PDA

Zobacz pełną wersję : Porada - Nikon d610 + 35 mm

Ofierzynka
24-10-2018, 20:58
Hej!
Czy znajdę tutaj kogoś, kto fotografował zestawem nikon d610 + nikkor 35mm 1.8 DX?

Dopiero kupiłam nowe body, więc proszę o porady co jest nie tak - to moja pierwsza pełna klatka, więc być może robię coś nie tak - prosiłabym o wskazanie drogi :)
Niżej dwa zdjęcia wykonane przy takich samych ustawieniach - pierwsze (dużo jaśniejsze) zrobione Niikonem d5100, drugie d610. Martwi mnie, że zdjęcie wykonane d610 jest takie ciemne i ma taką mocną winietę - z tego co widziałam w różnych recenzjach, nie powinno się tak dziać.

Proszę o rady, z góry bardzo dziękuję! :)

15981

madebyzosiek
24-10-2018, 21:00
nikon d610 + nikkor 35mm 1.8 DX?

Nie wpadłeś na to, że jak obiektyw DX przypinasz do aparatu FX to będzie winieta, bo ten obiektyw jest przeznaczony do prawie dwa razy mniejszej matrycy? ;)

nikoniarz
24-10-2018, 21:06
Nie wpadłeś na to, że jak obiektyw DX przypinasz do aparatu FX to będzie winieta, bo ten obiektyw jest przeznaczony do prawie dwa razy mniejszej matrycy? ;)

Jeśli mowa o powierzchni to ponad dwukrotnie mniejszej...

Teu
24-10-2018, 21:13
Jeśli mowa o powierzchni to ponad dwukrotnie mniejszej...

Znowu przyczepiłeś się czyjejś wypowiedzi i nie wnosisz nic merytorycznego do wątku?

Kolega madebyzosiek wyczerpał temat- to obiektyw na mniejsza matrycę. Jak chcesz mieć 35tkę na FX powinnaś szukać obiektywu 35 1.8 ED. Jak jednak chcesz robić zdjęcia tym co masz to możesz włączyć tryb crop- 1.2x powinien wystarczyć.

Ofierzynka
24-10-2018, 21:16
Dzięki bardzo za merytoryczną odpowiedź! Wiem, że nie jest to rozwiązanie idealne - planuję kupić coś do FX. Zmartwiło mnie, że zdjęcia są takie ciemne - liczyłam na przeskok w jasności, a tu klops!

madebyzosiek
24-10-2018, 21:28
Dzięki bardzo za merytoryczną odpowiedź! Wiem, że nie jest to rozwiązanie idealne - planuję kupić coś do FX. Zmartwiło mnie, że zdjęcia są takie ciemne - liczyłam na przeskok w jasności, a tu klops!

Nie ma mowy o lepszej jakości. 35DX na matrycy FX może się nadać do zdjęcia z bliska na otwartej przysłonie. Zdjęcia na większym dystansie muszą mieć winietę, bo to nie jest obiektyw FX. Jak chcesz tanie i dobre rozwiązanie, to zamień tą 35DX na 35 2.0D i będziesz miała problem z głowy. Ale jeszcze lepiej dozbierać do 35 1.8 ED.

nikoniarz
24-10-2018, 21:56
Znowu przyczepiłeś się czyjejś wypowiedzi i nie wnosisz nic merytorycznego do wątku?

Niestety nie trafiłeś z tym czepialstwem :D Akurat kolega madebyzosiek doskonale o tym wie... Wniosłem tyle, że sprostowałem.

Jak chcesz tanie i dobre rozwiązanie, to zamień tą 35DX na 35 2.0D i będziesz miała problem z głowy. Ale jeszcze lepiej dozbierać do 35 1.8 ED.

Albo dokupić 50/1.8... Kadr będzie bardzo podobny do tego z D5100 + 35/1.8.

poste
24-10-2018, 23:14

Wygląda, że zdjęcia mają inny WB, stąd wrażenie, że cieplejszy kolor jest jaśniejszy?
Na f1.8 winieta powinna być minimalna, tyle, że GO będzie mała... magia pełnej klatki ;)

TOP67
24-10-2018, 23:47
Zmartwiło mnie, że zdjęcia są takie ciemne - liczyłam na przeskok w jasności, a tu klops!

Co ma pełna klatka do jasności? Każde zdjęcie powinno być naświetlone poprawnie, czyli podobnie. Różnice wynikają z metody pomiaru itp. Ale gdyby wyciąć taki sam kadr z tego FX, to jasność jest dosyć podobna (za to WB inny).

pawl_s
25-10-2018, 10:11
A nie można w d610 włączyć trybu dx? Jeśli tak, to czy wtedy też widać aż taką różnicę?

Winieta winietą, ale taka aż do środka kadru to jednak trochę zadziwia.

maxwawa
25-10-2018, 10:38
na początek to Ja bym poprosił autora wątku o te dwa zdjęcia w RAW to sobie przeanalizujemy dokładnie parametry bo wydaję się że zdjęcia min. nie były zrobione w identycznie tym samym czasie itd.

pawl_s
25-10-2018, 10:56
A z ciekawości, czy d610 wykrywa migotanie świateł? Bo jeśli nie i mamy tylko te dwa zdjęcia, to niczego się nie da powiedzieć niestety.

grizz
25-10-2018, 19:55
Przecież kadry są inne, więc co z tego, ze parametry takie same.

ck_dezerter
25-10-2018, 20:55
A może na dx był inny tryb pomiaru światła, niż na d610? Jak na dx był ważony albo matrycowy, a na d610 punktowy i z pomiarem trafiłaś na jasny punkt, to tak to może wyglądać.

- - - - kolejny post - - - - - -

Sorry, wycofuję, bo widać, że ekspozycja była taka sama...

Senketsu
26-10-2018, 16:23
A jak pieniędzy obecnie brak, to można kupić Yongnuo 50mm za grosze, na pewno będzie lepsze niż Nikkor 35mm pod DX :)