PDA

Zobacz pełną wersję : D750 czy warto w niego wejść

qm
21-10-2018, 14:11
Szanowni użytkownicy,

Piszę prosząc o poradę. Wygospodarowałem budżet ok. 13kPLN. Chcę kupić uniwersalny zestaw. D70 które posiadam jest już archaikiem. Nie zarabiam na fotografii i nie zamierzam. Chcę fotografować rodzinę (pomieszczenia), na zewnątrz zdecydowanie krajobrazy, zwierzaki. Architektura mnie nie interesuje. Miałem jakiś czas temu do dyspozycji D610 + Nikon AF-S 24-70 mm f/2.8G ED. Sprawdzając go stwierdziłem, że jest dla mnie wystarczający. Nie chcąc kupować aparatu, który był wypuszczony w 2013r. postanowiłem poczekać na jego następcę (D650). Czekam tak już ponad rok i nadal nie wiadomo kiedy on wyjdzie.
Zdecydowałem, że nie będę już czekał i chcę kupić D750 + Nikon AF-S 24-70 mm f/2.8G ED. I tu kilka pytań.
1) Myślę o używanym body. Nowe to wydatek ok. 5.5kPLN -6kPLN. Body na aukcjach można kupić o ok. 1kPLN taniej. Czy warto wg Was wejść w używane body (sprawdzając oczywiście dokładnie jego przebieg).
2) Nikon AF-S 24-70 mm f/2.8G ED. W naszych sklepach cena oscyluje w okolicach 7kPLN. Na ebayu np. w UK można ten obiektyw nowy kupić za 1k funtów. Różnica więc znaczna.
Powyższy zestaw miałbym w okolicach 9-10kPLN. Za pozostałe oszczędności miałbym jeszcze Nikkor 18-35 mm f/3.5-4.5G AF-S ED.
Na następny rok z następnego budżetu miałbym jeszcze do dokupienia Nikon AF-S 200-500 f/5.6E ED VR
Czy wg Was warto za te pieniądze wejść w taki zestaw. Ewentualnie poproszę o Wasze propozycje.

madebyzosiek
21-10-2018, 14:19
Nie rozumiem Twojej filozofii, D750 jest z 2014 roku, więc od D610 jest młodszy o rok ;) Jeżeli D610 Cię zadowalał, to używane sztuki są w okolicy 3-3.5k zł. Trochę gorszy AF i brak gibanego ekranu, za to raczej bez żadnych akcji serwisowych, które na D750 były. Sam sobie pomyśl. Jak nie zarabiasz, to chyba bez sensu jest kupowanie 24-70, choć oczywiście nie znaczy, że nie warto. 13k zł to może być dużo i mało, zależy jak to zaplanujesz.

bic44
21-10-2018, 14:46
Albo D600 za dwójkę i za zaoszczędzone pieniądze wczasy.

nikoniarz
21-10-2018, 15:28
Albo D600 za dwójkę i za zaoszczędzone pieniądze wczasy.

Za 2 tys. zł? :D

bic44
21-10-2018, 15:33
Dokładnie i to od ręki. Ładnie ceny poleciały. Będę teraz śledził licytacje, bo się nad takowym zastanawiam jako zapas, który wskoczyłby pomiędzy 750 i 7100.

nikoniarz
21-10-2018, 15:39
Dokładnie i to od ręki. Ładnie ceny poleciały. Będę teraz śledził licytacje, bo się nad takowym zastanawiam jako zapas, który wskoczyłby pomiędzy 750 i 7100.

No cóż, odwagi ludziom nie brakuje :D

bic44
21-10-2018, 15:43
Ja tylko jeden aparat kupowałem jako nowy, tak wszystkie z drugiej ręki. Raczej nie kwestia odwagi, co możliwości finansowych, niestety.

nikoniarz
21-10-2018, 15:52
Ja tylko jeden aparat kupowałem jako nowy, tak wszystkie z drugiej ręki. Raczej nie kwestia odwagi, co możliwości finansowych, niestety.

Wg. mnie w takiej cenie to duże szanse na kupienie szrotu... Zadbane D700 to koszt 2.000-2.500 zł. Ale z drugiej strony ludzie różnie interpretują "zadbane".

bic44
21-10-2018, 16:20
D700 sprzedawałem teraz dużo poniżej tego co piszesz (rzecz jasna z nikonowskim mb-d10, do tego gratisy, a też ogłoszenie trochę powisieć musiało). No ale nie o tym wątek.

poste
21-10-2018, 16:23
Szanowni użytkownicy,

Piszę prosząc o poradę. Wygospodarowałem budżet ok. 13kPLN. Chcę kupić uniwersalny zestaw. D70 które posiadam jest już archaikiem. Nie zarabiam na fotografii i nie zamierzam. Chcę fotografować rodzinę (pomieszczenia), na zewnątrz zdecydowanie krajobrazy, zwierzaki. Architektura mnie nie interesuje. Miałem jakiś czas temu do dyspozycji D610 + Nikon AF-S 24-70 mm f/2.8G ED. Sprawdzając go stwierdziłem, że jest dla mnie wystarczający. Nie chcąc kupować aparatu, który był wypuszczony w 2013r. postanowiłem poczekać na jego następcę (D650). Czekam tak już ponad rok i nadal nie wiadomo kiedy on wyjdzie.
Zdecydowałem, że nie będę już czekał i chcę kupić D750 + Nikon AF-S 24-70 mm f/2.8G ED. I tu kilka pytań.
1) Myślę o używanym body. Nowe to wydatek ok. 5.5kPLN -6kPLN. Body na aukcjach można kupić o ok. 1kPLN taniej. Czy warto wg Was wejść w używane body (sprawdzając oczywiście dokładnie jego przebieg).
2) Nikon AF-S 24-70 mm f/2.8G ED. W naszych sklepach cena oscyluje w okolicach 7kPLN. Na ebayu np. w UK można ten obiektyw nowy kupić za 1k funtów. Różnica więc znaczna.
Powyższy zestaw miałbym w okolicach 9-10kPLN. Za pozostałe oszczędności miałbym jeszcze Nikkor 18-35 mm f/3.5-4.5G AF-S ED.
Na następny rok z następnego budżetu miałbym jeszcze do dokupienia Nikon AF-S 200-500 f/5.6E ED VR
Czy wg Was warto za te pieniądze wejść w taki zestaw. Ewentualnie poproszę o Wasze propozycje.

ad 1. Według mnie nie warto "oszczędzić" na gwarancji 1-1.5k zł. lepiej poczekać na promocje, np. zerknij na ABFoto. Ale to kwestia bardzo indywidualna, jakie kto akceptuje ryzyko. Zakup z grey market lub używanego to lepiej przyjąć, że nie ma gwarancji niż jakoś tam łudzić się "pisemną gwarancją sprzedawcy".
ad2. To też podobna sytuacja, choć według mnie obiektyw to mniejsze ryzyko. Poczytaj o Tamronie 24-70/2.8, są dwie wersje, nowszy jest chwalony, a gwarancja dość długa.

Teu
21-10-2018, 17:16
Zestaw D750 +24-70 ED to świetny zestaw, który moim zdaniem będzie generował obraz na najwyższym poziomie jeszcze przez lata- warto, warto.
Jednakże wbije kij w mrowisko- myślałeś o A7ii + 24-105 OSS? W budżecie się wyrobisz (10k) kupując nówki ze sklepu, a zestaw bardzo poręczny.

nikoniarz
21-10-2018, 17:18
Zestaw D750 +24-70 ED to świetny zestaw, który moim zdaniem będzie generował obraz na najwyższym poziomie jeszcze przez lata- warto, warto.
Sęk w tym, że są obiektywy które generują lepszy obraz.

Teu
21-10-2018, 17:24
Wymień proszę obiektywy generujące lepszy obraz o zakresie ogniskowych 24-70, świetle 2.8, o porównywalnym AFie (szybkość/pewność) i wytrzymałości.

nikoniarz
21-10-2018, 17:28
Wymień proszę obiektywy generujące lepszy obraz o zakresie ogniskowych 24-70, świetle 2.8, o porównywalnym AFie (szybkość/pewność) i wytrzymałości.

A co szybkość, pewność i wytrzymałość ma do jakości obrazu? Wspominałeś o jakości samej w sobie. T24-70 G2 generuje lepszy obraz.

Teu
21-10-2018, 17:38
Myślę, że kolega wybrał to szkło świadomie ze wszystkimi konsekwencjami tego wyboru.
Równie dobrze można przytaczać, że pod względem ostrości obrazu dużo lepsza by była Tokina 24-70 2.8 od każdego 24-70- ale to czy ten obiektyw by się spisał zależy od indywidualnych wymagań.

nikoniarz
21-10-2018, 17:41
Myślę, że kolega wybrał to szkło świadomie ze wszystkimi konsekwencjami tego wyboru.
Tylko ja nie kierowałem się jakością obrazu o której wspominasz. Pod tym względem Nikkor jest przeciętny, poprawny... I nic więcej. Nie jest to najwyższy poziom obrazu. To szkło ma 10 lat i nie da się tego ukryć.

Teu
21-10-2018, 18:14
Tylko ja nie kierowałem się jakością obrazu o której wspominasz. Pod tym względem Nikkor jest przeciętny, poprawny... I nic więcej. Nie jest to najwyższy poziom obrazu. To szkło ma 10 lat i nie da się tego ukryć.

Tylko, że to nie jest wątek o Tobie.

nikoniarz
21-10-2018, 18:36
Tylko, że to nie jest wątek o Tobie.

Wybacz, źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź. Tak czy siak- nie zmienia to faktu dotyczącego jakości obrazowania przez N24-70.

Myszowor
21-10-2018, 19:21
Jak masz 13k do wydania to może nowe Z6 + 24-70, dostajesz najnowsze dziecko Nikona ze stabilizacją matrycy.

qm
21-10-2018, 19:36
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na początek może o wsadzanym kiju w mrowisko i o Sony. Szukałem bezlusterkowców. Jednakże, jako że jest to nowość, wszystkie marki kosztują sporo. W przypadku budżetu jaki mam dostałbym body z jednym obiektywem (w przypadku sony A7ii + 24-105 OSS). Zakładam, że zestaw, który kupię będzie mi służył kolejnych kilka lat bez wymiany. Oczywiście o ile nie przytrafi się awaria. Stąd wybór d750+Nikkor 24-70. Co do lepszego AF w porównaniu do d610 sądzę że może to być przydatne gdy doszedłby do skutku zakup AF-S 200-500 i wybrałbym się w plener.
Dziękuję za info o Tamronie. Poczytam o nim więcej. Na razie jednak lepsze opinie widziałem o Nikkorze. To jednak nadal muszę zweryfikować.
Co do samego body, czy nowe czy używane. Na razie stawiam na używane. Niemniej jendak ciśnienia na zakup nie mam i może pojawi się w międzyczasie promocja. Proszę ewentualnie o Wasze typy co do innych korpusów.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jak masz 13k do wydania to może nowe Z6 + 24-70, dostajesz najnowsze dziecko Nikona ze stabilizacją matrycy.
Jest super, bo nowość. Ale nowość kosztuje. Prawie caly budżet jaki mam poszedłby na body... a gdzie obiektywy, filtry.

nikoniarz
21-10-2018, 19:41
Przy tematyce jaką podałeś szedłbym raczej w Tamrona G1. Takie posunięcie pozwoli zaoszczędzić trochę "grosza" bez uszczerbku na fotografii.

bryk77
21-10-2018, 23:33
Jako były posiadacz D610 i obecny posiadacz D750 polecę Ci... system Fuji :grin: Do Twoich potrzeb w sam raz. Przede wszystkim będzie to niewielki zestaw. Fuji robi świetną optykę i aparaty. Miło wspominam.

Jeśli już się uparłeś na Nikona to zdecydowanie D750. D610 poza słabszym AF-em - który nie dla każdego będzie odczuwalny - dużo gorzej się trzyma. Body jest jakieś takie klocowate w D610.

Co do 24-70 osobiście wybrałbym chyba Tamrona G2 pomimo iż mam Nikkora i jestem z niego zadowolony. Tamron oferuje stabilizację i ponoć lepszą optykę.

Czy kupować używane? W tak chorym kraju jak Polska jest to kwestia do dyskusji. Mało kto może sobie pozwolić na tak drogie zabawki więc ceny używek są wysokie. Nie jeden by się zdziwił za ile kupiłem sporą część mojego sprzętu w Irlandii gdzie warto wspomnieć ceny nowego sprzętu są zdecydowanie wyższe. Natomiast kupując z drugiej ręki sytuacja wygląda już nieco inaczej.

Nie boję się używek gdy kupuję od uczciwych sprzedawców z lokalnego zaufanego portalu. Sam mam już 78 pozytywów (100%) na koncie gdzie 90% z nich odnosi się do sprzętu foto.

kubek1976
22-10-2018, 07:54
Jeśli chodzi o abfoto to do dzisiaj jest spory rabat na d750

kubek1976
22-10-2018, 13:10
Poprawka. Promo jest do 23.10 czyli do jutra

qm
22-10-2018, 13:21
Kwotowo promocja całkiem ok. Jednak tu się kłania polska rzeczywistość. Podnieść cenę, żeby później pokazać duży upust. Finalna cena wychodzi jak w niektórych sklepach bez promocji.

poste
22-10-2018, 13:27
No, no, d750, nowy, krajowy, ze znanego sklepu za 6k... w weekend pokazywało, że niedostępny, myślałem, że to tylko takie promowanie się sklepu, ale dziś chyba można faktycznie kupić.

Kwotowo promocja całkiem ok. Jednak tu się kłania polska rzeczywistość. Podnieść cenę, żeby później pokazać duży upust. Finalna cena wychodzi jak w niektórych sklepach bez promocji.

Chyba jednak nie masz racji. Te oferty poniżej 6k wyglądają na grey market, brak gwarancji Nikona.

kurczeblade
22-10-2018, 13:57
Z ta gwarancją to różnie bywa. Ja przeszedłem przez 2 pentaxy, 3 canony, 3 nikony. I nigdy nie miałem poważniejszej usterki. Nigdy nie wysyłałem nic w ramach gwarancji. Odpukac. Takie szczęście głupiego. Gdybym teraz miał brać d750 to wolałbym jednak z grej market nowego, niż z polish cebula, ktory ma podobno 5 lat, ale stan igła i niemiec plakal jak sprzedawał ;) ze sklepami też u nas jakieś nieporozumienie, każda promocja zrobiona przez markę, zaczyna się wcześniejszym windiwaniem ceny, choćby ta głupio stówkę więcej zarobić. Jak teraz będę brał d850 (może) to możliwe że pojadę sobie na wycieczkę, choćby z wycieczka mnie wyszła + aparat do kwory kupna w pl to będę miał wycieczkę gratis, a cebuli sklepowej nie dam zarobić grosza. To samo zrobiłem z całym zestawem do błyskawica YN - wszystko kupione na aliexpres, mało tego, w grstisie dostałem 2 komplety enlupow (8sztuk) gdzie w pl kupując sprzęt w jednym sklepie za 10tki tysięcy złotych nawet kopa w dope nie dostaniesz. ;)

Dariusz Breś
22-10-2018, 13:58
Chyba jednak nie masz racji. Te oferty poniżej 6k wyglądają na grey market, brak gwarancji Nikona.

Można to sprawdzić dzwoniąc i pytając czy dystrybucja europejska.

tu ładne ceny są
5 753 zł
https://www.pasazfoto.pl/nikon-d750

5 953 zł + karte 128 GB dostajesz
https://cyfra.eu/product-pol-951-Lustrzanka-Nikon-D750-karta-Sandisk-128GB-80MB-s-GRATIS.html

5 852 zł
https://fotopanorama.pl/pl/nikon-d750.html?x-t20

aldam
22-10-2018, 15:03
D610 już za 4kzl z kartą 64gb
Ładne ceny na Nikony z 2013/2014 r.

bryk77
22-10-2018, 16:02
Z ta gwarancją to różnie bywa. Ja przeszedłem przez 2 pentaxy, 3 canony, 3 nikony. I nigdy nie miałem poważniejszej usterki. Nigdy nie wysyłałem nic w ramach gwarancji. Odpukac. Takie szczęście głupiego. Gdybym teraz miał brać d750 to wolałbym jednak z grej market nowego, niż z polish cebula, ktory ma podobno 5 lat, ale stan igła i niemiec plakal jak sprzedawał ;) ze sklepami też u nas jakieś nieporozumienie, każda promocja zrobiona przez markę, zaczyna się wcześniejszym windiwaniem ceny, choćby ta głupio stówkę więcej zarobić. Jak teraz będę brał d850 (może) to możliwe że pojadę sobie na wycieczkę, choćby z wycieczka mnie wyszła + aparat do kwory kupna w pl to będę miał wycieczkę gratis, a cebuli sklepowej nie dam zarobić grosza. To samo zrobiłem z całym zestawem do błyskawica YN - wszystko kupione na aliexpres, mało tego, w grstisie dostałem 2 komplety enlupow (8sztuk) gdzie w pl kupując sprzęt w jednym sklepie za 10tki tysięcy złotych nawet kopa w dope nie dostaniesz. ;)

Nie do końca chyba chodzi o brak gwarancji w przypadku grey market. Nikon może odmówić serwisu sprzętu z grey market nawet jeśli będziemy chcieli za taki serwis zapłacić. No chyba, że w Europie panują inne zasady aniżeli w Stanach.

https://www.youtube.com/watch?v=JuSkXxmmt64

Carolco
22-10-2018, 16:29
D610 już za 4kzl z kartą 64gb
Ładne ceny na Nikony z 2013/2014 r.

Myślę, że nie ma znaczenia, z którego roku są te Nikony, ale co na dzisiejsze czasy potrafią :)

poste
22-10-2018, 16:34
Dariusz Breś
Oczywiście najprościej zadzwonić i zapytać ;) Natomiast te 3 sklepy, które wymieniłeś, to ja uważam za typowe firmy sprzedające sprzęt poza dystrybucją Nikon Polska, co wielokrotnie u nich widziałem szukając sprzętu dla siebie.
Nie mówię, że to zawsze złe, bo kiedy d750 kosztował 8k, a na ebay 5,5, to wybór dla mnie był prosty, ale różnica 5,5 v 6k... raczej dopłacę za gwarancję. Tysiąc też.

Ps. w żadnej z tych ofert nie jest napisane "gwarancja 2 lata Nikon Polska" co też o czymś świadczy na dzień dobry.

maxwawa
22-10-2018, 16:52
miałem dość długo D600 i tez miałem przez pewien czas pożyczony D750 jeśli tylko masz możliwości finansowe to zdecydowanie warto dołożyć do D750 - używki widzę teraz u nas za około 4 tys zł więc zdecydowanie wolałbym używaną D750 niż nowe D610/D600.
W D750 świetny autofocus, uchylny ekran LCD , WIFI, lepsza ergonomia itd.

Dariusz Breś
22-10-2018, 16:55
Dariusz Breś
Oczywiście najprościej zadzwonić i zapytać ;) Natomiast te 3 sklepy, które wymieniłeś, to ja uważam za typowe firmy sprzedające sprzęt poza dystrybucją Nikon Polska, co wielokrotnie u nich widziałem szukając sprzętu dla siebie.
Nie mówię, że to zawsze złe, bo kiedy d750 kosztował 8k, a na ebay 5,5, to wybór dla mnie był prosty, ale różnica 5,5 v 6k... raczej dopłacę za gwarancję. Tysiąc też.

Ps. w żadnej z tych ofert nie jest napisane "gwarancja 2 lata Nikon Polska" co też o czymś świadczy na dzień dobry.

Pełna racja, ja też wolę dystrybucję PL, należy się jednak sprostowanie, nie ma już nikon polska, teraz jest Nikon CEE GmbH Sp. z o.o. :)

poste
22-10-2018, 17:02
Skrót myślowy ;), choć sprzedawcy dalej piszą dystrybucja Nikon Polska, itp.

nowart
22-10-2018, 17:08
Można to sprawdzić dzwoniąc i pytając czy dystrybucja europejska.

tu ładne ceny są
5 753 zł
https://www.pasazfoto.pl/nikon-d750

5 953 zł + karte 128 GB dostajesz
https://cyfra.eu/product-pol-951-Lustrzanka-Nikon-D750-karta-Sandisk-128GB-80MB-s-GRATIS.html

5 852 zł
https://fotopanorama.pl/pl/nikon-d750.html?x-t20

Przecież to wszystko są aparaty ściągane z dalekiego wschodu, bez gwarancji producenta, czyli w razie awarii wysyłasz do sklepu a oni gdzieś... w sumie nie wiadomo gdzie :)

- - - - kolejny post - - - - - -

No, no, d750, nowy, krajowy, ze znanego sklepu za 6k... w weekend pokazywało, że niedostępny, myślałem, że to tylko takie promowanie się sklepu, ale dziś chyba można faktycznie kupić..

Rzuć mnie linkiem do d750 za 6k z nikon polska, z góry dziękuję.

poste
22-10-2018, 17:18
Jest wyżej link do promocji ABfoto.

aldam
22-10-2018, 17:48
Myślę, że nie ma znaczenia, z którego roku są te Nikony, ale co na dzisiejsze czasy potrafią :)

Dokładnie
Potrafią bardzo wiele . W sumie to dobrze , że trwa pogoń za nowinkami i większość szuka nowosci w sklepie . Przez to takie fajne puszki można nabyć w bdb cenach.

Fludi
25-10-2018, 14:43
Jakoś mam wrażenie, że u samego Nikon'a pomiędzy już obecnym na rynku od jakiegoś dłuższego czasu D750, a o ile się nie mylę ostatnio wydanym D850 dużej różnicy nie ma (nie patrzę tutaj co prawda na techniczne aspekty związane z obrazkiem, tudzież filmem, bo wiadome są różnice w parametrach). A posiadanie lub nie Wi-Fi czy też BT w korpusie, aż tak istotne nie jest myślę.
Mnie może jedyne co brakuje to kwestii z łatwiejszym (najlepiej, żeby nic nie robić) tagowaniem pozycji GPS w zdjęciu, a nie jak to jest obecnie w osobnym pliku.

Sam miałem podobny dylemat blisko pół roku temu, kupując D750, a może nawet większy, bo się bałem, że jesienią wyjdzie następca i trochę kasę utopię, ale jednak zostały same bezlusterkowce zaprezentowane :D

Co do obiektywu, to zastanawiam się nad jedną rzeczą, czy faktycznie jest Ci niezbędny 24-70 f2.8, już nie ważne jakiego producenta. Myślę, że możesz spokojnie kasę zaoszczędzić lub w tym budżecie mieć 2x obiektywy, gdybyś wziął np. 24-120 f4 lub 16-35mm f4. A jak bardzo zależy Ci faktycznie na świetle np. do portretu to weź sobie wtedy do tego 50 czy 85mm f1.8.

qm
27-10-2018, 14:54
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Co do sensu kupowania 2.8. Chcę mieć jeden obiektyw, który będę używał w zdecydowanej większości przypadków. F4 w domowych warunkach nieraz jest za ciemny o czym sam się przekonałem. Pozostanę przy wyborze kupna d750. Czy nikkor czy tamron jeszcze nie zdecydowałem. VR w tamronie wygląda obiecująco, ale czytałem jedną z opinii że system nie wyłącza się przy wyłączeniu aparatu i trzeba ręcznie wyłączać za każdym razem na obiektywie. Inaczej bateria leci. Czy jest to prawda?
Co do Z6. W chwili obecnej nie za wiele obiektywów jest do nich. Jako że jest to nowość te, które będą wychodziły w następnym roku będą zapewne drogie. Skoro nikon zapewnił kompatybilność bezlusterkowców z istniejącymi obiektywami, za jakiś czas jak zdecyduję się na wymianę puszki dokupię adapter + Z6.
Dzięki za wszystkie posty i porady.

przemu
29-10-2018, 21:08
Witam,

Panowie ,żeby nie zakładać nowego wątku ma ktoś sprawdzone info. czy po gwarancji w D750 wymieniają ta nieszczęsną migawkę ? aparat kupiony w PL

Fludi
29-10-2018, 21:16
Witam,

Panowie ,żeby nie zakładać nowego wątku ma ktoś sprawdzone info. czy po gwarancji w D750 wymieniają ta nieszczęsną migawkę ? aparat kupiony w PLNie musisz zakładać osobnego tematu...bo nawet w tym się już to przewinęło. Jak i kilku innych, wystarczy tylko czytać od początku.

Akcje serwisowe są niezależne od czasu trwania gwarancji. Możesz być miesiąc albo i 5 lat, a będzie musiała ona być przeprowadzona, bo do tego zobowiązuje się producent.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

przemu
29-10-2018, 21:34
Nie musisz zakładać osobnego tematu...bo nawet w tym się już to przewinęło. Jak i kilku innych, wystarczy tylko czytać od początku.

Akcje serwisowe są niezależne od czasu trwania gwarancji. Możesz być miesiąc albo i 5 lat, a będzie musiała ona być przeprowadzona, bo do tego zobowiązuje się producent.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Dzięki za info ...a co do czytania to akurat w tym wątku takiej konkretnej odpowiedzi nie widzaiłem ,ale faktycznie w innych tematach szczególnie nie szukałem bo pomysł zrodził się nie dawno na zmianę . Przy okazji widze,że masz w/w sprzęt to pewnie dobrze się orientujesz ,akcje serwisowe były tylko na migawkę czy jeszcze jakieś inne ...bo widze ,że piszą ogólnie jako model z wadami , jest to prawda czy rozsiana panika ,jeden powtarza po drugim ?

Plastek01
15-11-2018, 16:35
Jest to prawda, ale nie dotyczy wszystkich serii . Musisz sprawdzić po numerze seryjnym, czy Twój jest dotknięty wadą i czy łapie się na wymianę migawki. Do tego, o ile się orientuję, ale to informacja z drugiej ręki, wymieniają nie tylko migawkę, ale właściwie całą komorę lustra.