Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Orion nad zamkiem Flojague, Południowa Francja
Godzina 2.47, na zakończenie pięknego wesela pośród winnic pod Bordeaux. Gwiazdozbiór Oriona wschodzący nad zamkiem Flojague.
Nikona nie było pod ręką (Z6 jeszcze nie dowieźli), więc tym razem Fuji X-T2, 16-55/2.8, @f/2.8, 1/2s, ISO 6400, z ręki (oparłem się jeno o betonowy słupek łokciem):
14837
Gołym okiem było widać Wielką Mgławicę (M42).
Dla zainteresowanych, mapa nieba:
14838
Mapa nałożona na zdjęcie:
14839
Dla jeszcze bardziej zainteresowanych:
14840
Dokładne zdjęcie M42 wklejone po prawej stronie zrobiłem dwa lata temu teleskopem o ogniskowej 1095 mm i kamerą CCD 15x15 mm.
A tu rzeczony betonowy słupek, który serdecznie pozdrawiam:
14841
Nikonozaur
29-09-2018, 00:56
Super sprawa z tym nałożeniem mapy na fotę i resztą objaśnień.
To zdjęcie jest potrójnie melancholijne. Po pierwsze, oznaczało koniec przefantastycznego wesela. Po drugie - koniec wesela to czas pożegnań i długiego powrotu do domu. Po trzecie - Orion wschodzący o tej porze to zwiastun nadchodzącej zimy (co brzmi zabawnie, bo za dnia było tam 30 stopni wtedy, zdjęcie jest z ubiegłej soboty/niedzieli - no ale u nas zrobiło się w tym samym czasie 12 stopni).
tbogdanowicz
29-09-2018, 08:41
A ja po prostu napisze - DZIĘKUJĘ.
Zarówno za zdjęcia, jak i za mapki :-).
PS.
Kilka ciekawych mgławic już pokazywałeś, może czas na kolejne ;-).
A ja po prostu napisze - DZIĘKUJĘ.
Zarówno za zdjęcia, jak i za mapki :-).
PS.
Kilka ciekawych mgławic już pokazywałeś, może czas na kolejne ;-).
A nie ma za co, polecam się.
Pracuję teraz nad Hełmem Thora.
tbogdanowicz
29-09-2018, 15:36
Nie jest to duży obiekt, jakie pole widzenia ma zestaw którym robiłeś/będziesz robił zdjęcia?
A właśnie, zapomniałem, a już nie mogę edytować wpisu. APS-C i ogniskowa 44.1 mm, czyli tak w miarę standardowo. Ogniskowa 50mm na "pełnej klatce" to taka dobra ogniskowa, żeby całego Oriona złapać.
A jeśli chodzi o Hełm Thora: będzie to ogniskowa ~500 mm na pełnej klatce. Szeroko chcę go złapać, bo jego okolice też są ciekawe, ładnie się to komponuje.
tbogdanowicz
29-09-2018, 19:51
500 mm to już całkiem sporo, zwłaszcza że trzeba prowadzić.
Polecałeś kiedyś Star Adventurer. Zaczynam się zastanawiać nad kupnem. Czy warto kupić cały zestaw z linku, czy sama głowica wystarczy?
https://deltaoptical.pl/glowica-astrofot-sw-star-adventurer-zestaw?gclid=EAIaIQobChMI7oW0j9Df3QIVrL3tCh2d5A11E AQYASABEgLTpvD_BwE
Kuuuurna, gdybyś miał statywa to by dopiero była baja bo miejscówka zacna ;) Szacun za taką fote z ręki i to jeszcze po weselu ;)
Uwielbiam zimowe niebo. Po 5 jak spaceruje z psiakiem juz ładnie widać Oriona [jak na ślepca ;)]
500 mm to już całkiem sporo, zwłaszcza że trzeba prowadzić.
Polecałeś kiedyś Star Adventurer. Zaczynam się zastanawiać nad kupnem. Czy warto kupić cały zestaw z linku, czy sama głowica wystarczy?
https://deltaoptical.pl/glowica-astrofot-sw-star-adventurer-zestaw?gclid=EAIaIQobChMI7oW0j9Df3QIVrL3tCh2d5A11E AQYASABEgLTpvD_BwE
Taki właśnie zestaw mam, tyle że czerwony. Sama głowica? To co wtedy wyrzucają z zestawu? Moim zdaniem każdy element jest potrzebny.
Swoją drogą się zastanawiam, czy swojego zestawu nie sprzedać, bo nie wykorzystuję jego możliwości - brak czasu. Ta zabawa w astrofoto jest bardzo czasochłonna, przerzuciłem się na wynajmowanie teleskopów.
Kuuuurna, gdybyś miał statywa to by dopiero była baja bo miejscówka zacna ;) Szacun za taką fote z ręki i to jeszcze po weselu ;)
Uwielbiam zimowe niebo. Po 5 jak spaceruje z psiakiem juz ładnie widać Oriona [jak na ślepca ;)]
Nie jestem pewien, czy statyw by tu coś dał. No, niby pozwoliłby obniżyć ISO, ewentualnie. Ale fakt, nie spodziewałem się sukcesu, jak zobaczyłem, że 1/2 s. I to jeszcze na dość wąskim kącie!
Zrobiłem kilka-kilkanaście ujęć, większość z nich jest dość konkretnie rozmyta. To jest przedostatnie i najlepsze - prawdopodobnie wstrzeliłem się pomiędzy uderzenia serca. :-D
Do takich zdjęć trzeba mieć podejście snajpera.
Z lustrem pewnie by było trudniej, bezlusterkowiec z elektroniczną migawką pewnie pomaga.