Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żarówka

Simon_
31-10-2018, 20:16
Witam

Zakupiłem żarówkę LED FreePower 20W 5500k ponieważ potrzebowałem światła bardziej naturalnego, więc zamontowałem ją sobie w pokoju, żeby pozbyć się wstrętnego ciepłego światła (2700k). Czy ktoś z was posiada podobną żarówkę bo jestem ciekawy na ile te dane które podają sprzedawcy są prawdziwe, podobnych żarówek tylko z innym napisem jest więcej, nie wspomnę już o pudełku gdzie nie ma żadnej informacji o parametrach i CRI....

Jacek_Z
01-11-2018, 01:10
99% takich normalnych LEDów ma CRI 80. Gdyby było więcej, to na pewno by sie tym chwalili na opakowaniu. Aaa. na stronie sklepu Fripers podają CRI >80.
W mieszkaniu to ja wole ciepłe światło. Te 5500 jest trupioblade, najczęsciej.

Simon_
01-11-2018, 10:49
Ciekaw jestem jaka jest różnica między taką FreePower 20 5500k CRI 80 a Quadralite 20W 5500k CRI 92?
Zgodzę się jest trochę trupioblado, przy 6500k to już będzie chyba za niebiesko, szukam oświetlenia co przy obróbce na komputerze będzie przyjazne dla oka a przy okazji będzie można zrobić niezabarwione zdjęcie jakiegoś przedmiotu.

ksh
01-11-2018, 11:36
Jeśli podają CRI 92 to jest pewnie tyle, nie odczujesz tego, CRI jest potrzebne żeby nie mieć "dziur" w kolorach jeśli fotografujesz przy takich świetlówkach.

r_m
01-11-2018, 11:50
a przy okazji będzie można zrobić niezabarwione zdjęcie jakiegoś przedmiotu.
Ty tak na poważnie? Chyba wiesz do czego służy "balans bieli" ;)
To było z przymrużeniem oka, ale często najtrudniej wpaść na najbardziej oczywiste rzeczy. Myśląc o robieniu zdjęć obawiałbym się nie temperatury barwowej, tylko wierności kolorów, i chyba wygrałaby ta wredna, nieekologiczna i niemodna tradycyjna żarówka, a nie "profesjonalna" świetlówka kompaktowa czy lampa LED (pomijając zdjęcia niepotrzebnych drobiazgów np. na allegro czy do ogłoszenia, bo do tego chyba wystarczy lampa na sanki i biały sufit).

Simon_
01-11-2018, 12:37
Wiem, tak pół żartem pół serio, :) 2700k w camera raw i tak jest irytujące. Sprzętu nie chce mi się taszczyć z miejsca gdzie go mam do domu, dlatego chciałem zobaczyć jaki efekt da taka barwa żarówki w pokoju, w przypadku kiedy może czasami się przydać. Do obróbki mam lampę podłogową zwykła żarówkę kanluxa 490lm 4000k wiec wydaję mi się, że nie jest męczące, ale chciałem też dać coś mocniejszego o bardziej naturalnym świetle.

Simon_
02-11-2018, 07:43
Jako, że nie mogę już edytować pisze pod postem.
Zauważyłem, że przy ledowej żarówce jest jakby taka (mgła,poświata) nie wiem jak to nazwać, że wszystkie meble czy przedmioty sa takie blade jakby brakowało im koloru/kontrastu czego przy zwykłej żarówce lub halogenowej tego nie zauważyłem.

Simon_
03-11-2018, 20:43
A wy jakiego oświetlenia używacie jeśli chodzi o studio ?

Jacek_Z
03-11-2018, 21:03
W studiu używam lamp błyskowych.

DaroD300S
06-11-2018, 10:18
Jako, że nie mogę już edytować pisze pod postem.
Zauważyłem, że przy ledowej żarówce jest jakby taka (mgła,poświata) nie wiem jak to nazwać, że wszystkie meble czy przedmioty sa takie blade jakby brakowało im koloru/kontrastu czego przy zwykłej żarówce lub halogenowej tego nie zauważyłem.
Postanowiłem kiedyś zmienić żarówki halogenowe na LED-y. Mam w domu drewniane schody, polakierowane. Ładny naturalny kolor drewna. Po założeniu LED-ów schody jakby "zniknęły". Widoczne pozostały szare, blade płaszczyzny w miejscu gdzie powinny byś schody. Czyli tak ja u Ciebie. W tej chwili nie mam w domu żadnej lampy z LED-ami. Mam zamiar zrobić spory zapas zakazanych przez Związek Socjalistycznych Państw Europejskich żarówek halogenowych.

r_m
06-11-2018, 12:39
Mam w domu drewniane schody, polakierowane. Ładny naturalny kolor drewna. Po założeniu LED-ów schody jakby "zniknęły". Widoczne pozostały szare, blade płaszczyzny w miejscu gdzie powinny byś schody.

A ludzie ciągle się zastanawiają, czy wysokie CRI dla źródeł światła (LEDy, świetlówki kompaktowe sprzedawane jako "profesjonalne fotograficzne") jest ważne.

Jacek_Z
06-11-2018, 12:57
Z ledami jest też inny problem. To co podają jako ekwiwalenty. Popatrzcie na kąty świecenia. One maja tyle lumenów w osi. A na boki - ciemnica. Więc te ekwiwalenty tradycyjnej żarówki to sobie można w buty wsadzić. Ja kupowałem LEDy wiele silniejsze, tak z 1.5x (niż piszą jako ekwiwalent) by dostac to samo, dzięki światłu odbijającemu sie od sufitu i ścian.
Światło jest mierzone po osi żarówki. A na boki - słabiutko, a przecież deklaruja jedynie 180 stopni (najczęściej). Żarówki (i halogeny) świecą w praktyce równo nawet sporo za siebie, czyli tak z 270 stopni..
No i ... mało gdzie piszą co się dzieje po latach. A mój Led po roku, w pomieszczeniu gdzie sie świeci pare godzin dziennie, jest wiele słabszy niz był, bo w pokoju mam ciemnawo. Chyba kupię jeszcze mocniejszy LED.
Wybór ciepłych (bo do domu) LEDów z CRi>92 jest mały no i są drogie.

jurkarol
06-11-2018, 13:16
zobaczcie na spektrum światła źródeł żarowych a led. żarowe czyli i halogenowe, dają pełny zakres widma. Led ma dużo mniejszy. najgorsze są wiadomo fluorescencyjne które składają białe światło z kilku pikow.
i co, nasz prezydent nie ma racji, że normalnej żarówki już nie można kupić.?:)

Jacek_Z
06-11-2018, 17:14
Mozna kupic. Halogeny tez mozna. Na szczęście, bo są uzywanie m.in jako piloty do lamp błyskowych.
Dobre Ledy nie są złe. Tylko trzeba wiedzieć co się kupuje.

ksh
06-11-2018, 17:19
Mnie bawią te ekwiwalenty w ledach, ludzie potem kupują ciepłą ledke 3W i myślą że to zastąpi np 50W halogena.
Ja zastąpiłem halogeny 12V 35W ledami 230V 5W ale już ciut nowsze dające więcej światła i temperatura 4500K żeby było podobnie bo nie lubię żółtego.

Jacek_Z
06-11-2018, 17:58
Żarówki dawniej miały około 2800K (zalezy od tego ile W), halogeny około 3200W i nie wydawały się żółte. Oko - mózg sobie ustawiają kolory wg tego co mają w pamięci. Aparaty - nie :)
Trzeba brac pod uwagę, że świecimy najczęsciej wtedy, gdy jest ciemno i niedługo sie położymy spać. Słońce o zachodzie jest żółte. Atawizmy. Białe światło wieczorem nie jest dobre.
Są apki na komputer, które zmieniają kolor ekranu wieczorem. Ja takiej używam.
Zastosowanie w domu a w studiu foto to dwie różne bajki.

ksh
06-11-2018, 18:17
W halogenach razem z mocą rożnie temperatura i dlatego 50W to coś koło 4500K ale może być inaczej, też bym nie wierzył w pełni temu co podają w ledach bo filtr na diodach też dział inaczej razem ze wzrostem mocy, temperatury jak i z czasem ulega zmianie.
Ogólnie na rynku oświetlenia jest bajzel, dziesiątki certyfikatów, które sobie drukuje kto gdzie i ile chce, nawet w lepszych hurtowniach nie mają oporu żeby oferować najgorszy szmelc, a w marketach tym bardziej.

Jacek_Z
06-11-2018, 18:48
W halogenach razem z mocą rożnie temperatura i dlatego 50W to coś koło 4500K ale może być inaczej,.??? halogen 50 W 4500K ? Raczej cos koło 3000. No chyba, że jakas inna technologia.

ksh
06-11-2018, 18:55
Poprawka coś koło 4000K, a w słabych np 15W to było chyba coś koło 3000K, technologii tu nie ma innej raczej, zmienia się to tez w dużych żarnikach takich budowlanych tam odpowiednik słabej to jest np 250W w stosunku do wielkości palnika i wtedy ma niską temperaturę porównując do takiej samej 1000W, która chyba zbliża się do 5000K.

jurkarol
06-11-2018, 18:56
??? halogen 50 W 4500K ? Raczej cos koło 3000. No chyba, że jakas inna technologia.
Chyba, że bierzemy pod uwagę HiD, metalohalogenkowe, ale to już rtęciowki ;)
zaraz... są palniki, halogeny 1000W rurkowe, i prawda dają z 5000K. i można nimi ogrzewać studio

Jacek_Z
06-11-2018, 19:08
Mam taki halogen, mam kilka zapasowych "rurek" i nie mają one 5000K. Sprawdziłem opakowanie - nie pisza tam o K, piszą że to halogen fotograficzny ...
Może kiedyś się zabawie focąc szarą kartę przy ustawieniu body na różne K.
Uwaga - sprawdziłem. Przy monitorze mam halogen Philipsa 50 W, na opakowaniu napisane że ma 3000K, w studiu mam ten 1000W.

jurkarol
06-11-2018, 20:32
faktycznie, 3000K to już daje wrażenie białego światła. a 5000K to ksenony, wpada w błękit

ksh
06-11-2018, 21:03
Nie mam już halogenów, ledy w okolicach 3000K to jak dla mnie mocna żółtaczka, kwestia tez zgodności tego co na pudełku, trzeba by pomierzyć aparatem.

Simon_
09-11-2018, 19:46

Włąsnie już nie chodzi o energooszczędność, ale są sprzedawane jako profesjonalne do fotografii
fakt faktem temperaturę, może i mamy, ale chyba nie o to tylko chodzi potrzebowałem coś niedużej mocy do pokoju więc w przypadku
zwykłej musiał bym się pokusić o 400w. Teraz zastanawiam się na co to wymienić. A po drugie żarówka przyszła
brudna i porysowana jak jakaś wystawowa, sprzedawca tłumaczy, że one tak wyglądają z produkcji, czyli chinczyki je niszczą kiedy produkują...
kupują je pewnie po 10zł a sprzedają za 30-40, nie dziwne. Ledy to tragedia w telewizorze, żarówkach, może i nawet lampkach choinkowych :)

Simon_
15-02-2019, 15:38
Zakupiłem tym razem na testy świetlówkę Powerluxa 45 i mam inny problem a dokładnie po wyłączeniu jej przełącznikiem w ścianie co jakieś 30 sekund bardzo delikatnie błyska jest to bardzo słabo zauważalne bo nie zapala sie cała tylko jakies jej 5% na sekundę tak jakby było jakieś bardzo małe napięcie oczywiście świetlówka wkręcona jest w żyrandol z pojedynczą oprawka, nie mam podświetlenia w przełączniku i odpiąłem dodatkowy w nim przewód ale to nic nie pomogło. puszki nie mogę odnaleźć bo to wszystko jest zatynkowane nawet stukanie nie daje żadnej lokalizacji, w innym pomieszczeniu są te same objawy. Czy mieliście podobną sytuacje da się to obejść grzebiąc w instalacji czy pozostaje zamontowanie jakiegoś kondensatora przed oprawką ?

ksh
15-02-2019, 16:34
Podejrzewam że zamiana kabelków w puszce pomogłaby bo zapewne włącznik jest na zerze zamiast na fazie, możesz sobie sprawdzić czy w oprawce jest napięcie mimo pstrykania włącznikiem.

Simon_
27-02-2019, 01:14
Też mam takie podejrzenie, ale puszka jest zatynkowana, w starym budownictwie u siebie mam puszki na wierchu zdejmuje dekiel 5 minut i po robocie, przed oprawka wychodzą 2 puste przewody i dwie fazy, zamiana nic nie dała, chyba, że coś pomyliłem. Zamontowałem na dodatkowym przewodzie kondensator i sprawa wygląda tak, że teraz jest jedno błyśniecie po wyłączeniu, ale co dzieje się po godzinie czy 30 minutach nie patrzyłem bo ciężko patrzyć na żarówkę nieprzerwanie bez mrugnięcia okiem :) nie jest to dobre wyjście, bo nie usuwa całkiem problemu, bynajmniej u mnie.

Fludi
11-03-2019, 16:19
A jaki masz przełącznik do tego oświetlenia? Nie ma on przypadkiem podświetlenia?
Ja tak miałem/mam na części żarówek, gdzie ich włącznik ma podświetlenie albo błyska raz na jakiś (głównie zamienniki klasycznej żarówki) albo się lekko świeci, efekt jakby nocnego nieba (zamienniki małych halogenów).
Jak są podświetlane wyłączniki to jest ciągle podawane napięcie (znikome, bo znikome, ale jest) na żarówkę i taki jest efekt końcowy. Jeśli chodzi o halogenki to może nie jest problemem, ale błyskanie już gorsze jest, na dłuższą metę pewnie się epilepsji dorobić można od tego. Rozwiązanie jest jedno, wywal podświetlenie albo dołóż więcej odbiorników (żarówek) to przestanie mrugać. Ewentualnie mozna bodajże kondesatory wstawiać za przełącznikiem, ale to nie wiem czy działa, bo nie testowałem.