Zobacz pełną wersję : Przechowywanie sprzętu
Siemanko,
Do tej pory trzymałem swoje obiektywy i puchy w szufladzie, z założonymi dekielkami. Dziś zakupiłem plecak i idealnie wchodzi mi do niego cały zestaw. I tutaj moje pytanie, czy można śmiało przechowywać cały sprzęt w plecaku, żeby zawsze był gotowy do wyjścia, czy lepiej robić to tak, jak robiłem do tej pory? Pozdro.
Technicznych przeciwwskazań nie ma, ale trzymanie wszystkie w plecaku rodzi ryzyko, że zabierzesz sprzęt bez aku, tudzież z rozładowanym aku i/lub bez karty. Przy pakowaniu zawsze jest większa szansa, że sprawdzisz aku czy obecność karty. Czyli trzeba ogarniać rzeczy organizacyjne, żeby w plenerze nie robić tylko w sekcji gimnastyczno-rozrywkowej. :)
Arni10100
23-10-2018, 23:11
Ja trzymam wszystko w plecaku, tylko jak kolega wyżej napisał trzeba pilnować baterii i kart. Kart nie wyjmuje więc nie muszę pilnować ale już aku dzień wcześniej staram się sprawdzići ewentualnie doładować.
Myślę, że wszystko jedno gdzie byle bezpiecznie. Torby i plecaki fotograficzne są z reguły bezpieczne, przechowywanie tam wszystkiego grozi nam co najwyżej zabieraniem masy zbędnych rzeczy. W przypadku takiego sposobu "magazynowania" sprzętu zwróciłbym tylko uwagę w przypadku powrotu z sesji fotograficznej ktora odbywała się w deszczu lub śniegu czy innych warunkach dużej wilgoci. Zamknięcie sprzętu na dłużej w małej przestrzeni bez przewietrzania grozi pleśnią i/lub grzybkami na soczewkach obiektywów. Wiem co mówię bo sam to przeżyłem, na szczęście"akcja grzyb" została zatrzymana w początkowym etapie i sprzęt w całości został uratowany.