Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 180 - NO LIMIT
SIEMA!
Zaczynamy zabawę nr 180 edycja NO LIMIT
Podsumujmy najpierw kończący się powoli cykl zabaw po edycji nr 179:
Zabawę wygrał Bartek- i po dziewięciu edycjach bezwzględnie mocną wygraną wbiegł na pierwszą pozycję klasyfikacji ogólnej, czyżby deja vu? ;)
W edycji nr 179 wzięło udział 15 osób. Dziękuję za poświęcony czas i zaangażowanie !
15983
Przypominam punktację:
15982
Startujemy zabawę nr 180, jest to edycja NO LIMIT a więc możemy użyć dowolnej metody do obróbki/łączenia zdjęć.
Możecie spróbować połączyć wszystkie zdjęcia ze sobą, częśc zdjęć albo jeżeli ktoś nie czuje się na siłach, może dokonać obróbki pojedyńczego RAWka.
Dla przykładu odsyłam do przykładowej edycji RAWek - NO LIMIT (http://forum.nikoniarze.pl/threads/2...i-160-NO-LIMIT) i GŁOSOWANIA - NO LIMIT (http://forum.nikoniarze.pl/threads/2...IT-GŁOSOWANIE) :)
W tej edycji nie wysyłamy pliku XMP.
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 31.10.2018 o godzinie 21:30 (środa)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanych RAWek są:
1. Bartek-
2. wielki
3. 6868
4. pszemson
1. Plik NEF ( NIKON D800 ) do pobrania: 15989
1. Plik DNG ( NIKON D800 ) do pobrania: 15990
2. Plik NEF ( NIKON D810 ) do pobrania: 15991
2. Plik DNG ( NIKON D810 ) do pobrania: 15992
3. Plik NEF ( NIKON D300 ) do pobrania: 15993
3. Plik DNG ( NIKON D300 ) do pobrania: 15994
4. Plik NEF ( NIKON D5100 ) do pobrania: 15995
4. Plik DNG ( NIKON D5100 ) do pobrania: 15996
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Bartek-
15987
wielki
15986
6868
15985
pszemson
15984
Miłego wieczoru
..... i przyjemnej, kreatywnej twórczości ! :)
.
pumeeque
24-10-2018, 22:08
Mój ulubiony rodzaj zabawy (jedyny raz jak kiedyś wygrałam, to w no limit :D)
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Mój ulubiony rodzaj zabawy (jedyny raz jak kiedyś wygrałam, to w no limit :D)
W takim razie wiesz co musisz zrobić :D
pumeeque
24-10-2018, 22:11
Tak, koniecznie podziałać :D
Tak, koniecznie podziałać :D
.....i przede wszystkim - koniecznie wygrać :D
pumeeque
24-10-2018, 22:14
.....i przede wszystkim - koniecznie wygrać :DPrzy okazji :)))
A jeśli ktoś sie chce pobawić w coś jeszcze: http://forum.nikoniarze.pl/threads/292425-Zadania-tematyczne-No-82-POWR%C3%93T-POTW%C3%93R
A jeśli ktoś sie chce pobawić w coś jeszcze: http://forum.nikoniarze.pl/threads/292425-Zadania-tematyczne-No-82-POWR%C3%93T-POTW%C3%93R
No, najwyższa pora ruszyć temat'yczne.
Siemka :)
Jak tam u Was, czy już nastrój weekendowy puka do drzwi? :)
Patrzę sobie na forum - belki brak.
Patrzę sobie na skrzynkę - pusta.
Pozostaje mi tylko zwinąć się do nory :P
tbogdanowicz
25-10-2018, 19:28
Pozostaje mi tylko zwinąć się do nory :P
A myślisz że to tak łatwo sklecić latający kuter startujący w nocy z trawiastego pasu w kształcie sinusoidy?!?!?!
Daj nam trochę czasu!!!
(Ale i tak nie wiem, czy moja wątroba wytrzyma tyle środków wspomagających wenę?)
A myślisz że to tak łatwo sklecić latający kuter startujący w nocy z trawiastego pasu w kształcie sinusoidy?!?!?!
Daj nam trochę czasu!!!
(Ale i tak nie wiem, czy moja wątroba wytrzyma tyle środków wspomagających wenę?)
Tutaj muszą iść w ruch mocne trunki :)
Ale mydlane te rawki ;)
Może tak jak ostatnio przyjdzie mi do głowy coś w ostatniej chwili bo na teraz to ja tu nic nie widzę, a ostatnio wygrana zobowiązuje ;)
Ja cały czas szukam pomysłu :D Tak jak tbogdanowicz napisał... potrzeba sporej ilości wspomagaczy :)
Hej!
Weekend się rozpoczął, w końcu można wyprostować zwoje :)
Na skrzynce mamy jedną pracę :)
Pamiętajcie, że nie muszą to być wszystkie zdjęcia, można podjąć się np dokładniej obróbki jednego zdjęcia, połączyć tylko częśc w jakiś fajny sposób, albo zrobić mishhhh mashhhh z wszystkich, zarzucić presety czy co tam macie, poszperać w photoshopie albo paincie :), wykorzystajcie, że można sobie poszaleć :D :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Mały update.
Mamy już dwie prace :)
A ja właśnie zasiadłam do pierwszej próby i poległem :) Może jakieś piwko zaraz otworzę to i otworzą się wrota piekieł :)
Zero pomysłu ale poszło. Ciekawi mnie jak ktoś bardziej kreatywnie do tych fotek podejdzie :D
Na skrzynce są 4 prace :) Też jestem ciekaw wesołej twórczości :D
Czołem.
Czy już wybraliście się na jesienne sesje weekendowe? :D
PS. w nocy cofamy zegary z 3:00 na 2:00 :)
16111
Panowie i panie, począwszy od tej edycji przepuszczam zgłoszone pliki przez 2 programy:
1. Program będzie zebrane pliki sam losowo numerował. Pozwoli to na lepszy misz masz, do tej pory numer zdjęcia był w większości przypadków numerem zgłoszenia pracy, choć czasami wprowadzałem taktyczne zmiany numeracji :)
2. Program do usuwania exifów. Informacje takie jak program, którym obrabiają użytkownicy dość łatwo mogą nakierować głosującego na autora pracy.
Panowie i panie, począwszy od tej edycji przepuszczam zgłoszone pliki przez 2 programy:
1. Program będzie zebrane pliki sam losowo numerował. Pozwoli to na lepszy misz masz, do tej pory numer zdjęcia był w większości przypadków numerem zgłoszenia pracy, choć czasami wprowadzałem taktyczne zmiany numeracji :)
2. Program do usuwania exifów. Informacje takie jak program, którym obrabiają użytkownicy dość łatwo mogą nakierować głosującego na autora pracy.
Co do punktu 2 należy tylko zwrócić uwagę czy taki program wraz z EXIF nie usuwa profilu kolorystycznego zdjęcia (sRGB, aRGB). Jeśli by to robił to się nie nadaje.
Bywa, że praca wysłana jest z profilem Adobe RGB, po usunięciu tego profilu przeglądarka wyświetli je z domyślnym profilem sRGB i kolory będą przekłamane.
Co do punktu 2 należy tylko zwrócić uwagę czy taki program wraz z EXIF nie usuwa profilu kolorystycznego zdjęcia (sRGB, aRGB). Jeśli by to robił to się nie nadaje.
Bywa, że praca wysłana jest z profilem Adobe RGB, po usunięciu tego profilu przeglądarka wyświetli je z domyślnym profilem sRGB i kolory będą przekłamane.
Pomyślałem o tym.
Pozostawiam sobie z exifa ColorSpace jeśli występuje i Cały icc_profile, poza tym jeszcze Orientation.
Cześć.
Przypominam się nieśmiało. Pozostały nieco ponad 2 dni na zgłoszenie swojej pracy.
Na skrzynce 4 prace.
pumeeque
29-10-2018, 18:14
Aa, teraz sobie o tym przypomniałam. Dziś mi sie śniło, że pracę robiłam i rano się wystraszyłam, ze pewnie termin przegapiłam, a tu na szczęście jeszcze nie :D
siemalysy
29-10-2018, 19:03
Kiedyś dawno temu proponowałem rezygnację z edycji NO LIMIT. Ale nie spotkało się to z akceptacją. Wydaję mi się, że te edycje nie przynoszą wielu prac, niestety :-(
Zobaczymy na koniec, póki co mizernie to wygląda :)
Dobry wieczór :)
Na skrzynce mamy 5 prac.
siemalysy
30-10-2018, 20:16
...
Na skrzynce mamy 5 prac.
Jest mały progres ;-) Ale ciągle MAO... Prawda Kreciowniku? :-D
Mao, oj maoooooo, copyrighted and reserved by %%%%%% trademark :)
pumeeque
30-10-2018, 20:50
No! Usiadłam i się zabieram za dzierganie :) :)
Za pociunk się potem zabiorę :D
pumeeque
30-10-2018, 21:56
Pociunk taki ciuch ciuch - zdjęcie na moją stronę :)
Wytwór wysłany :D
Pociunk taki ciuch ciuch - zdjęcie na moją stronę :)
Wytwór wysłany :D
Byś się pochwaliła tą stroną, krety lubią pociunki :D
Kłaniam się w pas w podzięce :D
pumeeque
30-10-2018, 22:16
Byś się pochwaliła tą stroną, krety lubią pociunki :D
Kłaniam się w pas w podzięce :DKolej damskim okiem na fejsbuniu :)
Kolej damskim okiem na fejsbuniu :)
Nadciągam :D
pumeeque
30-10-2018, 22:38
Nadciągam :DSuper :D :D zapraszam :)
Nie jest dobrze, jakoś nic ciekawego mi się z tego nie klei
Nie jest dobrze, jakoś nic ciekawego mi się z tego nie klei
Tez mialem taki problem ;-)
Booo000000!
Na skrzynce w chwili obecnej jest 8 prac :)
Krecik, ja pas. :(
Nie mam pomysłu. Wena poszła w pizdu i wrócić nie chce. :(
Krecik, ja pas. :(
Nie mam pomysłu. Wena poszła w pizdu i wrócić nie chce. :(
Gdy Ci weny brak, zjedz rosół. Rosół uleczy weny, wełny i inne W :)
Spoczko, masz wybaczone z certyfikatem microsoftu :)
Gdy Ci weny brak, zjedz rosół. Rosół uleczy weny, wełny i inne W :)
Rosołku brak i tu problem...
Spoczko, masz wybaczone z certyfikatem microsoftu :)
No masz... Ten cert M$. Strach się bać... :(
Miałem chwilkę czasu, to się troszkę pobawiłem i napisałem sobie dodatkowo skrypcik, bo nie lubię sprawdzać każdej pracy a jednak dobrze aby nie było pewnych informacji do zabawy i tak zacząłem od wycinania exifa.
Chciałbym aby była pełna przejrzystość tego, co prowadzący robi z tymi pracami, więc dzielę się z Wami tą informacją.
Nie chciałem zrzucać tego na użytkownika, bo jeden pamięta, drugi nie i w efekcie bez sensu zawalać sobie czas wymienianiem się mailami, wrzucaniem prac ponownie itp.... a i tak trzeba to sprawdzać raz jeszcze.
Dodatkowo do tego sobie zrobiłem weryfikatora tak na wszelki wypadek, który zrzuca mi wszystkie informacje z pliku przed i po operacji wycięcia , w którym sobie mogę zawsze sprawdzić, czy jakimś przypadkiem, cudem ponad naturalnym coś za dużo nie wpadło, albo nie wywaliło. Oryginały jpg zachowuję na boku.
Dla informacji co robię na plikach jpg:
Wyrzucam:
-IPTC:
By-line
CopyrightNotice
-XMP:
Creator
Rights
CreatorTool
-EXIF:
Wszystko, ale zostawiam ColorSpace, Orientation
Cała reszta zostaje.
Wynika to z kilku rzeczy:
1. Ktoś może się pomylić, co już kilka razy miało miejsce i pozostawić swoje dane w pliku, który do głosowania ma być anonimowy.
2. Jak już się ktoś pomyli to trwa wymiana maili, prac, nie zawsze user może być dostępny itp. - zbędny zjadacz czasu ....
3. Pomimo regulaminu przypełzają prace w nieprawidłowych rozmiarach.
4. Są wyświetlane programy do edycji, po których łatwo można zapamiętać kto w czym obrabia. zarówno e exif, jak i w exploratorze windows - za co odpowiada IPTC i osadzone info XMP
5. Jestem leniwy, więc nie lubię sprawdzać wszystkiego ręcznie, wolę przysiąść raz na parę godzin i zrobić sobie automat, kliknąć, sprawdzić i mieć spokój :P
Czego brakuje.....
Brakuje mi weryfikacji wyników z głosowania, ale myślę, że i to omiotę jak będę mieć znowu kilka godzin wolniejszych ;)
Gdyby ktoś miał spostrzeżenia, czy wątpliwości to proszę śmiało pisać.
Kończę skrypt, który numeruje zdjęcia wg przypadku.
Kończę skrypt, który zmieni rozmiar zdjęcia jezeli jest większe niz być powinno :) oczywicie z zachowaniem ratio, dpi i wszystkich innych mozliwych ustawień.
Będę sobie to wszystko robić 2 klikami. Tak krety lubią najbardziej :P
pumeeque
31-10-2018, 20:15
Wczoraj się tak śpieszyłam ze zrobieniem i wysłaniem, a teraz zobaczyłam, że dziś, nie wczoraj, termin nadsyłania wytworów :D
pumeeque
31-10-2018, 20:54
A tu taki psikus :D:DOt siurpryza ;D
Dobrze, może jeszcze jakieś się pojawią :)
Ślę dziękczynne ukłony wyma****ąc ręką jak paralityk :D