Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Noc wieżowców 2018
Pierwsze zdjęcie pokazałem w Architekturze (http://forum.nikoniarze.pl/threads/291938-Rondo-1-noc%C4%85), ale wydaje mi się, że tak szerokie spojrzenie bardziej kwalifikuje się jako krajobraz miejski. Tak więc - oto jeszcze kilka kadrów z tego dnia (nocy...). (uwaga - po kliknięciu na pełny rozmiar nie ma bandingu na niebie...)
1 - centrum widziane z Warsaw Spire
15079
2 - Warsaw Spire widziany z Cosmopolitana ;)
15080
3 - Widok z Cosmopolitana w kierunku wschodnim i perspektywa ulicy Świętokrzyskiej
15081
Najlepsza 1ka. Widać dużą dbałość o kadrowanie. Nic się nie chwieje i nie jest porozciągane.
Szkoda, że w tym skrócie perspektywy nie da się bardziej zróżnicować poszczególnych planów i wszystkie wieżowce wyglądają jakby stały w jednej linii.
Tak czy inaczej przyjemnie się ogląda.
czupacabra
06-10-2018, 18:22
Wszystkie 3 fajne są
Wysłane za pomocą Tapatalk
maniak666
06-10-2018, 19:09
Jest dobrze. Tak jak już nas tu przyzwyczaiłeś. Chyba po toskańskiej bajce i ja muszę bryknąć gdzieś na arch. Frankfurt?
Dziękuję za komentarze. Muszę przyznać, że miałem spory problem z fotografowaniem, a i spędziłem trochę czasu nad obróbką tych zdjęć. Pierwszy problem to odbicia wnętrza w szybach, im ciemniej na zewnątrz a jaśniej w środku tym gorzej, więc ostatnie zdjęcia robiłem trzymając za aparatem rozłożoną czarną kurtkę żeby ich uniknąć - a i tak nie zawsze się udawało. A drugi, to "zdublowane" światła - ponieważ większości zdjęć nie da się robić prostopadle do okna, a okna były co najmniej dwuszybowe, to wszystkie mocniejsze światła odbijały się drugi raz trochę obok światła właściwego. Z jednej strony, dzięki temu "odzyskiwałem" niektóre neony bo odbicie było niedoświetlone, ale z drugiej, każde zdjęcie to pół godziny stemplowania...
Przez to, że na początku nie miałem tego opanowanego, "straciłem" kilka fajnych kadrów :(
Chyba po toskańskiej bajce i ja muszę bryknąć gdzieś na arch. Frankfurt?
Oj tak, nie byłem ale zdjęcia widziałem... kiedyś się wybiorę :)
Wszystkie mi się podobają. Nie widać, aby problemy, o których pisałeś, odbiły na nich swoje piętno. Jedynka pewnie może uchodzić za najbardziej spektakularną z uwagi na nagromadzenie wysokościowców, dla mnie jednak wygrywa w tym zestawie - za sprawą kompozycji - zdjęcie nr 3.
W pierwszej chwili pomyślałem że to daleko wschodnie kierunki a to tylko Wawa. Muszę przyznać że wysoki poziom tych prac i wykonanie, dlatego mocno na tak.
krzysztofz24
08-10-2018, 01:15
Bardzo udane krajobrazy miejskie mz.
Podoba sie na pewno. Szczegolnie detalicznosc zdjec.
Bartolini82
12-10-2020, 09:51
Aż podbiję temat po 2 latach bo 1ka naprawdę super.
Aż podbiję temat po 2 latach bo 1ka naprawdę super.
Dziękuję! Ile ja się nastemplowałem odbić świateł z tej podwójnej szyby :) A widok nie do powtórzenia, bo Mennica Legacy już wybudowane, więc pewnie zasłania całą lewą stronę. Co, w zasadzie, też może ciekawie wyglądać :)