Zobacz pełną wersję : Technika ostrych zdjęć tańczących par
juventusfc
23-10-2018, 14:25
Witam,
Jaką technikę zastosowalibyście na ciemnej dyskotece z DJ żeby złapać ostre kadry?
Sprzęt to D600 + N35 1.8 + lampa YN 568ex.
1. Tryb ostrzenia: AF-S czy AF-C ? (W AF-S miałbym pomoc z lampy)
2. Jaką przesłonę czy f/2.8 czy ostrzyć np. f/4-5.6 żeby mieć większy margines błędu?
3. Jakie czasy byście zastosowali czy byłyby to np. 1/15 (żeby złapało coś światła zastanego) czy np 1/200?
4. ISO na 400? czy może iść na 3200?
5. Lampa palnikiem skierowana w ludzi czy w sufit?
6. Lampa na TTL, czy Manual, czy np. TTL +2?
7. Lampa konfiguracja standardowa czy na drugą kurtynę?
Z góry dziękuję za merytoryczną i konkretną odpowiedź.
AF-C ( na guziora AF-ON )
~f/2
~1/250s
~3200
sufit lub blenda/ściana
M ( 2-3 lampy )
standard
juventusfc
23-10-2018, 14:32
AF-C ( na guziora AF-ON )
~f/2
~1/250s
~3200
sufit lub blenda/ściana
M ( 2-3 lampy )
standard
Dziękuję za odpowiedź.
Masz na myśli 2-3 lampy rozstawić po sali tak?
Tak, a po to żeby doświetlić całe pomieszczenie i nie robić brzydkiego częściowego doświetlenia jedną lampą, inna sprawa że za dużo światła zepsuje klimat jaki jest, więc wszystko zalezy od ciebie, a co do ISO to przypuszczam że jeśli nie będzie wielkich wydruków można szaleć na maksa ile sprzęt wytrzyma.
Dla urozmaicenia warto uchwycić ruch i wydłużyć czas naświetlania. Zdjęcia nie będą wtedy statyczne, które przy większej ilości mogą być po prostu nudne.
juventusfc
24-10-2018, 07:28
Tak, a po to żeby doświetlić całe pomieszczenie i nie robić brzydkiego częściowego doświetlenia jedną lampą, inna sprawa że za dużo światła zepsuje klimat jaki jest, więc wszystko zalezy od ciebie, a co do ISO to przypuszczam że jeśli nie będzie wielkich wydruków można szaleć na maksa ile sprzęt wytrzyma.
Jeszcze zapomniałem o jedno zapytać.
Ostrzenie na 1 centralny punkt?
Dla urozmaicenia warto uchwycić ruch i wydłużyć czas naświetlania. Zdjęcia nie będą wtedy statyczne, które przy większej ilości mogą być po prostu nudne.
Przecież takie zdjęcia w 95% przypadków wyglądają tragicznie.
Nie chodzi o to abyś cały reportaż tak wykonał. Ale kilka zdjęć takich doda smaczku. Generalnie chodzi o to aby zastosować różne ujęcia i sposoby naświetlania. Ja nawet idę w maksymalne iso bez wspomagania sztucznym światłem.
Parę zdjęć z druga kurtyną też można mimo że to kiczowate.
juventusfc
06-11-2018, 11:04
Parę zdjęć z druga kurtyną też można mimo że to kiczowate.
dziękuję koesh za wszystko, AF-ON był strzałem w dziesiątkę (nie wiedziałem o tym wcześniej).
themadablues
16-11-2018, 13:15
Może mi ktoś objaśnić po krótce metodyke działania af-on ? W 99 % przypadków używam af-s. Bede potrzebował zaprzyjaźnić się z af-c i pytanie jak wykorzystać af-on ?
Trzymasz cały czas wciśnięty i ostrość jest ustawiana na bieżąco. W tym samym momencie spustem robisz zdjęcie. Jeśli nie chcesz ustawiania ostrości puszczasz af-on i robisz zdjęcia. Tak to wygląda :-)
themadablues
16-11-2018, 13:37
To podobnie jak ze zwykłym spustem. O ile dobrze rozumiem, to pomija się opóźnienie w wyzwalaniu migawki ze względu na ostawianie ostrości pod spustem ?
To nie jest jak ze zwykłym spustem bo on non stop ustawia ostrość. Tak pomija się ten "fragment"
themadablues
16-11-2018, 13:47
Jeżeli podmiot w kadrze jest w ciągłym ruchu to i tak chyba af musi stale ustawiać ostrość ?
themadablues
16-11-2018, 14:02
Staram się po prostu zrozumieć jaki jest wtedy wpływ af-on względem ustawiania ostrości na spuście jeżeli chodzi o tempo i celność af.
madebyzosiek
16-11-2018, 14:03
Jeżeli podmiot w kadrze jest w ciągłym ruchu to i tak chyba af musi stale ustawiać ostrość ?
Nie do końca. Jak wciskasz spust żeby zrobić zdjęcie, to śledzenie się zatrzymuje i później wraca. NA AF-ON jak nie masz pod spustem AF, to służy on tylko do wyzwolenia migawki. Jak trzymasz AF-ON, to śledzenie nie schodzi z obiektu nawet na ułamek sekundy. Tylko ważne, żeby pod spustem nie było AFu. Inaczej to nie ma sensu.
themadablues
16-11-2018, 14:07
O. I teraz rozumiem. Ma to sens. Czyli pod spust muszę sobie ustawić tylko wyzwalanie migawki. Któryś z trybów w ramach AF-C jest w takiej sytuacji najlepszy ?
madebyzosiek
16-11-2018, 14:13
O. I teraz rozumiem. Ma to sens. Czyli pod spust muszę sobie ustawić tylko wyzwalanie migawki. Któryś z trybów w ramach AF-C jest w takiej sytuacji najlepszy ?
Jak masz aparat z przyciskiem AF-ON, to musisz odłączyć AF ze spustu w menu. Jak masz AF-ON ustawiony na AF-L/AE-L, to pod spustem nie będzie AFu od razu po ustawieniu AF-ON. Natomiast co do trybu... Ja używam AF-C na środkowym polu, lub którymś krzyżowym. Śledzenie 3D działa do kitu.
Czekaj to miałeś ustawianie ostrości pod af-on i pod spustem? Jakim cudem :-)
madebyzosiek
16-11-2018, 14:18
Czekaj to miałeś ustawianie ostrości pod af-on i pod spustem? Jakim cudem :-)
W D700, D500, czy jakimkolwiek Nikonie z przyciskiem AF-ON nie trzeba cudów. AF-ON zawsze działa, żeby mieć AF tylko na nim musisz wyłączyć AF pod spustem.
Ne bardzo rozumiem sens takiego działania ale może w modelingu to sie przydaje :-)
themadablues
16-11-2018, 14:31
W D700, D500, czy jakimkolwiek Nikonie z przyciskiem AF-ON nie trzeba cudów. AF-ON zawsze działa, żeby mieć AF tylko na nim musisz wyłączyć AF pod spustem.
W d800 muszę zatem odłączyć af ze spustu :D
madebyzosiek
16-11-2018, 15:25
W d800 muszę zatem odłączyć af ze spustu :D
Dokładnie tak. No i oczywiście ustawić AF-C ;) Najbardziej to docenisz, jak będziesz robić zdjęcia seriami. Choć nawet jak polujesz na jedna klatkę, to jest wygodniej z AF-ON.
cybulski
29-12-2018, 17:54
Zadam dodatkowe pytania :
- jak w takim przypadku macie blokadę AE pod spustem - ON czy OFF ? Rozumiem że to akurat ustawienie to zależnie od potrzeb ?
- czy dobrze zozumiem, że w przypadku jednorazowego wciśnięcia przycisku bbf (back button fokus) z włączonym AF-ON zadziała to jak AF-S a gdy trzymam non-stop to jak AF-C przy założeniu, że włączamy tryb AF-C na stałe ?
- i czy w takim wypadku priorytet na AF-C lepiej mieć na ostrość czy na spust, jak to wynika z Waszej praktyki ?
nikoniarz
29-12-2018, 19:30
- i czy w takim wypadku priorytet na AF-C lepiej mieć na ostrość czy na spust, jak to wynika z Waszej praktyki ?
Spust migawki + ostrość.
Zadam dodatkowe pytania :
- jak w takim przypadku macie blokadę AE pod spustem - ON czy OFF ? Rozumiem że to akurat ustawienie to zależnie od potrzeb ?
- czy dobrze zozumiem, że w przypadku jednorazowego wciśnięcia przycisku bbf (back button fokus) z włączonym AF-ON zadziała to jak AF-S a gdy trzymam non-stop to jak AF-C przy założeniu, że włączamy tryb AF-C na stałe ?
Ja pod spustem mam tylko wyzwolenie migawki. Drugie pytanie to tak jak napisałeś. Janp w tańcu towarzyskim trzymam zawsze wciśnięty przycisk AF-ON. Zresztą tutaj pary zasuwają na okrągło tak więc nie widzę innej opcji. Zdecydowanie ważniejsze jest dla mnie wyzwolenie migawki niż ostrość. Wole mieć klatkę choćby posuszoną niż jej nie mieć.