Zobacz pełną wersję : Porada - Nikon d610 + 35 mm
Ofierzynka
24-10-2018, 20:58
Hej!
Czy znajdę tutaj kogoś, kto fotografował zestawem nikon d610 + nikkor 35mm 1.8 DX?
Dopiero kupiłam nowe body, więc proszę o porady co jest nie tak - to moja pierwsza pełna klatka, więc być może robię coś nie tak - prosiłabym o wskazanie drogi :)
Niżej dwa zdjęcia wykonane przy takich samych ustawieniach - pierwsze (dużo jaśniejsze) zrobione Niikonem d5100, drugie d610. Martwi mnie, że zdjęcie wykonane d610 jest takie ciemne i ma taką mocną winietę - z tego co widziałam w różnych recenzjach, nie powinno się tak dziać.
Proszę o rady, z góry bardzo dziękuję! :)
15981
madebyzosiek
24-10-2018, 21:00
nikon d610 + nikkor 35mm 1.8 DX?
Nie wpadłeś na to, że jak obiektyw DX przypinasz do aparatu FX to będzie winieta, bo ten obiektyw jest przeznaczony do prawie dwa razy mniejszej matrycy? ;)
nikoniarz
24-10-2018, 21:06
Nie wpadłeś na to, że jak obiektyw DX przypinasz do aparatu FX to będzie winieta, bo ten obiektyw jest przeznaczony do prawie dwa razy mniejszej matrycy? ;)
Jeśli mowa o powierzchni to ponad dwukrotnie mniejszej...
Jeśli mowa o powierzchni to ponad dwukrotnie mniejszej...
Znowu przyczepiłeś się czyjejś wypowiedzi i nie wnosisz nic merytorycznego do wątku?
Kolega madebyzosiek wyczerpał temat- to obiektyw na mniejsza matrycę. Jak chcesz mieć 35tkę na FX powinnaś szukać obiektywu 35 1.8 ED. Jak jednak chcesz robić zdjęcia tym co masz to możesz włączyć tryb crop- 1.2x powinien wystarczyć.
Ofierzynka
24-10-2018, 21:16
Dzięki bardzo za merytoryczną odpowiedź! Wiem, że nie jest to rozwiązanie idealne - planuję kupić coś do FX. Zmartwiło mnie, że zdjęcia są takie ciemne - liczyłam na przeskok w jasności, a tu klops!
madebyzosiek
24-10-2018, 21:28
Dzięki bardzo za merytoryczną odpowiedź! Wiem, że nie jest to rozwiązanie idealne - planuję kupić coś do FX. Zmartwiło mnie, że zdjęcia są takie ciemne - liczyłam na przeskok w jasności, a tu klops!
Nie ma mowy o lepszej jakości. 35DX na matrycy FX może się nadać do zdjęcia z bliska na otwartej przysłonie. Zdjęcia na większym dystansie muszą mieć winietę, bo to nie jest obiektyw FX. Jak chcesz tanie i dobre rozwiązanie, to zamień tą 35DX na 35 2.0D i będziesz miała problem z głowy. Ale jeszcze lepiej dozbierać do 35 1.8 ED.
nikoniarz
24-10-2018, 21:56
Znowu przyczepiłeś się czyjejś wypowiedzi i nie wnosisz nic merytorycznego do wątku?
Niestety nie trafiłeś z tym czepialstwem :D Akurat kolega madebyzosiek doskonale o tym wie... Wniosłem tyle, że sprostowałem.
Jak chcesz tanie i dobre rozwiązanie, to zamień tą 35DX na 35 2.0D i będziesz miała problem z głowy. Ale jeszcze lepiej dozbierać do 35 1.8 ED.
Albo dokupić 50/1.8... Kadr będzie bardzo podobny do tego z D5100 + 35/1.8.
Wygląda, że zdjęcia mają inny WB, stąd wrażenie, że cieplejszy kolor jest jaśniejszy?
Na f1.8 winieta powinna być minimalna, tyle, że GO będzie mała... magia pełnej klatki ;)
Zmartwiło mnie, że zdjęcia są takie ciemne - liczyłam na przeskok w jasności, a tu klops!
Co ma pełna klatka do jasności? Każde zdjęcie powinno być naświetlone poprawnie, czyli podobnie. Różnice wynikają z metody pomiaru itp. Ale gdyby wyciąć taki sam kadr z tego FX, to jasność jest dosyć podobna (za to WB inny).
A nie można w d610 włączyć trybu dx? Jeśli tak, to czy wtedy też widać aż taką różnicę?
Winieta winietą, ale taka aż do środka kadru to jednak trochę zadziwia.
na początek to Ja bym poprosił autora wątku o te dwa zdjęcia w RAW to sobie przeanalizujemy dokładnie parametry bo wydaję się że zdjęcia min. nie były zrobione w identycznie tym samym czasie itd.
A z ciekawości, czy d610 wykrywa migotanie świateł? Bo jeśli nie i mamy tylko te dwa zdjęcia, to niczego się nie da powiedzieć niestety.
Przecież kadry są inne, więc co z tego, ze parametry takie same.
ck_dezerter
25-10-2018, 20:55
A może na dx był inny tryb pomiaru światła, niż na d610? Jak na dx był ważony albo matrycowy, a na d610 punktowy i z pomiarem trafiłaś na jasny punkt, to tak to może wyglądać.
- - - - kolejny post - - - - - -
Sorry, wycofuję, bo widać, że ekspozycja była taka sama...
Senketsu
26-10-2018, 16:23
A jak pieniędzy obecnie brak, to można kupić Yongnuo 50mm za grosze, na pewno będzie lepsze niż Nikkor 35mm pod DX :)