Zobacz pełną wersję : Zeiss ZX1
meliszipak
27-09-2018, 20:55
https://photorumors.com/2018/09/27/zeiss-zx1-full-frame-camera-announced/
- - - - kolejny post - - - - - -
https://zx1.zeiss.com/
Nie ma dwóch slotów na kartę.
meliszipak
27-09-2018, 21:08
Ma 512 zaszyte
cz4rnuch
27-09-2018, 21:11
Ale dziwadło. Ta prognozowana cena 3000 (już nie pamiętam czy dolców czy eurasków) to pewnie będzie pierwsza rata. Za to z Adobkiem i dyskiem na pokładzie więc można zaoszczędzić na kompie. Ekranik też spory.
meliszipak
27-09-2018, 21:14
Fakt, cudok jakiś taki.
Telefon z dużą matrycą bez możliwości telefonowania.
Równie "piękny" jak Sigma SD Quattro ;-)
meliszipak
27-09-2018, 21:22
Bękart z nieprawego łoża Leiki T i Sigmy Quattro.
Ma zainstalowanego Lightrooma! I obiektyw 35 f/2! I małe rozmiary!
Dla mnie aparat idealny :)
meliszipak
27-09-2018, 21:39
Pasuje Ci przenośny telewizor?:wink:
Bękart z nieprawego łoża Leiki T i Sigmy Quattro.
Ta Leika to rozpustna ostatnio. Zadaje się z kazdym,
Byle zapłacił...
Nawet z Ruskiem:razz:
Pasuje Ci przenośny telewizor?:wink:
Mój smartfon ma większy telewizor :)
jurkarol
27-09-2018, 21:53
był Samsung z androidem i co?
cz4rnuch
27-09-2018, 22:23
Równie "piękny" jak Sigma SD Quattro ;-)
Faktycznie coś w tym jest :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/sigma_dp3_quattro_review-2.jpg
źródło (https://www.photographyblog.com/uploads/entryImages/_550xAUTO_fit_center-center_90/sigma_dp3_quattro_review.jpg)
I nic. Android w aparacie jest bez sensu, dlatego ten Zeiss jest bez Androida.
Faktycznie coś w tym jest :)
Koledze się pomerdało.;-)
cz4rnuch
27-09-2018, 22:44
Koledze się pomerdało.;-)
Jak śpiewała Majka J.:
Wszystkie Sigmy nasze są.
Dp, Merrill i Quatrooooo.
PS I wszystkie równie piękne.
Ta Leika to rozpustna ostatnio. Zadaje się z kazdym,
Byle zapłacił...
Nawet z Ruskiem:razz:
Ruski to nie pytał jak brał Leikę. I nie płacił... :)
meliszipak
27-09-2018, 23:00
Mieli jeszcze płacić Niemcom za to co zrobili w Rosji?
Płacić reperacje chyba, tylko nie wiadomo kto komu ;)
meliszipak
28-09-2018, 10:44
Dla kogo ten aparat?
hostman22
28-09-2018, 16:27
taki na sterydach troche jest ---->KLIK (http://j.mp/2y0jjAu)
Borat1979
02-10-2018, 23:04
Faktycznie jak na coś co jest jakby nie patrzeć kieszonkowym kompaktem z niezbyt jasną trzydziestkąpiątką to niezła cegłówka.
14987
cz4rnuch
03-10-2018, 00:35
Pokaż rzut z góry.
Zrzut z góry niedostępny, ale nic to nie zmienia. W porównaniu z D850 na pewno głębokość nie jest większa, ale i tak jest to wielki kloc. Szczególnie, że wcześniej była dostępna wersja Sony z bardzo ostrą optyką Zeiss w znacznie bardziej kompaktowej obudowie. ZX1 ma większy ekranik ale kto o zdrowych zmysłach będzie na 4 calach obrabiał 40-megowe fotki? W dodatku na jakiejś atrapie LRa (edit: czy PSa)?
Borat1979
03-10-2018, 00:45
Pokaż rzut z góry.
Nie da się wybrać rzutu z góry ale zabawne, że kompakt z niewymiennym obiektywem 35/2 jest podobnej wielkości co średnioformatowy Hasselblada X1D (https://camerasize.com/compact/#806,678,ga,b). Zastanawia mnie sens zakupu takiego kompaktu większego niż Sony A7 czy Nikon Z.
Już mniejsza z wielkością, czy małością.
Jako mieszkaniec kraju jako tako rozwiniętego, zastanowię się nad zakupem tego kompaktu, jeśli cena nie przekroczy mojej tygodniówki. Bodaj na tej zasadzie ustalane są ceny detaliczne sprzętu foto. W każdym razie trzymam się tego i nie zamierzam łamać reguły.
Ale z drugiej strony - brać aparat bez slotu na kartę..?:roll:
meliszipak
03-10-2018, 08:47
Myślę, że...
Cel to bogaci amatorzy z lekkim zacięciem foto którzy nie chcą wchodzić głębiej w tajniki sztuki fotograficznej.
Cyk, kadrowanie, kolory, plamki,opcja beauty i fejsik.
Szpan z posiadania takiego zeissa gwarantowany wyglądem i ceną.
Rynek profesjonalny jest mały, konkretny, wymagający i nasycony więc szukają szerzej.
Meli - nie!
Pomijamy realia polskie.
Nie ma czegoś takiego, jak szpan z kawałka plastiku i elektroniki.
Bogaci amatorzy kupią sobie Leikę z przyległościami, albo coś podobnego. Po prostu pójdą do sklepu i zapytają, co jest najlepsze.
Zwykli amatorzy pomyślą, co mogą mogą dostać za swoją tygodniówkę. Ewentualnie dwutygodniówkę.
cz4rnuch
03-10-2018, 09:10
A nie lepiej tę tygodniówkę przewalić w kasynie?
A nie lepiej tę tygodniówkę przewalić w kasynie?
A wiesz, zależy od preferencji...
Mnie tam zdarzyło się przewalić w kasynie, ale żałuję, bo mógłbym za to mieć jaką luszczankę...
Borat1979
03-10-2018, 09:32
Już mniejsza z wielkością, czy małością.
Ale to jest przecież ideą aparatu kompaktowego aby był mniejszych i bardziej poręczny od typowego sprzętu z wymienną optyką a tu jest odwrotnie.
No jak odwrotnie? Przecież wciąż jest mniejszy. Poza tym to aparat eksperymentalny i raczej nieprzeznaczony dla typowego odbiorcy, a bardziej dla nadzianych gadżeciarzy. Byłby w sam raz dla mnie, gdybym tylko był nadziany :D
Borat1979
03-10-2018, 12:06
No jak odwrotnie? Przecież wciąż jest mniejszy.
No jakoś nie bardzo :mrgreen:
https://camerasize.com/compact/#806,777,794,ga,b
A Twoje aparaty są cienkie jak kartka papieru i mają tylko dwa wymiary? Myślałem, że porównując wymiary brył należałoby wziąć pod uwagę wszystkie trzy wymiary.
jurkarol
03-10-2018, 12:28
może nie ma kart pamięci ale choć ma SIM? nie wszędzie mamy WiFi np. w Tatrach a sygnał komórkowy owszem.
Jak masz sygnał komórkowy, to masz komórkę, czyli w sumie wifi też masz ;)
Borat1979
03-10-2018, 16:36
A Twoje aparaty są cienkie jak kartka papieru i mają tylko dwa wymiary? Myślałem, że porównując wymiary brył należałoby wziąć pod uwagę wszystkie trzy wymiary.
Ale tu też mały nie jest
14994
Jak go porównany do głównego konkurenta RX1, który jest naprawdę pełno klatkowym aparatem do kieszeni to ZX1 to trudno uznać za sensowny produkt.
14995
Zaczęło się od stwierdzenia, że Zeiss nie jest mniejszy od pełnoklatkowych aparatów z wymienną optyką, czego dowodem miało być zdjęcie przedstawiające aparat tylko w jednej płaszczyźnie, w dodatku w zestawieniu z aparatem bez obiektywu. Teraz został zestawiony z kompaktem, żeby umocnić tę tezę. Sorry, ale jestem zbyt trzeźwy na takie wygłupy.
hostman22
03-10-2018, 21:54
ale wszystko się zgadza przecież - zx1 jest kompaktem z matrycą FF + 35mm, sony rx1 jest kompaktem z FF + 35mm i Leica Q jest kompaktem z FF + 28mm, a Zeiss będzie największy spośród nich, cenowo tez będzie podobnie, więc czemu nie porównywać?
meliszipak
03-10-2018, 22:21
Dobrze porównałeś. Wielka krowa jest.
Porównywać, ale zachowując choć cień obiektywizmu. Twierdzenie, że ten aparat jest tak samo duży, jak inne aparaty z wymienną optyką, po prostu nie znajduje odzwierciedlenia w rzeczywistości.
nordwind
03-10-2018, 22:46
Myślę, że po metrosexualnym drwalu powstanie jakiś nowy gatunek mężczyzny i ten Zeiss jest dla niego.
Tylko my o tym nic nie wiemy :)
Z całą pewnością nie będzie to mężczyzna, który wolny czas spędza na debatowaniu na Nikoniarzach o tym, który aparat jest dla kogo :D Kto wie, może będzie wtedy robił zdjęcia.
nordwind
03-10-2018, 23:20
To nasze wspólne zaniedbanie :)
Mnie zawsze do zdjęć mobilizuje nowy sprzęt. Gdyby mi taki Zeiss wpadł w ręce, pewnie bym tu teraz nie siedział ;)
Ale tu też mały nie jest
14994
Ladny tez nie ;-)
Tępą siekierą wyciosany. :)
stafford
04-10-2018, 12:30
Tak "charakterystyczny", że z 30 metrów będzie widać, że to Zeiss. I może oto chodzi? No bo chyba nie o stosunek $/IQ...
Borat1979
04-10-2018, 17:23
Zaczęło się od stwierdzenia, że Zeiss nie jest mniejszy od pełnoklatkowych aparatów z wymienną optyką, czego dowodem miało być zdjęcie przedstawiające aparat tylko w jednej płaszczyźnie, w dodatku w zestawieniu z aparatem bez obiektywu. Teraz został zestawiony z kompaktem, żeby umocnić tę tezę. Sorry, ale jestem zbyt trzeźwy na takie wygłupy.
Ale przecież nie jest mniejszy. Jest porównywalny wysokością i szerokością z serią A7, jedynie grubość jest trochę mniejsza ale jak dołożymy obiektyw 35/2 to na to samo wychodzi.
cz4rnuch
04-10-2018, 17:56
...ale jak dołożymy obiektyw 35/2 to...Żeby tylko było jakie 35/2 do dołożenia do A7ek :( Rozmarzyłem się trochę.
Ale przecież nie jest mniejszy. Jest porównywalny wysokością i szerokością z serią A7, jedynie grubość jest trochę mniejsza ale jak dołożymy obiektyw 35/2 to na to samo wychodzi.
Przepraszam, jaki obiektyw?