Zobacz pełną wersję : Nikon D300S jakie szkła dokupić
Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi.
Jest to mój pierwszy post na tym forum.
Po 10 latach użytkowania Fuji FinePix S9600, który umarł zakupiłem sobie Nikona D300S.
Aparat używany ale w stanie bardzo dobrym, przebieg 22tyś.
Do tego mam dwa obiektywy Nikona
1. 18-105 f3.5-5.6 VR
2. 55-300 f4.5-5.6 VR
Aparat używam do robienia różnych zdjęć. Starym apratem lubiłem robić zdjęcia nocne oraz makro oraz wiadomo jakieś krajobrazy oraz uroczystości rodzinne.
Chciałbym kontynułować to na tym aparacie i proszę o poradę jakie szkiełka zakupić do makro, portretu i oczywiście fotek nocnych.
Zastanawiam się nad Sigma DX 17-50 f2.8 EX OS.
Proszę o porady :)
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Nachzehrer
23-10-2018, 20:09
Hej,
Popatrz sobie na inne tematy.
Jak już wiesz sigma 17-50 2.8 to bardzo dobry wybór.
Powiedział bym że z tym co masz plus sigma możesz na razie cieszyć się zdjeciami. Ewentualnie pod uroczystości rodzinne kupić lampę i błyskać w sufit.
Temat o macro jest już więc możesz tam spojrzeć co koledzy polecają.
Z fajnych szkieł możesz jeszcze np. spojrzeć na N50 1.8 lub N35 1.8.
Dzięki,
Właśnie je studiuję od wczoraj te wątki :)
Lampę mam z poprzedniego aparatu tylko stopkę muszę w niej do Nikona wymienić - CULLMAN DC42
prawdopodobnie lampa będzie działać tylko w manualu, co do sigmy to polecam, przyzwoite szkiełko ze skuteczną stabilizacją, choć mając w swoich szkłach "wszystkie" ogniskowe, w przypadku tej sigmy, "zaoszczędzisz" tylko na świetle, na pewno do uroczystości rodzinnych plus lampa będzie OK, co do krajobrazów to masz te same ogniskowe, a jasność mniej istotna, a przydało by się szerzej, do makro, to na szybko pozostają ci soczewki do obiektywu który posiadasz, do nocnych zdjęć ????
Do nocnych to wiem, że to co mam mi wystarczy chyba że jakiś szeroki kąt.
Lubie pojeździć nocą po mieście i porobić fotki na długich czasach ze statywu.
Na obecną chwilę uczę się tego aparatu - dobrze, że ma 7 dni wolnego od pracy :)
Zastanawiam się również czy nie kupić wężyka / pilota MC-36. Zamienniki są w fajnych cenach a i oryginał znalazłem również w fajnej cenie.
A wracając do lampy ma wymienne stopki sca i jak znalazł bym sca 343 do nikona to TTL działa w tej lampie.
Senketsu
25-10-2018, 16:02
Ewentualnie możesz pomyśleć o Sigma C 17-70 f2.8-4 ;) używam z D300/D300s i jestem bardzo zadowolony, lepsza stabilizacja niż VR i macro :)
Przez cały czas (ok. 5 lat) gdy miałem D300s używałem Nikkora 16-85 i mz. jest to najlepsze szkło do amatorskiej fotografii okolicznościowej.
August68
25-10-2018, 16:51
Przez cały czas (ok. 5 lat) gdy miałem D300s używałem Nikkora 16-85 i mz. jest to najlepsze szkło do amatorskiej fotografii okolicznościowej.
Miałem to samo - świetnie się to szkło sprawdzało w fotografii spcerowo-wakacyjnej. Te 16mm to naprawdę szeroko. 85 mm może trochę przykrótko, ale wystarczyło dodać drugie szkiełko (70-300) i juz był zestaw do większości zastosowań. Ok - do portretów czy do fotografii we wnętrzach trochę jednak światła brakowało, ale zawsze można było lekko iso podbić, a i stabilizacja całkiem skutecznie pomagała.
Dzięki za podopwiedzi oblukam te szkiełka i napewno coś wpadnie :)
Obecnie jestem na etapie zakupu jak dobrze pojdzie Sigmy 17-50.
Wczoraj zakupiłem pilota do puszki za śmieszne pieniądze.
16018
niestety dla mnie zoomu ze zmiennym światłem, są bardzo problematyczne i takowych nie używam, dlatego też polecam raczej takowe ze stałym światłem
Senketsu
25-10-2018, 21:49
Ja do D300/D300s mam grip z IrDA i pilocik, wkręcam grip i mam możliwość wyzwolenia migawki na odległość ;)
Ja do D300/D300s mam grip z IrDA i pilocik, wkręcam grip i mam możliwość wyzwolenia migawki na odległość ;)Widziałem je fajna sprawa, a grip już idzie do mnie z dalekiego wschodu.
Kupiłem taki pilocik bo jest fajnie programowalny a cena to 4 paczek fajek :)
Fakt może z czasem pójdę w fx'a ale to przyszłość narazie mam to co parę lat temu chciałem i jestem zadowolony :)
Senketsu
25-10-2018, 22:11
Ja Ci powiem, że najwięcej frajdy daje mi D300 i D300s, jeśli chodzi o robienie zdjęć, D5300 się chowa, mimo lepszej matrycy, po prostu wolę ciężką, solidną puszkę i do tego mieć wszystko pod ręką, bez gmerania w menu :)
To się zgadza - czuć ją w ręku i wszystko jest pod ręką / palcami.
Tak jak pisałem wcześniej miałem Fuji S9600 i fajnie mi się tym robiło zdjęcia mimo swoich ograniczeń i pewnie dalej bym nim robił ale pewnego dnia włączył mi się w plecaku i zagrzał. Od tej pory jest martwy tzn: słychać załączanie ale to koniec. Jak wyczytałem padło zasilanie.
A D300 zawsze chciałem mieć od kiedy go zobaczyłem a było to ładnych parę lat temu i spełniłem swoją "zachciankę".
Aparat jak na swoje lata jest super - wykonanie i ogólnie.
Teraz tylko dokupić parę zabawek i będzie fajnie.
Wiem, że dobre zdjęć zależy w 90% od fotografa a nie od sprzętu :)
Senketsu
25-10-2018, 22:35
Dokładnie, D300s nadal robi piękne zdjęcia, tylko jeśli wiemy jak go wykorzystać ;) ja w moim gumy wymieniłem jakiś czas temu (w D300, bo w D300s trzymają mi się nadal świetnie). U mnie oba już mają niezłe przebiegi, a działają cały czas idealnie :D (D300 ponad 150k, a D300s ponad 100k) ;)
To ładne przebiegi mają (to jest tak jak ze starszymi samochodami że żyją i będą żyć a nowe już dawno są martwe).
Ja swój kupiłem z przebiegiem 22 tyś pełem zestaw (wiadomo bez szkieł) w stanie idealnym za 1200 zł i jestem mega zadowolony bo ma wszystko co chciałem.
Teraz czas pokompletować szkła i będzie fajny zestaw.
Witaj (kolego) wśród władców "300-stej przyjemności".
Jeśli już zakupisz tę Sigmę, to sprzedaj te "kiciaki", dołóż i kup np. Tokinę 100mm f2.8 Macro (https://www.optyczne.pl/68.11-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_M100_PRO_AF_D_100_mm_f_2.8_Podsumowanie.html). Do krajobrazu polecam szeroką i dobrą Tokinę 12-24mm f4 (https://explorecams.com/photos/pair/nikon-d300s=tokina-at-x-124-af-pro-dx-af-12-24mm-f-4-1) lub Tokinę 11-16mm 2.8 (https://kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm) (77mm filtry). Potem zostaje dokupić filtry (polaryzacyjny, ND itd.) i "obrabiać" tematy. Życzę udanych zdjęć. Pozdrawiam, Al.
Nachzehrer
25-10-2018, 23:14
Za D300 czy D300s ??
Za D300 czy D300s ??D300S
Senketsu
25-10-2018, 23:18
turboni, no to wiele zdjęć przed Tobą ;) ostatnio widziałem D300s z przebiegiem 270k na pierwszej migawce! Oby moje tyle żyły :D
Jak to mawiał Nasz papież - "Egal".
Witaj (kolego) wśród władców "300-stej przyjemności".
Jeśli już zakupisz tę Sigmę, to sprzedaj te "kiciaki", dołóż i kup np. Tokinę 100mm f2.8 Macro (https://www.optyczne.pl/68.11-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_M100_PRO_AF_D_100_mm_f_2.8_Podsumowanie.html). Do krajobrazu polecam szeroką i dobrą Tokinę 12-24mm f4 (https://explorecams.com/photos/pair/nikon-d300s=tokina-at-x-124-af-pro-dx-af-12-24mm-f-4-1) lub Tokinę 11-16mm 2.8 (https://kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm) (77mm filtry). Potem zostaje dokupić filtry (polaryzacyjny, ND itd.) i "obrabiać" tematy. Życzę udanych zdjęć. Pozdrawiam, Al.Dziękuję za informację :)
Napewno przypatrzę się szkiełkom i coś zakupię.
Fakt nie będzie to od razu ale wpaść coś wpadnie.
Teraz na Sigmę 17-50 f2.8 poluję - tak na początek oprócz tego ca mam
Senketsu
25-10-2018, 23:27
Warto też pomyśleć o stałce Nikkor 35 f/1.8G (52mm dla formatu DX) lub Nikkor 50mm f/1.8G (75mm dla formatu DX) ;) Szkła śrubokręt też mogą być, niech żyje wszechstronny D300!
No właśnie widziałem nikkora 35 f1.8g i patrząc po cenach jest tania.
Senketsu
25-10-2018, 23:32
Tania i podobno bardzo dobra, ewentualnie masz kalibracje w body, jakby nie zagrał się ze szkłem (przy małym GO jest to możliwe, ale co dziwne u mnie oba nie wymagały nigdy tej kalibracji w przeciwieństwie do D5300!)
A rozwiniesz ten temat kalibracji bo jeszcze do tego nie doszedłem, a 35 znalazłem nówkę za 4 stówki - fabrycznie zapakowana i zaklejona jeszcze.
Fakt nie będzie to od razu ale wpaść coś wpadnie.
Teraz na Sigmę 17-50 f2.8 poluję - tak na początek oprócz tego ca mam
Proszę.
Naturalnie - nigdzie się nie śpiesz. Fotografia nie lubi pośpiechu. Po jakimś czasie sam zobaczysz jakich ogniskowych / "słoików" używasz najczęściej. Jak wyjdzie ci "kompot" (niczym) u babci (i rodzina będzie zadowolona) i Ty będziesz zadowolony, to nie omieszkaj się pochwalić.
To napewno, muszę odszukać swoje starsze zdjęcia i wrzucić na forum.
Teraz to muszę zakupy słoików delikatnie przed drugą połową kamuflować (bardziej chodzi o ceny :) ).
Senketsu
26-10-2018, 01:01
D300 ma mikrokalibracje AF w menu, przydatne jest to to najbardziej do stałek, jeśli na pełnej dziurze AF nie trafia w punkt, to warto wtedy z niej skorzystać (D5300 tego nie ma, dlatego musiał mi kalibrować serwis).
madebyzosiek
26-10-2018, 07:32
D300s był fajnym aparatem, używałem go z Sigmą 17-50 2.8, Nikkorem 17-55 2.8, Nikkorem 10-24 i kilkoma stałkami. Pancerny, dobry af :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/16-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/dqdg8rnu27hyu5e/16.jpg)
... ale... Do krajobrazu, jeżeli nie planujemy wykraczać powyżej iso 400, to D200 ma bez porównania lepsze kolory, a jak chcemy mieć matrycę z gumy, to D7000 jest znacznie lepszą opcją. W D300s jest trochę ograniczeń związanych z możliwościami tej pierwszej matrycy CMOS w DXach Nikona. Jak je poznasz i nauczysz się unikać ryzyka wystąpienia, to będziesz zadowolony.
Senketsu
26-10-2018, 15:51
Dlatego ja D300 i D300s nie sprzedam nigdy, mam nadzieję, że będą jeszcze długo mi służyć ^^ jutro na event zabieram D300s z Sigma C 17-70 f2.8-4 + lampa zewnętrzna, a do tego Nikon D5300 z Nikkor 50mm 1.8G :)
madebyzosiek
26-10-2018, 17:24
Nie polubiłem się z Sigmą 17-70 2.8-4 C. Miałem prawie dwa lata, nie była tragiczna, ale zdecydowanie nie była warta kasy, którą trzeba za nią dać ;)
Koledzy doszedłem do wniosku, że dobry zakup zrobiłem :)
Więc na obecną chwilę kupuje dodatkowa dwa słoiki
1. Sigma DC 17-50mm f/2.8 EX OS
2. Nikkor DX 35mm f/1.8G
A po tym czas pokaże czy coś jeszcze potrzeba
madebyzosiek
26-10-2018, 17:38
Koledzy doszedłem do wniosku, że dobry zakup zrobiłem :)
Więc na obecną chwilę kupuje dodatkowa dwa słoiki
1. Sigma DC 17-50mm f/2.8 EX OS
2. Nikkor DX 35mm f/1.8G
A po tym czas pokaże czy coś jeszcze potrzeba
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu TapatalkaKup najpierw Sigmę 17-50 2.8. Może się okazać, że 35DX nie będzie potrzebny ;)
No jest taka możliwość ale powiem Ci, że znalazłem 35 nową jeszcze fabrycznie zapakowaną za 4 stówki.
Kup najpierw Sigmę 17-50 2.8. Może się okazać, że 35DX nie będzie potrzebny ;)
przerobiłem to, w zasadzie 35 leży w szafie i zastanawiam się czy jeszcze ją podepnę, czasami podepnę 50 1,8, ale to przez soczewkę makro którą do niej czasami używam, lub ze względu na wagę (studio)
madebyzosiek
26-10-2018, 17:53
No jest taka możliwość ale powiem Ci, że znalazłem 35 nową jeszcze fabrycznie zapakowaną za 4 stówki.
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu TapatalkaKuszące, ale okaże się, że żeby było ostro i bez aberracji to będziesz przymykać do 2.5, więc przewaga światła pójdzie się paść, do tego koszmarnie wolny AF. Jak już chcesz 35, to poszukaj Sigmy 30 1.4 Art, albo nawet starszej EX. Kosmicznie lepsza.
No to przekonałeś mnie. Posłucham się rady doświadczonych kolegów i pierwszy zakup to Sigma.
madebyzosiek
26-10-2018, 18:19
No to przekonałeś mnie. Posłucham się rady doświadczonych kolegów i pierwszy zakup to Sigma.
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu TapatalkaNo i super. Tylko albo z gwarancją, albo za 800 zł maks. Kalibrację w serwisie na gwarancji zrobisz za darmo, a bez za niecałe 300 zł, pamiętaj o tym. Może nie będziesz musiał, ale...
No i super. Tylko albo z gwarancją, albo za 800 zł maks. Kalibrację w serwisie na gwarancji zrobisz za darmo, a bez za niecałe 300 zł, pamiętaj o tym. Może nie będziesz musiał, ale...I to jest ważny argument przy zakupie i napewno z niego skorzystam.
Mam do kupienia za 875 zeta roczną ale właściciel zgubił paragon fakt jest w stanie idealnym
Pchać się w to czy szukać innej ?
Senketsu
26-10-2018, 19:01
Dziś bym być może wybrał Sigme 17-50, ale osobiście mi 17-70mm pasuje, tylko szkoda, że nie ma stałego światła jak właśnie 17-50...
wyślij zapytanie do sigmy, jakie ewentualne dokumenty MUSISZ dostarczyć przy ewentualnej kalibracji, albo przy kupnie po prostu sprawdź
ale osobiście mi 17-70mm pasuje, tylko szkoda, że nie ma stałego światła jak właśnie 17-50...
no właśnie, nie ma stałego światłą ...
Zakup przez neta z polski więc sprawdzenie odrazu odpada, ale do sigmy napisze
sprawdź odległość, może opłaca się podjechać
280 km w jedną stronę to troszkę przy dużo.
Dziś wieczorem okaże się czy Sigma będzie moja.
odnośnie innych szkieł, to osobiście używam w uzupełnieniu do tej sigmy
11-16 - bo szerokość czasami się przydaje
80-200 - tym razem oszczędność nóg ;)
50 f1,8 - tak jak pisałem do zbliżeń, i lubię tą ogniskową
85 f1,8 - najlepszy przyjaciel mojej sigmy
oczywiście mam 35 i 24, które się bardzo kurzą, a trzymam ze względu na wspólną cechę z 50 f1,8, mają tą samą średnice filtrów, które posiadam i czasami wykorzystuję, często do 24 zakładam soczewkę makro
Odnośnie Sigmy to została sprzedana za 950 zeta bez gwarancji i sobie odpuściłem tą aukcje. Są dostępne używki za około 950 bez gwarancji a z gwarancją używane widziałem że chodzą po 1100 co dla mnie mija się z sensem ponieważ nowa w sklepie kosztuje 1320 zeta z 2 letnią gwarancją.
Więc trzeba sobie sprawić będzie prezent w postaci nowego :)
Co do pozostałych słoików to porobię tym co mam i zobaczę co mi jeszcze brakuje.
Nowa Sigma 17-50 ma 3 letnią gwarancję. A po rejestracji 5 letnią. Przynajmniej kiedyś tak było. Za 1320zł to chyba z niepewnego sklepu. Za 1000 z krótką gwarancją opłaca się kupić, gwara by się tylko przydała do darmowej kalibracji. Ja swoją kupiłem nową, skalibrowałem i jestem zadowolony. W zasadzie nie brakuje mi światła i "długości" i jest to moje jedyne szkło. Tylko że dla mnie okolice 24-50 są wystarczające. Czasem 17 pod jakiś krajobraz albo portret z bliska z wielkim nochalem :)
Nowa Sigma 17-50 ma 3 letnią gwarancję. A po rejestracji 5 letnią. Przynajmniej kiedyś tak było.
I dalej tak jest. Dodajmy dodatkowo fakt, że serwis Sigmy szkieł spoza regionalnej dystrybucji za free nie kalibruje.
Sklep stacjonarny w Warszawie i Białymstoku + sklep internwtowy. Gwarancja polska - dokładna cena 1349 zł.
Sigma 17-50 f/2.8 kupiona :)
Używana ze wszystkim za 860 PLNów.
Senketsu
31-10-2018, 18:30
Bardzo dobra cena :) u mnie w planach stałki 35mm i 50mm f/1.4 ^^
Parę dni temu szkiełko dotarło.
Naprawdę fajne :)