Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Szkockie klimaty
G-creative
16-10-2018, 18:40
Hey Nikoniarze!
Poniżej prezentuję kilka moich nowych prac ze Szkocji.
15602
01. Buachaille Etive Mor
15603
02. Beinn Dorain
15604
03. Loch Coruisk u podnóżą gór Cuillins
15605
04. Wodospad Black Linn
Miłego oglądania i pzdr.
G.
<| MICHAŁ |>
16-10-2018, 19:31
pierwsze nie, drugie i trzecie tak, czwarte imho tak, ale pewnie będzie grymas dotyczący zmemłanego wodospadu.
tłumaczę dlaczego pierwsze nie, a drugie tak - kwestia wyciągania z cieni. Moim zdaniem zbyt mocne, przez co uciekła gdzieś gra planami. Porównaj różnice w światłach i cieniach na 2 i 3, z jedynką...
nordwind
16-10-2018, 20:26
Klimatyczne foty, bez tego całego bijącego po oczach lukru.
Ogólnie świetną masz stronkę, bardzo dobrze się ogląda i czyta..... i podzielam wielką sympatię dla eivør :) (https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjN3sPDyoveAhXMPOwKHWxmBu4QFjAAegQIAhAB&url=http%3A%2F%2Fwww.eivor.com%2F&usg=AOvVaw05bZzTL9WOlEw-qe90SBEi)
August68
16-10-2018, 20:45
co jedno to lepsze... może rzeczywiście na 1 dół nieco za jasny w stosunku do oświetlonej góry, ale i tak się podoba. niesamowity pejzaż na 3 - piękny kraj ta Szkocja.
2 powala, jak dla mnie jest The Best.
paparapa
16-10-2018, 21:05
Dla mnie fota 2 i 3 :)
maniak666
16-10-2018, 21:27
Przywracasz wiarę w dział "krajobraz". Po kotach, stodołach, i zdezelowanych furach...
Co do uwagi o jedynce-coś w tym chyba jest...
marcin255
16-10-2018, 22:07
Fajnie się ogląda , przyjemne .
Ciekawy set,dla mnie najlepsze 4. można wiedzieć kiedy robione? obserwuję pogodę na IOS a tam ciągle deszcz.
Mnie najbardziej podchodzi 4ka za kompozycję i kojąca zieleń lasu.
Na 2ce nieco razi okolica szczytu, która odcina się obwódką (zdjąłbym ostrzenie w tym miejscu).
Na większości prac widać spłaszczenie spowodowane zbyt mocnym moim zdaniem wyostrzaniem elementów położonych na dalszych planach.
Tym niemniej miło się ogląda te prace no i ta Szkocja :)
Przywracasz wiarę w dział "krajobraz". Po kotach, stodołach, i zdezelowanych furach...
Nie umniejszając wartości tych zdjęć ani pracy, kunsztu i talentu krajobrazowców, to jednak chciałbym powiedzieć że koty, stodoły i zdezelowane fury też są potrzebne i mają swoją wartość. No może nie zawsze w tym dziale.
maniak666
16-10-2018, 22:33
Nie umniejszając wartości tych zdjęć ani pracy, kunsztu i talentu krajobrazowców, to jednak chciałbym powiedzieć że koty, stodoły i zdezelowane fury też są potrzebne i mają swoją wartość. No może nie zawsze w tym dziale.
O tym właśnie mówię...
Cały set jest fantastyczny. Dopracowane obróbkowo i przede wszystkim bardzo dobrze wyczekane ze względu na światło.
G-creative
17-10-2018, 14:40
Dzięki za Wasze uwagi! Dlatego uważam, że najlepszą formą prezentacji zdjęć jest własna strona internetowa, gdzie można uaktualniać swoje zdjecia. Wciąż wracam do swoich starych zdjęć i poprawiam je do moich obecnych standardow :-D Czasami po roku, czasami po 2 tygodniach mam juz odmienne zdanie czy zdjęcie dobrze wygląda. I tak w kółko, istnie syzyfowa praca :-D
Zawsze uważałem też, że kompozycja jest jednym z najważniejszych elementów fotografii, bo jak sie obróbka nie spodoba po latach to zawsze można ją poprawić, ale kompozycji juz nie.
Ogólnie świetną masz stronkę, bardzo dobrze się ogląda i czyta..... i podzielam wielką sympatię dla eivør :)
Dzięki! Poza relacjami z wycieczek zanoszę sie z większym projektem dzielenia się swoim doświadczeniem na zasadzie tutoriali. Nie bedę tu oczywiscie robił filmowej konkurencji dla bieglego, myślę raczej o formie pisanej. Dajcie znać czy w ogóle byłoby jakieś zainteresowanie?
Odnosnie Eivor, to świetna artystka. Byłem na jej koncercie tu w Glasgow, chociaż wiem, że nie ma co sie chwalić, bo w Polsce z tego co widzę jest częstym gościem.
Kilka komentarzy dotyczylo pierwszego zdjecia i za jasnego pierwszego planu. Sprawdze to z RAW'em, ale generalnie staralem sie zachowac naturalne relacje pomiedzy swiatlem i cieniem. Zaprzestalem korzystania z suwakow do wyciagania cieni. Kiedys lubilem mroczne zdjecia, ale teraz sklaniam sie raczej ku dobrze doswietlonym, moze stad to wynika. Niebo za to przyciemnialem, ale to dlatego ze nie ma filtrow polowkowych z wycietym ksztaltem gory :-)
Szczerze mowiac tez nie do konca rozumiem co takie zdjecia maja wspolnego z krajobrazem, ale zostawiam to do decyzji Administracji. Kiedys moj wpis zostal przeniesiony do dzialu Turytyka i pewnie tak bardziej pasowal. Mozna przekierowac wpisy adekwatnie do tematyki.
Ciekawy set,dla mnie najlepsze 4. można wiedzieć kiedy robione? obserwuję pogodę na IOS a tam ciągle deszcz.
Niedawno, 7-go pazdziernika. W ubiegly weekend tez byla pogoda :-) Musisz sie spieszyc zanim wszystkie liscie opadna ;-)
Na 2ce nieco razi okolica szczytu, która odcina się obwódką (zdjąłbym ostrzenie w tym miejscu).
Widzialem to, ale liczylem, ze moze nie rzuca sie to w oczy. A jednak! Wersja na strone juz jest poprawiona :-)
pzdr.
G.
Sebastianito
18-10-2018, 13:16
Dla mnie 4 i 3... klasa Panie Grzegorzu, klasa. Szykuj sie na zimę...
ManiakPL
18-10-2018, 13:25
Wszystkie są świetne lecz gdybym miał wybierać to pierwsze jest dla mnie najprzyjemniejsze w odbiorze.
ladnie dopracowane, choc dla mnie osobiscie za duzo wyglaskania. swiatlo tez ladne. kompozycje dwa ostatnie OK, dwa pierwsze nie wiem po co w poziomie.
G-creative
18-10-2018, 15:05
Dzieki jeszcze raz za wasze komentarze!
Szykuj sie na zimę...
Super! A spiwor zimowy juz masz?
kompozycje dwa ostatnie OK, dwa pierwsze nie wiem po co w poziomie.
Przewaznie robie zdjecia w dwoch ukladach: poziomym i pionowym i pozniej decyduje co lepiej wyglada. Tak i tez bylo w tych przypadkach. Dlaczego w poziome? Jedno i drugie zdjecie w gruncie rzeczy sa podobne, gora stanowi temat glowny, a woda i niebo stanowia elementy uzupelniajace. Zmieniajac perspektywe na pionowa, automatycznie gora starcilaby na wielkosci zajmowanego obszaru zdjecia, a za to przybyloby wody i nieba. Tak jak wspomnialem, to jedynie elementy uzupelniajace, i nie sadze, ze warto przeznaczac im wiecej przestrzeni kosztem tego co najwazniejsze.
nordwind
18-10-2018, 18:53
Odnosnie Eivor, to świetna artystka. Byłem na jej koncercie tu w Glasgow, chociaż wiem, że nie ma co sie chwalić, bo w Polsce z tego co widzę jest częstym gościem.
Dziewczę super, również byłem na koncercie i to nawet niepełna 3 km od mojego domu :)
obfotografowałem i uciąłem miłą pogawędkę.
https://i.imgur.com/bmIFrCo.gif
G-creative
19-10-2018, 10:44
Dziewczę super, również byłem na koncercie i to nawet niepełna 3 km od mojego domu :)
obfotografowałem i uciąłem miłą pogawędkę.
https://i.imgur.com/bmIFrCo.gif
O zesz Ty! Sciagne sobie Twoje zdjecie i tez bede sie chwalil :mrgreen:
Przewaznie robie zdjecia w dwoch ukladach: poziomym i pionowym i pozniej decyduje co lepiej wyglada. Tak i tez bylo w tych przypadkach. Dlaczego w poziome? Jedno i drugie zdjecie w gruncie rzeczy sa podobne, gora stanowi temat glowny, a woda i niebo stanowia elementy uzupelniajace. Zmieniajac perspektywe na pionowa, automatycznie gora starcilaby na wielkosci zajmowanego obszaru zdjecia, a za to przybyloby wody i nieba. Tak jak wspomnialem, to jedynie elementy uzupelniajace, i nie sadze, ze warto przeznaczac im wiecej przestrzeni kosztem tego co najwazniejsze.
OK. to w takim razie lekko ciasno jest u gory, po prostu :) na jedynce nieznacznie, na dwojce to jest takie troche uciecie chmur "gdzies tam" a wydaje sie, ze mozna bylo nimi uzupelnic zdjecie
ech kurde... to to bym chcial na zywo zobaczyc, z albumu nie ma az takiego wrazenia: https://www.youtube.com/watch?v=agAvAAv8FrU
z innych ciekawych Nordic Women (chociaz to ostrzejsze klimaty): https://www.youtube.com/watch?v=StsnSIZM-Tg
ta panne widzialem na zywo, kapcie z nog zrywa...
G-creative
19-10-2018, 13:10
OK. to w takim razie lekko ciasno jest u gory, po prostu :) na jedynce nieznacznie, na dwojce to jest takie troche uciecie chmur "gdzies tam" a wydaje sie, ze mozna bylo nimi uzupelnic zdjecie
Bede sie bronil :mrgreen: Porownajmy zatem moje zdjecie z swiatowymi autorytetami w fotografii krajobrazowej. Po prawej stronie Ted Gore, po lewej Marc Adamus. Masz prawo oczywiscie miec swoje odczucie, ze jest lekko za cisano, ale jak do tej pory jestes jedyna osoba, ktora spojrzala na to w ten sposob. Ja mam akurat odmienne zdanie :-)
15702
... https://www.youtube.com/watch?v=agAvAAv8FrU...
Wlasnie tym utworem Eivor zwrocila moja uwage. Na koncercie az gesia skorka sie pojawia jak sie to slyszy :mrgreen:
z innych ciekawych Nordic Women (chociaz to ostrzejsze klimaty): https://www.youtube.com/watch?v=StsnSIZM-Tg
ta panne widzialem na zywo, kapcie z nog zrywa...
Dzieki! Poslucham dzis wieczorem :-)
Sebastianito
19-10-2018, 19:59
Pisze się grzegorzu do Ciebie na korki z "kontrastu". Jak to zrobić?
nordwind
19-10-2018, 22:01
@G-creative (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=74183) @akustyk
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=937)To jeszcze może Lapońska klasyka z Norwegii, o ile nie znacie oczywiście...
https://www.youtube.com/watch?v=Qq-g8Q7-WTk
(https://www.youtube.com/watch?v=KD15yirwhW4&list=PL031B5E38D51EEE0B)
@G-creative (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=74183) @akustyk
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=937)To jeszcze może Lapońska klasyka z Norwegii, o ile nie znacie oczywiście...
https://www.youtube.com/watch?v=Qq-g8Q7-WTk
No to jest taka klasyka, ze nie wolno nie znac. Z Laponii lubie tez Sofie Jannok i Maddji
Jak zawsze świetne prace Grzegorzu, lubię twój styl i jak najbardziej mi podchodzi wszystko - kadrowanie, edycja jak i to widzisz!
Nie bedę tu oczywiscie robił filmowej konkurencji dla bieglego, myślę raczej o formie pisanej.
Luzik, tak po malu zaczynam coraz mniej myśleć o YT.
A powiew świeżej bryzy by się przydał , jak i więcej kreatywności w dziale "krajobraz" ;)
Pozdrówki
Sebastianito
20-10-2018, 21:33
Czyli jak zapytam, kto lubi Viking-ów to będzie głupio?
G-creative
20-10-2018, 23:24
Pisze się grzegorzu do Ciebie na korki z "kontrastu". Jak to zrobić?
Oczywiście Sebastian! :-) To temat, który zgłębiałem pół życia ;-) Żartuję, ale prawdą jest, że oglądając niektóre zdjęcia zachodziłem w głowę - Jak to było zrobione??? I to nie jest jedynie kwestia przesunięcia suwaka do kontrastu. Warto zwrócić uwagę na histogram co tak naprawdę robi suwak kontrastu - ciemne obszary stają się jeszcze ciemniejsze, a jasne jeszcze jaśniejsze, łatwo o przepalenia zarówno w ciemnych jak i jasnych obszarach. Czyli najlepiej skupić się na mid-tonach. Przestudiowalem kilku świetnych fotografów i każdy ma swoją technikę. Która jest najlepsza? Chyba nie ma takiej odpowiedzi… Jak znajdę czas to napiszę coś na ten temat na swoim blogu. Ostatnio i tak najczęściej stosuję moją własną technikę :-D Chętnię o tym też wspomnę.
-----------------------------
nordwind & akustyk
Jako, że temat rozpoczął się od Szkocji, to polecam lokalnych wymiataczy - Clanadonia i jeden z najbardziej znanych ich utworów - Tu-Bardh. Świetnie się ich słucha w samochodzie jadąc na kolejną wycieczkę w Highlandy :-) Poniższy link chyba ma najlepszy dźwięk, ale jak poszukacie na YT tego samego tytułu to znajdziecie uliczne występy Celtów. Wyglądają świetnie :-)
https://www.youtube.com/watch?v=d2mWMKTzUt8
A powiew świeżej bryzy by się przydał , jak i więcej kreatywności w dziale "krajobraz" ;)
:-) To coś wyskrobię :-)
Czyli jak zapytam, kto lubi Viking-ów to będzie głupio?
Jeśli się pytasz o serial to nie oglądałem. Warto?
Sebastianito
21-10-2018, 12:09
Grzegorzu, czy Vikingów warto oglądać? Jeśli lubisz te klimaty, walki polityczne i dużo akcji to jak najbardziej. Będę musiał Cię odwiedzić w twym mieście i przy jakiejś szklance usiąść i obgadać... kontrasty.
przez Vikings nie przebrnalem, wynudzilo mnie dokumentnie
za to bardzo mi sie podobal netfliksowy Norsemen. norweska komedia o stereotypach o Wikingach, gdzie aktorzy suna angielskim z bardzo ciezkim skandynawskim akcentem...
- - - - kolejny post - - - - - -
Bede sie bronil :mrgreen: Porownajmy zatem moje zdjecie z swiatowymi autorytetami w fotografii krajobrazowej. Po prawej stronie Ted Gore, po lewej Marc Adamus. Masz prawo oczywiscie miec swoje odczucie, ze jest lekko za cisano, ale jak do tej pory jestes jedyna osoba, ktora spojrzala na to w ten sposob. Ja mam akurat odmienne zdanie :-)
dla mnie te ujecia dzialaja (modulo koszmarna obrobka, no ale jest Adamus, jest znecanie sie nad fotoszopem :( ) bo kadry sa ciasne w pionie i poziomie. u ciebie jest ciasno w pionie ale w poziomie zostalo sporo przestrzeni. i dlatego nie. w poziomym kadrze jeszcze ciasnota w druga strone sie sprawdzi (w sensie margines pionowy i ciasno dopiete w poziomie) ale dla mnie nie odwrotnie...
G-creative
22-10-2018, 18:29
u ciebie jest ciasno w pionie ale w poziomie zostalo sporo przestrzeni. i dlatego nie. w poziomym kadrze jeszcze ciasnota w druga strone sie sprawdzi (w sensie margines pionowy i ciasno dopiete w poziomie) ale dla mnie nie odwrotnie...
Mam wrażenie, że ta dyskusja zaczyna iść w jakimś bezsensownym kierunku. Fotografia to nie matematyka i nie da się powiedzieć, że 2 pixele więcej zrobi różnicę. Porównajmy zatem jeszcze raz, mam nadzieję, że poznajesz swoje zdjęcie i sorki, że bez Twojej zgody ściągnąłem i wykorzystałem do tego testu. Czy uważasz, że Twoje zdjęcie(a) ma więcej przestrzeni i oddechu? Myślę, że kierowałeś się podobnym odczuciem, jak ja, że jest to w granicach dobrej kompozycji.
15883
Porównajmy zatem jeszcze raz, mam nadzieję, że poznajesz swoje zdjęcie i sorki, że bez Twojej zgody ściągnąłem i wykorzystałem do tego testu. Czy uważasz, że Twoje zdjęcie(a) ma więcej przestrzeni i oddechu? Myślę, że kierowałeś się podobnym odczuciem, jak ja, że jest to w granicach dobrej kompozycji.
nie no, nie ma problemu, pewnie ze mozna zawsze porownywac.
i nadal upieram sie, ze nie to samo. utnij swoje zdjecie tam, gdzie u mnie jest horyzont - i wycofuje uwage, bo konczy sie naciagniecie w pionie :) bo u Ciebie nie tylko gora jest blisko, ale tez na dole jest sporo akcji przy rancie kadru (spietrzenie wody, kamienie), a na gorze dodatkowo ciete ad hoc chmurki (dosc ad hoc) i dopiero to wszystko razem do kupy daje ciasnosc. na golym niebie.
zeby nie bylo nieporozumien - to sa mocno odmienne kadry, bo u ciebie duzo wiecej elementow do poukladania wiec i stopien trudnosci duzo wiekszy....
Wszystkie się podobają. Może leciutko przeostrzone, albo mam takiego lapka co nieco lipnego. Ale całość bardzo ładnie ułożona i pokolorowana.
Napisz proszę (może być na PW) czym focone (to że nie komórką to wiem :) ).
G-creative
23-10-2018, 11:59
Napisz proszę (może być na PW) czym focone (to że nie komórką to wiem :) ).
Dzieki! Oczywiscie, to nie jest zadna tajemnica :smile: uzywam D800 + 14-24mm. Domyslam sie, ze w jakims sensie podoba Ci sie jakosc zdjecia skoro pytasz. O ile aparat i obiektyw sa niewatpliwie istotne dla jakosci zdjecia, to ja dodam, ze sposob w jaki wywoluje sie RAWy, na ile jest sie w stanie wyciagnac informacji ze zdjecia jest rownie wazne, zwlaszcza kiedy ostatecznie przedstawia sie swoje zdjecie pomniejszone do publikacji w internecie. Jeden z moich ulubionych fotografow, Alex Noriega, uzywa D600 + 16-36mm. D600 ma mniejsza rozdzielczosc niz D800 a mimo to jestem pod wrazeniem jakosci jego prac, to co robi to dla mnie mistrzostwo swiata. Zreszta nie bez powodu otrzymal tytul American Landscape Photographer of the Year.
krzysztofz24
26-10-2018, 16:14
Ze ja tu sie jeszcze nie udzielilem.
Kawal bardzo dobre jfotografi krajobrazowej.
Jako milosnik gór wybiore 1 i 2.
Nie to zebym koniecznie chcial z czyjas opinia dyskutowac, ale nienawidze wyciaganai z cienbi-mogliby ten suwak usunac. To na 1 jest to zrobione ze smakiem i wyczuciem.
A co do braku oddechu nad gora w 2, to dla mnie jest ok jak jest.
Ofc mozna by dac 1-2 cm nad szczytem, ale taka wersja kadrowania tez m ipasuje.
G-creative
06-11-2018, 20:17
Takie tam foty z ostatniego wypadu w Highlandy. Muszę powiedzieć, że przeprosiłem się z moim big-stopperem i na przeżywam drugą miłość :-D Bardzo mi odpowida kolorystyka i ten malowniczy klimat. Co sądzicie?
16622
01. Widok na Ben Nevis, najwyższą górę nie tylko w Szkocji, ale i w całej Wielkie Brytanii.
16624
02. Widok z Sgurr a'Mhaim na Mamores
16625
03. Widok na Stob Bàn i inne ciekawe góry.
pzdr.
G.
Dla mnie podoba się jak i klimat i czas, super.
Dla mnie też bardzo bardzo na plus, gratuluję.
klasa jak to już przyzwyczaiłeś :) jak dla mnie nr 1 najlepsza
G-creative
27-01-2019, 12:09
Kilka najnowszych zdjęć ze Szkocji, tym razem z n-tej wyprawy na Isle of Skye. Pogoda jak zwykle bardzo zmienna, ale dzięki temu udało mi się uchwycić krajobrazy w różnym nastroju, od zimowego, poprzez pochmurny aż do klasycznego zachodu słońca z ciepłym światłem.
20435
01. The Storr
20436
02. Formacja skalna The Needle
20437
03. Quiraing
20438
04. Wodospad Eas Mòr z pasmem gór the Cullins w tle
20439
05. Waterstein Head - najwyższy klif na wyspie Skye (296m)
pzdr.
G.
z tych nowych 3 i 4 mi najbardziej
Świetny set. Stonowane kolory, światło oraz miejscówki robią wrażenie. Gratulacje.
czupacabra
27-01-2019, 12:42
5 i 4 super
Wysłane za pomocą Tapatalk
Grześ-już Ci pisałem ze trójka to petarda:) Dalej tak mam.
Ostatnia wrzutka wyrywa z butów, świetne kadru, panowanie nad światłem, kolory, obróbka na duuuuży plus
oczywiście wcześniejsze zdjęcia tu pokazane również przyjemnie się oglądało
Piękne miejsce i zdjęcia.
krzysztofz24
28-01-2019, 00:26
Z tej nowej wrzutki 3 jest absolutnym mistrzostwem. Co za potega swiatla...i jeszczew dobrym kadrze zamknieta.
Tullusion
28-01-2019, 17:23
Zobaczyłem przemyślane, nastrojowe, a jednocześnie charakterne fotografie, których autor świetnie wykorzystał warunki świetlne. Wszystkie zdjęcia bardzo mi się podobają, a szczególnie te o numerach 3 i 5.
G-creative
30-06-2019, 12:51
Dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Oto kolejna porcja zdjęć, która powstała w różnym czasie i w róznych miejscach. Kolejne zdjęcia czekają na obróbke :)
27038
01. Lochan Urr w dolinie Etive. To małe, ale bardzo malownicze jeziorko wśród gór. Tutaj w bezchmurny poranek.
27044
02. Fairy Bridge - kamieny mostek w głębokich lasach Glen Creran. Fajny, bajkowy klimat.
27045
03. Dunnottar Castle - klasyka szkockiego krajobrazu. Temat ten już wielkorotnie wałkowałem, ale przyjechali znajomi to skorzystałem z okazji i zabrałem ich w to miejsce.
27046
04. Liatach - jedna z najpiękniejszych gór w Szkocji, tu widziana z wierzchołka. Niestety nie z najciekawszego miejsca, gdyż cięzkie chmury mi to uniemożliwiły, ale mimo wszystko lubię osobiście to zdjęcie.
27047
05. Dolina Torridon - z tej samej wycieczki co powyższe zdjęcie. Słońce zaczęło się przedzierać przez chmury i stworzyło świetne widowisko.
27048
06. Beinn Alligin - mega miejsce, tutaj widoczny tylko sam wierzchołek góry, ale cała panorama krajobrazu jest bardzo imponująca. Bardzo mi odpowiadały te chmury tańczące wokół góry. Panoramę wciąż obrabiam, moim zdaniem Top-10 widoków w Szkocji.
27049
07. Bass Rock - samotna skalna wyspa, miejsce zamieszkania ponad 150tys głuptaków. Sir David Attenborough zaliczył to miejsce do 12-stu cudów natury na świecie.
Pzdr.
G.
O panie świetny set. Zwłaszcza ostatnie 3 i pierwsze. Gratulacje udanego polowania:)
tbogdanowicz
30-06-2019, 13:23
REWELACJA!!!
Gdybyś to wstawił jutro, to bym zgłosił ile się da na foto miesiąca :-).
Teraz siedzę i myślę które najlepsze???
Na razie wyjaśnij co to za ciemna plama na 07. Bass Rock.
Ciężko w tym bogactwie faworyta określić. Ale trzeba się uporać jakoś z tym zadaniem.
Nr 6-pomimo braku powalającego światła.
G-creative
30-06-2019, 13:55
Dzieki wielkie za wasze komentarze!!!
REWELACJA!!!
Na razie wyjaśnij co to za ciemna plama na 07. Bass Rock.
Ale która plama? Gdzie?
tbogdanowicz
30-06-2019, 14:23
Dzieki wielkie za wasze komentarze!!!
Ale która plama? Gdzie?
O tutaj:
27054
świetne, rewelacyjne zdjęcia, piękne światło i super kadry
G-creative
30-06-2019, 18:52
O tutaj:
Sokole oko :) Ta plama to trąba ostrzegawcza stojąca przy znajdującej się tam latarni morskiej, taka jak np "tutaj (https://lighthousesforsale.co.uk/wp-content/uploads/2017/03/AA-A-Neist-Point-Lighthouses-By-John-Allan2.jpg)" Tak przy okazji taka ciekawostka - latarnia powstała na ruinach XIII-wiecznego zamku, w którym kiedyś przetrzymywano skazańców. Dlatego też często się mówi o Bass Rock jako szkockim Alatraz :)
tbogdanowicz
30-06-2019, 21:01
Dziękuję.
Fajnie jak ktoś napisze coś o miejscu które jest na zdjęciu. Dzięki takim ciekawostkom, później inaczej się odbiera miejsca. Nie chodzi o zdjęcie, ale o to co na nim jest. Czasem budynek ma interesującą historię, czasem w danym miejscu jest jakiś rezerwat itp. Kto wie, może kiedyś tam trafię i będę wiedział co ciekawego tam zobaczyć :-).
August68
30-06-2019, 21:17
Napatrzeć się nie mogę... Kapitalne wszystkie ujęcia. Fantastyczne widoki w tej Szkocji można znaleźć. Cuda.
G-creative
04-09-2019, 18:31
Po przerwie nadrabiam zaległości z fotograficznych relacji ze Szkocji. Wszystkie poniższe zdjęcia powstały podczas wypadów pod namiot w różne zakątki kraju. Czasami dopisywały warunki, innym razem ciężkie ciemne chmury kreowały klimat miejsca. Zapraszam do oglądania :-)
30209
1. Quiraing na wyspie Skye - to miejsce, a w szczegolnosci dokladnie takie ujecie z drzewkiem rosnacym na krawedzi skarpy to klasyka szkockiego krajobrazu. Ujecie to doczekalo sie niezliczonej ilosci zdjec. Osobiscie unikam juz tak bardzo oczywistych i latwych kadrow, ktore w zasadzie nie wymagaja zadnej kreatywnosci, ale w tym przypadku zrobilem wyjatek. Warunki pogodowe byly bardzo "szkockie", czyli mieszanka slonca, deszczu i ciemnych chmur.
30211
2. Suilven i moja skromna osoba :-) O Suilven mozna powiedziec, ze to niemal swieta gora wsrod szkockich milosnikow wspinaczek gorskich. Nie jest szczegolnie wysoka, bo ma zaledwie 731m, ale za to wyniesienie wynosi 496m, pol kilometra niemal pionowej sciany w gore. Najlepiej to wyglada z lotu ptaka, jak np. tutaj: https://secure.i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01722/inverpolly_1722538i.jpg Pogoda tego dnia nie dopisala, niemniej jednak polacie wrzosowisk i mokradel momemtami chwytaly swiatlo slonca probujacego przedrzec sie przez gruba zaslone chmur. Wygladalo to nieprawdopodobnie :-)
30212
3. Wyspa Arran i widok na Cir Mhor (po lewej) i Caisteal Abhail (po prawej). Kolejny mroczny dzien i zachod slonca pelen dramaturgii. Arran jest nieduza wyspa, ktora czesto jest okreslana jako "Szkocja w miniaturze" i to calkowicie prawda. Jest tu wszystko co to najbardziej szkockie; gory, morze, zamki, destylernie, pola golfowe.
30213
4. Stac Pollaidh - 612m. Kolejny arystokrata wsrod szkockich gor. Bardzo charakterystyczny ksztalt sprawia, ze gora ta jest latwo rozpoznawalna. Z wierzcholka rozposcieraja sie jedne z najpiekniejszych krajobrazow jakie moze zaoferowac Szkocja, a moze i nawet cala Wielka Brytania. Na skalistym szczycie mozna spotkac wiele kolumn o takich nazwach jak "Sfinks", "Madonna i Dziecko", "Szczypce Homara". Niestety nie dotarlem do zrodel wyjasnijacych, jak naywa sie ta najbardziej imponujaca kolumna.
30214
5. Stac Pollaidh i jego wlasny cien
30215
6. Stac Pollaidh po raz kolejny. Bardzo ciekawa geologia gory sprawia ze gora ta wzbudza zainteresowanie nie tylko fotografow, ale rowniez geologow.
Pzdr.
G.
Kapitany set. Zwłaszcza pierwsze 3 zdjęcia bardzo mi się podobają.
O tak, 1 i 2 robią olbrzymie wrażenie. Reszta też świetna.
Obrazek2000
04-09-2019, 22:09
Super zdjęcia!!! Jest "moc" natury!
Swietne zdjecia. Bardzo zachecaja zeby sie tam wybrac osobiscie. Ladna gra swiatla na zdjeciach.
krzysztofz24
05-09-2019, 00:05
Jest wypas po calosci. Pieknie zlapane swiatlo.
Lifezoom
05-09-2019, 11:38
Pieknie - gratulacje.
Ja często bywam w Walii. Tam równiez jest na co popatrzeć. Ale Szkocja to co innego - mam zamiar się wybrać...
marioboss
05-09-2019, 16:38
Rewelka . Moje gratulacje kadrów.
Jak zwykle klasa.
Trochę mniej się już obawiam deszczu po Twoich odsłonach-a chyba na to wygląda, że za tydzień w Lake District może padać...:)
Sebastianito
06-09-2019, 14:34
No i pozamiatane...
Mithrandir
10-09-2019, 22:07
1ka przedobrzona, strasznie kiczowato wygląda. A 5ka mi się podoba - ładnie, delikatnie, dobry kadr.
Odkopię, bo piękne zdjęcia.
Znowu czas na odkopanie :)
Może autor ma coś tam jeszcze i podrzuci? :)
Sebastianito
27-04-2022, 22:00
Dawno się nie udzielałem na forum. Grześ z resztą również... Może nie powinienem ale i tak napiszę. Grześka życie, zarówno jak i moje bardzo się pozmieniało i jest mało czasu na łapanie aparatu (chociaż bardzo się staramy). Grzegorz po uszkodzeniu D800 (i zawiłościach życiowych) jest zły... Ja po narodzinach córki (i zawiłościach życiowych) mam mało czasu dla siebie.
Wiem, że trochę na wyrost i piszę ja w odniesieniu do nas dwóch... ale mam nadzieje, że będziemy zrozumieni.
P.S. Czekajcie jak Grześ przywiezie zdjęcia z... (Ja wiem, a wam pokaże!!!) Będzie moc!
Kojocisko
27-04-2022, 22:01
Samo życie...
G-creative
28-04-2022, 14:41
Hej wszystkim!
dzięki za odkopanie wątku! To miłe, że jeszcze czasami ktoś chce wrócić do tych zdjęć :smile: Tak jak Sebastian wspomniał sporo się pozmieniało, aparat zepsuty, ale nie zrezygnowałem całkowicie z fotografii :grin: Rzeczywiście, o ile się uda to będzie trochę nowych zdjęć do pokazania (i nie będzie to Szkocja :-D). Nowy aparat pewnie kupię jeszcze w tym tygodniu, albo w kolejnym, tak więc jestem dobrej myśli, może nawet uda mi się wyciągnąć Sebastiana na jakąś nową wyprawę w Szkocji na rozruszanie kości :grin:
Poniżej nadrabiam moje zaległości, większość z nich ma już po kilka lat, ale jak przejrzałem wątek to nigdy ich tu nie umieszczałem. Miłego oglądania!
Część 1
62123
01. Zacznę od wyspy Arran, na którą wybierałem się kilka razy w ciągu ostatnich lat. To jedno z moich ulubionych zdjęć, które wystawiłem również na konkurs fotograficzny The International Landscape Photographer of the Year 2020 i znalazło się w ścisłym finale 100 najlepszych fotografii roku. Konkurs jest na tyle prestiżowy, iż otrzymałem zaproszenie do udzielenia krótkiego wywiadu w telewizji śniadaniowej TVP i TVN, niestety z uwagi na covid nie dotarłem do studia. W konkursie zostało wyróżnionych dwóch innych Polaków - Tomasz i Rafał. Zdjęcie to było również publikowane na łamach wielu stron internetowych, ale z The Times jestem najbardziej dumny :grin:
62124
02. Ten sam widok co powyżej z wyspy Arran, ale tym razem w zimowej oprawie. To były chyba najtrudniejsze warunki w jakich kiedykolwiek spałem pod namiotem, aby zrobić to zdjęcie. W nocy temperatura spadła do ok. -10 stopni, było diabelsko zimno. To jednocześnie jedna z ostatnich wspólnych wypraw z Sebastianem.
62125
03. I jeszcze jedna wersja tego samego widoku.
62126
04. Z innej perspektywy, ale też ciekawie.
Część 2
62127
05. Wyspa Skye i jedno z najbardziej popularnych miejsc do fotografii krajobrazowej - Old Man of Storr. Niby temat oklepany, ale zawsze miło się tam wraca.
62129
06. Old Man of Storr jeszcze raz.
62128
07. Old Man of Storr po raz kolejny.
62130
08. Wzburzone morze na wyspie Skye z widokiem na masyw górski Black Cuillin po drugiej stronie morza.
Kojocisko
28-04-2022, 14:45
No warto było kolegów szturchnąć :-). Świetne kadry.
No warto było kolegów szturchnąć :-). Świetne kadry.Prawda?
Świetne zdjęcia.
G-creative
28-04-2022, 15:07
Część 3
62131
09. Wyspa Skye i wyprawa w góry - w drodze na szczyt Blà Bheinn (Blaven). Z wszystkich gór szkockich jakie miałem okazję zdobywać ta wyprawa zrobiła na mnie wielkie wrażenie.
62132
10. A tutaj seria trzech zdjęć już ze szczytu Blà Bheinn. To zdjęcie zrobiłem późnym popołudniem.
62133
11. Zachód słońca nad doliną Sligachan.
62134
12. Trzecie i ostatnie zdjęcie z Blà Bheinn - wschód słońca.
Część 4
62135
13. Dolina Glencoe zimą.
62136
14. Dolina Glencoe jesienią z widokiem na zespół szczytów Trzy Siostry.
62137
15. Liathach z tęczą.
62138
16. Mamores.
Kojocisko
28-04-2022, 15:14
Poddaję się, nie wiem co zgłosić :-(
G-creative
28-04-2022, 15:18
Część 5 (ostatnia póki co) :grin:
62139
17. Torridon.
62140
18. Gzieś daleko na północy Szkocji.
62141
19. Wschód słońca nad Beinn Bhan.
62142
20. Dolina Nevis.
62143
21. I to ostatnie zdjęcie z mojej ostatniej wyprawy po Szkocji, wyspa Rum, tutaj też mi padł aparat. Wyspa jest niesamowita, kompletne odludzie, może 50 osób ją zamieszkuje, wspaniałe widoki, tutaj na najwyższe szczyty wyspy.
To by było na tyle tym razem. Pozdrawiam serdecznie,
G.
wow, super zdjęcia, zazdroszczę wypraw i kadrów, życzę udanego powrotu do focenia i czekam na więcej zdjęć
Radocha dla oczu, dzięki! Na spokojnie trzeba bedzie sobie wieczorkiem pooglądać na większym ekranie :)
Sebastianito
28-04-2022, 21:51
Grześ a nieprawda : 20. Dolina Nevis. Tam razem mieliśmy aparaty w łapie i rudą na myszach pędzoną.
JanekK1980
29-04-2022, 10:44
Piękne fotografie. Chce się żyć oglądając takie fotografie w trudnych czasach. Czy autor może zdradzić jakim aparatem zostały wykonane?
Piękne fotografie. Chce się żyć oglądając takie fotografie w trudnych czasach. Czy autor może zdradzić jakim aparatem zostały wykonane?
W temacie było wspominane zepsute D800.
Zdjęcia po prostu majstersztyk, wchłaniają aż się nosem o monitor opieram :)
Wind Mill
29-04-2022, 16:27
Znowu czas na odkopanie :)
Może autor ma coś tam jeszcze i podrzuci? :)
Jak widać, dobra łopata nie jest zła! :)
..większość z nich ma już po kilka lat, ale jak przejrzałem wątek to nigdy ich tu nie umieszczałem...
Dobra szuflada nie jest zła! :mrgreen:
...Miłego oglądania!...
W rzeczy samej, miłe jest, dzięki! :)
Żeś Pan zestaw zafasował!
Już któryś raz zaglądam i nie mogę się napatrzeć, super widoki.
Już któryś raz zaglądam i nie mogę się napatrzeć, super widoki.
dokładnie to samo mam
belka ze zdjęciami mi przypomniała i tak patrzę i patrzę i jest super
dokładnie to samo mam
belka ze zdjęciami mi przypomniała i tak patrzę i patrzę i jest super
Dzisiaj mi przypomniała. Zdjęcia są świetne.