Zobacz pełną wersję : D200 BF/FF z kilkoma szklami??
Prorok78
15-06-2007, 02:27
A wiec tak : zaczne moze odmalego usprawiedliwienia - nie jestem szumofobem,sprzetofobem ani innym....fobem :) Przez kilka miesiecy moj d70 nie widzial zadnej tablicy do testow ani niczego innego... zmienilem na d200...pelnia szczescia...:) robilem fotki w normalnych warunkach i bylo ok- z zasady w wiekszosci pracuje na A wiec przyslony najrozmaitsze byly - zawsze jednak mniejsze - nigdy pelna dziura...az do dzis :( naszlo mnie zeby sie troche glebia ostrosci bardziej pobawic... coz... wszystkie zdjecia nieostre..no prawie wszystkie... tak wiec aparat na statyw, po raz pierwszy slynna tablica na podloge i testujemy wszystkie szkla na pelnych dziurach... mam nadzieje ze sie myle ale az tak slepy mam nadzieje nie jestem - choc powinienem nosic okolary - tak twierdzi lekaz ale ja mu nie do konca wierze :) hehe
Metoda testy - statyw, maksymalna dziurka, ogniskowe min i max, pstryk z samowyzwalacza, czasy w okolicy 1/30-1/60,nefy-wywolanie w C1, tylko WB nic nie zmieniane innego,zapis z cropem do jpg.AF pojedynczy center,swiatlo CW
Trzy szkielka: sigma 70-200/2.8 sigma 17-70/2.8-4.5 i 50/1.8
Najbardziej martwi mnie 70-200 poniewaz wg mnie na min ogniskowej ostrzy 'za' a na max ogniskowej sporo 'przed' punktem ... czyli ani FF ani BF tylko jakies nie wiadomo co :(:( i to dziwne nie wiadomo co :( Do tego mam wrazenie ze nie do konca symetrycznie sie ta ostrosc w poprzek kadru rozklada....:(
17-70 na max ogniskowej wyostrzyla sporo za punktem a na 17 milimetrach nie wyostrzyla wogole choc aparat potwierdzil ostrosc idealnie na kresce i w wizjerze ostrosc byla ok...
Juz mialem puche szybkim rzutem przez zamkniete okno wyekspediowac ale podpialem 50-ke...i co ?? i idealnie w punkt :) nawet dolozylem pierscien makro myslac sobie ze bedzie malenka GO wiec kazdy feler powinien wyjsc i ??? ostrzenie na srodek literki Y - ocencie sami - miod malina...
Najdziwniejsze jest dla mnie to ze oba szkla z d70 zmigaly az milo... po przymknieciu o okolo 2 dzialki obie sa zyletki...
No i co sadzicie ?? Puszka ?? Oba szkla na raz ??? Szkoda mi kasy zeby z tymi zakresami przechodzic na nikory bo to musialby byc 70-200 vr a cena jest znana:(( plus cos krotkiego ale tez dobrego :(
Jakies pomysly ?? Aha - w momencie ostrzenia w wizjerze ostro - tzn wg mnie...:):)
A wiec tak:
s 70-200 (70mm f2.8)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.sps-photo.com/b-0001.jpg)
s 70-200 (200mm f2.8)
źródło (http://www.sps-photo.com/b-0009.jpg)
s 17-70 (17mm 2.8)
źródło (http://www.sps-photo.com/b-0011.jpg)
s 17-70 (70mm f4.5)
źródło (http://www.sps-photo.com/b-0010.jpg)
n50 (50mm f1.8)
źródło (http://www.sps-photo.com/b-0012.jpg)
n50 + pierscien macro (autofocus wlaczony)
źródło (http://www.sps-photo.com/b-0014.jpg)
Pomoze ktos w interpretacji tego ??:)
SAYAN669
15-06-2007, 03:30
yyy...wniosek niby prosty. nie kupować sigmy :P
Prorok78
15-06-2007, 03:39
Dobra... sprecyzuje.... prosilem o konstruktywna pomoc i opinie a nie wnerwiajace docinki... wydalem na te szkla i puche kupe kasy i mi sie po zmianie puszki wszystko rozjechalo... postaw sie w mojej sytuacj i zastanow jak bys sie czul i co muslal na moim miejscu czytajac taki post jak Twoj...a poza tym jesli bym mial kilka tys wiecej to zapewniam Cie ze kupilbym nikory ...
450yamaha
15-06-2007, 07:04
Dobra... sprecyzuje.... prosilem o konstruktywna pomoc i opinie a nie wnerwiajace docinki... wydalem na te szkla i puche kupe kasy i mi sie po zmianie puszki wszystko rozjechalo... postaw sie w mojej sytuacj i zastanow jak bys sie czul i co muslal na moim miejscu czytajac taki post jak Twoj...a poza tym jesli bym mial kilka tys wiecej to zapewniam Cie ze kupilbym nikory ...
Też mam S70-200, tylko że ja mam FF minimalny na każdej ogniskowej na f/2.8, na tej tablicy około 6mm. W wypadku, gdy na wide masz BF, a na tele FF (lub odwrotnie), powinieneś udać się do serwisu Sigmy, oni zmienią soft w 70-200, tak, żeby dogadał się z puszką. Jeżeli masz gwarancję, to udaj się do serwisu na bezpłatne wgranie nowego softu (czy tam chipa). Pisałem do serwisu w poznaniu - jeżeli im przyniose puszke z obiketywem, to będzie gotowe na następny dzień, jeżeli im wysle, to może to potrwać duuuuuuużo dłużej.
Tu jest stanowisko Sigmy w sprawie FF/BF:
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142
Pozdrooo
450yamaha
15-06-2007, 07:07
yyy...wniosek niby prosty. nie kupować sigmy :P
aha i weź nie pier*** żeby nie kupować sigmy, bo miałem jedną, która była ok na każdej ogniskowej, na każdej przysłonie, a teraz z Sigmą mam minimalny FF, który jest na tyle mały i nie zauważalny na codzień, że jestem za leniwy żeby udać się do serwisu,
Robert S.
15-06-2007, 07:19
aha i weź nie pier*** żeby nie kupować sigmy
Sam nie pier***, bo jak widzisz ludzie mają różne doświadczenia. Ja z sigmami miałem dokładnie to samo, co na przedstawionych testach: BF na jednej ogniskowej i FF na drugiej :| Bujałem się z tymi obiektywami (70-200 2.8 i 24-70 2.8) przez rok!!!! Aż w końcu zwrócono mi kasę. Ale przez ten czas obiektywy były dwa razy w serwisie, twierdzono, że są naprawione, a tak naprawdę nic przy nich nie zrobiono. Na puszce mojej i kolegi było dokładnie tak samo- bez zmian przed i po serwisie. Taka wada jest chyba dla nich nie do wyjustowania
Pozdrawiam
Robert
P.S. Ja już w życiu nie kupię sigmy i nikomu jej nie polecę, chyba, że kogoś kręcą takie jaja z AF :D ;)
FF/BF jest stosunkowo powszechna wada obrazowania pojawiajaca niemal wylacznie w lustrzankach cyfrowych. Najprawdopodobniej wynika to ze zlego spasowania obiektywu z aparatem. Wada najczesciej spotykana przy wspolpracy z obiektywami niezaleznych producentow.
Lepiej się przyzwyczić albo zmienić obiektyw na Nikkor.
Prorok78
15-06-2007, 08:07
dobra tylko 70-200 Vr jest wart tyle co moje 2 sigmy :(
Panowie ten watek jest nie po to zeby sobie do oczu skakac ... dziekuje ze mieliscie ochote ty napisac ale blagam...bez klutni :)
Moja sgma niestety nie jest nowa, no i jest to wersja bez macro ktora podobno na ta przypadlosc nie cierpi - tzn na hroniczne bf/ff z d200:(
dziwi mnie tylko to ze dotyczy to obu szkielek jednoczesnie... puszke mam od tygodnia - moze po prostu chlopak z nikona wsadzili w soft 2.0 jakiegos buga ktory wali wspolprace z inymi niz nikory szklami ? tak sobie gdybam...
aha - no i niestety nie mieszkam w pl - w irlandii z tego co mi powoedziano nie ma serwisu sigmy :(
Robert S.
15-06-2007, 08:20
uuuuuu, no to nieciekawie to wygląda.
Prorok78
15-06-2007, 11:58
no bardzo nieciekawie :( tym bardziej ze nie wiem co naprawiac :( szkla (oba??) czy puszke reklamowac :( z drugiej strony na 50-ce jest chyba ok ??:(
SAYAN669
15-06-2007, 12:17
Prorok78, wybacz jeśli mój post Cię jakoś uraził, ale prosiłeś o opinie członków forum, a to jest moja opinia. Sigma jest tak mocno kochana jak i znienawidzona przez użytkowników tego forum.Nie raz można przeczytać o BF czy FF, a tu z serii EX (niby profesjonalnej, schodzi klej) a to mydło, nawet po przymknięciu nawet wśród stałoogniskowych (patrz 20 1,8.) (nie dotyczy 30, 1,4, która jest ostra od 2 jak brzytwa) Oczywiście nikorry też mają wady, jednak zdarzają sie one rzadziej niz obiektywom sigmy.. A że wydałeś kupe kasy, czasem lepiej więcej, a mieć świety spokój.. Pozdrowienia
Yamaha450, proszę nie klnij. Forum to nie stadion Lecha. tak pozatym nie uważam, że wszystkie sigmy to tylko dekielki od aparatu, tylko podkreślam, jak ktoś chce kupić np sigme, niech lepiej ją dokładnie potestuje ( z resztą jak każdy obiektyw każdej marki) i w ostateczności nie był sfrustrowany. Pozdrowienia
Gawronnek
15-06-2007, 12:42
cóż jako były posiadacz Sigmy 70-200 i D70 stwierdzę że w tym komplecie było prawie idealnie, jednak po zmianie body na D80 już nie było tak pięknie i Sigma poszła w świat, z tego co tu już czytałem na forum podobne sytuacje mieli userzy D200, jedynym lekarstwem jest kalibracja szkieł do body, niestety kosztuje, innym rozwiązaniem i nie wiem czy nie lepszym jest sprzedaż Sigm, i kupno w to miejsce Nikkorów a szczególnie mam na myśli dłuższe tele np. 80-200 F2.8 co przy cenach używanych wcale nie musi być droższym rozwiązaniem niż wysyłka do kalibracji
450yamaha
15-06-2007, 13:17
No to przykro mi to powiedzieć, ale macie pecha :D Ja naszczęście tego problemu nie miałem, mam jedynie mały FF który nie przeszkadza.
Pozatym nikt mi nie wmówi, żeby nie kupować Sigmy, tylko Nikkora, bo jak kupię nikkora to będzie 100% ok. Wiem bo przymierzałem dwa Nikkory 80-200 D i AF-S, i miałem BF na jednym i FF na drugim. Wniosek prosty - nie ważne co się kupuje, lepiej sprawdzić.
SAYAN669
15-06-2007, 13:41
"No to przykro mi to powiedzieć, ale macie pecha"
To raczej "nabyty" pech, zależny od braku świadomości i wiedzy kupującego w przypadku kupowania obiektywu. Pech to raczej czynnik losowy, nie zależny od nas.
450yamaha
15-06-2007, 13:45
"No to przykro mi to powiedzieć, ale macie pecha"
To raczej "nabyty" pech, zależny od braku świadomości i wiedzy kupującego w przypadku kupowania obiektywu. Pech to raczej czynnik losowy, nie zależny od nas.
I od tego jest forum, żeby się ludzie dowiedzieli, aby sprawdzać przed zakupem :)
Gawronnek
15-06-2007, 13:46
i to jest właśnie taka sytuacja kupiłeś obiektyw który dobrze działał z jednym body ale z innym już nie i to nie jest pech tylko 450yamaha miał szczęście, zresztą ma D70s więc z tym body nie było takich problemów, jak z D80 czy z D200, zobaczymy jak się kiedyś przesiądzie na inne ;)
450yamaha
15-06-2007, 13:51
Pod warunkiem że nie zdradze systemu (tfu tfu :P)
ja bym proponowal wrzucić sigme 70-200 na giełdę, a w jej miejsce poszukać używki 80-200 nikkora (przy odrobinie szczęścia może uda się kupić wersję AF-S)... jak nie to jest tez wersja bez AFsu:)
Prorok78
15-06-2007, 17:28
tiaaa tylko ze tutaj (dublin) wersja afs kosztuje okolo 1000 euro (stan idealny-full komplet-dekielki,pokrowiec, oslony itd) a wersja D (bez ed a wiec pierwsza pompka w stanie nijakim) kosztuje 700 wiec to juz nie roznica... ale ja za moja sigme dalem niecale 400 wiec wydaje mi sie ze roznica 500 euro na korzysc sigmy to jednak duzo nawet jak na tutejsze warunki :( poki co szkla nie zarabiaja na siebie i nie bardzo moge sie zmusic do wydania okolo 4 tys zl na szklo :)
Taka sigme jak moja - no prawie taka sama bo nowke i w wersji makro juz - moge tu kupic za okolo 700 co dalej jest znacznie lepiej niz nikor afs... a mimo wszystko wydaje mi sie ze przy zalozeniu ze wspolpracuje prawidlowo to jednak sigma bedzie lepsza od nikora pompki... przede wszystkim znacznie szybsza...
I to nie jest kwestia pecha lub nie... siedzialem 2 godziny w sklepie jak wybieralem to szkielko... zostalo sprawdzone na wszystkie mozliwe sposoby - wlacznie z obrobka na sklepowym (dobrej jakosci) sprzecie i z darmowym wydrukowaniem kilkudziesieciu odbitek na miejscu z labu zeby zobaczyc jak wyglada szkielko na papierze... tak wiec nie mam sobie w tym wzgledzie nic do zarzucenia i draznia mnie takie teksty jak yamahy ze 'trzeba bylo sprawdzic'... sorki ale to nie jest pierwsze szklo ktore kupilem w zyciu - nie tylko dla siebie ale rowniez znajomym - i potrafie to zrobic dobrze - zakladajac ze sprzedawca wspolpracuje i pozwoli posprawdzac co w tym przypadku bylo jak najbardziej do zrobienia...sam mnie zachecal do drukowania 'bo tak lepiej bedzie widac co szklo potrafi'... i z d70 byla zyleta od pelnej dziury na kazdej ogniskowej... A w d200 owszem jest poprawnie ale dopiero od 4-4.5 w gore - no moze przy 70mm tak okolo 3.5 ale jednak dalej nie jest to to co powinno byc - pomijajac niemoznosc korzystania z 2.8 to nie da sie rowniez kontrolowac GO z takim szklem bo jak przymkne zeby bylo ostro to od razy GO sobie rosnie...:( Nic tylko sie pohlastac...
Maly update... apropos tych 'niedobrych irlandzkich sprzedawcow-naciagaczy' o ktorych sie slyszy... - dzwonilem do sklepu - wytlumaczylem w czym rzecz - poprosili o podeslanie rawow z probkami i obiecali ze oddzwonia - po jakiejs godzinie od wyslania maila zadzwonil telefon, w sluchawce glos menagera ze sklepu - niejakiego Boba - gosc przeprasza ze taki klopot, ze powinni bylo sprawdzic szklo nie tylko z nizszymi modelami ale tez z wyzszymi i ze zaprasza do sklepu... No i ustalenie jest takie ze gosc zwraca cala kase za szkielko, do tego oddaje mu kupione w miedzyczasie stopke do statywu (bo w komplecie nie bylo) i tulipana, i biore nowke sztuke w wersji makro z 15% rabatem 'za szkody moralne'... Niestety to dopiero kolo wtorku srody bo wczesniej niestety pracuje tak ze nie bede w stanie byc w sklepie...
ale musze powiedziec ze zycie mi wrocilo :)
Aha i Bob mnie poinformowal ze wersja DG bez makro dopiero od jakiegos tam numeru seryjnego ma mozliwosc upgreade'u - wczesniejsze numerki nie - niestety moj jest wczesniejszy ...
Tak wiec w przyszlym tygodniu zabieram prowiant do sklepu, siedze pol dnia z moja puszeczka i testuje szkielka - mam nadzieje ze jakies wybiore :) Pytanko techniczne - bf/ff po prostu jest lub go nie ma tak ?? Tzn nie ma szans ze ja wybiore szklo bez takiej przypadlosci a ono mi numer zrobi i po 2 tygodniach pokaze mi bf/ff??
wynik jest prosty...sigma jest sporo tańsza od nikonowskich odpowiedników i warto ją skalibrować w serwisie, bo to świetne szkło - moje ulubione :D...ja nie mam aż takiego problemu..na D50 bez, a na D200 niewielki (pomijalny)...
Antoni Bednarczyk
19-06-2007, 15:59
U mnie jest podobnie, sigmy 105/2,8 i 100-300/4 z D70 w punkt mierzą i brzytwa natomiast z D200 całkiem do d..y Dzwoniłem do serwisu i powiedziano że mogą wyregulować ale wtedy z D70 bedzie źle. Wniosek albo szkiełka zatrzymać i dublować je nikorami albo się ich pozbyć. Nie do końca mi się to podoba. Pozdrawiam Antek
Prorok78
19-06-2007, 17:58
No tak - ale ja juz nie mam d70 wiec ten problem mi odpada :)
Wiekszym problemem bylo by wysylanie do polski szkla z puszka na nie wiadomo jak dlugo ...
Ale jak pisalem - w tym tygodniu ja wymieniam i mam nadzieje ze z nowa bedzie spokoj :)
dnawrocki
19-06-2007, 21:13
To w takim razie mam szansę by nowy d200 współpracował z mą sigmą 100-300 f4, czy jedyne wyjście odesłać sigmę do serwisu???
Pozdr. Dnawrocki
Antoni Bednarczyk
19-06-2007, 21:57
To w takim razie mam szansę by nowy d200 współpracował z mą sigmą 100-300 f4, czy jedyne wyjście odesłać sigmę do serwisu???
Pozdr. Dnawrocki
Oczywiście, wysyłasz obiektyw oraz ukochane D200 i otrzymujesz zgrany kompecik uprzednio płacac za wykonaną usługę.
Pozdrawiam Antek
dnawrocki
19-06-2007, 22:06
Oczywiście, wysyłasz obiektyw oraz ukochane D200 i otrzymujesz zgrany kompecik uprzednio płacac za wykonaną usługę.
Pozdrawiam Antek
Czy istnieje opcja bez odsyłania sprzętu do serwisu??
Pozdr.dnawrocki
Prorok78
19-06-2007, 22:31
ej no bez jaj - na to nie ma regoly - to nie jest tak ze zaden d200 z zadna sigma nie gada !!! To sie po prostu zdaza zdecydowanie za czesto. Choc ludzie maja tez problemy z nikkorami i nikt z tego szumi nie robi... Tak wiec kupuj d200 i bedziesz wiedzial :) Z tego co ja wiem to Twoja sigma ma wieksza szanse dzialac dobrze z d200 niz moja... w kazdym razie trzeba sprawdzic konkretne szklo z konkretna puszka.. jesli nie bedzie dzialac poprawnie to niestety tylko serwis i nowy soft do szkielka... a swoja droga to ja sie zastanawiam co nikona namieszal w algorytmach af w d200 ??? No bo skoro szklo chodzi idealnie z d40,d50,d70 to niby czemu mialo by nie chodzic z d80/d200?? Tak wiec to raczej nie jest wina sigmy ze czegos tam niedorobila w sofcie szkiel tylko nikona ze wraz z nowymi puszkami cos pozmienial...
A tak z ciekawosci... wie ktos moze jak wyglada wspolpraca tych szkiel szczegolnie 70-200/2.8 z nikonami serii D2??
Może mi ktoś wyjaśniś co oznaczają te Wasze skróty BF i FF bo jestem nowym użytkownikiem forum i trochę nie kapuję :)
450yamaha
29-06-2007, 17:11
back focus i front focus
Aha dzięki :) Czyli chodzi oto, że jak ustawiam ostrość na dany punkt, a on łapie ją troche dalej lub wcześniej tak ??
450yamaha
29-06-2007, 18:21
tak jest, jak ustawiasz ostrość w punkt, a ostrosc jest z tyłu, to jest back focus, czyli BF, a jak ostrzysz na jakis punkt, a ostrosc jest troche bliżej, to się zwie front focus, czyli FF :)
No i wszystko jasne :) Merci
Adam Trzcionka
29-06-2007, 18:53
Pozdrawiam Antek
taaa. jesli wogóle cokolwiek zrobią. za to kasę skasują niezawodnie. ja wysłałem 30/1.4 do kalibracji. wróciła z takim samym ff jak wcześniej. kpiny.
Pisałem do serwisu w poznaniu - jeżeli im przyniose puszke z obiketywem, to będzie gotowe na następny dzień, jeżeli im wysle, to może to potrwać duuuuuuużo dłużej.
Mógłbyś napisać gdzie w Poznaniu jest serwis Sigmy po dostarczeniu do którego szkło będzie do obioru na następny dzień?
450yamaha
30-06-2007, 15:57
przecież Foto Dura to żaden serwis. tam Ci powiedzieli, że dziś oddany obiektyw na jutro masz do odbioru?? przecież i tak odsyłają to do serwisu w Gdyni.
450yamaha
30-06-2007, 21:27
tak mi napisali, że jeżeli przyniosę do któregoś z serwisów tam wypisanych, to będę miał wykalibrowany obiektyw na następny dzień