Zobacz pełną wersję : Ostrość twarzy
Witam serdecznie.
Proszę w wskazówkę i radę na przyszłość. W jaki sposób zrobić ostrą lub wyrazistą twarz jeśli ona jest delikatnie w drugim planie. Widać, że rękawice są bardziej uwydatnione niż twarz.
16117
marcin255
27-10-2018, 15:33
na 1/6 s to jest poruszone
Można ciutkę jaśniej :) No wiadomo, ze nie ma możliwości aby osoba fotografowana była całkowicie bez ruchu a ja? co mam kielicha walnąć ? :) zawsze coś będzie się ruszać czy ręce czy osoba przed aparatem.
marcin255
27-10-2018, 16:25
większe iso , krótszy czas 1/300s dla dziecka
większe iso , krótszy czas 1/300s dla dziecka
Dzięki bardzo za info. Fakt trochę bałem sie dać większe ISO. Czas próbować dalej.
Oczywiście ustawiasz punkt ostrzenia tam gdzie chcesz, a nie pozostawiasz tego aparatowi ?
czupacabra
27-10-2018, 17:09
Ewentualnie ustaw f8
Wysłane za pomocą Tapatalk
Ostrzyć na twarz, a najlepiej na oczy
kurde mola chyba wam nie muszę mówić, że w tym aparacie D60 są trzy pola do wyboru i jedno z nich kieruję na twarz czyli obejmuje tez i inne części czyli w tym przypadku rękawice. Nie da rady inaczej ustawić punktu ostrości.
jutro będę pożyczę od brata jaśniejszy obiektyw pstryknę focię w RAW i podeśle wam.
tbogdanowicz
27-10-2018, 20:02
Są dwa rozwiązania.
1. Kadrować szerzej, tak by punkt ostrości nie obejmował rękawic, wyostrzyć na twarz i później wykadrować.
2. Ustawiać ostrość ręcznie.
Jaśniejszym obiektywem uzyskasz jedynie łatwiesze ostrzenie ręczne.
Przy jednym punkcie, który obejmuje i twarz i rękawice tylko mniejsza dziura cie uratuje, zwiększysz głębię ostrości i wszystko będzie ostre.
Skąd niby aparat ma wiedzieć, czy chodzi ci o twarz czy o rękawice.
Jaśniejszy obiektyw ci nie pomoże, tylko lampy, duże f i krótsze czasy.
16154 Jak uważacie ?
Pierwsza porada była abym czas przestawił na 1/300 to zdjęcie wyszło całkowicie ciemne :) Potem ustawiłem na 8f i też focia wyszła ciemna.
Zmieniłem obiektyw na 18-105mm i jakoś nie potrafiłem z nim żyć przez chwilę :)
tbogdanowicz
28-10-2018, 17:25
Ale to zupełnie inne zdjęcie.
Niech dzieciak założy rękawice i Ty wtedy łap ostrość na twarzy a nie rękawicach. T= 1/60, f=5,6 do 8 do tego lampa.
Wyobraź sobie to zdjęcie z rękawicami i błyskiem złości w oku, ta ściana prawie jak na sali ćwiczeń...
Może wyjść bardzo dobrze. Do dzieła!
35mm f1.8G DX
Fotka zrobiona na szybko :) Punkt ostrości ustawiłem na prawe oko i co widzę? na pierwszy rzut oka to jakoś tam wyszło lecz ogólnie zdjęcie wyszło takie zamydlone mi się wydaje co?1636016361
Nie widać dokładnie bo oglądam na telefonie, ale ostrość chyba jest na czapce.
Jeśli tak, to jest delikatny BF. Ale zdecydowanie lepiej to na monitorze oceniać[emoji16]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
madebyzosiek
01-11-2018, 20:15
Raczej front focus na oku maskotki ;) To tak jak pisałem - trochę lipa przy D60 ;) Za to kocham Sigmy - nawet stara 30 1.4 EX wysłana na kalibrację z aparatem za 300 zł wychodzi lepiej niż nowy Nikkor 35DX, bo po kalibracji można z 1.4 używać i ma się w punkt. A Nikkora można odesłać do kalibracji wzorcowej, która niekoniecznie musi być zgodna z D60...
Chłopaki jeśli jest to forum to raczej szukam pomocy, jakiegoś wyjścia. jakie kroki poczynić aby było lepiej? dać body i obiektyw do kalibracji? przecież możecie podpowiedzieć co w takich sytuacjach zrobić a nie chwalić się jakie to obiektyw jest lepszy.
madebyzosiek
01-11-2018, 20:28
Chłopaki jeśli jest to forum to raczej szukam pomocy, jakiegoś wyjścia. jakie kroki poczynić aby było lepiej? dać body i obiektyw do kalibracji? przecież możecie podpowiedzieć co w takich sytuacjach zrobić a nie chwalić się jakie to obiektyw jest lepszy.
Kupiłeś 35 nową, czy używaną?
madebyzosiek
01-11-2018, 20:59
Nowa wczoraj.
To jak możesz oddać, to oddaj i kup inny, ale idź do sklepu z aparatem i spróbuj wykonać test celności. Jeżeli nie ma takiej opcji z jakiegoś powodu, to ja proponuję mimo gwarancji, wysłać do Studio5s na kalibrację zarówno aparat, jak i obiektyw. A jak i to odpada, to nie ma więcej rad... Sprzedać D60, kupić D300 i mając regulację w aparacie, cieszyć się zdjęciami ;)
krzysztofz24
02-11-2018, 02:05
Spokojnie, najpierw trzeba sprawdzic ten obiektyw.
Wydajesz sie poczatkujacy.
Najpierw musisz zrozumiec pojecie plytkiej glebi ostrosci.
To zdjecie powstalo z odleglpsci okolo 100cm.
To zalozmy rowne 100cm, format matrycy DX, obiektyw 35mm ma F1.8.
Co daje glebie ostrosci 5.1 cm tylko!
Mniej wiecej po rowno przed i za obiektem na ktory bylo ostrzone.
Mozna to sobie swietnie zobaczyc tutaj.
https://dofsimulator.net/pl/
O teraz pytanie. Jestes pewien ze ostrzyles na oko chlopca czy moze na styk oprawki od okularow z soczewka (czyli jakies 1,5 cm blizej).
A moze cofnales sie delikatnie z aparatem jeszcze kilka cm po zlapaniu ostrosci zanim macisnales spust.
A moze twoj synek sie oddalil kilka cm.
To wtedy mogla pojsc ostrosc akurat ma oko maskotki.
Jak sie operuje 5cm glebia ostrosci to trzeba miec zelazny chwyt:-).
I precyzyjnie zlapac punkt, ktory chcemy miec ostry.
Moja propozycja na testy:
Daruj sobie ksiazki i linijki tekstu, nie mecz syna;-) tylko wez ta maskotke.
W aparacie wylacz diode od wspomagania, ustaw af-s, uzywasz tylko centralnego pola i bez przekadrowywania. Stal odleglosc taka, juz wezmy te 100cm.
Uzyj wbudowanej lampy blyskowej, to da ci lepsza jakosc i lepiej ci bedzie ocenic ostrosc. Nie uzywaj zewnetrznej lampy tylko ta wbudowana.
I poceluj w oko maskotki, w nos, w ucho. Lepsza bylaby maskotka z duzymni wystajacym nochalem;-). Ale zeby byla, minimum jak glowa czlowieka (wiesz, prawie real model).
Przy takiej plytkiej GO od razu bedzie widac czy dobrze trafia.
I pamietaj ostrosc, nieruchomiejesz, zdjecie.
Jakbci wyjdzie dobrze 8/9 zdjec na 10 to z obiektywem wszystko ok
Pewnie na poczatku bedzie to 8.
Dziękuje panowie za zainteresowanie.
Faktycznie z tym obiektywem dopiero się zapoznaje :)
Wydrukowałem wzornik http://www.skibek.pl/pliki_robocze/FocCal22XL.pdf i ostrość była na FF 2
W poniedziałek obiektyw i body jedzie do serwisu na kalibrację.
Dam znać jak wróci :)
krzysztofz24
02-11-2018, 20:56
Z tym wzornikiem to robisz wielki blad. Zamiast fotografowac to bawisz sie w robienie zdjec linijkom w ksiazkach i wzornikom.
I teraz bedziesz fotografowal wzornik w swietle zarowym z zyrandola w mieszkaniu na granicy dopuszczalnej odleglosci ostrzenia obiektywu?
I myslisz ze tani obiektyw plus amatorskie body (sam je mialem jakby co i milo wspominam) zawsze da ci wynik powtarzalny co do milimetra.
Nie idz ta droga, bo to nie fotografia tylko onanizm sprzetowy.
Wiesz ze np takie optyczne.pl ma rozne wielkosci tablic testowych a nie byle A4 z netu druknac.
Proponuje najpierw pocwiczyc trafianie kilkucentymetrowa glebia ostrosci w dany obiekt (wszystko ci podstawowo opisalem) a nie bawic sie w milimetrowe trafianie w zadrukowana kartke papieru.
Dziś był telefon z serwisu nikona gdzie wysłałem obiektyw 35mm f/1,8 i body D60. Pan powiedział, że rzeczywiście ostrość ucieka i dostroili ile mogli szkło lecz body nie dali rady gdyż jest coś nie tak z nim. Nawet go nie rozkręcili gdyż nie mają części serwisowych do tego egzemplarza. Powiem szczerze, że się zmartwiłem.
Panowie jeśli się zdecyduje na jakieś używane body to ewentualnie jaki model Nikona jest godny polecenia? oczywiście dla amatora :)
irek6311
13-11-2018, 23:12
Nikon D300/D300s jeśli budżet pozwoli lub D90.
krzysztofz24
14-11-2018, 03:53
Ale najpierw okresl budzet na nowe body.
Panowie budżet to 700zł więc co tak się zorientowałem to wchodzi w grę D300. Wart jest tych pieniędzy ?
MarcinSt
14-11-2018, 19:47
D300 to ta sama matryca co D90
Ja właśnie przesiadłem się z D40 (czyli bliźniaczy do Twojego) na D90.
Zdjęcia są zdecydowanie lepsze, chociaż jak dla mnie ISO 1600 prosto z puszki jest dla mnie nie do przyjęcia.
irek6311
14-11-2018, 19:54
Panowie budżet to 700zł więc co tak się zorientowałem to wchodzi w grę D300. Wart jest tych pieniędzy ?Warto go kupić, masz kalibrację obiektywów, gro funkcji na body, D90 jest mocno okrojony vs D300 i moim zdaniem AF ma celniejszy i szybszy (D300), ISO 1600 akceptowalne, co do szumu to jak RAW pliki są można je zminimalizować, jpg prosto z puszki nie daje takich możliwości.