PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Orion nad zamkiem Flojague, Południowa Francja

karolt
29-09-2018, 00:04
Godzina 2.47, na zakończenie pięknego wesela pośród winnic pod Bordeaux. Gwiazdozbiór Oriona wschodzący nad zamkiem Flojague.
Nikona nie było pod ręką (Z6 jeszcze nie dowieźli), więc tym razem Fuji X-T2, 16-55/2.8, @f/2.8, 1/2s, ISO 6400, z ręki (oparłem się jeno o betonowy słupek łokciem):
14837
Gołym okiem było widać Wielką Mgławicę (M42).
Dla zainteresowanych, mapa nieba:
14838
Mapa nałożona na zdjęcie:
14839
Dla jeszcze bardziej zainteresowanych:
14840
Dokładne zdjęcie M42 wklejone po prawej stronie zrobiłem dwa lata temu teleskopem o ogniskowej 1095 mm i kamerą CCD 15x15 mm.
A tu rzeczony betonowy słupek, który serdecznie pozdrawiam:
14841

Nikonozaur
29-09-2018, 00:56
Super sprawa z tym nałożeniem mapy na fotę i resztą objaśnień.

karolt
29-09-2018, 01:11
To zdjęcie jest potrójnie melancholijne. Po pierwsze, oznaczało koniec przefantastycznego wesela. Po drugie - koniec wesela to czas pożegnań i długiego powrotu do domu. Po trzecie - Orion wschodzący o tej porze to zwiastun nadchodzącej zimy (co brzmi zabawnie, bo za dnia było tam 30 stopni wtedy, zdjęcie jest z ubiegłej soboty/niedzieli - no ale u nas zrobiło się w tym samym czasie 12 stopni).

tbogdanowicz
29-09-2018, 08:41
A ja po prostu napisze - DZIĘKUJĘ.
Zarówno za zdjęcia, jak i za mapki :-).

PS.
Kilka ciekawych mgławic już pokazywałeś, może czas na kolejne ;-).

karolt
29-09-2018, 08:47
A ja po prostu napisze - DZIĘKUJĘ.
Zarówno za zdjęcia, jak i za mapki :-).

PS.
Kilka ciekawych mgławic już pokazywałeś, może czas na kolejne ;-).

A nie ma za co, polecam się.
Pracuję teraz nad Hełmem Thora.

tbogdanowicz
29-09-2018, 15:36
Nie jest to duży obiekt, jakie pole widzenia ma zestaw którym robiłeś/będziesz robił zdjęcia?

karolt
29-09-2018, 16:50
A właśnie, zapomniałem, a już nie mogę edytować wpisu. APS-C i ogniskowa 44.1 mm, czyli tak w miarę standardowo. Ogniskowa 50mm na "pełnej klatce" to taka dobra ogniskowa, żeby całego Oriona złapać.
A jeśli chodzi o Hełm Thora: będzie to ogniskowa ~500 mm na pełnej klatce. Szeroko chcę go złapać, bo jego okolice też są ciekawe, ładnie się to komponuje.

tbogdanowicz
29-09-2018, 19:51
500 mm to już całkiem sporo, zwłaszcza że trzeba prowadzić.
Polecałeś kiedyś Star Adventurer. Zaczynam się zastanawiać nad kupnem. Czy warto kupić cały zestaw z linku, czy sama głowica wystarczy?

https://deltaoptical.pl/glowica-astrofot-sw-star-adventurer-zestaw?gclid=EAIaIQobChMI7oW0j9Df3QIVrL3tCh2d5A11E AQYASABEgLTpvD_BwE

Dex
29-09-2018, 20:14
Kuuuurna, gdybyś miał statywa to by dopiero była baja bo miejscówka zacna ;) Szacun za taką fote z ręki i to jeszcze po weselu ;)
Uwielbiam zimowe niebo. Po 5 jak spaceruje z psiakiem juz ładnie widać Oriona [jak na ślepca ;)]

karolt
30-09-2018, 12:27
500 mm to już całkiem sporo, zwłaszcza że trzeba prowadzić.
Polecałeś kiedyś Star Adventurer. Zaczynam się zastanawiać nad kupnem. Czy warto kupić cały zestaw z linku, czy sama głowica wystarczy?

https://deltaoptical.pl/glowica-astrofot-sw-star-adventurer-zestaw?gclid=EAIaIQobChMI7oW0j9Df3QIVrL3tCh2d5A11E AQYASABEgLTpvD_BwE

Taki właśnie zestaw mam, tyle że czerwony. Sama głowica? To co wtedy wyrzucają z zestawu? Moim zdaniem każdy element jest potrzebny.
Swoją drogą się zastanawiam, czy swojego zestawu nie sprzedać, bo nie wykorzystuję jego możliwości - brak czasu. Ta zabawa w astrofoto jest bardzo czasochłonna, przerzuciłem się na wynajmowanie teleskopów.

Kuuuurna, gdybyś miał statywa to by dopiero była baja bo miejscówka zacna ;) Szacun za taką fote z ręki i to jeszcze po weselu ;)
Uwielbiam zimowe niebo. Po 5 jak spaceruje z psiakiem juz ładnie widać Oriona [jak na ślepca ;)]

Nie jestem pewien, czy statyw by tu coś dał. No, niby pozwoliłby obniżyć ISO, ewentualnie. Ale fakt, nie spodziewałem się sukcesu, jak zobaczyłem, że 1/2 s. I to jeszcze na dość wąskim kącie!
Zrobiłem kilka-kilkanaście ujęć, większość z nich jest dość konkretnie rozmyta. To jest przedostatnie i najlepsze - prawdopodobnie wstrzeliłem się pomiędzy uderzenia serca. :-D
Do takich zdjęć trzeba mieć podejście snajpera.
Z lustrem pewnie by było trudniej, bezlusterkowiec z elektroniczną migawką pewnie pomaga.