Zobacz pełną wersję : Nikon D7200, Windows nie wyświetla danych ekspozycji
Quatspot
05-10-2018, 13:57
Witam serdecznie szanowną brać
Mam taki oto problem. Aparat Nikon D7200. Po zgraniu zdjęć w formacie NEF na komputer, we właściwościach i szczegółach nie ma szczegółów dotyczących danego zdjęcia czyli m.in. czasu ekspozycji, przysłony itp. Próbowałem już przywracać kodeki, reinstalować itp. ale nic to nie dało. Kiedyś pamiętam, że wszystko mi pokazywało, od jakiegoś czasu nic nie widać. Dodam jeszcze, że w CS6 czy LR czy na różnych stronach gdzie można sprawdzić dane ekspozycji - wszystko idealnie widać. Nie widać tego tylko właśnie w Windowsie. Ktoś może wiedzieć w czym leży problem? Na Facebookowej grupie Nikona już rozłożyli ręce bo problem dalej nie rozwiązany.
15037
A jaki masz domyślny program do odczytu NEF?
Może po prostu zmień.
bomkallo
05-10-2018, 16:40
Miniatury w folderze widac? Domyslny otwierajacy program to raczej nie, bo ja domyslnie otwieram przegladarka zdjec windy. Obsluga nefa chyba wpada z wtyczka do photoshopa albo z wtyczka do lr, cos mi bardziej swita, ze mi dzialalo jak instalowalem plugin do ps'a / moze camera raw.
Może wrzuć to https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/sw/28.html i zadziała ?
Quatspot
05-10-2018, 19:24
To nic nie daje. Ściągałem już, reinstalowałem NEF codec i nic totalnie nic. Żadne z powżyszych sposobów nie działają. W dowolnym programie CS, LR itp. widać parametry, a w tej prostej windowsowskiej przeglądarcie, nie.
Póki co dziękuję wszystkim za czas, no a jak by ktoś jeszcze coś doradził to śmiało piszcie.
silverpaul
05-10-2018, 22:06
Właśnie sprawdziłem u siebie. Mam Nikona 7200, laptopa z Win10, z codekiem Nef. Wszystkie szczegóły są. Wg mnie w aparacie musisz ustawić wyświetlanie danych na podglądzie, ale mogę się mylić
Quatspot
06-10-2018, 12:58
Sprawa wygląda tak, że kiedy zrobię zdjęcie w formacie *JPG to po zrzuceniu na komputer widać wszystkie parametry. Natomiast kiedy robię w *RAW i zrzucam na komputer, to parametrów nie widać.
Zainstaluj sobie Faststone i olej tę windowsową. Podgląd parametrów masz bez klikania, w otwartym zdjęciu najeżdżasz myszką na prawą krawędź. Dodatkowo NEF jest czytany zgodnie z ustawieniami w aparacie. Ustaw jako przeglądarkę domyślną i zobaczysz, czy dalej nie będzie widać parametrów w Windows. Nigdy nie miałem takich problemów z NEF-ami z d7200, a tego programu używałem nawet w starych kompach z kiepskimi parametrami, wymagania systemowe ma dość niskie. Wszystko było widać.
Quatspot
08-10-2018, 18:10
Fastone mam i używam. I chyba już tak zostanie, bo jak ta windowsowska przeglądarka nie pokazywała to tak dalej nie pokazuje.
Dzięki wszystkim za pomoc i dobre chęci
Pozdrowienia
bomkallo
08-10-2018, 18:23
Zapewne nie sprwadziles, czy masz Microsoft Camera Codeck Pack + wpis .nef w hkey_root .nef na camera raw, no ale to nadal dotyczy wtyczki camera raw do photoshopa:) Tylko to mam w rejestrach, poza dxo ktore instalowalem dlugo pozniej. Jak pisalem wczesniej, wtyczka do ps'a zalatwia wszystko, niczego innego nie instalowalem a zawsze bylo.
Ja nauczyłem się na własnej skórze, już przed wielu... wielu laty, że jeżeli robię cokolwiek ze zdjęciami i nie chcę zbędnych problemów, to powinienem trzymać się jak najdalej wszystkiego, co ma coś wspólnego z MS i Win. Niestety ze względu na budżet do dzisiaj jestem w systemie Win, który na szczęście jakoś nauczyłem się w tym zakresie ogarniać.
Jednak używanie do fotografii czegokolwiek innego od MS, poza samym Win, to już zupełnie dobrowolne szukanie kłopotów. Kto więc używa programów MS do jakichkolwiek czynności związanych ze zdjęciami tego na pewno kłopoty nie ominą, a jeżeli posiada dobry monitor pracujący w Adobe RGB, to dosięgną go zapewne od razu na starcie.
Czekałem więc przez te lata aż MS ulży kiedyś użytkownikom swoich produktów zajmujących się fotografią, ale wygląda na to, że już na zawsze to, co od MS to będzie miało fosforyzujące kolory na ekranach dobrych monitorów do fotografii pracujących w Adobe RGB, plus wiele innych niespodzianek w programach dla fotografujących.
Całkiem na serio, należy z przykrością stwierdzić, że fotografujący wykorzystujący w swojej pracy produkty MS, są dla tej firmy od ponad 30-tu lat nic nieznaczącym marginesem.
bomkallo
08-10-2018, 19:49
Przeciez tu chodzilo tylko o odczyt mety z nefa przez wlasciwosci systemowe:)