PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem? A może z czymś innym?

Sixteenka90
07-11-2018, 23:02
Na początku wspomnę że jestem baaardzo początkująca w kwestiach fotograficznych, więc nie bijcie :D

W końcu wymieniłam swój stary kompakt na Nikona D3400 (zestaw z kitem) plus do tego dokupiłam teleobiektyw Tamron 70-300 vc. Sprzęt jest świeżutki, więc dopiero uczę się ustawień, zrobiłam troszkę zdjęć na trybie manualnym itp. I o ile zdjęcia z kitem są w porządku (wiadomo że nie zawsze jest idealnie, bo oswajam się z ustawieniem wszystkich parametrów i nieraz celowo ustawiam coś skrajne żeby zobaczyć co to da) to zdjęcia z teleobiektywem wychodzą...źle, bardzo źle, są strasznie rozmazane, ostrości zero (zarówno na manualu i na auto) Na obiektywie mam ustawioną stabilizację, więc nie mam pomysłu co jest nie tak, że w ogóle nie ostrzy. Raczej obstawiam że nie jest to kwestia wadliwego obiektywu (jest nowy, ze sklepu) tylko pewnie mam coś nieustawione i mój umysł laika nie wpadł na pomysł co to może być. Macie jakieś pomysły co mogę z tym fantem zrobić? Jak znam swoje szczęście rozwiązanie jest baaardzo proste :)

irek6311
07-11-2018, 23:43
Daj zdjęcia z tego T 70-300, tak w ciemno to nikt nie zgadnie, pomimo że nowy obiektyw może być z usterką, ale to tylko domysły.

mmluty
08-11-2018, 00:04
Z Nikonem D3400 to dałbym sobie spokój z manualnym ostrzeniem, ktore próbujesz stosować jeżeli dobrze zrozumiałem Twój post. Ustaw AF na obiektywie i w body i musi być dobrze, jeżeli nie będziesz tych zdjęć robić w jakiejś ciemnicy. Jeżeli się okaże, że jednak w dobrym oświetleniu na AF zdjęcia z tym Tamronem dalej są nieostre, to będzie oznaczać, że miałaś pecha przy zakupie i obiektyw będzie trzeba reklamować.
Możesz jeszcze dla pewności spróbować zrobić zdjęcia w trybie LV.

Kojocisko
08-11-2018, 00:29
Mam wrażenie, że koleżanka miała na myśli tryb M.
Proponuję doczytać coś o wpływie czasu naświetalnia na poruszenie zdjęcia i doborze czasu naświetlania do ogniskowej obiektywu.
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/jak-uzywac-trybow-psam
https://fotoblogia.pl/7327,trojkat-ekspozycji-jak-go-rozumiec-poradnik
https://www.fotezja.pl/ekspozycja-dla-kobiet-czyli-czas-przyslona-iso-firanki/

krzysztofz24
08-11-2018, 03:19
Wez aparat z 70-300 i ustaw tryb A, przyslone F5.6 i ISO powiedzmy 400, ogniskowa np 150mm. Koniecznie samowyzwalacz na 2s. W obiektywie wylacz VR.
I poloz aparat na stole, wyceluj w meble na przyklad.
Pstryk, zrobi piekne i nieporuszone zdjecie.
Czyli z obiektywem wszystko w porzadku:-).
A potem polecam rady, ktore wkleil kolega wyzej.

Sixteenka90
08-11-2018, 09:26
Dziękuję Wam, w wolnej chwili będę próbować :) bo zależy mi na naprawieniu tego, bo jak chcę zabrać się za fotografię lotniczą to z kitem niekoniecznie :D W ogóle zauważyłam (pewnie to dość istotne) że problem pojawia się na większych ogniskowych już na etapie patrzenia w wizjer, już wtedy jest nieostro, więc to chyba nie kwestia zbyt długiego czasu naświetlania i drżącej ręki :D później spróbuję wkleić to zdjęcie, jak rozgryzę jak to zrobić :)