Zobacz pełną wersję : Prośba o rade
Czy ten komputer z takimi parametrami nada się do obróbki? Mam D750 jeśli to jest istotne
Dzieki
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7607049703
Chodzi mi głównie o to że grafika ma tylko 2GB i czy to wystarczy, bo to że ramu może być mało to wiem ale to można domontowac
Nie znam się, więc się wypowiem :)
Niedawno też kupowałem komputer (używam Photoshopa) i z tego, czego zdołałem się dowiedzieć, to do pracy z PS najważniejszy jest procesor, później RAM, dysk i dopiero karta, z której prawie nie korzysta, chyba tylko przy jakiś filtrach malarskich.
Ale mogę się mylić ;)
Kojocisko
11-10-2018, 16:15
Karta graficzna przy działaniach z PS i LR nie ma znaczenia. Byleś miał wyjście DP do pracy z monitorem
Oczywiście ciut więcej pamięci by nie zaszkodziło, zwłaszcza do PS.
Ale ten balszak ma parametry co najmniej porządne.
Ja obrabiam zdjęcia w LR na niskonapięciowym i7 (dwa rdzenie, do 3,7 GHz), 16GB RAM i naprawdę nie narzekam.
"wyjście DP do pracy z monitorem "- co to znaczy
"wyjście DP do pracy z monitorem "- co to znaczy
DisplayPort to bezpośredni rywal standardu HDMI.
Eeee.... no nie bardzo... :)
Pewnie, że się nada... Obróbka to dodatek do dobrego zdjęcia, a nie środek przekazu. Jeśli obróbka zaczyna wymagać mocy potrzebnej do prostego CGI, czy renderowania wideo, to znaczy, że coś jest nie tak ze zdjęciem. No i narzędziem dobrej obróbki jest prędzej czy później monitor, nie komputer.
nikoniarz
26-10-2018, 19:30
Czy ten komputer z takimi parametrami nada się do obróbki? Mam D750 jeśli to jest istotne
Dzieki
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7607049703
Nada się jak najbardziej, choć ciut przydrogawy wg. mnie...
sokolnik
27-10-2018, 11:33
jak kabel DP polecacie? Są lepsze i gorsze? Czy brać byle jaki?
obecnie jadę na Digital Visual Interface (DVI) :)
Na czymś takim:
16101
czupacabra
27-10-2018, 11:34
Każdy jest dobry
Wysłane za pomocą Tapatalk
nikoniarz
27-10-2018, 11:37
jak kabel DP polecacie? Są lepsze i gorsze? Czy brać byle jaki?
Ja dwukrotnie wymieniałem aż trafiłem taki który obsługuje 2560x1440. Niby każdy z nich posiadał info o takiej rozdzielczości ale dopiero trzeci okazał się dobry. Nazwy nie podam bo już nie mam pudełka.
sokolnik
27-10-2018, 12:08
Ja dwukrotnie wymieniałem aż trafiłem taki który obsługuje 2560x1440. Niby każdy z nich posiadał info o takiej rozdzielczości ale dopiero trzeci okazał się dobry. Nazwy nie podam bo już nie mam pudełka.
Ja mam NECa FullHD :)
zastanawiam się czy warto kupować ten kabel DP ? Kupiłem sobie kartę graficzną, myślę czy warto kabel zmienić... :roll:
czupacabra
27-10-2018, 12:12
No bez jaj , ja kupiłem jakiś kabel za 15 zł i działa bez problemu.
A po co zmieniać, przecież nie przybędzie ci nic od tego, jak masz ustawiony poprawnie hdmi lub podpięte przez dvi to nie ma co mieszać, DP kupisz dopiero jak zmienisz na większą rozdzielczość bo tego będzie wymagało połączenie i tyle.
Z kablami są różne historie, jak potrzebowałem HDMI do projektora 10 metrów to kupiłem dawno temu świetnej firmy za 250zł i nie działał poprawnie na 1080p/60, wkurzony kupiłem byle co w woreczku chińskie za 50zł i działa do tej pory.
sokolnik
27-10-2018, 12:19
A po co zmieniać, przecież nie przybędzie ci nic od tego, jak masz ustawiony poprawnie hdmi lub podpięte przez dvi to nie ma co mieszać, DP kupisz dopiero jak zmienisz na większą rozdzielczość bo tego będzie wymagało połączenie i tyle.
Z kablami są różne historie, jak potrzebowałem HDMI do projektora 10 metrów to kupiłem dawno temu świetnej firmy za 250zł i nie działał poprawnie na 1080p/60, wkurzony kupiłem byle co w woreczku chińskie za 50zł i działa do tej pory.
a nie będzie więcej kolorów? albo PS czy LR nie będzie szybciej działać? :)
Nowy monitor a wyższą rozdzielczością? ehh marzenie :)
czupacabra
27-10-2018, 12:24
Nie będzie
Ja od siebie mogę polecić kable typowo od chińczyka z aliexpress. Ostatnio powymieniałem w domu je do większości urządzeń na coś z marki UGREEN. Myślę, że całkiem niezła. Nie brałem tylko tych najtańszych jakie oferują, a wersje w oplocie nylonowym, czy jaki to tam jest. Kable są naprawde solidne.
Nie wiem jak jest z szybszą ich dostępnością u nas w PL. Ewentualnie mam jeszcze TV z SB połączony, kablem Shiru z X-kom, również w oplocie i z niego też jestem zadowolony.
W porównaniu do tych innych tanich, to te jednak muszę przyznać, że solidnie siedzą w gniazdach TV czy laptopa.
Nowy monitor a wyższą rozdzielczością? ehh marzenie :)
No to nie trzeba było wydawać kasy na kartę grafiki tylko dołożyć do monitora :)
Z kablami jest tak, że jak to ma być do fullhd to i ten za 5zł z ali na 99% będzie ok. Jak przychodzi do większych rozdzielczości, to się zaczynają dziać schody i najlepiej zamówić kilka różnych, albo w sklepie sprawdzić.
A jak będę miał w monitorze rozdzielczość 1920 x 1200 to też wystarczy zwykły kabel za 5 zł,czy szukać czegoś lepszego.
Wystarczy zwykły, u mnie nawet na zwykłym leci 4K, tylko ten zwykły u mnie jest dobrze ekranowany i ma filtry, wiec trudno napisać jak zadziała taki zwykły chińczyk z metra.
czupacabra
30-10-2018, 11:37
Ja mam eizo coloredge240 i zwykły chinol za 15 zł działa z pelną rozdzialczością
W tym kompie o który autor pytał, moim zdaniem trochę więcej ramu by się przydało - poza tym bez zastrzeżeń.
Mam wrażenie, że trochę ograniczacie znaczenie kabli w poprawnym transferze danych pomiędzy stacją, a ekranem... Wiadomo kabel kablowi nie równy, ale nie skupiałbym się na najtańszym chińczyku za piataka, bo działa. Szczególnie jak ktoś ma ekran typu porządne eizo za ponad 3k, a oszczędzać chce na kablu w kwocie rzędu 50-100zł, bo ma inny za 5pln.
Może akurat to nie jest przykład HDMI czy DP, ale z własnego doświadczenia już zauważyłem, że o wiele lepiej w mieszkaniu działa mnie sieć po tym jak wymieniłem zwykłe kable LAN 5e na ekranowane plus całość jakoś sensownie pospinałem. Ale to powiedzmy jest pierdoła, największą różnicę widzę na TV z kablówki. Tak długo jak miałem jakiś najtańszy kabel od spółdzielni zdarzały się co jakiś czas krzaki lub zawieszenie ekranu. Wystarczyło, że wymieniłem kabel na taki za około 3pln/m plus wtyczki z takich z gwintem nakręcanych na kabel, na zaciskane i od dawna już tych problemów nie ma...
Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
Zawsze lepszy kabel ma sens ale nie oznacza to że jak jakaś firma nadrukuje swoje logo na chińskim kablu z metra to będzie lepiej :)
Co do skrętki to można jakiś szajs kupić ale nie wiem po co jak zwykłe UTP 5e kosztuje grosze, jak potrzebujemy ekranowanie to metr może kosztować nawet i 5zł ale to inny temat.
Kabel HDMI też może wymagać dobrego ekranowania, filtry też mogą coś tam dać, czym dłuższy tym spada jego przepustowość ale 1080p powinno spokojnie działać na długości ~3m, jak mamy większe rozdzielczości to lepiej brać display port bo nawet zwykły chińczyk działa na 4k.
sokolnik
30-10-2018, 19:07
No to nie trzeba było wydawać kasy na kartę grafiki tylko dołożyć do monitora :)
akurat mi była potrzebna karta grafiki do szybszej obróbki video, bo eksporty po 2-3h to lekka przesada, a przy okazji gierki zimową porą... jeszcze nic nie zainstalowałem :)
a nowy monitor nie pozwoliłby mi na szybszą obróbkę nie mówiąc już o gierkach :)
- - - - kolejny post - - - - - -
podczas remontu będę puszczać po podłodze kable, pod kafelkami.
WIFI w domu jest, ale kabel też by się przydał, chociażby do mojego PC (tak jak teraz, wifi do telefonu spoko, do PC wolę kabel).
puszczać kabel HDMI do TV czy nie warto?
DP przesyła obraz i dźwięk ?
Czasami by się chciało coś obejrzeć na TV, niekoniecznie z pendrive :)
TV teraz po wifi leci w 4K spokojnie, więc kable można odpuścić, a jak masz starą telewizornie to kup tv box na androidzie i będzie śmigać bezprzewodowo albo ostatecznie chromecast.
Kable jak kładziesz to lan kup ekranowany, nawet taki co każda para ma swój ekran, a hdmi podobnie tez ekranowany, oczywiście sprawdź go jakoś czy śmiga na 4K/60.
DP przesyła jak i HDMI obraz i audio.
Nie wiem jak jest w rzeczywistości, ale kiedyś czytałem, że HDMI to najlepiej max do 5m. Później bodajże spada odświeżanie. Także, jak masz w tej odległości PC i TV, to pewnie warto.
Do 4K/60 musi być HDMI 2.0 ale trzeba testować dane odległości bo może być różnie i nie gwarantuje nic ani cena ani ładne logo nadrukowane.
Jak robisz remont to puszczaj kable, chyba, że to mały dom, albo mieszkanie w małymbloku bez innych dużych bloków w sąsiedztwie. Nakładajacy się sygnał skuteczniepotrafi zabić wifi.
sokolnik
30-10-2018, 20:54
Jak robisz remont to puszczaj kable, chyba, że to mały dom, albo mieszkanie w małymbloku bez innych dużych bloków w sąsiedztwie. Nakładajacy się sygnał skuteczniepotrafi zabić wifi.
3 pokoje 60m2 - WIFI używam do tel... do PC mam kabel i tak zostanie.
pozostaje kwestia kabla z PC do telewizora - np. obejrzeć jakiś film czy coś.
Nie wiem czy warto puszczać do każdego pokoju kabel internetowy do pozostałych 2óch pokojów, chyba nie, sypialnia i salon chyba nie potrzebuje kable internetowego :)
Ja bym puścił. I do TV i do netu na inne pokoje. Bo za kilka miesiecy czy lat okaże się, ze chcesz zmienić zastosowaniepokoi, podłączyć NAS w innym miejscu itd itp
sokolnik
30-10-2018, 21:14
podłączyć NAS w innym miejscu itd itp
Przepraszam co podłączyć? :)
3 pokoje 60m2 - WIFI używam do tel... do PC mam kabel i tak zostanie.
pozostaje kwestia kabla z PC do telewizora - np. obejrzeć jakiś film czy coś.
Nie wiem czy warto puszczać do każdego pokoju kabel internetowy do pozostałych 2óch pokojów, chyba nie, sypialnia i salon chyba nie potrzebuje kable internetowego :)Też tak kiedyś się mnie wydawało... Sądziłem, że Wi-Fi uciągnie wszystko. Rzeczywistość pokazuje coś zupełnie innego. Jak tylko możesz to zrób sobie od razu w ścianach przeloty, które zakrywa listwa przypodłogowa i gniazdka LAN. Ja tak mam połączony jeden pokój do switcha plus drugi z routerem. NAS, TV, PC, kamery IP i drukarka są podpięte kablowo, do oglądania filmów po sieci (na tv z nas) działa to świetnie. Jedynie co działa na wifi to tak naprawdę komórka i chromecast w starszym TV i wieży.
Przepraszam co podłączyć? :)Dysk sieciowy, zamiast takiego PC czy na USB, to sieci działa jako mały serwer.
Ja powoli rezygnuje ze wszystkich kabli, wifi na 5GHz ciągnie ładnie i bez problemu wszystko nawet 4K/60, tym bardziej w tak małym mieszkaniu jak napisał sokolnik, a kwestia zakłóceń od innych wifi jeśli toi blok da się obejść ustawieniem kanałów.
Ja mam okablowane sporo w domu już od 15 lat i się przydało ale drobne przestawienia sprzętu komplikowały ciut, całe szczęście na wifi teraz wszystko śmiga.
Jedyne co mam na kablu to net do desktopa i kable do tunera orange, komp wykorzystuje sieć i router żeby łączył się z TV, do projektora mam tv boxa na androidzie, media dysk podpięty do routera, który udostępnia wszystko, fon i laptop działa na wifi, drukarka na wifi, z aparatu materiał leci po wifi na kompa, TV widoczny w sieci lokalnej.
Czasy się zmieniają i kable do takich rzeczy nie są już tak potrzebne jak dawniej.
Tak, u mnie kiedyś też wifi śmigało. Do czasu, aż nie zacząłem mieć kilkudziesieciu sieci do złapania w domu i sygnał na 2,4 ginął po 7m i jednej ścianie. Na 5ghz jest jeszcze ok (choć tylko w okolicach 210Mbps) To raz. Dwa utrzymanie po wifi sensownej prędkości porównywalnej z kablem wymaga inwestycji w karty i routery.
Tak wiec kabel tańszy i lepszy.
A i to w małym mieszkaniu takie cyrki. W domu na wsi wifi śmiga.
sokolnik
31-10-2018, 01:50
Wiesiek zainstalowany, coś tam zagrałem, ustawienia UBER wszędzie, Hireworksy włączone, klatki od 70paru do 90paru w zależności od sceny :) średnio 80 podejrzewam łapię.
oczywiście FullHD :) Grafika kozak! Wieśka widziałem 2gi raz w życiu i wygląda zdecydowanie lepiej niż dawniej u kolegi... ale to pewnie nie była 3 część Wieśka :)
Super. blisko 4 letnia gra chodzi Ci na pełnych ustawieniach ;)
nikoniarz
31-10-2018, 17:30
Super. blisko 4 letnia gra chodzi Ci na pełnych ustawieniach ;)
1070 Ti na pełnych ustawieniach "połknie" w FullHD wszystko...
FHD to nie jest wielkie wyzwanie, problemy zaczynają się już na 2560x1440, a pod 4K podobno flagowiec RTX będzie ok.
sokolnik
31-10-2018, 23:50
wiem o co chodzi, znam ograniczenia sprzętowe oraz wymagania dzisiejszych gierek :)
jeszcze raz powtarzam, jakbym był graczem to bym miał do dawna jakąś 1060 :)
interesowały mnie rdzenie CUDA, dobra cena w obecnych szalonych czasach cen sprzętu komputerowego :)
jestem w pełni usatysfakcjonowany :) oczywiście, jakbym miał wyższą rozdzielczość to gierki by już nie chodziły na 70-90 FPS :)
a wiem, że tej karty nie zmienię baaardzo długo... monitora pewnie też, także na moje potrzeby to wystarcza w zupełności, nawet z górką... :)
Ile wydałeś na karte ?
Szkoda że nie wstrzymałeś 2-3 tygodnie bo wchodzą RTX i ceny już spadają w sklepach zwłaszcza modeli 1070, 1070ti i 1080.
sokolnik
01-11-2018, 12:02
Ile wydałeś na karte ?
Szkoda że nie wstrzymałeś 2-3 tygodnie bo wchodzą RTX i ceny już spadają w sklepach zwłaszcza modeli 1070, 1070ti i 1080.
2 099 zł w X-KOM.
Mówisz że czekają nas *obniżki... obecnie w tym sklepie ta karta jest 200 zł droższa :) może i obniżki Nas czekają... fikcyjne obniżki :)
obniżka będzie jak ta karta będzie kosztować 1600 zł a 1060 1000 zł a 1050 Ti 550 zł :)
Obecnie 1080 MSI Gaming + to cena 2 637 zł... a wersja Ti 4 tyś :)
sokolnik
11-11-2018, 04:14
W Euro AGD RTV jest tydzień z MSI.
1070Ti 1989 zl... 110 taniej niż ja płaciłem.
Warciarz
16-01-2019, 20:08
Podepnę się pod wątek, aby nie zakładać już nowego. Mój 4 letni blaszak (AMD Phenom II 4x3,2 procek + 2x4gb Ram DDR3 + SSD wiadomo) dość średnio sobie radzi z ogromnymi Rawami z D850. Trzeba zatem rozejrzeć się za alternatywą.
Chodzi mi po głowie, aby serduchem był ten procek http://www.benchmark.pl/produkt/ranking/amd-ryzen-5-1600x i dobrać do tego inne komponenty z jedną szybką kością RAM 16Gb na początek, a z czasem doszła by druga taka sama. Szukam raczej czegoś budżetowego bez wodotrysków, aby zamknąć się w okolicach 2000zł. Wykonalne, czy trzeba zwiększyć budżet ? Na graniu mi nie zależy, więc nie potrzebuje jakiejś wypasionej karty graficznej. Dobrze kombinuje z tym prockiem, czy pójść w kierunku czegoś innego? Stosunek ceny do jakości wydaje się świetny, z tym, że nie mam pojęcia jak sprawuje się on w obróbce zdjęć. Jeśli jest ok, pomożecie dobrać do tego jakieś pozostałe sensowne komponenty (płyta główna, ram, zasilacz, karta graficzna), bo zdecydowanie nie jestem w temacie co ze sobą będzie dobrze współgrało i da dobry stosunek ceny do jakości :)
50zł droższy jest ten
650zł w innych sklepach
https://www.x-kom.pl/p/421255-procesor-amd-ryzen-amd-ryzen-5-2600.html
do tego płyta, nie jest to żaden szmelc najtańszy i można nawet kręcić spokojnie na niej
350zł
https://www.x-kom.pl/p/351540-plyta-glowna-socket-am4-asrock-ab350-pro4.html
pamięć pasuje mieć 2x8GB i teraz jesteśmy przed sporymi obniżkami, więc warto chwilkę poczekać i brać 3000MHz CL15
500zł
https://www.x-kom.pl/p/348333-pamiec-ram-ddr4-corsair-16gb-3000mhz-vengeance-lpx-blue-cl15-2x8gb.html
teraz jak widzisz mało kasy zostało na zasilacz, kartę graficzną i obudowę ale nie poddawajmy się :)
zasilacz wystarczająco dobry, nie jest to żaden szmelc
180zł
https://www.x-kom.pl/p/364861-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-500w-vero-l2-bronze.html
karta graficzną kupiłbym jakąś używaną coś jak nvidia gtx 960
350zł
buda może być nawet za 100-150zł
To chyba wychodzi 2200zł ?
sokolnik
16-01-2019, 21:11
Ile wydałeś na karte ?
Minęły prawie 3 miesiące od zakupu...
RTX już sporo są na rynku... chyba tydzień temu była premiera RTX 2060 aaa ceny GTX 1070Ti nadal wysokie, nic nie potaniało :)
faktycznie, niektóre modele 1070 potaniały, można je kupić już za 1650 zł - Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 (https://www.x-kom.pl/p/309923-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-gtx-1070-g1-gaming-8gb-gddr5.html)
1070Ti to nadal wydatek 2 000 zł za nówkę w sklepie... oczywiście mówię tu o sklepach w Polsce.
Gdybym czekał na obniżki 300-400 zł taniej to bym nadal był bez GPU :)
Nasze sklepy zawsze ostatnie co do obniżek ale na xkom były 1070 fajne po 1490zł ostatnio, na amazon można upolować taniej.
sokolnik
16-01-2019, 22:01
Nasze sklepy zawsze ostatnie co do obniżek ale na xkom były 1070 fajne po 1490zł ostatnio, na amazon można upolować taniej.
dopisek Ti daje +100 do FPSów :twisted:
Warciarz
16-01-2019, 23:49
50zł droższy jest ten
650zł w innych sklepach
https://www.x-kom.pl/p/421255-procesor-amd-ryzen-amd-ryzen-5-2600.html
do tego płyta, nie jest to żaden szmelc najtańszy i można nawet kręcić spokojnie na niej
350zł
https://www.x-kom.pl/p/351540-plyta-glowna-socket-am4-asrock-ab350-pro4.html
pamięć pasuje mieć 2x8GB i teraz jesteśmy przed sporymi obniżkami, więc warto chwilkę poczekać i brać 3000MHz CL15
500zł
https://www.x-kom.pl/p/348333-pamiec-ram-ddr4-corsair-16gb-3000mhz-vengeance-lpx-blue-cl15-2x8gb.html
teraz jak widzisz mało kasy zostało na zasilacz, kartę graficzną i obudowę ale nie poddawajmy się :)
zasilacz wystarczająco dobry, nie jest to żaden szmelc
180zł
https://www.x-kom.pl/p/364861-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-500w-vero-l2-bronze.html
karta graficzną kupiłbym jakąś używaną coś jak nvidia gtx 960
350zł
buda może być nawet za 100-150zł
To chyba wychodzi 2200zł ?
Ten Ryzen 2600 warty jest dopłaty tej stówki w stosunku do tego 1600x? Na papierze prócz mniejszego poboru energii wygląda ciut słabiej.
Płyta rzeczywiście wydaje się świetną opcją w stosunku ceny do jakości, więc tutaj chyba rzeczywiście nie ma już co kombinować.
I z pamięcią tutaj pytanko. Spora będzie różnica pomiędzy tym 2x8gb, a jedną 16gb? W przyszłości chciałbym dokupić drugą 16gb, więc mniej kombinowania by było :)
Zaproponowany zasilacz też wydaje się bardzo sensowną opcją. Buda byle by jakaś była, więc tu też nie będę wybredny i właśnie za te 100-150zł coś na pewno się znajdzie ;)
Karta graficzna w sumie mogła by i być używana, choć wolałbym jednak mieć całość złożoną z nowych podzespołów. A coś takiego było by sporo słabsze od Twojej propozycji?
https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pulse-radeon-rx-550-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-d-dp-box-11268-03-20g-1225099/ Tudzież coś nowego w okolicach 4 stówek.
Jeśli trochę przekroczy 2000zł nie będzie rzecz jasna tragedii, tak tylko orientuje się czy w podobnym pieniądzach złożę coś sensownego.
Dzięki wielkie za wszystkie propozycje !
Ten Ryzen 2600 warty jest dopłaty tej stówki w stosunku do tego 1600x? Na papierze prócz mniejszego poboru energii wygląda ciut słabiej.
Teoretycznie ciut łatwiej podkręcić ale nie ma problemu żeby wcisnąć w zestaw 1600X, model 2600 kupisz za 650zł, ostatnio morele i komputronik miały plus nawet gra za 1zł do tego.
I z pamięcią tutaj pytanko. Spora będzie różnica pomiędzy tym 2x8gb, a jedną 16gb? W przyszłości chciałbym dokupić drugą 16gb, więc mniej kombinowania by było :)
Masz cztery sloty na płycie, a pamięci pracują na dwóch kanałach, więc zawsze montuje się w desktopach dwie lub cztery kostki.
Karta graficzna w sumie mogła by i być używana, choć wolałbym jednak mieć całość złożoną z nowych podzespołów. A coś takiego było by sporo słabsze od Twojej propozycji?
https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pulse-radeon-rx-550-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-d-dp-box-11268-03-20g-1225099/ Tudzież coś nowego w okolicach 4 stówek.
Pod gry nvidia 960 byłaby lepsza, do użytkowych nie odczujesz.