Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-85 f/2.8-4D IF + D80 = ???
Witam wszystkich,
Czy ktoś posiada i obecnie używa w/w szkiełko z D80?
Przeszukałem forum i ważniejsze portale aby dowiedzieć się więcej o takim "tandemie" i oprócz kilku zdawkowych opinii o szkle i testu na Photozone.de (a, jeszcze Ken wypocił kilka zdań), nie znalazłem nic interesującego, tylko parametry techn. i pare zdjęć. Interesuje mnie, jak D80 radzi sobie z tym "słoiczkiem" w praktyce - tzn.
"Czy daje radę"? Może sample jakieś...coś...ktoś...ma... :) A może po prostu parę słów od sibie....z praktyki i doświadczenia?
Z punktu widzenia samej optyki Nikkor 24-85 f/2.8-4D IF to bardzo użyteczny zakres ogniskowych, a możliwość korzystania z dobrodziejstw f/2.8 na pewno rozwiązuje kilka problemów w niezbyt jasnych pomieszczeniach. Zdania co do jakości optycznej są podzielone, ale to raczej norma w tej klasie sprzętu. Projekt pod pełną klatkę daje spore możliwości (analog i DSLr/FF w przyszłości). Dlaczego temat tego szkiełka to TABU, czy ja o czymś nie wiem, lub coś przeoczyłem? Oświećcie mnie!! Aaaa..... cena może nie taka? Już sam nie wiem........
Od kilku dni wertuję po sieci i porównuję: S24-70 f/2.8 i Nikkora 24-85 f/2.8-4D IF. Do jutra muszę podjąć decyzję. Może zechce ktoś mi w tym pomóc? Chętnie poczytam wreszcie coś mądrego i użytecznego na temat tego "słoiczka", a najlepiej tego "słoiczka z puszeczką D80" ;))
Pozdrawiam, AMILO
P.S
Czy to prawda, że podczas ostrzenia tym obiektywem porusza się pierścień AF? Czy ktoś może to potwierdzić?
czy przypadkiem w tym obiektywie to 2.8 nie jest tylko dla 24 mm i już w okolicach 36 jest 3,5, czy się mylę?
czy przypadkiem w tym obiektywie to 2.8 nie jest tylko dla 24 mm i już w okolicach 36 jest 3,5, czy się mylę?
nie mylisz się: coś około f/3.3 będzie. To szkiełko ma pełną dziurę prz 24mm, ale wygląda na to, że te 2.8 jest jak najbardziej użyteczne.
nie mylisz się: coś około f/3.3 będzie. To szkiełko ma pełną dziurę prz 24mm, ale wygląda na to, że te 2.8 jest jak najbardziej użyteczne.
no właśnie tak mi się wydawało, bo kiedyś miałęm je w rękach, ale jeszcze do D200 firmowego przypięte i dosłownie na jakieś 15 minut, więc żadnej opinii o nim nie mam
no właśnie tak mi się wydawało, bo kiedyś miałęm je w rękach, ale jeszcze do D200 firmowego przypięte i dosłownie na jakieś 15 minut, więc żadnej opinii o nim nie mam
Sigma ma stałe 2.8 a tak naprawdę użyteczna w wielu przypadkach jest dopiero od f/4.0
Nie zmienia to jednak faktu, że ma stałe f/2.8 i trafiają się takie "bez mydła"! Tylko gdzie je kupić? Poza tym były jakieś problemy przy współpracy z D200. Może jakieś subiektywne odczucia co do jakości wykonania utkneły w Twojej pamięci?
czy naprawdę nikt nie używa Nikkora 24-85 f/2.8-4D IF?
To temat się już wyczerpał? Katalogowo szkło stoi na zacnej pozycjii... dziwi mnie brak choćby mizernego zainteresowania badź co bądź optyką z nie co wyższej półki!
A może jednak ktoś....
Coś niecoś już było:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11479
i teścik:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_2485_284/index.htm
I żebyś się całkiem nie rozleniwił, to sam sobie poszukaj w tych wątkach (i tak odwaliłem za Ciebie kawał roboty...)
http://www.google.com/custom?hl=pl&inlang=pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&client=pub-000000000&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BLBGC%3ACCE5F9%3BBGC%3A%23 000000%3BT%3A%23ffffff%3BLC%3A%23ffcc00%3BVLC%3A%2 38a949e%3BALC%3A%23ffff66%3BGALT%3A%23CC9908%3BGFN T%3A%23cc9908%3BGIMP%3A%23223472%3BDIV%3A%23999999 %3B&domains=forum.nikon.org.pl&q=Nikkor+24-85&btnG=Szukaj&sitesearch=forum.nikon.org.pl
Pozdrawiam
[QUOTE=Vadim;328966]Coś niecoś już było:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11479
i teścik:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_2485_284/index.htm
I żebyś się całkiem nie rozleniwił, to sam sobie poszukaj w tych wątkach (i tak odwaliłem za Ciebie kawał roboty...)
http://www.google.com/custom?hl=pl&inlang=pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&client=pub-000000000&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BLBGC%3ACCE5F9%3BBGC%3A%23 000000%3BT%3A%23ffffff%3BLC%3A%23ffcc00%3BVLC%3A%2 38a949e%3BALC%3A%23ffff66%3BGALT%3A%23CC9908%3BGFN T%3A%23cc9908%3BGIMP%3A%23223472%3BDIV%3A%23999999 %3B&domains=forum.nikon.org.pl&q=Nikkor+24-85&btnG=Szukaj&sitesearch=forum.nikon.org.pl
Vadim - Przyjacielu Ty mój drogi:)
serdeczne dzięki za pomoc i szczere chęci, ale gybyś przeczytał uważnie pierwszy post w tym wątku napewno dowiedział byś się, że te i wiele innych (mało konstruktywnych testów i wypowiedzi) przerobiłem przed postawieniem nowego tematu. Pytanie brzmi raczej jasno: czy jest ktoś, kto używa owe szkło z D80 lub innym body? I chodzi tu raczej o subiektywną ocenę użytkownika tzn. "jestem zaddowolony-lub nie, -sprawuje się o.k albo do bani", niż o rozlazłe gadanie np.Kena Rockwela. Jedynym miarodajnym materiałem jak dotąd IMHO jest test na photozone.de a mnie chodzi właśnie o "fizycznego" użytkownika tej optyki i jego doświadczenia w posługiwaniu się nią.
Daremny był więc Twój wysiłek - choć chęć pomocy szczera (mam nadzieję:)
Pozdrawiam Przyjacielu,
AMILO
p.s
dziś w sklepie miałem okazję pomacać trzy "słoiczki" :) Tamrona 17-50 f/2.8, Sigmę 24-70 f/2.8 i Nikkora 24-85 f/2.8-4 IF. Wszystkie trzy po kolei podpinałem do puszki i tylko jeden z nich spełnił wszystkie oczekiwania....no prawie wszystkie:) Jestem naprawdę wymagający i dużo oczekuję od sprzętu który ma dla mnie pracować. Wybór w tej sytuacji był oczywisty - Nikkor. Choć konkurencja "olśniewa" klienta jasnością swych konstrukcji, możecie mi wierzyć, że daleko im do bądź co bądź leciwego Nikkora.
I wszystko się wyjaśniło, a "słoiczka" nie oddam już nikomu....:))
A zostały Ci jescze zdjęcia porównawcze te zrobione w sklepie? Może dasz jakieś przyklady?
AMILO, przyjacielu serdeczny, już w pierwszym przytoczonym wątku kolega px podzielił się wrażeniami z użytkowania tego nikkora, a nie jakimiś opiniami z netu... Więc pozwolisz, że po raz kolejny nazwę Cię leniem. Skoro dostałeś link z wypowiedzią właściciela tego szkła, to dlaczego nie zapytałeś go np. poprzez PM o osobistą opinię na ten temat? To takie trudne?
Ech,...
Pozdrawiam
napisał VADIM: AMILO, przyjacielu serdeczny, już w pierwszym przytoczonym wątku kolega px podzielił się wrażeniami z użytkowania tego nikkora, a nie jakimiś opiniami z netu... Więc pozwolisz, że po raz kolejny nazwę Cię leniem. Skoro dostałeś link z wypowiedzią właściciela tego szkła, to dlaczego nie zapytałeś go np. poprzez PM o osobistą opinię na ten temat? To takie trudne?
Ech,...
VADIM, ja z przekorą do Ciebie, jak do brata, A Ty ciągle nazywasz mnie leniem:( Chcesz czy nie - możesz wierzyć na słowo, spędziłem w necie przy PC-cie trzy noce i zapewniam szczerze, że wszystkie wątki dotyczące tematu przeczytałem już wcześniej. Nie uważam wiec za słuszne nazywanie mnie leniuchem - lekcje odrobiłem!
Wątpliwości i tak się już rozwiały, bo Nikor 24-85 jest już u mnie:)
Bez urazy, ale jeśli nie masz w tym temacie nic więcej do dodania, to po prostu daj podyskutować z innymi...
Kolega PX miał chyba wyjątkowego pecha z tym obiektywem, więc nię dziwi mnie jego nieco sflustrowana opinia. Nie jest to konstrukcja typu pancernego, co wskazywało by na to chćby zaszeregowanie przez producenta - klasa wyższa - nie PRO. Mimo tego nie uważam, aby należał do tanich, tandetnie wykonanych szkieł. To mój perwszy "śrubokrent", więc nie spodziewałem się charakterystycznej dla AF-S miękkości w użytkowaniu.
I tu od razu miłe zaskoczenie!
Pod względem mechanicznym Nikkor 24-85 mm sprawuje się bardzo dobrze. Zero luzu (używałem przez 6 mies.
N18-17 i tu luzy były na dzień dobry ogromne - porażka), zoom płynny i precyzyjny. AF choś nieco głośniejszy od AF-S jest bardzo szybki i dokładny. Zmiana ogniskowej jest bardzo komfortowa. Obiektyw ma wewnętrzne ogniskowanie i wyposażony może być w bagnetowo mocowaną, profilowaną osłonę przeciwsłoneczną HB-25.
Podobnie jak w standardowym zoomie 28-105 mm, tak i w Nikkorze
24-85 mm zdecydowano się na znacznie zmniejszenie minimalnej odległości fotografowania. Dla ogniskowych od 35 mm do 85 mm stworzono zakres skali odległości „makro”, w którym możliwe stało się uzyskanie skali odwzorowania 1:2
W uzyskaniu wysokich parametrów Nikkora 24-85 mm z pewnością pomaga fakt, że dwie z jego piętnastu soczewek to soczewki asferyczne. Zgodnie z polskojęzycznym katalogiem Nikona obiektyw ten posiada „hybrydowe i modulowane soczewki asferyczne”. Hybrydowa – wiadomo: to „zwykła” – sferyczna soczewka z nałożoną warstwą tworzywa sztucznego tworzącą powierzchnię asferyczną. Ale „modulowanie” brzmi dość tajemniczo, zwłaszcza że przy opisie innego obiektywu mowa jest o soczewkach „modelowanych”. Najprawdopodobniej chodzi tu o różne interpretacje angielskiego „moulded” oznaczającego ciśnieniowe formowanie szkła w procesie podobnym do stosowanego w obróbce plastycznej metali. Dzięki tej technologii uzyskać można całkowicie szklaną soczewkę asferyczną unikając niezwykle kosztownego procesu szlifowania asferycznej powierzchni. Dla uzupełnienia: czwartym (obok szklanej-szlifowanej, szklanej, formowanej ciśnieniowo i szklanej z nałożoną warstwą tworzywa) rodzajem soczewek asferycznych są soczewki w całości wykonane z tworzywa sztucznego, których produkcja – ze względu na własności tych materiałów – nie nastręcza żadnych problemów technologicznych. Dawniej takie soczewki znajdowały się jedynie w tanich obiektywach i prawie nigdy producenci nie chwalili się ich stosowaniem. Ponieważ jednak coraz częściej informują o ich obecności, to znaczy że ich jakość zbliża się do jakości szkła optycznego. Obiektyw zapowiada się obiecująco, a już na pewno wypada o wiele ciekawiej niż jego młodszy kolega N18-70. Myślę, że wart jest swojej ceny choć do tanich nie należy.
p.s
EKOMS jak tu wstawić zdjecia z exifem?