Zobacz pełną wersję : Pierwsze zdjęcia na ciemnej sali bankietowej [amator]
MarcinSt
28-10-2018, 12:06
Witam,
Zostałem poproszony przez znajomych o pstryknięcie fotek na mini przyjęciu (40 urodziny - ok 30 osób) na sali bankietowej, gdzie będzie DJ no i tańce hulańce ;)
Od razu zaznaczam, że jest to robota przyjacielska czyli bez kasy - doskonale wiedzą, że dopiero się uczę, że może z tego wyjść tylko jedno lub kilka poprawnych zdjęć - Dla mnie to nieoceniony bagaż doświadczeń.
Sprzęt jakim dysponuje to muzeum D90 + kit 18-105 + lampa YN 460 (która zawita do mnie dopiero jutro).
Z ciekawości odwiedziłem salę bankietową i się przeraziłem ciemne beżowo / bordowe ściany, sufit ok 3,5 metra nie regularny (mnóstwo załamań / kantów / podwieszane ledy) - także odbijanie lampy od sufitu chyba będzie ciężkie.
Zrobiłem kilka próbnych fotek i do poprawnego naświetlenia potrzebowałem:
ISO 2500
f 3.5 (pełna dziura)
czas 1/25s
Na pewno chciałbym cyknąć kilka zdjęć podczas tańców i w ruchu jednak z takim czasem 1/25s nie ma opcji, żeby obrazek nie był poruszony.
Mam jeszcze 2 tyg. i mogę zafundować sobie niskobudżetowy obiektyw Yongnuo 35mm f 2 - Pytanie jak wiele (przy tym samym ustawieniu ISO 2500) skróci mi czas naświetlania oraz czy z tym obiektywem będzie mi działał pomiar światła.
Będę wdzięczny za każdą radę / pomysł
marcin255
28-10-2018, 12:11
osoby w ruchu na 1/25 s ?
jeżeli użyje lampy wyzwalanej na drugą kurtynę to efekty mogą wyjść bardzo przyjemne
MarcinSt
28-10-2018, 12:28
Kolego podałem co mi wyszło z testowego zdjęcia na Kit-owym szkle bez lampy.
Dlatego zadałem pytanie o sens zakupu szkła Yn 35mm bo powiedzmy 500 zł mógłbym zainwestować, może jeszcze kiedyś się przyda :)
tbogdanowicz
28-10-2018, 12:49
Zgadzam się z opinią fafniaka. To zupełnie przyzwoite czasy na zdjęcie z lampą. Dodam, ze wtedy możesz TROCHĘ zejść z ISO, bo lampa doświetli pierwszy plan. Odseparujesz wybrane osoby od tła. Wiem że to nie łatwe, by tło nie wyszło smoliste, ale część zdjęć zrób tak, część tak. Potem porównasz i wybierzesz.
marcin255
28-10-2018, 12:56
tańce , hulańce na 1/25 s ?
tańce , hulańce na 1/25 s ?
tak
poczytaj
popatrz
podpowiem:
lampa + druga kurtyna + 800-1600 ASA (czułość zależna od światła zastanego/ciągłego)
marcin255
28-10-2018, 13:13
chodzi mi o sam ruch obiektu
o boszszsz... poszukałeś czy olałeś to co napisałem ?
https://www.exposureguide.com/media/slow-sync-flash-3.jpg
I tak - należy wypróbować efekt w danym miejscu i dostosować czułość i czas
marcin255
28-10-2018, 13:23
spoko , uczę się :neutral:
spoko , uczę się :neutral:
przepraszam... coś dzisiaj poddenerwowany jestem...
Wal lampą na wprost z ttl, jak się uczysz i tak jeden bat.
MarcinSt
28-10-2018, 15:28
Wal lampą na wprost z ttl, jak się uczysz i tak jeden bat.
Lampa YN-460 nie ma TTL - to czysty manual, nie chcę efektu jak poniżej
16164
No to temat lampy mamy rozwiązany, chyba, że jakimś cudwm powiążesz moc z odległością (aparat w manualu ofc).
Ja na podobnej sali robiłem tak:
ISO 1000-1600
F5 (zoom 24-120 FX, głównie między 24 a 50 mm)
1/13-1/25 s
Doświetlanie lampą (fakt, że TTL), tylna kurtyna, zmniejszona moc, odbicie od wysuwanej płytki. Wyszło całkiem OK, widać trochę ruchu.
Przy lampie, którą posiadasz zalecane byłyby próby. Weź żonę, dziewczynę (jak nie masz, to pożycz od kolegi) i porób trochę zdjęć na tej sali (lub podobnej) z różnymi ustawieniami lampy. Dobrze byłoby mieć coś takiego na lampie: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lumiquest-lq-101-pocket-bouncer-dyfuzor.html, niekoniecznie musi to być Lumiquest, są tańsze opcje.
W ostateczności wbudowana powinna dać radę, będzie ttl i druga kurtyna.
MarcinSt
30-10-2018, 00:20
No to temat lampy mamy rozwiązany, chyba, że jakimś cudwm powiążesz moc z odległością (aparat w manualu ofc).
W ostateczności wbudowana powinna dać radę, będzie ttl i druga kurtyna.
Wbudowanej chciałbym jednak unikać, dziś lampa dotarła do mnie. Pierwsze wrażenia z użycia lampy - najlepiej wyglądają gdy lampa 90 st. z wysuniętą białą płytką.
Najprawdopodobniej jak będą mega trudne warunki to pozostaną zdjęcia za stołami lub jakieś luźne sytuacje na papierosku z trochę krótszymi czasami migawki.
Panowie, a co myślicie o tym obiektywie
YONGNUO YN 35mm f/2.0
powinno dać więcej światła, teoretycznie mam jakiś tam niski budżet ~ 500 pln na dozbrojenie mojego D90.
Ostatnie pytanie czy któryś z tych KIT-ów (po za ogniskową) wybija się in plus? Czy to ta sama konstrukcja?
- Nikon DX AF-S 18-55mm f 3.5-5.6 GII ED (który został mi z D40)
- Nikon DX AF-S 18-105mm f 3.5-5.6 G ED VR(obecny Kit)
Nachzehrer
30-10-2018, 12:10
Nie miałem w ręku YN 35mm f/2.0
Chyba wolał bym używanego N 35 1.8, choć w przypadku matrycy D90 może to nie mieć tak dużego znaczenia.
Panowie, a co myślicie o tym obiektywie
YONGNUO YN 35mm f/2.0
Jest ok ale kupuj z możliwością sprawdzenia lub oddania/wymiany bo wiele sztuk ma kiepską jakość na f/2 i sporo ma problem z działaniem af.