Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : NIKON D610

MSFE
22-10-2018, 19:37
Szanowni, czy mógłby się tu wypowiedzieć użytkownik Nikona D610. Czy problem brudzącej się matrycy został rozwiązany, jak spisuje się autofokus, jaki obrazek produkuje ta puszka. Jak sprawuje się uszczelnienie. Jak wypada sprzęt w porównaniu z Canonem 6D jeśli chodzi o szybkość i celność autofocusa i jakość obrazka. Dzięki.

ksh
22-10-2018, 19:43
Wszystko masz ładnie opisane na tym forum łącznie z kwestią uszczelnienia, dużo zdjęć zamieszczonych, a brudzenia matrycy w D610 nie było i nie ma.

myrele
22-10-2018, 19:59
Jesli nie wiesz czy D610 czy 6D to zastanow sie, ktore chcesz obiektywy i do tego dokup puszke. Ja mam D610. Matryca brudzi sie jak w kazdym innym Nikonie , autofocus jest ok i obrazek tez jest ok:)
Moj kolega ma 6D II i tez jest zadowolony.

Godrick
22-10-2018, 20:05
1. Zależy jak na to patrzeć, po 13k przy f8 były trzy małe plamki, pracuje na stałkach więc syf chciał nie chciał przy wymianie szkła po 10x na zleceniu jakiś pojawić się musi. Czyszcze raz w roku samodzielnie i wszystko gra.
2. Dobrze, zdjęcia w klubach robi, razem z 35 1.8g ed ładnie śmiga, jak ktoś całkiem w ciemnej jaskini robi z lampą to na af-s ma wspomaganie z lampy i jedynie przy 1.8 celując na oczy można nie trafić.
3. Kolorowy :D rawy gumowe, jakościowo różnicy między d610 a d750 niema, przy dobrze pstrykniętej focie można duużo uratować.
4. Nie wiem, pod dachem nie kapie a i w pełnym deszczu nie focę.
5. Kumpel robiący również imprezy klubowe i eventy tego typu wk#$%^&ia się bo tyle z matrycy w tych samych warunkach nie wyciśnie, przy wyciąganiu ma większe ziarno, mniej przyjemne dla oka. Af środkowy troche lepszy w D610, pozostałe punkty zdecydowanie na plus w nikonie, przed zmianą systemu trzyma go jego zestaw "L-ek" ale jak zbierze $$$ na 5d mk IV to ja będę tym "smutnym" :D

Kilka lat temu stałem przed tym samym wyborem i gdybym miał teraz wybierać to ani chwili bym się nie zastanawiał i brał D610. A co po D610? Moim okiem D810/D850 o ile potrzeba na takiego potwora zajdzie. Jeśli nie - D750 lub następca D610 o ile się pojawi.

MSFE
22-10-2018, 20:07
myrele, dopiero będę tworzył system Nikona, chodzi mi o fotografię ślubną i obiektywy 35 i 85 lub ewentualnie jakiś wartościowy zoom typu 28-75 f2,8 tamrona. Jakie obiektywy polecasz pod Nikona D610 do moich zastosowań. Dodam, że budżet skromny, w grę wchodzą tylko obiektywy używane.

kurczeblade
22-10-2018, 20:12
jakościowo różnicy między d610 a d750 niema

Chyba nie wiesz co mówisz.

chodzi mi o fotografię ślubną
D610 pomęczysz się trochę z AF'em, ale tym bym się nie przejmował, bo bardziej się pomęczysz z przedzieraniem przez obecny wysyp fotografów ślubnych.
D610 wg. mnie to raczej przejściowy sprzęt do reportażu, raczej trzeba być bardziej ogarniętym z tym aparatem, i dużo przewidywać, żeby coś ciekawego złapać w słabym świetle. Na tą chwile to D750 to takie minimum, a najlepiej D850 :)

MSFE
22-10-2018, 20:32
Godrick, wiele cennych uwag, dzięki. Czego brakowałoby ci w 610 względem Canon 5D mk IV?

Godrick
22-10-2018, 20:32
kurczeblade

Af i funkcjonalność - różnica jest, matryca - powyżej 6400 - minimalna żeby nie powiedzieć żadna: https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=nikon_d610&attr13_1=nikon_d750&attr13_2=sony_a7&attr13_3=sony_a7s&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=3200&attr16_1=3200&attr16_2=3200&attr16_3=3200&normalization=full&widget=1&x=0.6495258995658668&y=0.6248845580741319

Canona nie mam, kumpel się do niego przymierza ze względu na szkła jakie ma do Canona. Sam D610 wymienie jeśli padnie na amen albo wymogi klientów będą mówić o matrycy większej niż obecne 24mpx, które mam w D610. Czego mi brakuje hmm w sumie to do moich zastosowań niczego, może lepszy af by się przydał w ciemnych lokalach gdy robie relacje z eventów bez lampy na wysokim iso. No i przydały by się Sigmy Art :D 35 i 85 1.4 i szczęścia byłoby aż nadto.

MSFE
22-10-2018, 20:35
kurczeblade, do Nikona 610 względem Canon 6D przekonuje mnie uszczelnienie, LEPSZY AUTOFOCUS (PRZYNAJMNIEJ NA PAPIERZE), I CO BARDZO WAŻNE DWA SLOTY. No właśnie autofocus. Jeśli korzystam głównie z AF środkowego, czy poczuję różnicę w celności względem 6D?

kurczeblade
22-10-2018, 22:13
Nie znam 6D. W każdym razie mam D600 (ten sam aparat co D610) ale na ten czas, raczej nie chciałbym robić reportażu ślubnego samym D600 - właśnie ze względu na AF. Nie mówię że się nie da, bo sam dawniej robiłem D600 (przejściowo) ale na dobre dynamiczne kadry w ciemniejszych miejscach trzeba było się namęczyć. Moim zdaniem ten AF nie jest stworzony do reportażu. Tym bardziej że jeśli myślisz o czymś takim jak reportaż ślubny, to polecam jednak dozbierać do jakiegoś "szybszego" body.

aldam
22-10-2018, 22:31
Ja tez korzystałem tylko z środkowego . Tak się nauczyłem w Pentaxie.
Potem jak miałem d7100 spróbowałem skrajnych punktów i nie chce wracać do wcześniejszych przyzwyczajeń .
Zwróć uwagę na rozmieszczenie punktów af . W d750 jest ciut lepiej niż w d610.

Odnośnie szkieł , jeżeli nie planujesz artow lub tamronow i nie masz budzetu na elki to ZDECYDOWANIE oferta stałek nikona z serii 1.8g jest ciekawsza.

- - - - kolejny post - - - - - -

Chyba nie wiesz co mówisz.

Jaka jest twoim zdaniem ta różnica .
Akurat miałem d600 i d750 w sumie przez rok i w obrazku oba reprezentują podobny poziom .
Może drobne różnice iso . Ale jak ktoś robi do max 6400 to bez znaczenia .

kurczeblade
23-10-2018, 08:36
Panowie od x lat pracowałem jednocześnie D750/D600 na szelkach robiąc te same zlecenia. Skoro nie zauważacie różnic to ok. Ja widzę różnice, do dziś obrabiam materiały które są zrobione D600/D750. Obrazek nie jest podobny, choćby na fakt że oddanie tonacji (świateł i cieni) przy Rawie wyjściowym tych dwóch aparatów jest zupełnie inny - można to zobaczyć szczegółowo przy oddaniu kolorów skóry. Odnośnie koloru i obrazka z D750 dużo jest napisane na różnych forach, u nas też, i nie jest to obrazek z D600/610! W d750 masz lepszy DR, masz elastyczniejszą matryce, nie patrz na tablice jakiś deprewiew gdzie tablice fotografują, tylko sprawdź w realnych warunkach te aparaty - a fakt jest taki, że tam gdzie słabe światło i już nawet ISO od 1600-3200 obrazek z D750 jest znacznie ładniejszy od D600, a przy 6400 dla mnie różnica duża. Z resztą chcecie robić na wysokim ISO zdjęcia, a w D600 przy takich warunkach z takim ISO, AF to istna niespodzianka, loteria. Latami używałem jednocześnie tych aparatów i widzę różnice do teraz, siadając przed materiałami i obrabiając je.

D600 kupowałem jak przechodziłem na szybko z Canona, wtedy nie było D750, ale z tego co pamiętam D600 kosztowały tyle samo co teraz D750. Zawsze focę mając dwa aparaty na szelkach, D600 traktowałem jako suport do zdjęć statycznych w dobrym świetle, a D750 łapał akcje, a D600 gdzieś tam coś "dofocałem". Nie wyobrażam sobie robienia samym D600 reportażu ślubnego, na ślubach teraz za dużo się dzieje i robienie takiego wyjścia/wejścia(innych sytuacji) w naszych "ciemnych" kościołach w większości może się skończyć przestrzelonymi wszystkimi zdjęciami. Nie rozumiem w ogóle w czym jest problem dozbierania do D750, przecież to nie jest jakaś duża różnica cenowa. Kupować D600 do ślubów? jak teraz goście weselni biegają z aparatami typu A7mkIII ? hmm. D600 nie jest aparatem do ślubów, głównie przez AF - można go potraktować jako drugi aparat, ale nie jako główny. Tym bardziej że teraz Pary Młode są coraz bardziej świadome sprzętu, są świadome zdjęć, i lubią być roszczeniowi - spróbuj przestrzelić wszystkie zdjęcia, w ciemnym kościele jak masz 5 sekund kiedy tato prowadzi młodą do ołtarza. Weź to wytłumacz później zakochanej w swoim ślubie pannie młodej, powiedź, sorry miałem słaby sprzęt. Ja sam nie lubię wydawać kasy na sprzęt, mógłbym zostać dalej przy tym co mam, a na następny sezon ślubny będę prawdopodobnie D850 ze względu na lepszy AF.

MSFE nie rozumiem trochę w czym problem, obecnie koniec sezonu ślubnego, do kolejnego sezonu ślubnego jest około pół roku, do tego czasu polecam odłożyć choćby na te minimum w fotografii ślubnej jakim jest D750.
Bo to nie jest różnica 10,000zł.

themadablues
23-10-2018, 09:50
Chyba trochę przesadzasz z tym demonizowaniem d600. Ludzie robią śluby na 6d, który ma zdecydowanie gorszy af od d600 i jakoś dają radę. Nawet całkiem fajne rzeczy im wychodzą. Robią też na 5dII i 5dII, gdzie też pierwszy nie ma startu do d600, a drugi pod kątem af nie jest jakoś specjalnie lepszy.

Co do cen, to D750 jest z grubsza wart tyle co dwa d610.... Wolałbym mieć dwa D610 niż jednego d750 :)

kurczeblade
23-10-2018, 10:08
Robią i analogami jeszcze śluby, sesje, mode, reklamę i wiele innych - też im to fajnie wychodzi. Pytanie czy ktoś ogarnie gorszy sprzęt i nadrobi braki techniczne- umiejętnościami, cierpliwością do "trudniejszego" sprzętu? Ja zrobiłem kilka ślubów samym D600 i dużo kadrów spier%papier i się tym jakoś specjalnie nigdzie nie chwaliłem. Dla mnie minimum to D750. Teraz nie ma wesel w świetlicach z białymi ścianami i sufitem, masz zimne ognie w totalnych ciemnościach, masz fajerwerki, masz dym i światła, masz ciemne drewniane sale, gdzie nie ma jak odbić światła od sufitu, masz wymagające PM które biegają na kurs tańca i wymagają od Ciebie że złapiesz ich podczas 1 tańca jak robią jakiś piruet. I wiele innych niespodzianek, w których warto mieć coś co jednak pomoże Ci dostosować się do sytuacji.

Co do Canona, skoro opowiadasz że jest tak kolorowo u nich, to dlaczego ślubniacy tam, tak masowo przesiadają się z Sony ? :D
Mam koleżankę która ogarnia śluby 2x 6D i narzeka na AF. Więc ten tego.

ksh
23-10-2018, 10:08
Ludzie robią kotleta D5300 i D7000, a nawet D90 i wychodzą im fajne rzeczy ale jest 2018 rok i zarówno poziom usług jak i wymagania zleceniodawców podniosły się znacząco, większość szuka już nie tylko "fajnie" ale świetne i rewelacyjne, jeśli ktoś nie potrafi na D600 to i na D850 nie będzie nic lepiej.

themadablues
23-10-2018, 10:13
Robią i analogami jeszcze śluby, sesje, mode, reklamę i wiele innych - też im to fajnie wychodzi. Pytanie czy ktoś ogarnie gorszy sprzęt i nadrobi braki techniczne- umiejętnościami, cierpliwością do "trudniejszego" sprzętu? Ja zrobiłem kilka ślubów samym D600 i dużo kadrów spier%papier i się tym jakoś specjalnie nigdzie nie chwaliłem. Dla mnie minimum to D750. Teraz nie ma wesel w świetlicach z białymi ścianami i sufitem, masz zimne ognie w totalnych ciemnościach, masz fajerwerki, masz dym i światła, masz ciemne drewniane sale, gdzie nie ma jak odbić światła od sufitu, masz wymagające PM które biegają na kurs tańca i wymagają od Ciebie że złapiesz ich podczas 1 tańca jak robią jakiś piruet. I wiele innych niespodzianek, w których warto mieć coś co jednak pomoże Ci dostosować się do sytuacji.

Co do Canona, skoro opowiadasz że jest tak kolorowo u nich, to dlaczego ślubniacy tam, tak masowo przesiadają się z Sony ? :D
Mam koleżankę która ogarnia śluby 2x 6D i narzeka na AF. Więc ten tego.

Zastanawiam się, czy jeżeli na D600 ktoś nie ogarnie tematu, to co mu pomoże d750... wydaje mi się że raczej niewiele....

Chyba mnie nie zrozumiałeś :) Napisałem, że tw C własnie nie jest zbyt kolorowo względem N, a jednak ludzie tym sprzętem pracują :)

kurczeblade
23-10-2018, 10:23
D600 to i na D850 nie będzie nic lepiej.

To fakt. Ale nawet choćby muchy srały, choćbyś się prężył, bardzo chciał i miał mega skila, to D600 w niektórych momentach nie wyrobi :D
To że ktoś robi fajne materiały, gdzieś sobie PM siedzi i się nie rusza, zapycha całą historie zdjęciami statycznymi i ustawianymi, nie oznacza że złapie dynamiczne momenty w reportażu. Podałem prosty przykład wyżej, gdzie 90% w naszych kościołach tak jest:

Tato wprowadza Pannę Młodą, w kościele ciemno, oświetlenie żarowe, a za plecami otwarte drzwi- przez które bije mocne światło, pomiar światła szaleje, AF szaleje. Tato startuje z Panną Młodą, wyciągasz D600 z 85mm, AF ustawiony na AF-C (wiadomo, bez wspomagania diody doświetlającej) cyk, cyk, cyk. 5 sekund i Panna Młoda już przy ołtarzu, tato krok do tyłu, zaglądasz na wyświetlacz, a tam wszystko poza GO, tak mocno poza GO, że nie da się nic uratować, nawet skalując zdjęcie do 1000px na dłuższy bok. Całe szczęście na drugim body D750 podpięta 24mm, gdzie przy samym ołtarzu uratowało się sytuacje i są jakieś zdjęcia trafione. Człowiek się uczy na błędach, to jest jedna z setek przykładów które mi się przytrafiły i bluzgałem że nie miałem drugiego D750 a na nim 85mm. Teraz zawsze w takich momentach główne body D750.

madebyzosiek
23-10-2018, 10:30
Ale przecież jak ustawiasz w tym trybie AF-C przycisk AF-ON na tył i odłączysz AF ze spustu, to takiego idącego tatę trafisz na każdym zdjęciu bez trudu na środkowym punkcie ustawionym na miejsce gdzie Tacie marynarka łączy się z koszulą i jest kontrast. Pomiar światła będzie szalał w każdym aparacie, więc ustawiasz manual i przy obróbce spokojnie wyrównasz wszystko. To nie jest trudna scena. Zimne ognie też nią nie są, pokaz sztucznych ogni tak, lepiej mieć czuły AF. Ale bez przesady, znam ślubniaka robiącego genialne zdjęcia, wcale nie statyczne, Nikonem DF więc ten AF z D610 jakoś radę daje.

themadablues
23-10-2018, 10:50
"przycisk AF-ON na tył i odłączysz AF ze spustu" - co przez to rozumiesz ?

madebyzosiek
23-10-2018, 10:53
"przycisk AF-ON na tył i odłączysz AF ze spustu" - co przez to rozumiesz ?Pod przycisk AF-L/AE-L ustawiasz przycisk AF-ON. W tym momencie nie masz możliwości ustawienia ostrości spustem, on służy tylko do wyzwolenia migawki. Ustawiasz AF-C, trzymasz wciśnięty AF-ON i spustem robisz zdjęcia wtedy, kiedy chcesz. Ciężko jest nie trafić ostrością w taki sposób...

kurczeblade
23-10-2018, 12:05
Uhu tak bo na w każdym momencie masz możliwość i czas szukania akurat tego miejsca, i zawsze masz możliwość takiego wykadrowania na... "marynarka łączy się z koszulą i jest kontrast."
To samo można robić w ciemnej sali na weselu, czekasz i szukasz białej koszuli i kontrastowej muszki, żeby móc wykadrować. A nie lepiej nie szukać, tylko zrobić pyk zdjęcie ? Przecież między D600 a D750 nie jest jakaś mega różnica cenowa. A do gości krzyczysz wtedy: MUSICIE UBIERAĆ BIAŁE KOSZULE I KOLOROWE MUSZKI, WSZYSCY CHODZCIE WOLNO Z RUCHAMI DO PRZEWIDZENIA, NAJLEPIEJ WYPIĘCI PRZODEM DO OBIEKTYWU, PRĘŻĄC SWOJE BIAŁE KOSZULE I MUSZKI DO OBIEKTYWÓW, BO MAM SŁABY APARAT I MUSZĘ TAK ZŁAPAĆ NA WAS OSTROŚĆ :D a najlepiej weźcie telefony i oświetlajcie się latarkami :D

jakoś radę daje

JAKOŚ :D
ja kiedyś też "jakoś" dawałem radę D600. Ale teraz, mam większy odsetek trafionych dynamicznych zdjęć i nie chciałbym się tak męczyć jak kiedyś D600:D

themadablues
23-10-2018, 12:11
Patrząc na Twój powyższy post, trzeba jasno stwierdzić że masz niedobrą tendencję do nakręcania się ;)

Generalnie detekcja kontrastu polega na łapaniu ostrości po kontraście, więc to co napisał madebyzosiek będzie miało zastosowanie też do D750. Idea jest taka, że trzeba po prostu mieć świadomość co jak działa.

ksh
23-10-2018, 12:30
Rozumiem takie dywagacje jak startowały lustrzanki cyfrowe ale bez przesady z tym że z całej sterty sprzętu do taty z panną młoda nadaje się tylko kilka semi-pro i pro puszek.
Przecież teraz nawet ajfonami i kompaktami robią lepsze zdjęcia niż pro lustrzankami :)

kurczeblade
23-10-2018, 12:39
Generalnie detekcja kontrastu polega na łapaniu ostrości po kontraście, więc to co napisał

Teoria swoje, praktyka swoje. Proponuję pójść z tymi 2 aparatami na tak 5-10 reportaży ślubnych i dopiero wysunąć wnioski.

Nie chcę mi się tutaj z Wami przepychać, bo wiem że zawsze ostatnie zdanie będzie należało do Was. Choćbym ktoś zrobił milion tych ślubów, setkami aparatów, to forum zawsze się znajdzie osoba, która w swoich teoriach będzie uważała że ma racje i że gdzieś tam kogoś zna, co ma znajomego, a znajomy znajomego, robił pudełkiem od zapałek zdjęcie i też mu to "JAKOŚ" wyszło, a zdjęcia ślubne i komercyjnie obrabia na starym 13" laptopie i tez mu jakoś to wychodzi :D Także każdy robi tym co uważa za słuszne, powodzenia w robieniu komercyjnych zleceń ajfonami i kompaktami. Na mnie czas, bo reportaż ślubny prosi się do obrobienia:)

madebyzosiek
23-10-2018, 12:42
Choćbym ktoś zrobił milion tych ślubów, setkami aparatów, to forum zawsze się znajdzie osoba, która w swoich teoriach będzie uważała że ma racje i że gdzieś tak kogoś zna, co ma znajomego, a znajomy znajomego, robił pudełkiem od zapałek zdjęcie i też mu to JAKOŚ wyszło...

Mistrzu przepraszam... Zapomniałem, że tutaj tylko Ty masz doświadczenie w tej dziedzinie... :D

kurczeblade
23-10-2018, 12:46
Do mistrza mi bardzo daleko. :D madebyzosiek ale trochę paradoks Panie, niedawno sapałeś nad AF'em z D850 że taki wyśmienity, nawet polecając mi ten aparat - nagle stwierdzasz tutaj że już nie jest wyśmienity i potrzebny. To jak to w końcu jest ?

Wyraziłem swoje zdanie, kto jak to odbierze to jego sprawa. Przez lata pracowałem D600 i D750 jednocześnie, mając bezpośrednie porównanie. Tymi aparatami wyklepałem tysiące zdjęć. AF w D600 w porównaniu do D750 to męczarnia. A to że ktoś sobie robi ajfonem ślub, to jego sprawa. :)

madebyzosiek
23-10-2018, 13:00
Do mistrza mi bardzo daleko. :D madebyzosiek ale trochę paradoks Panie, niedawno sapałeś nad AF'em z D850 że taki wyśmienity, nawet polecając mi ten aparat - nagle stwierdzasz tutaj że już nie jest wyśmienity i potrzebny. To jak to w końcu jest ?

Zdanie podtrzymuję, AF jest doskonały, ale to nie oznacza, że D610 sobie nie poradzi na ślubie ;) Z reguły lepsze sprzęty po prostu ułatwiają pracę ;)

kurczeblade
23-10-2018, 13:16
Zdanie podtrzymuję, AF jest doskonały, ale to nie oznacza, że D610 sobie nie poradzi na ślubie Z reguły lepsze sprzęty po prostu ułatwiają pracę

Każdą rzecz można tak zdefiniować, tak samo można powiedzieć że stary analog poradzi sobie na ślubie :D
Ja się długo "męczyłem" z D600 i wiem ile spudłował fajnych motywów, nigdy bym do tego aparatu nie wrócił jako głównego przy tym co robię.

madebyzosiek
23-10-2018, 13:32
Każdą rzecz można tak zdefiniować, tak samo można powiedzieć że stary analog poradzi sobie na ślubie :D

Masz rację. Jakbyś wziął do ręki F100, czy F5 to stwierdziłbyś, że AF w D750 jest katastrofą ;)

Ja się długo "męczyłem" z D600 i wiem ile spudłował fajnych motywów, nigdy bym do tego aparatu nie wrócił jako głównego przy tym co robię.

Ja Cię rozumiem, ale czasem to jest kwestia wypróbowania innej techniki, która niweluje sporo problemów. Gwarantuje Ci, że z odłączonym ze spustu AFem nie miałbyś nietrafionych zdjęć z sceny o której pisałeś. To wymaga przeprogramowania przycisków, ale jak kiedyś Ci się będzie chciało, albo jak będziesz miał D850 z przyciskiem AF-ON to spróbuj ;)

kurczeblade
23-10-2018, 13:48
Ale serio uważasz że ja w taki sposób nigdy nie robiłem zdjęć ? :)

Słuchaj tu chodzi o prace na jasnych stałkach gdzie masz małą GO, i jak nie trafisz dobrze AF;em to klops, z głowy ludzi masz bokeh. W D750 po prostu AF jest pewniejszy. Często masz takie momenty w którym podnosisz aparat na szybko bo coś nagle się dzieje, wciskasz AF a tam JEB i BAM, szuru szuru, buru buru - AF zaczyna świrować i przejeżdża przez całą skale, i to jest chwila w której nie udaję się złapać tego momentu, bo ludzie już na tyle przeszli że są za blisko Twojej ogniskowej. Nie polecam tego uczucia :D a z D600 bywało często.

nikoniarz
23-10-2018, 16:04
kurczeblade, jak kiedyś uda Ci się kupić D850 lub D5 to stwierdzisz, że AF w D750 to padaka, a D600 to nie ma w ogóle AF :mrgreen:

themadablues
24-10-2018, 10:20
Ja z tego wszystkie chyba kupię drugie d600 jako backup :idea:

fafniak
24-10-2018, 10:40
fascynujące... jak temat dotyczy onanizmu technicznego to dyskusja ciągnie się w nieskończoność :D

Każdy dobiera narzędzie DO PRACY które ułatwia mu jej wykonanie.

themadablues
24-10-2018, 12:45
A tak swoją drogą, to jak się ma af w d800 względem d600 i d750 ?

MSFE
24-10-2018, 17:44
Drodzy Nikoniarze, konkretny temat. Który autofocus lepiej się spisze w reportażu ślubnym? W Canonie mam trochę nietrafionych. Czy Nikon będzie skuteczniejszy?

kurczeblade
25-10-2018, 00:12
Nie będzie. Szukasz skuteczniejszego AF,a musisz dopłacić do aparatów klasę wyżej.

Jacek_Z
25-10-2018, 00:13
Będzie podobnie, na środkowych dobrze, na bocznych nie. W Canonie i w nikonie tak samo.

kurczeblade, jak kiedyś uda Ci się kupić D850 lub D5 to stwierdzisz, że AF w D750 to padaka, a D600 to nie ma w ogóle AF :mrgreen:
No właśnie. pamiętam watki, gdy kurczeblade się łąmał czy ma sens kupno D750, bo po co droższy model, może brać drugi D600? Teraz ma D750, D600 jest be, ale D850 to już może sobie odpuścić, bo po co droższy aparat. Może Sony A7? (sprawdzałęs jego AF???, czy tylko czytasz tych co go zachwalają, a nigdy nie mieli Nikona?).

kurczeblade
25-10-2018, 00:16
Kiedyś to robiłem kupę w nocnik, a śluby to się robiło w remizach. Przestańcie już pier**lić co było kiedyś i ciągle wypominać co kiedyś ktoś mówił, tylko zejdźcie na ziemię i patrzcie co jest teraz. Panowie czas leci, a wszystko z nim się zmienia. Po co Jacek kopiesz jakieś antyczne porównania.

Prawda jest taka że AF w d600 nie jest jakoś specjalnie dobrym AF,em i nigdy nie był. SZCZEGÓLNIE że poszło wszystko do przodu, a nie kiedyś, albo bo ktoś słyszał że kolega kolegi robił. Kiedyś to cisnąłem d600+ 35dx bo musiałem, ale to nie oznacza że było jakoś kolorowo. Żeby wyszło coś ostrego w ciemnych warunkach trzeba było się mocno namęczyć, trzeba było napi***lac jak szaleniec w spust i powtarzać kadry z nadzieją że siądzie coś ostrego, a czasami kończyło się totalną klapą i brakiem ostrych fajnych klatek. Z d750 tam już nie ma.

Zelber
25-10-2018, 00:19
Tak porównując AF z :
D7000(ten sam moduł co D610)
D750
D850
Powiem tak: D750 można już zrobić prawie wszystko na przyzwoitym poziomie, D850 można to zrobić trochę lepiej. D7000 wykładał się niemiłosiernie w różnych sytuacjach.

Jacek_Z
25-10-2018, 00:26
D7000 miał zwalony AF nie wiadomo dlaczego. D600 nie. To nieważne, że moduł ten sam. Tym bardziej nieważne, że jedno to DX, a drugie FX i to pracuje inaczej.

Jak miałeś D600 to ci pisaliśmy, że D750 jest lepszy. Teraz ci piszemy, że D850 ma lepszy AF. I to nie trochę, a bardzo.
Problem się robi gdy chcesz to przeliczać na opłacalność, czy warto kupić itp. dylematy. Po co wtedy kwestionujesz to co piszemy, skoro w efekcie nie chodzi ci o AF, tylko o kasę?
Teraz nowy user pyta o AF i ty nagle nie patrzysz na to, że wyższe modele są droższe. Zapomniał wół jak cielęciem był.
Prawie zawsze się liczy relacja cena/jakość. Nie da się ukryć.

kurczeblade
25-10-2018, 00:31
Sęk w tym że d750 wciąż ma przyzwoity AF i tak jak to Zelber opisał, że już można swobodnie focic, bez modlenia się żeby wskoczyło coś ostrego. Kolega pyta się o AF w d610 więc mu odpowiadam że jest słaby do ślubów - i to z własnego doświadczenia, gdzie na tym aparacie zęby zjadłem, bo nie krótko go używałem. Odpowiadam koledze, a kółko adoracyjne nikoniarzy szuka antycznych informacji i wypomina mi co ja 1000 lat temu pisałem, albo co mi pisaliście. Kupię d850 albo cokolwiek innego to nie zmienię zdania w temacie. d750 uwazam że to takie minimum do ślubu, i nawet dobrze się sprawdza, szczególnie pod względem AF,u. W d600 jest słabo, ale można sobie JAKOŚ poradzić i tyle.

nikoniarz
25-10-2018, 06:14
DJak miałeś D600 to ci pisaliśmy, że D750 jest lepszy. Teraz ci piszemy, że D850 ma lepszy AF. I to nie trochę, a bardzo.
Problem się robi gdy chcesz to przeliczać na opłacalność, czy warto kupić itp. dylematy. Po co wtedy kwestionujesz to co piszemy, skoro w efekcie nie chodzi ci o AF, tylko o kasę?
Teraz nowy user pyta o AF i ty nagle nie patrzysz na to, że wyższe modele są droższe. Zapomniał wół jak cielęciem był.
Prawie zawsze się liczy relacja cena/jakość. Nie da się ukryć.

Świetnie ujęte Jacku.

kurczeblade
25-10-2018, 08:26
Świetnie ujęte Jacku.

Istna parodia.

nikoniarz
25-10-2018, 09:27
Istna parodia.

Można odbierać jako parodię. Nie zmienia to faktu, że miał 100% racji. I do tego idealnie ubrał to w słowa.

maxwawa
25-10-2018, 10:49
Szanowni, czy mógłby się tu wypowiedzieć użytkownik Nikona D610. Czy problem brudzącej się matrycy został rozwiązany, jak spisuje się autofokus, jaki obrazek produkuje ta puszka. Jak sprawuje się uszczelnienie. Jak wypada sprzęt w porównaniu z Canonem 6D jeśli chodzi o szybkość i celność autofocusa i jakość obrazka. Dzięki.

1. szybkość - podobnie zależy też od szkła i innych czynników
2. celność - podobnie zależy też od szkła i innych czynników
3. jakość obrazka - jeśli tylko jpg to Canon, jeśli RAW i obróbka to Nikon

poza tym ergonomia, karty SD, wbudowana lampa, uszczelnienia, itd to ogólnie Nikon już raczej ładnie zaczyna wyprzedzać Canona.
AF - Nikon D610 dla amatora OK ale w bardziej dynamicznych ujęciach sie pogubi, jeśli bardziej dynamiczne ujęcia naprawdę warto dopłacić do D750 (nawet warto zadłużyć się u bociana :) serio bo gibany LCD, WIFI, lepszy chwyt i o wiele lepszy AF to zrekompensuję tym bardziej że różnica w cenie pomiędzy używanym D610 czy D750 nie jest już duża.

kurczeblade
25-10-2018, 11:02
nikoniarz ale co wnosisz konkretnie do tego tematu. Może wypowiesz się na temat działania AF'u w D600 podczas reportażu ślubnego?
ah no tak.. poczekaj, poczekaj, Ty nie masz D600 aha! aha, no i nie fotografujesz ślubów, ano tak. Ale znasz doskonale warunki reportażu ślubnego, szczególnie z tym aparatem - Ah no sorry, nie znasz! teraz mi się przypomniało, po prostu lubisz sobie po###lić na forach. :)

MSFE wejdź na grupę na FP: "Akademia Fotografii Ślubnej - Caffe" Tam masz dużo osób które zajmują się fotografią ślubną.
Tutaj w tym temacie często wypowiadają się osoby w czystej w teorii. Ja Ci tylko polecam dopłacić te kilka groszy do D750. To nie jest jakaś duża różnica cenowa, a różnica w AF jest duża.

Jak miałeś D600 to ci pisaliśmy, że D750 jest lepszy. Teraz ci piszemy, że D850 ma lepszy AF. I to nie trochę, a bardzo.

Tyle że, jak ja kupowałem nowego D600 to był droższy, niż teraz nowy D750. Więc trochę z czapy są Twoje argumenty w moją stronę. Jacek, jak ja kupowałem D600 to było jakieś 4 lata temu! Macie na tym forum jakiś dziwny zwyczaj, zawsze szukacie jakiś antycznych wypowiedzi i wygarniacie ludziom co ktoś kiedyś pisał. Gdzie wyjdzie 5 nowych aparatów, gdzie poziom fotografii w danych dziedzinach mocno się zmieni, to będziecie sięgać do wypowiedzi w archiwum i wytykać ludziom. Dlatego wolę jednak grupy od forum.

Tym bardziej że
Obecnie można nowego D750 złapać w cenie nowego D610.
- i wtedy może D750 nie jest z PL dystrybucji. Ale jest nowym aparatem i dużo lepszym niż D600 do ślubu. I skoro autor zamierza robić śluby, to raczej przypuszczam że ma drugi aparat w zapasie.

nikoniarz
25-10-2018, 11:24
Nie muszę posiadać by móc fotografować i wiedzieć jak działa. Stąd nie potrzebuje, w przeciwieństwie do Ciebie, zadawać odnośnie działania AF w różnych korpusach. Patrzysz jedynie przez pryzmat tego co posiadasz. I dlatego dla Ciebie AF w D750 to taka rewelacja. Podobnie jak pisałeś z zachwytu nad AF w D600 zanim kupiłeś D750. O tym właśnie pisał Jacek i dlatego przyznalem mu rację.
Zarzucasz mi pisanie po forach ale poczytaj swoje wpisy- raz kupujesz to, raz tamto, później co innego... Zmieniasz wersję w zależności od pogody

kurczeblade
25-10-2018, 11:39
Nie muszę posiadać by móc fotografować i wiedzieć jak działa.
nikoniarz nic nie musisz, możesz siedzieć dalej dniami i nocami, rzucać teoriami pod każdym postem, aż w końcu osiągniesz swój cel wy##ania licznika postów w kosmos.

Zmieniasz wersję
Oczywiście że zmieniam. Wszystko się z czasem zmienia, tak jak oczekiwania moich klientów, mój warsztat i moje oczekiwania wobec sprzętu. Przykro mi że w Twoim przypadku brnący czas do przodu niczego technologicznie nie zmienia w fotografii, i Twoje oczekiwania co do sprzętu i własnego warsztatu, z oczekiwaniami klientów zawiesiły się X lat temu.

nikoniarz
25-10-2018, 12:03
@nikoniarz (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) nic nie musisz, możesz siedzieć dalej dniami i nocami, rzucać teoriami pod każdym postem, aż w końcu osiągniesz swój cel wy##ania licznika postów w kosmos.
Proszę, nie zarzucają mi czegos co sam praktykujesz. Szkoda, że zapominasz jak często pisałeś.

Oczywiście że zmieniam. Wszystko się z czasem zmienia, tak jak oczekiwania moich klientów, mój warsztat i moje oczekiwania wobec sprzętu. Przykro mi że w Twoim przypadku brnący czas do przodu niczego technologicznie nie zmienia w fotografii, i Twoje oczekiwania co do sprzętu i własnego warsztatu, z oczekiwaniami klientów zawiesiły się X lat temu.

Różnica polega tlna tym, że ja wiem czego chcę. I to mam. I wiem też na co wymienię w razie ewentualnej potrzeby. Wiem to z praktyki. Niby masz doświadczenie ale co z niego wynika? Nic. Bo tylko czytasz. Poużywaj i wiele spraw Ci się wyjaśni. Nie odsylaj autora do czytania grup, forów. Bo lepiej wyjdzie praktykując, próbując. Im większa praktyka tym mniej zbędnych pytań

kurczeblade
25-10-2018, 13:42
Szkoda, że zapominasz jak często pisałeś.
Zapomnieć, to Ty zapomniałeś jak ostatnio puściłeś w moją stronę pomówienia, wmawiając mi że coś mówiłem, czego nigdy nie mówiłem, dalej narzucając mi ze znajdziesz tą rozmowę i mi pokażesz. Jak prosiłem to unikałeś tematu. Do tej pory aniwidu,anisłychu.

Różnica polega tlna tym, że ja wiem czego chcę
Właśnie to jest ta różnica. RÓŻNICA - między różnymi dziedzinami fotografii i zmieniającym się z czasem rynkiem! coś co widzisz, ale tego nie dostrzegasz, bo mierzysz każdą osobę przez swój pryzmat i robisz z siebie alfa/omege nawet w kategoriach fotografii które Ciebie nie dotyczą.

Wiem to z praktyki.
Jedno jest pewne, z punktu praktycznego fotografii ślubnej masz Z E R O W E pojęcie, tym bardziej zerowe pojęcie używania tego konkretnego aparatu w reportażu ślubnym.

Im większa praktyka tym mniej zbędnych pytań
To może czas zajęć się własną praktyką, bo za bardzo coś skupiasz się nad praktyką obcych Ci tematów i ludzi.

Miłego :)

kurczeblade
25-10-2018, 13:43
Zapomnieć, to Ty zapomniałeś jak ostatnio puściłeś w moją stronę pomówienia, wmawiając mi że coś mówiłem, czego nigdy nie mówiłem, dalej narzucając mi ze znajdziesz tą rozmowę i mi pokażesz. Jak prosiłem to unikałeś tematu. Do tej pory aniwidu,anisłychu.
Czep się Pan kogoś innego, bo serio przepychanie na forum z Tobą jest mega nudne.

I ZAJMIJ SIĘ SWOJĄ PRAKTYKĄ, BO ZA MOCNO PATRZYSZ NA RĘCE INNYCH.

ksh
25-10-2018, 14:18
Napisałbym coś bo miałem D600 i D750 ale kotleta nie robię, więc chyba nie mam pojęcia o prawdziwej fotografii ;)
Jednak jak coś to mam pewne odczucia i coś tam wiem.

aldam
25-10-2018, 19:06
Jedno potwierdzę .
Po sprzedaży d600 i kupnie d750 spróbowałem zrobić zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu i sprawdzić te ochy i achy nad af tego body.
Iso 25600 aby cokolwiek widzieć na zdjęciu .
Szok , że af działał bez zająknięcia . Szkło to 28g.

Meggido
27-01-2019, 18:36
Nie chcialbym tworzyc nowego wątku, ale mam pewien zgryz z D610. Otoz przy fotografowaniu z wbudowana lampa aparat ustawia w bardzo wysokie ISO, a konkretnie najwyzsze ustawione w Auto ISO - 6400. Przy tych samych ustawieniach ekspozycji w D700 ISO laduje na poziomie 200 mimo wlaczonego Auto ISO. Co robie nie tak? Czy cos przeoczylem?