PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7200 + Nikkor 35mm 1.8 / problem z ostrością

kpt_planeta
12-10-2018, 19:47
Dzień dobry!

Całkiem niedawno zmieniłem body z Nikona D3100 na D7200. To co zauważyłem po zmianie, to sporo nieostrych zdjęć. Wręcz przeraża mnie to lekko, bo oczekiwałem czegoś na miarę pełnej klatki prawie. Proszę spojrzeć na dołączone zdjęcie, punkt ostrości jest ustawiony dokładnie na lewe oko modelki. Przesłona jest otwarta do 1.8 a czas to 1/1250. Ostrość zdaje się być bardziej na chustce w tym przypadku.

Wcześniej miałem nawyk używania centralnego punktu i przekradrowywania, teraz próbuje używać również innych punktów, żeby czas między zablokowaniem AF a naciśnięciem spustu migawki był jak najkrótszy, ale to w ogóle nie pomaga.

Uprzejmie proszę doświadczonych użytkowników co zrobić z tym fantem. Szczególnie, że czasem trafiają się bardziej ostre zdjęcia. Korekta AF to jedyne wyjście? Czy to w ogóle jest wyjście? Pozdrawiam!

15391

koberek
12-10-2018, 19:56
A no co ostrzyłeś? Przy 1,8 jest cholernie mała głębia ostrości. Przy małym kadrowaniu, pasek ostrości się zmienia.
W d3100 miałeś dobrze?

bomkallo
12-10-2018, 20:07
Po to masz regulacje. Wyglada na FF gdzie normalnie powinien uciekac na back focus, przywal do oporu w mikroregulacji i patrz, nie zawsze sie z tego wyjdzie bez kalibracji. U mnie 1.8 potrafi swirowac, ale bardziej od iso albo dystansu.
Widac ze szalik zlamap front:P

bic44
12-10-2018, 20:08
klik klik. (https://www.google.pl/search?q=mikrokalibracja+testowisko&oq=mikrokalibrac&aqs=chrome.1.69i57j35i39l2j0l3.11084j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8)

bomkallo
12-10-2018, 20:09
No to ciekawe, czy zmiesci sie w ryzach fajn-tjuna :)

koberek
12-10-2018, 20:10
Po to masz regulacje. Wyglada na FF gdzie normalnie powinien uciekac na back focus, przywal do oporu w mikroregulacji i patrz, nie zawsze sie z tego wyjdzie bez kalibracji. U mnie 1.8 potrafi swirowac, ale bardziej od iso albo dystansu.
Widac ze szalik zlamap front:P

No tak, ale on przekadrował, a to już inna bajka.

kpt_planeta
12-10-2018, 20:10
Punkt ostrości jest dokładnie na lewym oku. W D3100 było lepiej, jakoś nigdy nie zwracało to mojej uwagi bo tam wiecznie walczyłem pomiędzy wydłużaniem czasu a zmniejszaniem ISO.

bomkallo
12-10-2018, 20:11
Masz regulacje!!!
PS: ja nie mam, ale celuje w nosy:P

koberek
12-10-2018, 20:20
Jak podpowiedzą inni, zrób test bateryjek :)

bic44
12-10-2018, 20:57
Tylko nie bateryjek.

Pugilares
15-10-2018, 09:57
Zdjęcie wygląda najnormalniej. Niczego nie osiągniesz męcząc się z mikroregulacją i próbując ustawić ją raz dalej, raz bliżej i tak w kółko. Chustka wydaje się ostrzejsza, bo ma bardziej kontrastowy wzór, niż prawe oko modelki. Popatrz na włosy po bokach. Do tego dochodzi specyfika obiektywu 35 1.8 DX. czyli to, że "płaszczyzna ostrości" nie jest płaszczyzną na zdjęciach robionych tym obiektywem, oraz sposób renderowania różnych wzorów w plikach z Nikonów plus jeszcze to, że modelka mogła poruszyć powiekami oraz fakt, że na polach AF innych niż pole środkowe i szeroko otwartych jasnych obiektywach nie będziesz nigdy miał dobrej trafności AF.

Miodek2
15-10-2018, 13:17
Z tego wlasnie powodu pożegnałem lustro. Z każdym szkłem jakies problemy z ostrościa poki nie zmieniłem na bezlustro teraz jest zyletka.

cybulski
15-10-2018, 14:24
Najprościej aby zrobić fotkę testową to połóż linijkę na stole, na środku linijki obok postaw ksiązkę i celując w książke zrób zdjęcie. Nie celuj w linijkę tylko w ksiązke - to ważne.
Zdjecia z różnych odległości na max otworze. Na linijce będzie widać gdzie wypada ostrość i jaki jest rozkład głębi.

madebyzosiek
15-10-2018, 15:06
Z tego wlasnie powodu pożegnałem lustro. Z każdym szkłem jakies problemy z ostrościa poki nie zmieniłem na bezlustro teraz jest zyletka.Miałeś wyjątkowego pecha, nie mam problemów z żadnym szkłem na lustrach. Za to z bezlustra mam masę nietrafionych zdjęć przy słabych warunkach oświetleniowych... Coś za coś...

MapaLogistic
15-10-2018, 15:09
W D7500 w instrukcji w rozdziale precyzyjna korekta AF jest takie zdanie: ,,Stosowanie funkcji korekty AF nie jest zalecane w większości sytuacji,, może ktoś podpowie jak to należy rozumieć i jak stosować w praktyce.

cybulski
15-10-2018, 15:17
Należy najpier zrobić fotkę testową i jeśli jest wszystko w porządku nie trzeba nic regulować.
Nigdy nie musiałem robić korekty do żadnego z Nikkorów, może to przypadek ale nie sądzę ...

W D7500 w instrukcji w rozdziale precyzyjna korekta AF jest takie zdanie: ,,Stosowanie funkcji korekty AF nie jest zalecane w większości sytuacji,, może ktoś podpowie jak to należy rozumieć i jak stosować w praktyce.

Pugilares
15-10-2018, 15:59

Tak, że jeżeli masz sprawny obiektyw, to zabawa mikro-regulatorem nie doprowadzi do niczego, ew. do obłędu.

MapaLogistic
15-10-2018, 16:05
jeszcze nie wiem czy będę musiał zrobić korektę testy dopiero zaczynam, ćwiczę teorię i zastanowiło mnie że jest funkcja korekty ładnie opisana ale jej nie zalecają do stosowania, myślałem że jest ktoś kto zgłębił ten temat teoretycznie i praktycznie i podzieli się swoją wiedzą. Swoją drogą to trochę dziwne że jest taka funkcja ale jej nie zalecają do stosowania.

cybulski
15-10-2018, 16:28
To nie tak jak piszesz :)
Każdy zakupiony obiektyw sprawdzam w sposób opisany powyżej, nie tylko w lustrze. Z racji tej, że zazwyczaj poruszam się w obiektywach systemowych to po prostu nie spotkałem sie z problemami. Mało tego, posiadana kiedyś przeze mnie Sigma 10-20 też nie miała problemów FF/BF.
I zdziwiłby się Pan Profesor Miodek gdybym mu powiedział, że w testach zdarzyło mi się iż jeden z obiektywów Fuji ostrzył jak chciał :)

jeszcze nie wiem czy będę musiał zrobić korektę testy dopiero zaczynam, ćwiczę teorię i zastanowiło mnie że jest funkcja korekty ładnie opisana ale jej nie zalecają do stosowania, myślałem że jest ktoś kto zgłębił ten temat teoretycznie i praktycznie i podzieli się swoją wiedzą. Swoją drogą to trochę dziwne że jest taka funkcja ale jej nie zalecają do stosowania.

Keszelski
15-10-2018, 17:35

Jeśli na podstawie zdjęć (np. testowych) stwierdzasz, że AF jest obarczony front focusem (FF) (ostrość przed obiektem ostrzenia) lub Back Focusem, to wprowadzasz korektę AF (plusowe dla FF, minusowe dla BF) i sprawdzasz (robiąc zdjęcia testowe) czy dobrałeś właściwą korektę. Cytowanym zdaniem się nie przejmuj. Co najwyżej uznaj, że nie spełniasz warunku "większości sytuacji".

Funkcja korekty AF to bardzo przydatna funkcjonalność, dostępna w modelach D7xxx i wyższych

Nie stosowanie korekty AF jest tożsame z zastosowaniem korekty = 0 :-P

Nie zalecanie przez autorów instrukcji należy traktować jako zabieg przed pochopnym ustawianiem korekty przez mało wtajemniczonych użytkowników, którzy swoje ewentualne braki w panowaniu nad autofocusem i operowaniu GO, próbowaliby bezsensownie "uzdrawiać" w ten sposób

Senketsu
15-10-2018, 19:08
Mikroregulacja powinna załatwić problem, na szczęście seria D7*** ją już ma ;) ps. Zdjęć w słońcu nie polecam robić bez doświetlenia, wtedy szukać cienia ^^

MapaLogistic
15-10-2018, 19:28
Dzięki za wyjaśnienia, zacząłem już snuć teorie spiskowe że Nikon specjalnie umieścił sformułowanie że ,,nie zaleca,, bo chce żeby mu podsyłać sprzęt do kalibracji, wiadomo że jak poza gwarancją to trzeba płacić,

Pugilares
15-10-2018, 19:29
Mikroregulacja powinna załatwić problem, na szczęście seria D7*** ją już ma ;) ps. Zdjęć w słońcu nie polecam robić bez doświetlenia, wtedy szukać cienia ^^

Mikroregulacja nie załatwi, bo w którą stronę miałaby iść - na tym zdjęciu jest BF, czy FF? :-)

Jacek 65
15-10-2018, 19:43
Ja na D3200 z tym obiektywem miałem ostrość w punkt.Na D7200 mikroregulacja -7 i jest OK.

Senketsu
15-10-2018, 22:38
Jak stałka, to mikroregulacja sprawę załatwi... Ciężko po tym zdjęciu stwierdzić, test na bf i ff robi się w inny sposób :D można porównać też ze zdjęciem na LV, tam mamy ostrość na kontraście ;)

anakin11295
16-10-2018, 08:42
Dawaj mikroregulację. U siebie miałem dokładnie taki sam problem - też mam d7200 i 35 1.8. Pomogła mikroregulacja - mi siadło przy wartości -5.

Miodek2
16-10-2018, 10:39
To nie tak jak piszesz :)
Każdy zakupiony obiektyw sprawdzam w sposób opisany powyżej, nie tylko w lustrze. Z racji tej, że zazwyczaj poruszam się w obiektywach systemowych to po prostu nie spotkałem sie z problemami. Mało tego, posiadana kiedyś przeze mnie Sigma 10-20 też nie miała problemów FF/BF.
I zdziwiłby się Pan Profesor Miodek gdybym mu powiedział, że w testach zdarzyło mi się iż jeden z obiektywów Fuji ostrzył jak chciał :)

Nie zdziwiłbym się do szkła tez czasem moga byc chybnięte. Natomiast ff/bf w lustrzankach nie jest przeważnie winą szkieł, w 99% wina czujników fazowych umieszczonych w kijowym miejscu w komorze lustra. Dlatego 10 razy częsciej to występuje. Trafić chybnięte szkło nie tak łątwo a mimo tego wieczne boląckzi zlustrem i ff/bf. mam oba systemy do kazdego miałem po 10 chyba szkiel i wynik jest jasny 0 problemow z bezlustrem 8/10 z lustrem.

Senketsu
16-10-2018, 15:34
U mnie w D5300 winą BF była puszka, a nie obiektyw :)

OjTam
16-10-2018, 19:09
Jak stałka, to mikroregulacja sprawę załatwi...

Oj, żebyś się nie zdziwił...

nikoniarz
16-10-2018, 19:35
Oj, żebyś się nie zdziwił...

Musiałby mieć wyjątkowego pecha, czyli zestawić skopane szkło ze skopanym w tym samym kierunku body...

OjTam
16-10-2018, 20:03
Musiałby mieć wyjątkowego pecha, czyli zestawić skopane szkło ze skopanym w tym samym kierunku body...Własny przykład. D7200 + 50/1.8G. Różny stopień korekty, w zależności od odległości ostrzenia. U kolegi działa ok, a że to było jego szkło, to się w żadne serwisowe kalibracje nie bawiłem.

Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]

Senketsu
17-10-2018, 00:47
Jak na złość, to akurat D5300 wymagał kalibracji... D300 i D300s jakie bym nie podpiął szkło, póki co ostrzy w punkt ;) mam szczęście?

cybulski
17-10-2018, 11:55
Może kiedyś robili dobrze skalibrowane puszki i szkła do jednego wzorca a obecnie niebardzo z tym wzorcem. Dziwne to jest że nawet szkła Nikona mogą mieć FF/BF co wydawałoby się nie powinno mieć miejsca.

Jak na złość, to akurat D5300 wymagał kalibracji... D300 i D300s jakie bym nie podpiął szkło, póki co ostrzy w punkt ;) mam szczęście?

OjTam
17-10-2018, 13:03
Coś chyba w tym jest, bo ta w/w 50 u kumpla właśnie na D300s i D700 lata.
Choć z drugiej strony, z 35DX problemów nie miałem.

Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]

Senketsu
17-10-2018, 16:23
Więc u mnie sprawa wyglądała tak, że w tym body bez kalibracji był problem, a w tych, które posiadają tą funkcję, nie miałem potrzeby używać ^^ (w ogóle z początkiem roku spróbuję przygodę z FX).