PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-120 f4 stuka po włączeniu stabilizacji

Rafaello666
28-10-2018, 23:27
Witam serdecznie,

Mam takie pytanie serwisowe. Zauważyłem, że obiektyw Nikkor 24-120 f4 wydaje stukający dźwięk przy włączonej stabilizacji. Można go usłyszeć prawie zawsze na początku łapania ostrości, oraz po zwolnieniu migawki. Jeśli wyceluję w coś AF i potwierdzę ostrość, po czym zwolnię migawkę bez wykonania zdjęcia słychać lekkie "stuknięcie" dochodzące z wnętrza obiektywu. Wydaje mi się, że nie było tego dźwięku wcześniej. Zdjęcia wychodzą ostre. AF działa szybko i sprawnie. Przy wyłączonej stabilizacji nie słychać żadnych podejrzanych odgłosów. Ktoś może zaobserwował coś podobnego? Martwić się? Z góry dzięki za info.

Zen
28-10-2018, 23:37
Ten głos to uruchamianie lub rozłączanie się stabilizacji, objaw raczej normalny...pewnie w niektórych egzemplarzach efekt mniej lub bardziej słyszalny.

Rafaello666
29-10-2018, 08:46
Ten głos to uruchamianie lub rozłączanie się stabilizacji, objaw raczej normalny...pewnie w niektórych egzemplarzach efekt mniej lub bardziej słyszalny.

Mam taką nadzieję. Dziwne jest to, że używam obiektywu już prawie rok i wcześniej jakoś mi ten odgłos nie wpadł w ucho. Wczoraj usłyszałem to pierwszy raz i każdy następny wydawał mi się głośniejszy :D
Dzięki za info.

TOP67
29-10-2018, 09:42
Taki odgłos i lekkie szarpnięcie jest odczuwalne nawet przy wyłączonej stabilizacji. Soczewka musi być ustawiona centralnie.
Jeśli stabilizacja działa, to nie ma się czym martwić. Jak zacznie szaleć, to wtedy wymienia się taśmę.

Rafaello666
29-10-2018, 12:21
Taki odgłos i lekkie szarpnięcie jest odczuwalne nawet przy wyłączonej stabilizacji. Soczewka musi być ustawiona centralnie.
Jeśli stabilizacja działa, to nie ma się czym martwić. Jak zacznie szaleć, to wtedy wymienia się taśmę.

Wielkie dzięki za uspokojenie. Kupiłem obiektyw jako używkę, więc zacząłem się stresować, że może mi wskoczyć nieplanowany wydatek.