko w porządku. Obraz na monitorze zewnętrznym nie znika dyski nie restartują się. Czekam na listwę zasilającą oraz na markowy hub 3.0. Wtedy napiszę czy czasem dodatkowo HUB nie generuje problemów.

Rafał_Sz
19-11-2018, 09:54
Zero i faza nie mają znaczenia, ważne, żeby nie pomylić podłączenia przewodu ochronnego (żółto-zielony). Niewiele hubów ma taki prąd, żeby wystartować dwa dyski naraz. Podłączenie dysków do laptopa stworzyło dla nich niejako "UPS", dlatego nic się z nimi nie dzieje.

Monitor miałeś podpięty USB do tego huba?

manfred
19-11-2018, 10:12
Monitor miałeś podpięty USB do tego huba?
Monitor mam podpięty kablem dvi-hdmi bezpośrednio do laptopa.

Rafał_Sz
19-11-2018, 12:14
Nie chodziło mi o sygnał wideo. Po prostu o USB.

manfred
19-11-2018, 12:21
Nie mam podpiętego kablem pod usb. Podpinam tylko jak kalibruję monitor wtedy sprawdzam ustawienia do 1displaypro.

manfred
27-11-2018, 08:07
Na 99 % bo zawsze jest ta mała niewiadoma stwierdzić mogę że "impuls" powoduje zasilacz jakiegokolwiek huba czy to 2.0 czy to 3.0 który mam podpięty do tej samej listwy co monitor i komputer. Jak odłączę zasilacz a hub dalej jest podpięty do laptopa to nie ma tego zjawiska podczas pracy rolety. Czy taki zasilacz jest wymagany do huba?

TOP67
27-11-2018, 08:17
Zasilacz jest potrzebny, jeśli podpinasz dyski o dużym poborze prądu lub kilka urządzeń

manfred
27-11-2018, 08:23
Jeszcze wypróbuję inną listwę zasilającą do której podepnę własnie te chińskie wynalazki. Nie wiem czy to coś da.

Rafał_Sz
27-11-2018, 10:42
Jeszcze wypróbuję inną listwę zasilającą do której podepnę własnie te chińskie wynalazki. Nie wiem czy to coś da.
Nie, nie da. Dyski potrzebują dość dużego prądu. Jeśli nie możesz ich podpiąc bezpośrednio do kompa, to potrzebny Ci jest hub aktywny z porządnym zasilaczem.

manfred
27-11-2018, 11:39
Czyli pozostaje zakup czegoś dobrego i sprawdzenia czy nie wysyła impuls ;-) na laptop. Jeśli nie wysyła to zostaje a jesli wysyła to zabawa w zwrot urzadzenia.

Rafał_Sz
27-11-2018, 12:41
Ja mam taki. Zasilacz daje 4A12V - po konwersji napięcia to dla dwóch dysków 2,5" jest wystarczające z górką.

https://allegro.pl/tp-link-uh720-hub-usb3-0-7portowy-aktywny-zasilacz-i7152892385.html