Zobacz pełną wersję : Który Nikon do fotografii przyrody
Witam
Przeczytałem co mogłem ale proszę Was o konkretne rady
Od wielu lat mam D90 i czas się z nią rozstać ale konkretnie
Chcę kupić nowe body.
Ma być generalnie do przyrody, zwierzęta, ptaki z zasiadki lub czatowni, ma współpracować dobrze z Sigmą 150-500,
D610, D750 D7500, czy coś innego...budżet 7-8 koła maksymalnie
Pozdrawiam
A w obecnym body najbardziej irytuje i przeszkadza Ci...
Za to lubisz w nim...
Lubię kolory bo są naturalne a to przy ptakach i zwierzakach ważne..no i jest lekki
Wkurza mnie jakość zdjęć w słabym świetle i szumy przy dużych wartościach ISO, a wiadomo że zwykle fotografuję o zmierzchu i o świcie...
Zwierzaki nie współpracują w dzień:)
No i trochę już przestarzała ta D90
Nie fotografowałem nigdy ptaków, ale wydaje mi się, że nieraz ważna może być "szybkostrzelność" (ile klatek na sekundę) i bufor - ile zdjęć może zrobić w serii.
Ja mam D7200, robię czasem amatorsko seryjne zdjęcia sportowe (motocykle, samochody w ruchu, również kiedy jest ciemniej po zachodzie słońca, zwykle obiektywem N70-200 f/4, czasem N70-300mm f/4.5-5.6) i jest o.k., mogę więc body polecić. Poza tym jest niezły, jeśli chodzi o "szumy". Jak Rycerz - myślę, że D7200/D7500 byłby o.k. O D500 zbyt mało wiem...
Aby nie mieć nadal identyczną ogniskową pozostań przy dx ,a tu najlepszą wersją jest D500 z super af i uszczelnieniami , nawet poszukać używkę i focić ...
Przy fx zyskaśz lepsze iso od dx, ale bedzie ci czasem brakować ogniskowej.
Też trochę robię ten zakres tematyczny i mogę powiedzieć, że czekam z niecierpliwością na zamianę mojego obecnego D7100 na D500. W tej tematyce najważniejsze są dwie cechy: celność AF i szybkość serii. AF w D500 niewiele ustępuje D5 i D850 i jest o wiele lepsza od innych Fx Nikona nie mówiąc o innych body Dx. Szybkość serii jest bardzo dobra podobnie jak matryca tej lustrzanki. Do tego mnożnik ogniskowej x1.5 masz gratis. W podanym budżecie to wydaje mi się, że nie masz co kombinować tylko kupować D500.