PDA

Zobacz pełną wersję : Tani zestaw do makro

Mark_
15-06-2007, 10:48
Zamierzam pobawić się trochę w tego typu fotki. Doradźcie jakie szkiełko kupić. Priorytetem jest cena, musi być bardzo niska. Do szkiełka dokładam manualne pierścienie pośrednie, więc szkiełko może być manualne. Chciał bym uzyskać odwzorowanie około 2:1

Aktualnie moja szklarnia nie nadaje się do makro. No chyba, że się mylę. Odwrotne mocowanie heliosa średnio mi się podoba.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

jarek76
15-06-2007, 11:08
Było wiele razy poszukaj
Najlepszym rozwiązaniem będzie manualny mikro nikkor 55/3,5

ozzy
15-06-2007, 11:10
ww. jest do sprzedania w dziale gielda

Mark_
15-06-2007, 12:19
To teraz kto pomoże wyliczyć odwzorowanie ? :)

Jaka powinna być długość pierścieni do odwzorowania 2:1 ?

jarek76
15-06-2007, 13:39
Naprawdę tak ciężko wstukać w opcję szukaj skala odwzorowania
Na samym początku listy znalazłem to
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12500
Szukałem jakieś 30sec, czy to takie trudne?
Ludzie zacznijcie trochę czytać to forum a nie tylko powielacie te same posty
Przecież takie pytanie było już milion razy

Mark_
15-06-2007, 14:35
Nie trzeba się tak denerwować ;p

W linku który podałeś nie ma nic na temat obiektywu o zbliżonej ogniskowej a co dopiero o tym nikkorze

Przeszukałem forum ale nie wiem 2 rzeczy:

- z jakiej odległości ostrzy ten nikkor
- jak wyliczyć skalę odwzorowania mając wszystkie dane, nigdy nie byłem dobry z matmy

Nie dość, że podajesz mało wartościowy link to jeszcze starasz się udowodnić, że nie potrafię korzystać z wyszukiwarki. Oj nieładnie :(

Pozdrawiam

gALL
15-06-2007, 22:18
a google nie podaje?>

www.fotografia-przyrodnicza.art.pl (http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl) -> porady!!!!

Juz mi sie zygac chce od podawania tego linka w kazdym watku o makro. Wyszomir za reklame jest mi krewny piwo.

kaktus
15-06-2007, 22:58
Wiem, ze jestem nudny i wszystkim to samo polecam... ale jesli chodzi o TANI zestaw makro, to mieszek M42, jakis ostry Helios i przejsciowka M42-Nikon (skoro i tak chcesz uzywac na manualu)

jarek76
15-06-2007, 23:30
Nie trzeba się tak denerwować ;p

W linku który podałeś nie ma nic na temat obiektywu o zbliżonej ogniskowej a co dopiero o tym nikkorze

Przeszukałem forum ale nie wiem 2 rzeczy:

- z jakiej odległości ostrzy ten nikkor
- jak wyliczyć skalę odwzorowania mając wszystkie dane, nigdy nie byłem dobry z matmy

Nie dość, że podajesz mało wartościowy link to jeszcze starasz się udowodnić, że nie potrafię korzystać z wyszukiwarki. Oj nieładnie :(

Pozdrawiam
Po pierwsze link był bardzo wartościowy bo był tam link do programu który sam przelicza skalę odwzorowanie
Nie moja wina że już go nie ma
W tym może nie było za dużo na temat tego szkła ale jest co najmniej kilka wątków o tym szkle i wystarczy poszukać
Nikkor ten ostrzy z 24 cm
Jak ładnie przeprosisz to wyślę ci na skrzynkę program do przeliczania skali odwzorowania :mrgreen:

Mark_
16-06-2007, 11:06
Ładnie proszę :) Chyba jednak skieruje się w stronę mieszka na m42 i tego heliosa którego posiadam. Będzie najtaniej. Czekam na programik i dziękuje za pomoc.

gALL
16-06-2007, 11:11
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php

Skad wiesz, ze piszacy program nie popelnil bledu i poprawnie napisal algorytm liczacy? To wcale nie jest takie proste jak sie wydaje.

jarek76
16-06-2007, 11:15
Sprawdziłem dla swojego obiektywu + pierścień 27,5 i program wyliczył dobrze:-D

gALL
16-06-2007, 18:57
Raz mu sie udalo ;)