Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zestaw do wyzwalania + lampy YN czy Stroboss?

kurczeblade
14-10-2018, 20:25
Panowie, miałem dużą przerwę w błyskaniu ze statywów, ale chcę powrócić.

Obecnie mam jakieś pozostałości do wyzwalania: dwa wyzwalacze YN-622TX i YN-622. I lampy SB ale tego nie chcę używać na statywy :)
Teraz widzę że są lampy YN z odbiornikami 622. Generalnie już wypadłem z tematu, podpowiecie których lamp szukać w YN?

Słyszałem też że strobossy, szkoda mi trochę tych moich nadajniko-odbiorników z YN ale mogę spokojnie sprzedać i zmienić na system strobossa, warto czy jednak jest bardzo podobnie ?

Zależy mi głównie na speedlajtach i żeby było HSS.

ksh
14-10-2018, 20:35
Ja kiedyś używałem Triopo TR-982II w trybie master do sterowania innymi w trybie slave i działało, a dlatego tak bo lampa kosztowała mniej niż sterownik w YN, same lampy też dwie triopo zamiast jednej YN ale czy to się nada do pro zastosowań i intensywnego używania to nie wiem.
Nie oczekuj od YN czy strobos/godox tez za wiele bo to nadal chińszczyzna.

W godox sterownik do wszystkiego to XPro i odpowiednik w quadralite też jest.

Teu
14-10-2018, 21:34
Strobossy są o tyle fajne, że mogą robić za nadajnik / odbiornik do wszystkich lamp systemu quadralite- włącznie z dużymi lampami studyjnymi jak atlas 600 ttl.

ksh
14-10-2018, 23:11
To samo jest obecnie w Triopo tylko że u nas nieobecne na rynku, a tym bardziej ich studyjny sprzęt, quadralite to gwarancja u nas, więc duży plus.

kurczeblade
14-10-2018, 23:42
Tylko coś słabo tam z HSS w tym strobosie, już kilka negatywnych opinii o nich przeczytanych. I to że się długo ładują.
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-blyskowa-quadralite-stroboss-60n.html#opinie

Widzę że Yongnuo YN-685 więcej zbiera pozytywnych opinii od strobosa 60

Maciej jakieś doświadczenie z tym ?

Które YN czy Strobosy , które są lepiej wykonane ?

Teu
15-10-2018, 00:07
Pracuję na quadralite prywatnie i w studiu- chwalę ten system za stabilność pracy i kompatybilność wszystkiego ze wszystkim. Ponad to mi stroboss 60 na czarnych eneloopach błyska spokojnie z 600-700 razy (bo przecież nie błyska się na pełnej mocy non-stop). Czas ładowania też wydaje mi się bardzo OK, a jak komuś czas przeładowania jak i ilość błyskównie pasuje - są też strobosssy na akumulatorach i tutaj naprawdę ciężko to rozładować w jeden dzień i ładuje się błyskawicznie.
Ponadto quadralite to polski branding, z polską dystrybucją, gwarancją i aktualizacjami- dla mnie to duży plus.
Jakość wykonania? Wszystko jest sztywne, nic nie trzeszczy, więc OK. A lampy plenerowe premium (te z akumulatorami) są zrobione tak, że zabić nimi można by było. ;)
Co do działania lamp na sony to nie wina lampy a samych aparatów (ostatnia aktualizacja poprawia błędy- sprawa szeroko opisywana na forach).

kurczeblade
16-10-2018, 11:31
Wymacałem dwie lampy, YN jakaś bardziej dla mnie taka ergonomiczna, i moim zdaniem lepsza wykonaniem. Może to też dlatego że miałem dwie lampy YN wcześniej i mam większe zaufanie.

Czy w YN jest jakiś model który ma w sobie opcje wyzwalania, tak jak ma to stroboss 60?

jarzon
17-10-2018, 10:58
Ja używam YN968 i jest o wiele lepiej wykonana względem 685. Ma poza tym większą moc i wbudowany nadajnik systemu 622. Korzystałem na kilku imprezach z zestawu 968 na aparacie w trybie ttl + 685 na statywie manualnie sterowana z 968. Wszystko działało jak należy.
Ogólnie yn968 mogę polecić o 685 mam nieco gorsze zdanie. YN968 można kupić w dobrej cenie w xkomie.

Co do porównania systemów Godox/quadralite wydaje się na tą chwilę bardziej przyszłościowym systemem ze względu na fajne mocniejsze lampki typu ad200 ad600 itd. Jeśli ktoś dużo błyska w plenerze to zwykłe lampki reporterskie mogą być zbyt słabe.