Zobacz pełną wersję : [test] TAMRON 17-35 2.8-4 Di OSD
Hej.
Po dość długiej przerwie zaczynam kontynuować swoje recenzje. Troch się uzbierało zaległości, bo pogoda sprzyjała robieniu zdjęć a nie ślęczeniu przed komputerem... ;-) Na początek recenzja nowego TAMRONA 17-35 f/2.8-4 OSD.
16394
W odróżnieniu od wielu produktów nazwijmy to skierowanych do odbiorcy profesjonalnego, japoński producent postanowił stworzyć serię obiektywów "dla ludu" - lekkich, niewielkich gabarytowo o doskonałych walorach optycznych. Seria ta niestety nie została w żaden sposób nazwana (jak np. robi to Sigma), z nazwy obiektywu po prostu odjęto przedrostek SP (Super Performance) co akurat uważam za niezbyt szczęśliwe posunięcie. Pierwszym obiektywem z tej serii był Tamron 100-400, natępnie 70-210/4 które akurat optykę mają świetną (sam używam na co dzień 70-210). Wracając do 17-35 - jest to kolejny produkt z tej serii. Wieu pewnie myśli, ze nowy model to udoskonalony produkt sprzed kilkunastu lat o tych samych parametrach (tamten Tamron był paradoksalnie z linii SP) lecz już spieszę informować, że optycznie to są zupełnie inne produkty. 17-35 OSD posiada 15 soczewek w 10 grupach, w tym 2 asferyczne i aż 4 LD (poprzednik 14/11, 2 asferyczne i 1 LD), co ma gwarantować wyjątkową jakość obrazu. Jak wyszło ? Przekonacie się poniżej.
16395
Nowy Tamron trochę odbiega technicznie od pozostałych szkieł pełnoklatkowych. Przede wszystkim nie zastosowano tutaj klasycznego napędu ultradźwiękowego USD, tylko napęd OSD. Jest on co prawda cichy i celny, ale niestety wolniejszy od napędu USD. Obiektyw nie posiada też żadnej skali ostrości, a podczas ustawiania AF kręci przednim pierścieniem, co w roku 2018 uważam za swoisty ewenement. Nie ma też choćby podstawowego mechanizmy stabilizacji optycznej, co w przypadku Tamrona akurat uważam już w ogóle za dziwne, bo chyba wszystkie ze szkieł wypuszczanych w ostatnich latach stabilizację posiadały. Dziwne, ale być może jest to podyktowane dążeniem do zachowania jak najmniejszej wagi i gabarytów. No i dochodząc do tego punktu chciałem z całą stanowczością podkreślić, że to szkiełko to istne maleństwo. Ma co prawda 77mm średnicy filtra (co w sumie już jest zaletą, bo spora część konkurencji w ogóle nie ma możliwości nakręcenia filtrów), ale jest malutkie i lekkie - waga netto Tamrona 17-35 OSD to ledwie 450 gram. I tutaj z pewnością obiektyw ten zyska wielu zwolenników.
Krótki filmik jak pracuje AF znajduje się pod adresem (choć niewiele tu widać, bo nie ma wspomnianej skali ostrości) : https://youtu.be/uAiMJEl7fto
Już pierwsze próby wykonane tym szkiełkiem, jeszcze na Nikonie D5300 oraz przy tym samym obiektywie podpiętym przez przejściówkę do Canona 6d2 (jeszcze wtedy nie było wersji do Canona) dały mi wyobrażenie, na temat jakości optyki tego szkiełka. A jest ona naprawdę wspaniała ! Co prawda nie można było oczekiwać cudów i winieta jest tutaj dość duża:
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron1735osd/winieta.jpg
ale cała reszta rekompensuje tę niedogodność. Obiektyw jest można powiedzieć super ostry nawet na brzegach pełnej klatki już od przysłony f/2.8. Mało tego, jest ciut ostrzejszy na brzegu nawet od genialnego 15-30/2.8. Choć ten drugi z kolei mniej winietuje i ma ciutkę lepiej skorygowaną dystorsję. Nie będę, jak to zwykłem robić porównywać cropów na poszczególnych przysłonach, bo na matrycy 26 Mpx praktycznie nie widać różnicy w ostrości po domknięciu. Musiałbym chyba dorwać jakiegoś 50-megapikselowego potwora, żeby ocenić te różnice. W każdym bądź razie na otwartej przysłonie ostrość wygląda jak poniżej:
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron1735osd/ostrosc.jpg
Obiektyw bardzo dobrze pracuje również pod światło. Jedynie pod ostre słońce i z domkniętą przysłoną udało mi się gdzieś w rogu kadru zarejestrować jakieś drobne bliki, o spadku ostrości czy kontrastu nie może być mowy. Wspomniałem wcześniej o dystorsji, że jest ona większa od tej w 15-30. No jest, ale nie jest to jakiś poziom dramatyczny, powiedziałbym raczej, że plasuje się w średniej obiektywów UWA. Największy blik jaki udało mi się uzyskać (17mm f/11) jest na zdjęciu poniżej:
16396
Dla kogo jest to szkiełko ? To jest bardzo dobre pytanie. W dobie ciężkich kloców, mówię o obiektywach do pełnej klatki (na matrycach APSC skupię się później bo tu też mam ciekawe wnioski) jasnych i lekkich szkieł UWA szukać ze świecą. Poprzednik, model SP 17-35 był bardzo popularnym szkłem w dobie pierwszych aparatów pełnoklatkowych (5D, D700), ale ostrością na brzegach kadru nie zachwycał. Później nie wiedzieć czemu Tamron wycofał go z produkcji i na rynku zrobiła się dziura - brakowało lekkiego szkła szerokokątnego z AF. Naturalnie pojawiały się manualne obiektywy (Samyang, Irix) ale nie posiadały AF i miały też swoje wady. Ten Tamron OSD wypełnia niejako lukę w rynku, może być świetną alternatywą dla osób szukających lekkiego, jasnego szkła do reportażu o bardzo dobrych walorach optycznych. Ja co prawda używam Canona 16-35 ze swiatłem f/4, ale czasami brakowało mi jednak tego światła na szerokim końcu i szczerze mówiąc teraz mocno się zastanawiam nad wymianą na Tamrona (coraz więcej u mnie w torbie by było szkieł od T. - mam już 85VC i używam od niedawna 70-210).
16397
16398
Obiecałem, że wspomnę o cropie, czyli aparatach z matrycą APS-C. Tutaj sytuacja jest o tyle specyficzna, że ten obiektyw może okazać się świetną alternatywą dla istniejących szkieł typowo pod APSC. Nie ma co ukrywać - małe matryce nie doczekały się do dziś uniwersalnego, jasnego obiektywu z wysokiej półki, z dobrą optyką i pewnym AF. Część z Was pewnie powie - a Sigma 18-35/1.8? Pewnie tak, ale zaraz pewnie odezwie się rzesza użytkowników, która z tego obiektywu nie jest zadowolona z uwagi na losowość AF (ale i dużych gabarytów szkła). Do dziś i Canon i Nikon nie zaprezentowali następców wysłużonych już szkieł 17-55/2.8, które lata świetności mają już za sobą i do nowoczesnych, gęstych matryc już się nie do końca nadają. Tamron i Sigma też tutaj troszkę zaspał (cały czas bombarduję producentów zapytaniami o nowe modele 17-50/2.8 - bezskutecznie). Tamron 17-35 2.8/4 OSD częściowo (choć naturalnie nie do końca) wypełnia tę lukę w obiektywach do matryc niepełnoklatkowych. Pokusiłem się o porównanie zdjęć z dobrego egzemplarza Tamrona 17-50/2.8 (wersja bez VC - moim zdaniem chyba najlepszego optycznie szkła pod APSC - choć nie mechanicznie) na
[email protected] i oto co wyszło:
17mm f/2.8 z Tamrona 17-35 OSD:
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron1735osd/17mm1735.jpg
17mm f/2.8 z Tamrona 17-50 2.8:
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron1735osd/17mm1750.jpg
Chyba każdy widzi dość sporą przewagę w optyce nowego obiektywu. Oczywiście - Tamron 17-50 2.8 to wciąż dobry i tani uniwersalny obiektyw, ostry w centrum kadru. Brzegi ma dość dobre, ale widać po w/w zdjęciach że nowa konstrukcja bije go na głowę, mając prakrycznie te same gabaryty. Owszem, dzieli te obiektywy 2-krotna różnica w cenie, ale jeśli ktoś ceni sobie jakość może rozważać zakup 17-35OSD właśnie do aparatu z matrycą APSC (DX).
16399
16400
Test nie był obszerny, ale mam nadzieję treściwy. W zasadzie nie ma się co nad nowym Tamronem zbytnio rozwodzić - udało się Japończykom zamknąć naprawdę bardzo dobrą optykę z zwartej obudowie. Nie jest to obiektyw o mechanice z najwyższej półki, ale takie pewnie było zamierzenie producenta. Jeśli ktoś chce mieć i rybki i akwarium - musi obejrzeć się w stronę nowego (lub starego) Tamrona 15-30/2.8. Ale te obiektywy (15-30 i 17-35) to obiektywy zupełnie różne skierowane do zupełnie innej grupy odbiorców. Dodam jeszcze , że obiektyw z polskiej dystrybucji kosztuje około 2900 zł, co w przypadku posiadaczy aparatów z "pełną klatką" może wydawać się być ceną atrakcyjną, a z punktu widzenia posiadaczy APSC już niekoniecznie. W końcu przyjęło się, że obiektywy do APSC są relatywnie tańśze. Z drugiej strony biorąc pod uwagę ceny nowych flagowych szkieł trzeba uczciwie przyznać, że cena nie jest raczej z kategorii wygórowanych.
Na koniec cała litania zalet i wad tego obiektywu.
++ ponadprzeciętna ostrość w centrum i na brzegach kadru, nawet od
[email protected]
+ bardzo dobra praca pod ostre światło
+ małe gabaryty i waga obiektywu
+ uszczelniona konstrukcja
+ program 5 lat gwarancji polskiego dystrybutora
+ celny AF
+ możliwość kalibracji i aktualizacji przez USB TAP-in
+ dobrze spasowana osłona przeciwsłoneczna
+ możliwość mocowania klasycznych filtrów 77mm
+ rozsądnie skorygowana dystorsja
+ praktycznie niezauważalna aberracja chromatyczna (wzdłużna)
- brak stabilizacji obrazu
- brak skali ostrości
- kręcenie pierścieniem podczas ustawiania ostrości
- wysoki poziom winietowania
- przeciętna prędkość napędu AF (brak szybkiego USD)
Na koniec troszkę zdjęć z testu, ale polecam obejrzenie zdjęć w pełnej rozdzielczości w pliku zip do którego link znajduje się na samym dole.
16401
16402
16403
16404
16405
16406
16407
16408
http://www.kubacichocki.pl/test/tamron1735osd/full.zip
Dzięki za test, ale w moim przypadku spóźniony, bo obiektyw już kupiłem. Dla mnie bomba :) tańszy od nikona 18-35 a jakościowo, według mnie, niekiepski i lekki do tego.
Jakby ktoś się zastanawiał, to tutaj moje trzy zdjęcia z d750 i właśnie tego Tamrona:
https://flickr.com/photos/128033682@N03/sets/72157672691034207
po mojej amatorskiej obróbce oczywiście ;)
misiak76
02-11-2018, 15:00
Zacne szkiełko. Też się na niego czaje i ciułam pieniądze tak aby żona nie widziała [emoji6] A, że u mnie to już tamron zagościł na dobre to nie powinna się zorientować [emoji16]
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Miałem już zwrotnie kilka bardzo pozytywnych informacji na temat tego szkiełka od ludzi, którzy je kupili, więc coś jest na rzeczy. Chociaż osobiście bym wolał, żeby był droższy o te parę stówek i miał wetknięty napęd USD oraz stabilizację, no ale ja nie jestem od polityki tylko od czegoś innego. Z pewnością udoskonalenia pojawią się w wersji G2 (o ile takowa będzie). Nie zmienia to faktu, że optycznie to szkiełko to naprawdę kozak :)
A właśnie. Jak pracuje ten silnik OSD?
Na tej fotce wygląda na zwykły silnik komutatorowy. Taki jak w niesławnym 70-200/2.8
16589
Masz wyżej link do filmiku, na szczęście w przeciwieństwie to 70-200 Di tutaj jest niemal bezgłośny.
marcin255
24-03-2019, 09:52
Lepszy optycznie od Nikon Nikkor AF-S 18-35 mm f/3.5-4.5G ED ?
Powiem tak: miałem Nikona, mam Tamrona. Specjalistą nie jestem, różnicy w jakości nie widziałem. Tylko w cenie na korzyść Tamrona.
Rafaello666
07-04-2019, 14:21
Mam ten obiektyw i zaliczył już kilka wypadóww plener. Jakość obrazu mi się podoba. Jeśli chodzi o ostrzenie, to może jest ciut wolniej i głośniej niż np. na Nikkorze 24-120 f4, ale nie widzę takich różnic żebym zwrócił na to większą uwagę. Ogólnie, udany zakup.
barracuda
02-05-2019, 17:24
Właśnie dotarł do mnie ten obiektyw. Nie zdążyłem jeszcze przetestować w terenie, ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Wykonanie i przede wszystkim waga na duży plus jeśli chodzi o porównanie z innymi szkłami na FX o podobnych ogniskowych. AF jak na moje potrzeby wystarczająco szybki, nie widzę różnicy w szybkości jeśli porównam ze szkłami w podobnym zakresie cenowym.
Bercik139
03-05-2019, 13:48
Właśnie dotarł do mnie ten obiektyw. Nie zdążyłem jeszcze przetestować w terenie, ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Wykonanie i przede wszystkim waga na duży plus jeśli chodzi o porównanie z innymi szkłami na FX o podobnych ogniskowych. AF jak na moje potrzeby wystarczająco szybki, nie widzę różnicy w szybkości jeśli porównam ze szkłami w podobnym zakresie cenowym.
Mam dość nietypowe pytanie... Jak duży jest ten obiektyw? Chodzi mi o dokładny rozmiar od krawędzi gwintu filtrów do miejsca styku z body aparatu.
Rafaello666
09-05-2019, 11:08
Spotkał się ktoś może z tym, że na Nikonie D750 po podpięciu tego Tamrona występuje tendencja do prześwietlania kadru kiedy fotografuję przez wizjer (pomiar matrycowy, tryb A)? Miałem okazję używać ostatnio tego szkła trochę więcej i w większości przypadków musiałem ustawiać kompenscaję -0,7 do -1. Jak podpinałem standardowego Nikkora 24-120, to takiego problemu nie było. Inaczej też zachowywał się przy fotografowaniu w trybie Lv - pomiar światła był poprawny.
barracuda
09-05-2019, 19:11
Mam dość nietypowe pytanie... Jak duży jest ten obiektyw? Chodzi mi o dokładny rozmiar od krawędzi gwintu filtrów do miejsca styku z body aparatu.
Obiektyw ma 100mm licząc od początku do końca, nie licząc osłony przeciwsłonecznej.
Bercik139
12-05-2019, 23:59
Dziękuję za info :-)
Dobrze widzę, czy z dala od środka Tamron wygrywa z S 14-24/2.8 ?
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1211&Camera=979&Sample=0&FLI=2&API=4&LensComp=1182&CameraComp=979&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=4
Niuanse, ale faktycznie optycznie jest to bardzo dobre szkło. Ciekawe, ile byłby cięższy, gdyby upchnęli tam normalny napęd USD...
Na amazon teraz 1900zł, widzę że sporo ludzi chwali ten obiektyw, może to będzie dobry pomysł na uwa zoom.
Na amazon teraz 1900zł, widzę że sporo ludzi chwali ten obiektyw, może to będzie dobry pomysł na uwa zoom.
Taa, na Amazonie, to chyba z chińską fakturą, już kilka razy coś "okazyjnie" kupiłem na Amazonie tylko co z tego, jak w koszty nie mogłem wrzucić o vacie nie wspominając.
Zawsze trzeba sprawdzać kto sprzedaje. Na Amazonię pojawiło się bardzo dużo sprzedawców z Chin, więc żadnych gwarancji w Europie nie będzie.
Ja kupuję tam tylko, jeśli jest napis „wysyłka i sprzedaż przez sprzedawcę Amazon”.
PS: właśnie sprawdziłem: 429€ za A037 bezpośrednio z Amazon, czyli ok.1900zł.
Ja adaptery też kupowałem przez "sprzedawcę Amazon". Wysyłka z EU trwała 2 dni, ale faktury nie było, a jak się o nią upomniałłem, to dostałem chińską.
Taa, na Amazonie, to chyba z chińską fakturą, już kilka razy coś "okazyjnie" kupiłem na Amazonie tylko co z tego, jak w koszty nie mogłem wrzucić o vacie nie wspominając.
Nie nie, ta oferta jest od Tamron Amazon z normalną gwarancją w EU, faktura od Amazon bez problemu, pytałem i zamówiłem.
Od 3rd sprzedawców nie polecam nic tam załatwiać.
To co teraz jest u nas z cenami sprzętu to jakaś masakra, najwyższe ceny często jak sortuje to w PL, nie wiem czy nie potrafią nasze firmy załatwić dobrych targetów żeby mieć lepsze ceny ?
koesh, podrzuć tą ofert :-)
Cena cały czas się zmienia, dwa dni temu była 459, wczoraj jak kupowałem 419, rano 429, teraz 439 euro, w październiku było 459 i kupon -50 euro.
https://www.amazon.de/gp/product/B07G8T6654/
https://www.mediaexpert.pl/obiektywy-do-aparatow-cyfrowych/obiektyw-tamron-17-35-mm-f-2-8-4-di-osd-czarny,id-1370508?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=550263&utm_campaign=2019-11&utm_term=Obiektywy-do-aparatow&ceneo_spo=false
1999zł w Media expert - jak ktoś chce kupić bardzo dobra oferta :)
Obiektyw po pierwszych testach na Z6 + FTZ zaskakuje pozytywnie, AF szybkie i celne nawet w beznadziejnych warunkach łapie, wizjer już nie wyrabia kompletnie i celowanie na czuja praktycznie, a i tak celnie wyszło mimo ISO 12800 i czasu 1/30s dało się na powoli idącej osobie trafić za każdym razem.
Porównując do Canona 17-40mm + Altson to można sobie tą starą L-ke darować, to nie ta klasa optyki.
mariuszek81
17-12-2019, 20:16
Dużo czytałem i dalej mam mętlik w głowie. Mam 35 i 85. Szukam jakiegoś szerokiego kąta. Chcę obiektyw raczej nowy który sobie wrzucę w raty bo na sprzęt już wszystko wydałem. Jest jakaś tańsza alternatywa do tego tamrona o zbliżonej jakości? Szkło nie musi być jasne do krajobrazu, architektury czy na wakacje.
Nie wiem czy kupisz coś lepszego nowego taniej jak to 1800zł ( nadal jest na amazon dostępny ).
Ja brałem pod uwagę Nikkor 18-35 G i Canon 17-40 L, pierwszego trudno kupić teraz tanio, a drugi okazał się bardzo słaby, mam tego tamrona i pasuje mi bardzo.
Pitermaster
18-12-2019, 23:32
Obiektyw po pierwszych testach na Z6 + FTZ zaskakuje pozytywnie, AF szybkie i celne nawet w beznadziejnych warunkach łapie, wizjer już nie wyrabia kompletnie i celowanie na czuja praktycznie, a i tak celnie wyszło mimo ISO 12800 i czasu 1/30s dało się na powoli idącej osobie trafić za każdym razem.
Porównując do Canona 17-40mm + Altson to można sobie tą starą L-ke darować, to nie ta klasa optyki.
kupowałeś na amazonie? Ile szła przesyłka?
Pięć dni ale teraz to nie wiem czy przed nowym rokiem kurierzy dadzą radę.
Pitermaster
20-12-2019, 09:50
Swoją drogą obiektyw jest chyba niezły bo na rynku wtórnym nic nie ma, więc chyba nikt po jego zakupie to nie odsprzedaje:)
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Generalnie obiektyw jest super, ale ... są 2 "ale":
- mocno winietuje na 17mm z przykręconym filtrem nawet w wersji "mega maxi" slim
- duża dystorsja beczkowa - w góry jest - ok, ale gdzie indziej a przede wszystkim nad morze gdzie chcesz mieć prosty horyzont to nie polecam
Oczywiście te wady można skorygować w PS czy Lr czy innym programie, co nie zmienia faktu że one są. Dla mnie ten obiektyw jest akceptowalny od 18mm i tutaj zaczyna się ból, bo ja przez wiele lat biegałem z aparatami DX + N10-24, więc takie 15mm na FX to nie 18mm, dla mnie bardzo duża różnica. Chętnie "pożyczyłbym" S14-24 i zobaczył czy warto zmieniać UWA.
Użyj większego filtra i pierścienia redukującego, nawet wygodniejsze jest wtedy kręcenie polarem.
Oczywiście że 17mm to nie 15mm, różnica jest kolosalna w kącie widzenia, jest tamron 10-24 ale nawet nie wiem czy to czasem nie aps-c, no i nie działa na FTZ, napisali że pracują na tym.
Użyj większego filtra i pierścienia redukującego, nawet wygodniejsze jest wtedy kręcenie polarem.
Myślałem o tym, ale wtedy nie nakręcę już osłony przeciwsłonecznej.
Czyli filtr UV ? Wywal to bo tylko przeszkadza ale wiem wiem... nie będę robił wojenki :)
Pitermaster
20-12-2019, 13:20
To samo miałem powiedzieć bo sam mam zestaw filtrów na 82 mm. Brak osłony da się scierpiec. No ale dystorsja to faktyczny problem.
Nie chodzi o filtr UV tylko o polaryzacyjny
Ale że osłona i polar razem ?
Ja się zastanawiam jak jest z korekcją tego obiektywu w Z6 i ładując raw do Lr bo nie widzę jakiś problemów z dystorsją.
Rafaello666
01-01-2020, 15:25
Mam ten obiektyw już prawie rok i w zasadzie prawie go nie odpinam. Na dystorsję nie zwróciłem uwagi w ogóle, ale to pewnie dlatego, że krajobrazy fotgrafuję głównie w górach, gdzie i tak wszystko jest krzywe :D Zdecydowanie pasuje mi też gwint na filtry 77 i fakt że da radę używać filtrów prostokątnych 100x150, a nie jeszcze większych, co znowu praktycznie podwoiłoby koszt ich ewentualnego zakupu. Pewnie mogłoby być ciut szerzej na dole, ale zważywszy na plusy, w tym niska waga i małe gabaryty, to dla mnie rewelacyjne szkło.
cybulski
01-01-2020, 15:31
Mam ten obiektyw już prawie rok i w zasadzie prawie go nie odpinam. Na dystorsję nie zwróciłem uwagi w ogóle, ale to pewnie dlatego, że krajobrazy fotgrafuję głównie w górach, gdzie i tak wszystko jest krzywe :D Zdecydowanie pasuje mi też gwint na filtry 77 i fakt że da radę używać filtrów prostokątnych 100x150, a nie jeszcze większych, co znowu praktycznie podwoiłoby koszt ich ewentualnego zakupu. Pewnie mogłoby być ciut szerzej na dole, ale zważywszy na plusy, w tym niska waga i małe gabaryty, to dla mnie rewelacyjne szkło.
Skoro masz samyanga 14 to opcja szersza jest tylko ciężko nosić ze sobą dwa takie szkła.
Rafaello666
01-01-2020, 15:40
Skoro masz samyanga 14 to opcja szersza jest tylko ciężko nosić ze sobą dwa takie szkła.
To wagowo wychodzi podobnie, a nawet mniej niż np. nosić Tamrona 15-30 G2. Tego Samyanga używam dość rzadko, ale uważam, że jest to super szkiełko, które w dodatku można dostać za bardzo małe pieniądze. Wydaje mi się, że wygodniej mieć podpiętego Tamrona i awaryjnego Samyanga w plecaku, niż latać po górach z 14-24 lub 15-30 podpiętym do puszki. No i ten argument z filtrami. Kupowałem ostatnio połówkę 100x150, która i tak wali po kieszeni, a do szerszego szkła walnęłoby sporo mocniej :) , że o wielkości tego wszystkiego nie wspomnę.
madebyzosiek
01-01-2020, 16:06
Ja po wielu przemyśleniach dochodzę do wniosku, że sobie sprawię ten obiektyw. Może nie już, bo UWA nie jest dla mnie priorytetem, ale na pewno w bliskiej przyszłości. Dobrym uzupełnieniem dla niego może być Irix 11... Tak mi się wydaje ;)
Rafaello666
01-01-2020, 16:47
Ja po wielu przemyśleniach dochodzę do wniosku, że sobie sprawię ten obiektyw. Może nie już, bo UWA nie jest dla mnie priorytetem, ale na pewno w bliskiej przyszłości. Dobrym uzupełnieniem dla niego może być Irix 11... Tak mi się wydaje ;)
Irixa nie znam, ale musiałbym kiedyś spróbować tego szkła. Czasem by się przydało jeszcze szerzej niż 14 mm :D Tamrona z czystym sumieniem polecam.
Ja po małym użytkowaniu tego obiektywu nie dostrzegam żadnych wad wartych wspomnienia, można na siłę przywalić się do dźwięku AF, pierścień ruchomy nie przeszkadza chyba że ktoś trzyma tam łapę :)
Jestem mega zadowolony z zakresu, chciałoby się mieć szerzej jeszcze ale z drugiej strony ograniczyłoby to górny zakres, wtedy tracimy uniwersalność bo jednak 35mm robi swoje w takim obiektywie.
Warto wspomnieć że z lustrzanką zestaw jest ciut mniejszy niż Zetka+FTZ.
Warto przypomnieć że cena nadal się utrzymuje i poniżej 1900zł jest do kupienia, wygląda że taka cena jest teraz standardowa, ciekawe czy pojawią się jakieś obniżki tego obiektywu, u nas nadal cena kosmiczna co dziwi,
Rafaello666
01-01-2020, 18:33
Z drobnych niedogodności, musiałem zrobić korektę AF na -10, bo na moje oko trochę nie trafiał z D750. W sumie mam już dwa Tamrony SP i zastanawiam się czy nie dokupić Tap-In Console,tak na wszelki wypadek.
Pitermaster
03-01-2020, 10:34
Przy takich opiniach nie pozostało mi nic innego jak zamówić sobie szkiełko. Co ciekawe cena z wysyłką do Polski na amazonie jest o15€ wyższa. Przyjdzie to zobaczę czy pod moim d750 będę jakieś problemy
Ceny masz z vat niemieckim, więc przy adresie do Polski jest doliczana różnica vat.
Pitermaster
03-01-2020, 11:02
Dobrze wiedzieć:) dzieki za info
Tullusion
03-01-2020, 11:10
Podzielę się moim doświadczeniem. Pierwsza kopia tego modelu Tamrona zakupiona w Amazon.de miała lekki FF w zakresie 18-30mm i gigantyczny FF na dłuższych ogniskowych. Wada pogłębiała się wraz z odległością od punktu ostrości. Stojąc przed ulicą i celując w obiekty w pobliżu nieskończoności uzyskiwałem ostrość na samochodach zaparkowanych na chodniku. Nie dało się go skorygować żadną miarą przy użyciu Tap-ina, więc odesłałem obiektyw (kilka dni temu, więc Wam go nie wcisną ;-] ).
Drugi egzemplarz, przysłany w ramach wymiany, wymagał korekty FF (do połowy skali) jedynie na ogniskowej 35mm i tylko na dalszych odległościach. Poprawka uczyniła go całkowicie zdatnym do użytku. Być może moje kłopoty są odpryskiem jakiegoś szerszego, bo systemowego problemu, ale nie chcę wydawać sądów na podstawie tak małej próby badanej.
Optycznie obie kopie są rewelacyjne, mechanicznie – bez zarzutu. Autofokus wcale nie przeszkadza swoimi odgłosami tak, jak można się było tego spodziewać po lekturze np. testu Optycznych.
August68
03-01-2020, 11:13
W podobnej cenie można dzisiaj kupić używanego Nikkora 16-35/4.0 w bardzo dobrym stanie. Niby działkę ciemniejszy na szerszym końcu ale też 16mm zamuast 17mm. A jakość wykonania i jakość obrazka na swietnym poziomie... No i jednak to Nikkor...
...czy nie dokupić Tap-In Console,tak na wszelki wypadek.
Zamiast zabawy proponuję słać do serwisu. Chyba, że masz naprawdę dużą tablicę testową.
W podobnej cenie można dzisiaj kupić używanego Nikkora 16-35/4.0 w bardzo dobrym stanie. Niby działkę ciemniejszy na szerszym końcu ale też 16mm zamuast 17mm. A jakość wykonania i jakość obrazka na swietnym poziomie... No i jednak to Nikkor...
Ale nie bierzesz pod uwagę wielkości i wagi ?
- - - - kolejny post - - - - - -
Pierwsza kopia tego modelu Tamrona zakupiona w Amazon.de miała lekki FF...
Trzeba było zarejestrować i wysłać do serwisu razem z puszką.
Pitermaster
04-01-2020, 12:28
A jak jest z kalibracja w serwisie szkieł kupionych na amazonie?
Tamrona masz serwis u nas i po rejestracji ślesz im do kalibracji, zmienił się serwis Tamrona u nas, może będzie lepiej niż foto-technika..
Kojocisko
04-01-2020, 18:24
Podobno się już nauczyli. Ja po dwóch próbach wysłałem do Foto-techniki i dopiero oni skalibrowali mi dwa obiektywy prawidłowo.
Tez szukam podobnego obiektywu, rozważałem Sigma A 18-35 mm F1.8 DC HSM albo Nikkor 18-35 mm f/3.5-4.5G AF-S ED
i nie wiem co wybrać. Ceny podobne.
Sigma A 18-35 mm F1.8 DC HSM albo Nikkor 18-35 mm f/3.5-4.5G AF-S ED
Z tym, że jeden to standard do DX, drugi szeroki do FX...
Z tym, że jeden to standard do DX, drugi szeroki do FX...
Szukam do D7500
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Szukam do D7500
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
To sigma. 18-35 albo 17-50/2.8.
Jakość+światło lub zakres i OS.
To sigma. 18-35 albo 17-50/2.8.
Jakość+światło lub zakres i OS.
17-50 wypada blado z jakością (ostrością) w porównaniu do 18-35
Miałem 17-50. Szukam następcy.
To raczej nie ten wątek. Tamron 17-35 jest też pełnoklatkowy. Jak na standardowy obiektyw DX ma bardzo mały zakres. Sigma 18-35 oferuje przynajmniej jasność, a Tamron jest ciemniejszy od 17-50. To już lepiej kupić Nikkora 16-80/2.8-4.0
Pitermaster
07-01-2020, 16:18
No i dostałem moją sztukę. Na szybko muszę przyznać że szkło jest kozackie. Co mnie zdziwiło to że obiektyw składa się na ogniskowej 28 mm, a przy 17 mm jest lekko wysunięty. Zbiore pewnie baty za ignorancję zasad optyki, ale ekspertem nie jestem a w innych zoomach działa to inaczej i bardziej intuicyjnie:)
Co do tematu sigmy - miałem ja i była pod dx świetna!
No i dostałem moją sztukę. Na szybko muszę przyznać że szkło jest kozackie. Co mnie zdziwiło to że obiektyw składa się na ogniskowej 28 mm, a przy 17 mm jest lekko wysunięty. Zbiore pewnie baty za ignorancję zasad optyki, ale ekspertem nie jestem a w innych zoomach działa to inaczej i bardziej intuicyjnie:)
Tak działa we wszystkich lepszych szkłach, jak 24-70, 14-24 itp. W 70-200 też tak jest, tylko nie widać tego na zewnątrz.
Zbiore pewnie baty za ignorancję zasad optyki, ale ekspertem nie jestem a w innych zoomach działa to inaczej i bardziej intuicyjnie:) Takie właściwości ma konstrukcja optyczna która się nazywa retrofocus i jest stosowana głównie obiektywach które mają ogniskową krótszą niż minimalna odległość rejestrowa w danym aparacie. Taki problem występuje wtedy gdy nie można zbliżyć optyki do matrycy ze względów na elementy które przeszkadzają np. lustro. Odległość rejestrowa dla ogniskowej 17mm na nieskończoności jest równa właśnie dokładnie wartości ogniskowej. To trochę za mało żeby soczewka nie zawadziła o lustro w normalnej konstrukcji i projektant obiektywu musiał "pokombinować". :wink:
Pitermaster
07-01-2020, 21:48
Dzięki za wyjaśnienie. Krótko i fachowo:)
Takie właściwości ma konstrukcja optyczna która się nazywa retrofocus i jest stosowana głównie obiektywach które mają ogniskową krótszą niż minimalna odległość rejestrowa w danym aparacie. Taki problem występuje wtedy gdy nie można zbliżyć optyki do matrycy ze względów na elementy które przeszkadzają np. lustro. Odległość rejestrowa dla ogniskowej 17mm na nieskończoności jest równa właśnie dokładnie wartości ogniskowej. To trochę za mało żeby soczewka nie zawadziła o lustro w normalnej konstrukcji i projektant obiektywu musiał "pokombinować". :wink:
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Obiektywy typu 18-105 też mają retrofokus, ale podczas pracy ich długość cały czas wzrasta ze zmianą ogniskowej. A niektóre obiektywy są najkrótsze w środku zakresu i o to było pytanie.
Pitermaster
11-01-2020, 11:21
No i stało się to czego oczekiwałem w najgorszych snach. Filtry cokin p nie nadają się do tego szkła:( natomiast polar (slim) i filtr szary(gruby) o średnicy 82 mm z redaktorem nie winietuja.
Keszelski
15-01-2020, 21:21
Rozważam zakup tego tamrona w sklepie np. MM w Niemczech (ze wzgledu na cenę). Czy zakup z tego źródła oznacza, że w razie konieczności kalibracji (BF/FF) w polskim serwisie, taka usługa byłaby płatna? tj. nie będzie na niego obowiązywać gwarancja w Polsce? Czy dobrze myślę?
Pitermaster
15-01-2020, 21:28
Będzie działać gwarancją w PL. Po zakupie rejestrujesz obiektyw do rozszerzonej 5 letniej gwarancji i podajesz kraj. Jest też miejsce na wpisanie gdzie obiektyw był zakupiony.
Keszelski
15-01-2020, 21:33
To rozszerzenie jest darmowe? Mimo, że zakup był w Niemczech?
Pitermaster jak sprawuje się z D750? (U mnie też byłby do 750)
ps. doczytałem na stronie tamrona o gwarancji 5 lat - dzięki za zwrócenie uwagi na to co daje taka rejestracja
Pitermaster
15-01-2020, 21:44
To rozszerzenie jest darmowe? Mimo, że zakup był w Niemczech?
Pitermaster jak sprawuje się z D750? (U mnie też byłby do 750)Tak, rozszerzenie jest darmowe pod warunkiem rejestracji na 2 miesiące od zakupu. Pod moim d750 jest świetnie. Obrazek ładny A af celny:) co prawda w teren jeszcze go nie zabrałem ale w warunkach miejskich jest bardzo dobrze.
Potwierdzam, gwarancja 5 lat po rejestracji jest na sprzęt zakupiony bezpośrednio z amazon.
Pytanie do posiadaczy Tamrona z zetkami: u Was na AF-S jak obiektyw ustawi ostrość to jest w punkt czy jest tendencja do lekkiego korygowania ustawienia ostrości? Pytam bo dostałem taką informację od jednego z posiadaczy obiektywu.
Nie ma tego efektu "pompowania" od obiektywu tylko jeśli AF w Z6 nie wyrabia od kiepskich warunków to wtedy masz ale to dotyczy wszystkich obiektywów mniej lub bardziej zauważalne od modelu i technologii napędu w obiektywie.
Do obiektywu można się przywalić jedynie za słyszalną pracę silnika AF.
Obiektyw nadal od pół roku w świetnej cenie, poniżej 2000zł normalnie do kupienia nowy z gwarancją, więc jest to zaskakująco niska cena jak za taką jakość.
mariuszek81
21-04-2020, 13:06
Doradźcie proszę. Mam 35 i 85 na fx .Fotografuje tylko i wyłącznie ludzi - tylko to mnie interesuje jak widzę jakieś piękne zdjęcie lasu albo magazynu ze świetnym światłem to w duchu sobie mówie - no jakby tam jeszcze był człowiek to byłby sztos. Od bardzo długiego czasu choruje na ten obiektyw. Niby około 2000 za ten obiektyw to nie dużo - ale jak się okaże, że to nie dla mnie obiektyw to jednak dużo jak na taką fanaberie. Już nawet szukam czegoś tańszego żeby nie bolało jak się okaże że taki szeroki kąt to nie to, ale wszystko jest drogie - za kilka stów można coś znależć taniej ale znaaacznie gorzej. Robi ktoś tym obiektywem zdjęcia sytuacyjne ludzi ? Mógłby się podzielić ?
Jakby nikt nie miał, to:
1.
Zerknij tu (https://onfotolife.com/lens_sample_photos?lens_id=1438&page=1&focal_min=0&focal_max=800&aperture_min=0&aperture_max=32). Może coś znajdziesz;
2.
Ilko Allexandroff (http://www.ilkoallexandroff.com) używa/ł sporo C17-40. Szkło nie to, ale ogniskowe zbliżone.
Pitermaster
21-04-2020, 13:47
Masz dodatkowo opcje albo wypożyczenia sprzętu na kilka dni albo po prostu kupić i później odsprzedać. Rynku wtórnego na te obiektywy nie ma bo nikt kto to kupił ich nie sprzedaje, zapewne są jakieś wyjątki.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Dokładnie, tak. W Krakowie w fotoplusie można wypożyczyć.
Kup na amazon i jak masz 30 dni zwrot bez kłopotu ale wątpię żebyś oddawał bo przy tej cenie nie ma żadnej konkurencji.
Masz dodatkowo opcje albo wypożyczenia sprzętu na kilka dni albo po prostu kupić i później odsprzedać. Rynku wtórnego na te obiektywy nie ma bo nikt kto to kupił ich nie sprzedaje, zapewne są jakieś wyjątki.
Przez dwa miesiące z ciekowości sprawdzałem i były tylko dwie ciekawe oferty. Mnie siadła jedna z nich. Szkiełko mogę polecić, jest więcej niż w dobrej relacji cena/jakość.
Pitermaster
22-04-2020, 12:42
Przez dwa miesiące z ciekowości sprawdzałem i były tylko dwie ciekawe oferty. Mnie siadła jedna z nich. Szkiełko mogę polecić, jest więcej niż w dobrej relacji cena/jakość.Ja przed zakupem mojej sztuki na amazonie też chyba z 3 miesiące non stop szukałem ofert. Była w tym czasie jedna, które ktoś z chin przywiózł.
mariuszek81
22-04-2020, 13:29
Przez dwa miesiące z ciekowości sprawdzałem i były tylko dwie ciekawe oferty. Mnie siadła jedna z nich. Szkiełko mogę polecić, jest więcej niż w dobrej relacji cena/jakość.
Licytowałeś na ebay UK? To Ty mi sprzątłeś sztuke? :D
Na amazon nadal jest cena ok, 2000zł wychodzi po kursie obecnym.
A z fakturą Vat też można ?
Kupowanie na Amazonie na fakturę jest wygodniejsze niż w polskich sklepach. Warunek, musisz mieć vat europejski zweryfikowany w VIES. Kupując wtedy w Amazonie (u sprzedawców korzystających z platformy jest różnie) płacisz cenę netto i tyle. Można to normalnie zaksięgować, odliczasz zwyczajnie vat w momencie zakupu, nie w rozliczeniu.
Licytowałeś na ebay UK? To Ty mi sprzątłeś sztuke? :D
Nie, oferta zawisła w weekend na allegro, kupiony miesięczny obiektyw jak nówka z filtrem kilka stów poniżej ceny rynkowej. Gość miał więcej zabawek w dobrych cenach - wyprzedaż wszystkiego co posiadał.
mariuszek81
03-06-2020, 10:34
Zamówiłem na amazon.de. Paczka została nadana w WER Zabrze 300m od mojego domu. Była opcja do wyboru nawet, że przyjdzie w ten sam dzień, więc te tamrony leżą w Gliwicach na Amazonie najprawdopodobniej ;) Czekam jak dojdzie to opisze wrażenia.
Ja kupiłem u Cichego, nie chciało mi się bawić w wysyłki z amazonu, no i trzeba wspierać lokalne biznesy w trudnych czasach ;)
Obiektyw jest świetny, na
[email protected] bardzo ostry środek, porządne brzegi. AF rzeczywiście jest słyszalny, ale jak ktoś nie filmuje, nie będzie to przeszkadzać.
Po przesiadce z Nikona na Sony brakowało mi bardzo Nikkora 18-35G, teraz już mi nie brakuje ;)
Jedyne co, co prawda nie dotyczy to wersji pod Nikona, ale na MC-11 obiektyw na innych ogniskowych niż 17 cały czas coś majstruje z silniczkiem przysłony i słychać cichutkie chrobotanie. Ponoć ten typ tak ma.
Zamówiłem na amazon.de. Paczka została nadana w WER Zabrze 300m od mojego domu. Była opcja do wyboru nawet, że przyjdzie w ten sam dzień, więc te tamrony leżą w Gliwicach na Amazonie najprawdopodobniej ;) Czekam jak dojdzie to opisze wrażenia.
Masz Tap-In console ? Sprawdż jak ostrzy na 17 i 35 z odległości +- 10 metrów.
mariuszek81
03-06-2020, 15:44
Będzie widać na takich odległościach?
mariuszek81
03-06-2020, 19:59
Szkło wydaje się przekozackie. Zdumiewa mnie praca pod słońce, no i ma tendencje do prześwietlania. Daje linka do Nefów dla ciekawskich - przy okazji mógłby ktoś napisać czy dobrze trafia.
https://drive.google.com/drive/folders/1ZlWvjIiInqtQDDTvbfioxc7MY9r2QVqR?usp=sharing
Pitermaster
03-06-2020, 21:10
Pewnie zależy od sztuki ale mój trafia znakomicie, a nie musi żadnej kalibracji
mariuszek81
04-06-2020, 11:51
Pewnie zależy od sztuki ale mój trafia znakomicie, a nie musi żadnej kalibracji
Czy mój dobrze trafia :wink:
Rafaello666
04-06-2020, 14:57
Szkło wydaje się przekozackie. Zdumiewa mnie praca pod słońce, no i ma tendencje do prześwietlania. Daje linka do Nefów dla ciekawskich - przy okazji mógłby ktoś napisać czy dobrze trafia.
https://drive.google.com/drive/folders/1ZlWvjIiInqtQDDTvbfioxc7MY9r2QVqR?usp=sharing
Też zauważyłem tendencję do prześwietlania (z D750), ale tylko, gdy fotografuję przez wizjer. Muszę ustawić lekkie niedoświetlenie aby było poprawnie. Jeśli robię przez Lv, to automatyka dobiera krótszy czas dla tej samej sceny, a jak robię ręcznie z podglądem ekspozycji, to podobnie jest. Ja musiałem ustawić mikrokalibrację na -8, bo odrobinę się rozmijał. Teraz, mam wrażenie, że trafia idealnie.
Sprawdź, czy prześwietlenie występuje również przy pełnym otworze przysłony. Jeśli jest OK, to popychacz jest źle ustawiony. To znany problem Nikona. W LV pracuje się na roboczej.
madebyzosiek
04-06-2020, 16:31
Sprawdź, czy prześwietlenie występuje również przy pełnym otworze przysłony. Jeśli jest OK, to popychacz jest źle ustawiony. To znany problem Nikona. W LV pracuje się na roboczej.Jeżeli to ten nowy Tamron 17-35, to tam nie ma popychacza przysłony przecież...
Jeśli ma przysłonę elektromagnetyczną, to ten problem go nie dotyczy.
Rafaello666
04-06-2020, 18:08
Jeśli ma przysłonę elektromagnetyczną, to ten problem go nie dotyczy.
Dzięki za info. To ten nowy Tamron. Problem prześwietlania występuje mi tylko na tym szkle. Jak już czytałem, nie jestem jedyny z tym problemem. Na szczęście, można to łatwo skompensować, a że raczej robię krajobrazy i prawie zawsze mogę powtórzyć ujęcie, to mi jedna, lekko prześwietlona klatka nie zrujnuje reportażu :)
Dzięki za info. To ten nowy Tamron. Problem prześwietlania występuje mi tylko na tym szkle. Jak już czytałem, nie jestem jedyny z tym problemem. Na szczęście, można to łatwo skompensować, a że raczej robię krajobrazy i prawie zawsze mogę powtórzyć ujęcie, to mi jedna, lekko prześwietlona klatka nie zrujnuje reportażu :)
Zassałem te twoje NEFy i widzę, że wszystkie fotki zrobiłeś pomiarem Matrycowym. Nie dziwota, że 50% z nich masz prześwietlonych w scenach ze sporym kontrastem (sprawdziłem je w FastRawViewer). Matrycowy nie nadaje się do takich scen. Tam nawet korekta -1/3 nie pomoże, trzeba by dać -1ev na niejednej klatce, ale kiedy i ile???. Mierz światło punktowo w krajobrazie, na najjaśniejszym fragmencie nieba, którego nie chcesz przepalić i daj praktycznie stałą korektę +2,7/+3ev, a nigdy nie będzie żadnego przepalenia. To taka sama technika jak tryb Zebra w bezlusterkowcach, z tą różnica, ze tam program wskazuje automatycznie miejsce przepalenia, a tu musimy je samodzielnie wskazać wykorzystując ETTR.
A same szłko, no całkiem całkiem :)
Signum51
23-11-2020, 13:01
Witajcie, podepnę się pod temat.
Mam takie pytanie do użytkowników Tamrona 17-35: Jak sprawy się mają bez stabilizacji w obiektywie? Bardzo to przeszkadza w codziennym użytkowaniu? Często strzelam z ręki i z uwagi na to,
że nie jestem mistrzem w oponawywaniu drżenia rąk, to brak VC trochę mnie powstrzymuje przed zakupem (oprócz krajobrazu chciałbym tego obiektywu używać w pomieszczeniach - większość czasu jednak bez statywu). Zastanawiam się też nad Nikonem 16-35, ale dostaję bardzo mieszane opinie na temat tego obiektywu.
Przy takich ogniskowych utrzymasz czas 1/30-1/15 s. A już przy nim widać będzie poruszenia ludzi czy liści na drzewie.
Signum - jak tak bardzo ważna jest dla Ciebie stabilizacja - to może warto wstrzymać się z tym zakupem, odsprzedać to co masz z Nikona i jednak wybrać system ze stabilizacją w puszcze. Wyjdzie bardziej ekonomicznie.
Signum51
04-12-2020, 17:50
Dzięki za info. Jeśli chodzi o przesiadkę na zetkę, to jeszcze się jednak wstrzymam, bo bardzo lubie mojego D750 :)
Czytałem gdzieś, że Nikon w przyszłym roku ma wypuścić kilka obiektywów F-mount + zdaje się 2 nowe body DSLR. Gdyby tak odświeżyli 16-35 to byłoby miło :)
Nawet jakby odświeżyli 16-35, to pewnie będzie kosztował tyle, że na 4 te Tamrony wystarczy. Co najmniej. ;)
,,,
Czytałem gdzieś, że Nikon w przyszłym roku ma wypuścić kilka obiektywów F-mount + zdaje się 2 nowe body DSLR. Gdyby tak odświeżyli 16-35 to byłoby miło :)
To jest dowcip dnia :mrgreen:. Albo nawet tygodnia :twisted:
To jest dowcip dnia :mrgreen:. Albo nawet tygodnia :twisted:
https://nikonrumors.com/2020/11/24/recap-of-recent-nikon-presentation-two-new-nikon-dslr-cameras-and-several-f-mount-lenses-coming-in-2021.aspx/
Gdybym odpowiadał za politykę informacyjną Nikona to puszczałbym takie nic nie kosztujące newsy, żeby ludzie czuli się dowartościowani kupując np. przestarzałe d750. ;) Nie chce mi się ciągnąć, ale zwyczajnie w to nie wierzę, żeby pojawił się jakiś sensowny, nowo zaprojektowany obiektyw F. Oczywiście czas wszystko pokaże, mieć nadzieję można ;).
A, o to chodziło. Myślałem, że kpisz sobie z tych nowych puszek. Szkiełka najpewniej po prostu odświeżą i tyle. Też wątpię w cokolwiek nowego. Chyba, że się zdecydują na te 400/5.6 i 600/5.6, co patenty razem z 500/5.6 złożyli. Ale to nie o tym wątek. ;)
Z ciekawości sprawdziłem optyczne.pl. Ostatnia premiera obiektywu F miała miejsce 7.01.2020 (120-300 mm f/2.8E).
Poprzednie odpowiednio
-23.08.2018 (500 mm f/5.6E)
-9.01.2018 (180-400 mm f/4E)
-11.07.2017 (70-300 mm f/4.5-5.6E), czyli ostatni obiektyw dla ludu. Mniej więcej do połowy 2017 r. wypuszczali w miarę regularnie, nowość nawet co 2-3 miesiące.
Czyli Nikon od ponad 3 lat nie wypuścił obiektywu ze średniej półki , nie kosztującego 15k czy 50k pln:shock: I nagle w 2021 wypuszczą kilka... no jakoś mnie to nie przekonuje ;)
Ps. Tak, puszki mogą wypuścić, jakiś lifting.
I nagle w 2021 wypuszczą kilka...
Wiesz, CoViD, te sprawy. ;)
A najpewniej i tak się okaże, że to odświeżone stare szkła, z dodanym AF-P i E. :D
Nadal nie ma obiektywów nawet do Nikon Z zapowiedzianych na wiosnę 2020, wiec może sypnie się teraz mocno, optymizm jest bo szczepionki i te sprawy zachęcają do zakupów i rezerwacji podróżowania co automatycznie zwiększa zakupy sprzętu :)
mariuszek81
08-12-2020, 11:45
Przeszedłem na sony. Super Af. Dużo szkieł w rozsądnych cenach... No ale taki Tamron 17-28 do sony to prawie 4tyś. Dlatego zastanawiam się czy ponownie nie kupić tego szkła i korzystać MF. Co o tym myślicie (zakładając, że go odkupie za ok. 1500 zł)?
Tamron 17-28 to jednak innej klasy szkło, to i cena inna. Zauważyłem, że zwykle w uwa używałem dolnego zakresu, wiec tego 17-28 nawet jakoś specjalnie nie rozpatrywałem, tylko kupiłem Samyanga 18/2.8. Polecam. Natomiast nie polecam takich kombinacji z przejściówkami z Nikona i MF, prawdopodobnie wydasz dwa razy kasę a zdjęć takim zestawem zwyczajnie nie będzie się chciało robić.
No i na Tamrona 17-28/2.8 jest 450 zł cashback.