PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret2

fafniak
21-10-2018, 23:45
Ponieważ poprzedni okazał się mistrzem popularności, to zamieszczam kolejny
15863

esperal
22-10-2018, 07:28
W tym zawodzie marketing też jest ważny:)

wpkx
22-10-2018, 07:32
Like.
She is diabolic.

kl
22-10-2018, 13:09
A ja nie che takiej zasłony. Firanka mi się podoba.

pilon
22-10-2018, 13:30
Niestety, neutralna ocena z mojej strony. Zarówno jeśli chodzi o ten portret, jak i o poprzedni z serii.
Kontekst i coś, do czego mógłbym się emocjonalnie odnieść, w moim odbiorze, nie istnieją. To troszkę tak jak by oglądać fotosy z filmu, o którym się nigdy nie słyszało.
Dość silna obróbka to potęguje - odczucie, jakby autor i osoba portretowana coś wiedziały, ale nie chciały powiedzieć.
Nie mówię, że zdjęcie jest złe, po prostu, w obiorze, jest "a... ok... yyy...?".

wpkx
22-10-2018, 13:47
To troszkę tak jak by oglądać fotosy z filmu, o którym się nigdy nie słyszało.
Dość silna obróbka to potęguje - odczucie, jakby autor i osoba portretowana coś wiedziały, ale nie chciały powiedzieć.
Świetnie podsumowane. Z tym, że mnie się to podoba.

fafniak
22-10-2018, 14:47
Niestety, neutralna ocena z mojej strony. Zarówno jeśli chodzi o ten portret, jak i o poprzedni z serii.
Kontekst i coś, do czego mógłbym się emocjonalnie odnieść, w moim odbiorze, nie istnieją. To troszkę tak jak by oglądać fotosy z filmu, o którym się nigdy nie słyszało.
Nie mówię, że zdjęcie jest złe, po prostu, w obiorze, jest "a... ok... yyy...?".

Rozumiem - dziękuję za komentarz (serio , bez złośliwości teraz pytanie - co dla ciebie byłoby elementem osadzającym "takie zdjęcie" w świecie z twojej wyobraźni? )

pilon
22-10-2018, 15:01
Myśle, że mniej zdecydowana, bardziej neutralna obróbka i brak gestykulacji na tym zdjęciu tutaj. Poza tym nie mam pojęcia co, bo nie wiem jak mogę zdefiniować brak czegoś o czym nie wiem...
Między zdjęciem artystycznym, o uniwersalnym odbiorze, a „prywatnym” wspomnieniem jest bardzo cienka granica. I ja właśnie tam się gubię...
Pomimo tego, co napisałem powyżej nie uważam że powinieneś coś zmienić, w pewnym sensie to zdjęcie jest idealne, bo bardzo silnie emanuje z niego coś istotnego dla Ciebie. Nie fair by było też pytać o wyjaśnienie historii, jeśli od razu go nie podałeś. Pytanie brzmi (wg mnie) czy to zdjęcie to coś osobistego, czy uniwersalnego, czy i to, i to.
Dla mnie to coś osobistego, jednak nie uniwersalnego.
Stąd - nic bym nie zmieniał, bo wydaje mi się, ze zdjęcie jest dokładnie takie jak chciałeś :)

kl
22-10-2018, 16:01
Dla mnie to coś osobistego, jednak nie uniwersalnego.

Zgadzam się. Jednak dodam, że mnie to cieszy. Autor podjął ryzyko prezentacji bardzo osobistej, nadając zdjęciom sznyt szczerości. Ostatnie prace są dla mnie czytelnym znakiem radości z bycia w związku. Celem współpracy autorów wcale nie musi być wybitne zdjęcie. Mam wrażenie, że to jakaś gra. Odczytanie tego w co grają autorzy zdjęcia, to właśnie zabawa w to co osobiste i w to, co można dać innym. Jest tu miejsce na prowokację i dzielenie się bliskością. Jeśli dobrze to odczytuję, to balansujemy na granicy i jest kwestią naszej wyobraźni, po której stronie dokładnie jesteśmy. Jeśli widz odnajduje się w tej grze, to gdzieś tam z tyłu rodzi się pytanie - po co im ten aparat. Odpowiedź na to pytanie to już rozpalanie głów i nie jestem pewien, czy sami autorzy są gotowi na możliwe scenariusze.
Moim zdaniem obróbka potęguje efekt "Ucieczki z kina wolność". Dzięki niej siedzę w pierwszym rzędzie. O uniwersalności sceny mowy być nie może. Zbyt wąskiego grona dotyczy. Jest filtr wieku, doświadczenia i świadomości pragnień.

fafniak
22-10-2018, 16:19
Jest filtr wieku, doświadczenia i świadomości pragnień.
Obawiam się ze to jest bardzo poważny problem

Dho'ine
22-10-2018, 16:25
Może poza mi nie do końca leży (szczególnie ten palec przy nosie) ale za to tło jest absolutnie wspaniałe.

Jacek_Z
24-10-2018, 21:28
Drażni nieco dłoń w takim miejscu, bo zapewne nie chodzi o dłubanie w nosie ;)
Widzę na forum wysyp zdjęć z historią w tle.
Jakos takie rozhuśtane to forum. Sa miesiące bez takich zdjęć, a teraz nagle wszędzie takich pełno ;)

wpkx
24-10-2018, 22:13
Jakos takie rozhuśtane to forum.
Jacku, w związku z tym chyba kilka osób powinno wystawić faktury.
Pytanie, na kogo - Fomag Sp. z o.o. czy J&J Studio?
:any emoticon you like:

fafniak
24-10-2018, 22:24

ehhh A ja dostaję torsji jak widzę pozę A3, B2, G9 i C3 :)
Obracamy sie w schematach niestety
Nie ja nei przełamuję schematów choc bardzo bym chciał

wpkx
24-10-2018, 22:38
Zamiast B2 dałeś B4...
A schematy? Przełamujesz, czy nie - fakturę powinieneś wystawić.

Jacek_Z
24-10-2018, 23:18
ehhh A ja dostaję torsji jak widzę pozę A3, B2, G9 i C3 :)
Obracamy sie w schematach niestetyCo to ma wspólnego z moim postem? Ja nie pisałem o tym.

fafniak
24-10-2018, 23:24
Co to ma wspólnego z moim postem? Ja nie pisałem o tym.

powiedzmy :) może źle zrozumiałem a może dobrze - to trudny temat

Jacek_Z
24-10-2018, 23:31
Ja się nie odnosiłęm do przekazu, na końcu zdania była emotka.
Dłoń się zlewa z twarzą (podobny kolor) a palec się kończy w nosie (i jest blisko wydłubania oka). Lepiej by doń była niżej (bo bardziej na zewnątrz by nie była naturalna).

wpkx
24-10-2018, 23:41
Jacek, serio? Czy to ma być "jedyniesłusznestudyjnoprofesjonalne" podejście do?
Cytowałem już na forum Tuwima, ale powtórzę:

I oto idą, zapięci szczelnie,
Patrzą na prawo, patrzą na lewo.
A patrząc - widzą wszystko oddzielnie
Że dom... że Stasiek... że koń... że drzewo...

Jacek_Z
25-10-2018, 00:02
Nie. Za duże ziarno ;)
Są rzeczy co przeszkadzają i takie co nie przeszkadzaja. Ja nie "modyfikowałem" tego zdjęcia jakby to miał być glamour. Wtedy byłoby 10 innych uwag i byłyby one bez sensu.

fafniak
25-10-2018, 00:11
Ale Jacek ma racje z punktu widzenia fotograficznego. Tyle ze to jest w tym przypadku zatrzymany naturalny ruch i jest on dla mnie znacznie bardziej ważny i lepszy niż wystudiowana poza która często leci w teatralność.

Jacek_Z
25-10-2018, 00:18
Myslę, że ręka niżej tez by była naturalna, a ten palec by wtedy tak nie żgał w oko/nos.
Nienaturalna by była dłóń przed twarża, tak by była cała na niebieskim tle.
Trzeba zrobić 2-3 wersje i wybrać bo tak to mi łatwo mówic, ale ja to wzorokowiec, wolałbym widzieć.

wpkx
25-10-2018, 00:32
Ale Jacek ma racje z punktu widzenia fotograficznego. Tyle ze to jest w tym przypadku zatrzymany naturalny ruch i jest on dla mnie znacznie bardziej ważny i lepszy niż wystudiowana poza która często leci w teatralność.
Dla mnie też, i to, że przeszkadza z "punku widzenia fotograficznego". Bo dzięki temu niemal dotykam tej sceny.
Tylko, że to źle, bo nowi adepci fotografii portretowej, którzy tu zajrzą, zmanierują się z tego powodu i niczego w życiu nie osiągną.

Jacek_Z
25-10-2018, 00:34
Oczywiście wiesz lepiej, że ręka ułozona niżej byłaby nienaturalna.

fafniak
25-10-2018, 07:06
Jacku, nie o to chodzi
Czasem warto odpuścić jakiś element by nie spiąć 'modelki/modela' bo wtedy nawet jak ręka będzie "we właściwym" miejscu to całą resztę szlag trafi.
A czasem coś co "przeszkadza" właśnie tworzy ten klimat naturalności. Jakiejś uchwyconej chwili. Nie umiem tego inaczej wyjaśnić.
Nigdy nie posłałbym tego do jakiejś agencji itp. Bo reakcja taka właśnie by była (pomijając ziarno i obróbkę) ale całość dla mnie ma klimat po prostu. Jest tak daleko od swoistych forumowych mód ... i nie piszę tylko o tym forum ale wielu serwisach foto które oglądam.

- - - - kolejny post - - - - - -

Zobacz tutaj :
https://35photo.ru/photos_main/526/2634097.jpg
Z fotograficznego punktu widzenia to jest kosz.... ale magnetycznie przyciąga. Nie stawiam tych dwóch zdjęć bo naturalność nie jest na tym samym poziomie ;) ale moz etrochę wyjaśni o czym piszę (i chyba wpkx)

esperal
25-10-2018, 07:28
Ręka imho we właściwym miejscu. Tak się zatrzymuje stopa/samochód a jeśli to ma być kontynuacja serii i możemy przypuszczać czym się kobieta zajmuje to mozliwe, że właśnie zatrzymuje klienta. Zamotałem;-)

kl
25-10-2018, 11:12
Jakos takie rozhuśtane to forum. Sa miesiące bez takich zdjęć, a teraz nagle wszędzie takich pełno ;)

Może rodzi się nowy/stary trend. Widzę go w swojej pracy. Klienci przestają pozować na celebrytów i wazony. Wraca stara dobra szkoła naturalnej fotograficznej przygody. Czuje przesyt milionami uniwersalnych kadrów na rzecz tych osobistych, dopasowanych do własnych odczuć i potrzeb. Takie wątki jak ten, przestają być wyłącznie sentymentalne. Starałbym się dbać o to, żeby liczba autorów takich zdjęć nie malała. Szczególnie jeśli forma dorównuje treści.

wpkx
25-10-2018, 11:26
Oczywiście wiesz lepiej, że ręka ułozona niżej byłaby nienaturalna.

Oczywiście, że nie wiem, ale mnie to nie interesuje, bo kompletnie nie o to chodzi.
Chodzi o TO zdjęcie, zrobione kiedyś tak a nie inaczej, z takimi a nie innymi emocjami autora i modelki. Nie da się tego zmienić ani powtórzyć z linijką. Takie jest, inne nie będzie i takie mi się podoba.
Podobno ktoś proponował Polańskiemu zrobienie remake'u "Noża w wodzie" w Hollywood i z "gwiazdorską" obsadą. Polański odmówił i chwała mu za to.

(i chyba wpkx)
Nie chyba.