PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jesienią na placu zabaw

Paw-Bor
14-10-2018, 11:46
Nie wiem, czy to odpowiedni dział, najwyżej będzie zrypka :sad:
Fotka strzelona wczoraj podczas spaceru i na placu zabaw, jak to wygląda w Waszych opiniach :?::?:
S50-100, ISO400, f/1,8 1/250 sec

15461

nikoniarz
14-10-2018, 12:03
Ja troszkę z innej beczki. W niejednym miejscu zachwalano czy to ISO z D7200, czy też ostrość S50-100, a tutaj i jedno i drugie wyszło bardzo przeciętnie. To przez obróbkę czy jednak z tym ISO i ostrością wcale nie jest tak super?

Paw-Bor
14-10-2018, 12:11
Ja staram się nie szaleć z ISO, bo zauważyłem że powyżej 800 zaczyna być przeciętnie[emoji57] Tu troszkę też obróbka dała swoje. Ostrość S50-100 jest świetna, a tu pogorszył to preset LR
Kolejna kwestia, to że S50-100 to kawał kloca, i może jeszcze nie mam tak sprawnej ręki[emoji57]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dho'ine
15-10-2018, 11:51
Jak dla mnie kolorystyka jest w porządku, może są wrogowie takowej ale mi się podoba. Za to nie rozumiem czemu tyle "niczego", szczególnie po lewej i u góry. Poza tym to już duża dziewczynka więc może udało by się ją nakłonić do ciekawszego wyrazu twarzy, nawet zwykłe zerknięcie w obiektyw dużo by dało. A tutaj taki wzrok utkwiony w zasadzie nie wiadomo gdzie.

Paw-Bor
15-10-2018, 12:38
Dzięki za opinie. Ogólnie większość zdjęć, wzrok jest prosto w obiektyw. Tu jest coś innego, co prawda mina średnia, ale córa ma 4-lata i ciężko ją ustawić do typowej pozy. Dlatego korzystam z każdej chwili jak tylko mogę. Próbowałem kadrować ciaśniej, ale jakoś nie bardzo mi to pasowało[emoji57]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

dannywrocek
15-10-2018, 15:44
Sam fotografuję swoje dzieci i wiem jakie to trudne :) Spróbuj następnym razem jakoś odwrócić uwagę Córeczki od tego, że fotografujesz, albo wręcz przeciwnie, zawołaj ją, powiedz coś, z czego się roześmieje i spróbuj kadrować bardziej z boku (mniej centralnie, ale nie do końca z profilu). Dzieci mają niesamowitą ekspresję i jeśli uda się to złapać, mogą powstać naprawdę fajne zdjęcia :) W tym kadrze, który zaprezentowałeś, obciąłbym chyba trochę prawej strony, a zostawił więcej "oddechu" z lewej. Ale to ja :) Generalnie zdjęcie przyjemne w odbiorze :) Zwłaszcza, że dzieci to trudny "materiał" ("Taatoooo.... Ty tylko zdjęcia i zdjęcia ...." :D).

P.S. I nie bój się ciasnych kadrów, czasem dają fajne efekty :)

Paw-Bor
15-10-2018, 17:23
Heh, dobrze to znam :smile:
U mnie jest ("Tatoooo, zostaw już ten aparat...." :grin: ). A przed wyjściem na spacer jest pytanie odpowiedź: ("Tata, ale aparatu nie będziesz brał???... :roll: )
Poniżej dwie fotki, jedna przekadrowana z lewej a druga z prawej.

15528

15529

dannywrocek
16-10-2018, 09:42
Heh, dobrze to znam :smile:
U mnie jest ("Tatoooo, zostaw już ten aparat...." :grin: ). A przed wyjściem na spacer jest pytanie odpowiedź: ("Tata, ale aparatu nie będziesz brał???... :roll: )
Poniżej dwie fotki, jedna przekadrowana z lewej a druga z prawej.

No właśnie :) A co do zdjęć, to po poprawkach kadrowania "dwójka" (to, na którym zostawiłeś więcej miejsca z lewej str. modelki) wygląda dla mnie ok :)

Wind Mill
21-10-2018, 18:54
"Wzrok utkwiony nie wiadomo gdzie"? Przecież to jesienna zaduma! ;)
Kadrowo zdecydowanie 3.

Paw-Bor
21-10-2018, 19:56
Heh, to chyba znak szczególny mojej córy :grin:
Ostatnio nawet szkolny fotograf śmiał się, że stawał na głowie, żeby spojrzenie było prosto w obiektyw :???:

4. 15858