Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prośba o radę - różnica między D70s a D80?

Szymon1970
15-06-2007, 01:54
Jak oceniacie różnicę miedzy D70s a D80? Chcę kuopić któryś z tych dwu aparatów. To będzie moja pierwsza lsutrzanka cyfrowa. Czy warto inwestować w NIKON D80 + AF-S DX 18-135 mm f/3,5-5,6G IF-ED za 4250 PLZ? A może lepiej zacząć od D70s + AF-S DX 17-80 Nikkor za 2750 PLZ? Prosiłbym o radę i uzasadnienie. Dodam, że nie mam aktualnie za dużo kasy. Ale chcę robić dobre zdjęcia, które można wysłać na poważny konkurs.

Valwit
15-06-2007, 02:05
to forum ma funkcje "szukaj". goraco polecam.

sprocket
15-06-2007, 02:30
Szymon :) - wyslalem kiedys na konkurs do Zar zdjecia z F50 i Zenita ET i wiesz ze wygraly te z zenita:)
- jesli nie masz kasy to kup D70s

stachmuszel
15-06-2007, 07:33
Dokładnie, weź sobie do serca to co napisał sprocket. Najważniejsze jest szkło. Korpus również jest ważny, ale w przypadku D70S i D80 jedyne "parcie" możesz mieć na jasny wizjer. Natomiast mnie w D80 brakowało ergonomii z D70S i wydajności akumulatorów. Różnica w cenie jest zbyt duża, jak na różnicę między tymi aparatami, a możliwości ich są bardzo podobne.
Też miałem taki dylemat. Miałem możliwość pobawić się nimi i wybrałem to co w stopce.
Pozdro.

b202
15-06-2007, 08:25
Sprawdź sobie porównanie na dpreview.com (http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/). Może coś Ci to pomoże. Poza tym możesz porównać sobie w ten sposób wiele aparatów.

wld
15-06-2007, 08:41
tak, tak koledzy dobrze radzą. D70s to naprawdę niezła pucha, sprawdzona w róznych (nawet ekstremalnych temperaturowo warunkach od -25 do +55 stopni Celsjusza). Różnica w cenie pozwoli Ci na dołożenie na lepsze szkło, które jest tu sprawą najważniejszą ;)

Piotr D
15-06-2007, 09:51
chłopaki mają rację i wszystko jasne ja bym wybrał drugi raz ten sam co mam w stopce pucha jest naprawdę świetna

mrucek
15-06-2007, 11:15
tak, tak koledzy dobrze radzą. D70s to naprawdę niezła pucha, sprawdzona w róznych (nawet ekstremalnych temperaturowo warunkach od -25 do +55 stopni Celsjusza). Różnica w cenie pozwoli Ci na dołożenie na lepsze szkło, które jest tu sprawą najważniejszą ;)

Jakiś czas temu kupiłem D80, jeśli chodzi o Body to jak dla mnie, nie mogę mu zarzucić nic, poza jedną rzeczą... Gdybym kupił D70s miałbym teraz conajmniej jeden obiektyw który mi się marzy a na który niestety teraz muszę odkładać. Czasami biorąc do ręki D70s mały wydaje mi sie mój D80...
Ale jeśli Ty masz kase na D80 i nie będzie to maxymalne odchylenie swojej krzywej budżetowej(bądż prostej:) ) to jak najbardziej bierz D80. Faktem jest, że zadowolony będziesz napewno, nie zależnie na co padnie wybór. Ale o tym to się przekonasz sam:)

MarS
15-06-2007, 15:25
. Ale chcę robić dobre zdjęcia, które można wysłać na poważny konkurs.

To czy zrobisz dobre zdjęcie i czy będzie się ono nadawało sie na konkurs to zależy już tylko od Ciebie i od Twoich umiejętności, oboma wymienionymi aparatami możesz to zrobić.
Co do puchy to dla mnie D80 ma pare spraw na + w porównaniu z 70 ale biorąc pod uwage różnice w cenie a zwłaszcza jesli ta róznica jest dla kogoś dużą kwotą/problemem to te plusy D80 z mniejszą cena D70 sie równoważą.

onet 1234
16-06-2007, 00:42
Teraz jest d40x z matrycą d80

Szymon1970
16-06-2007, 01:24
Dzięki za rady. W takim razie chyba zdecyduje się na d70s. Pozdrawiam.

leon28
16-06-2007, 01:28
Dzięki za rady. W takim razie chyba zdecyduje się na d70s. Pozdrawiam. juz raz pisalaem w tym poscie, ale niestety neo zawiodla. jesli chodzi o ta puszke, d70 to obecnie imho najlepszy stosunek jakosc/cena. z lepszym szklem (a to na pewno kupisz oszczedzajac na d80) zrobisz na 99% lepsze zdjecia niz z d80.

MarS
16-06-2007, 14:03
juz raz pisalaem w tym poscie, ale niestety neo zawiodla. jesli chodzi o ta puszke, d70 to obecnie imho najlepszy stosunek jakosc/cena. z lepszym szklem (a to na pewno kupisz oszczedzajac na d80) zrobisz na 99% lepsze zdjecia niz z d80.

leon tu bym doprecyzował że może lepsze pod wzgledem technicznym co nie znaczy że pod artystycznym też ;-)
a imho to jednak smą doskonałościa techniczna to sie konkursu nie wygra, ale to tak OT :)

MarS
16-06-2007, 14:07
Teraz jest d40x z matrycą d80

Jak ktoś tak jak szymon ma ambicje aby brać udział w konkursach foto to już imho D40x ma za dużo ograniczeń dla kogoś fotografującego świadomie i z ambicjami.

swider
16-06-2007, 14:58
Idz za glosem tlumu i bierz D70s :D

eldritch
16-06-2007, 15:11
E to ja wprowadzę mały zamęt: mam D70s (i ogólnie jestem zadowolony), ale gdyby nie ograniczenia finansowe byłby to D80 - i spokojnie wystarczyłby mi na 5-8 lat.

Różnice między 70 a 80 są duże jeżeli się człowiek dobrze zastanowi.

80 używa mój brat i mam porównanie.

Ergonomia (nie licząc tego że body jest nieco mniejsze) jest bez porownania lepsza w D80: sterowanie guziki, dostęp do funkcji, modyfikacje menu.

Dodatkowo: prawdziwy wizjer, lepszy AF, normalny grip, kilka przydatnych funkcji dla amatorów ale i nie tylko.

Poza tym 10mlp to jak dla mnie akurat tyle ile trzeba. Nie żeby 6mlp było mało ale 10 to w sam raz więcej by mi nie trzeba było nawet za kilka lat (uwzględniając tzw. parcie na sprzęt, bo 10 zawsze jest 10 i jest zawsze tak samo dobre).

Mam też pewne zastrzeżenia co do jakości wykonania d70s - ale to zależy od tego jaki Ci się trafi egzemplarz - i z czym tę jakość chcesz porównać (z f70/f90 zdecydowanie IMHO przegrywa).

njght_84
16-06-2007, 21:55
najwazniejsze pytanie!
do czego?

vitter
16-06-2007, 22:29
qurcze znowu to rąbnięte pytanie
jeśli chcesz kupić aparat znajdź osoby posiadające puszki i obiektywy nad którymi się zastanawiasz
pstryknij parę fotek jednym i drugim zestawem wybierz co dla Ciebie będzie najlepsze
poco później być niezadowolonym
dobrze mieć laptopa do sprawdzenia fotek na miejscu
jeśli nie zamierzasz bawić sie fotkami (poprawiać na kompie) np w PS to lepszy D80

napisz post
poszukuję osób posiadających D70 D80 z poznania
chcę zrobić parę fotek testowych (jestem przed zakupem) i wybrać puszkę organoleptyczne
za pomoc browar:-Dek

GrzegorzPPP
17-06-2007, 18:34
ja bym niepolecał nikomu lustrzanki kto będzie robił na trybie AUTO, bo pewnie kolega tak zamierza. Powód jaki podałeś jest według mnie trochę głupi (bez urazy), jeżeli myślilsz, że kupisz drogi sprzęt i on sam będzie robił świetne zdjęcia to się mylisz. Pozatym im droższy aparat tym gorsze zdjęcia wychodzą, jeżeli nie umiesz się nim posługiwać. Pamiętaj że lustrzanka to nie idiotkamera.

Amadeusz
18-06-2007, 23:03
Witam,
ja stalem przed identycznym dylematem jeszcze tydzien temu i wybralem D80. Przekonaly mnie te wszystkie male udoskonalenia, ktorych nie ma w D70s. Przesiadlem sie z kompakta i stwierdzilem, ze kazdy powinien miec lustro. Pisanie, ze do lustra trzeba dorosnac itd itp to mit.
Pozdrawiam.

Vim_Woodenhands
18-06-2007, 23:09
Witam,
ja stalem przed identycznym dylematem jeszcze tydzien temu i wybralem D80. Przekonaly mnie te wszystkie male udoskonalenia, ktorych nie ma w D70s. Przesiadlem sie z kompakta i stwierdzilem, ze kazdy powinien miec lustro. Pisanie, ze do lustra trzeba dorosnac itd itp to mit.
Pozdrawiam.
Jeśli robiłeś zdjęcia kompaktem używając do tego głowy, a nie samego palca, to przesiadka na lustro rozszerza możliwości używania głowy.
Niestety, znam osobiście osoby, które nie powinny się przesiadać na lustro, a to zrobiły - po czasie wracali do kompaktów, bo zdjęcia im nie wychodziły... :-(

Amadeusz
18-06-2007, 23:27
Jak po dwoch dniach uzywania D80 odpalilem swojego kompakta to mi rece opadly i stwierdzilem, ze duzo wysilku mnie on kosztowal. Ten D80 to sam robi zdjecia wiec nawet malpka moze go obslugiwac. Takie jest tylko moje spostrzezenie. Nabywajac tego Nikona jestem mile zaskoczony.
Pozdrawiam.

konrat
19-06-2007, 02:08
hmm D80 małpka??

Obawiam się, że nie poradzi sobie w momencie fotografii w bardzo jasny nasłoneczniony dzień :) fotografując obiekt znajdujący się w cieniu :)

Miałem D70s, który uważam za naprawdę świetny aparat, ale brakowało mi kilku udogodnień które ma D80.
Wbrew pozorom przesiadka wcale nie była łatwa i ciągle jeszcze uczę się ile światła "widzi" D80, a ile powinno naświetlić matrycę, by fotka była taka jak chcę :)
I ostatnio najciekawsze zdjęcia mi wychodziły w trybie M :)
Wbrew pozorom M daje miłe poczucie wolności i swobody (zwłaszcza, że pod światełko można strzelić czasem 1/4000s bez obaw, że się pojawi "ufo" jak to bywało w D70s)

Oba body mają swoje plusy i minusy, a każdy się decyduje na to co lubi i do czego mu jest ono potrzebne :)

robin102
19-06-2007, 10:33
Kolosalna !!!

w nurcie głównego pytania

fader_audio
19-06-2007, 12:59
również się zastanawiałem nad d70s, akurat wtym czasie miala byc premiera d80. Wtedy i tak nie miałem jeszcze kaski nawewt na d70s(wtedy ok 3300), po przemyśleniu przewagę wzięła d80, gdzy pojechałem na prezentacje d80 pobawiłem się nią troszke i cóż stało się - muszę ją mieć(teraz już ja mam prawie 3 miesiące i nie żałuje).

Osobiście radzę zastanowić sie nad tym co się chce mieć, d70 ma mój znajomy aparat fajny. Górę wzięło też to że po co mam kupować coś co nie jest już produkowane, wolałem być z tym na czasie, nabyć coś co jest nowością. Wiem że posłuży mi kilka lat. gdybym kupił d70s, zaczął bym może narzekać na wizjer itp. Jedno byłoby pewne że za 2 lata i tak bym kupował aprat nowy.

więc jeśli naprawde nie masz kasy lub nie masz jak nazbierać na d80 to kup d70s ewentualnie d40x, jeśli jesteś w stanie wydać więcej kasy na puchę to ładuj sobie d80, co wybierzesz to i tak bedziesz zadowolony. pozdrawiam