Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] gwiezdne wojny
Daaawno mnie tu nie bylo, oj daaawno. Wiec witam sie z Wami.
Zdjecie z Antelope Canyon w Arizonie, ale czy to jest krajobraz? sadze, ze watpie lecz nie wiedzialem gdzie indziej moge wrzucic :)
14776
Witaj po przerwie. Jedno mi się pytanie nasuwa, gdzie łososiowo czerwony kolor na zdjęciu.? Tak charakterystyczny że inaczej być nie może[emoji48]
tego sie wlasnie obawialem ;) no dobra, to wrzucam w nieco bardziej naturalnych, i nie przerysowanych, barwach
14784
Czasem się zastanawiam, czy w takich miejscach nie ma na ziemi wielkiej tablicy z krzyżykiem i napisem „tu ustaw się z aparatem”:razz:
Żarcik taki, ale milion kadrów jest podobnych.
Z drugiej strony, chyba najdroższe zdjęcie na świecie było podobne.
Co do zdjecia, osobiście drążylbym temat b&w, w kolorze przy tych prześwietleniach bedzie cieżko się obronić.
A kadr bardzo ładny:-D
krzysztofz24
27-09-2018, 21:45
Kolor z tego miejsca jest ograny. Tutaj liczy sie swiatlo i forma i BW swietnie tu pasuje mz.
Takze zdecyowanie wybieram BW:-).
Dla mnie również BW. Kolor z tego miejsca jest oklepany :D
Wybieram kolor, nieprzerysowany jak sam napisałeś. Daleko mu go przesaturowanych cukierków co jest na plus. Dobre zdjęcie.
Czasem się zastanawiam, czy w takich miejscach nie ma na ziemi wielkiej tablicy z krzyżykiem i napisem „tu ustaw się z aparatem”:razz:
Żarcik taki, ale milion kadrów jest podobnych.
Tak tam jest od kilku lat, tłumy ludzików, a Indianin ustawia grupę z dokładnością do paru sekund, i centymetrów aby złapać wpadające światło. Za plecami dyszy i napiera tłum tych, co nie opłacili photography tour. Wszystkie zdjęcia są podobne, bo kaniony nie są z gumy ;-) Następny razem wybrałbym się do któregoś z otwartych kanionów po drugiej stronie Kolorado, gdzie dystans odstrasza pospolitych zwiedzaczy, a okoliczności przyrody są równie piękne. Mniej chętnym na dłuższą wyprawę zostaje jeszcze mało znany Canyon X, ale jest znacznie mniejszy i mniej spektakularny w porównaniu z Upper i Lower.
Nikonozaur
29-09-2018, 23:37
Kolor czy BW... W obu przypadkach wypalona plama na piasku bardzo przeszkadza w odbiorze.
Miejsce jest opstrykane do niemożliwości więc tym bardziej technikalia muszą być na wysokim poziomie.
Dla mnie oba dobre. Zawsze chciałem się tam wybrać ale po wpisie pgi nie wiem czy warto skoro nie ma swobody poruszania się i szukania własnych ujęć.
czupacabra
30-09-2018, 13:48
W parkach narodowych , które leżą na terenie rezerwatów Indian zawsze poruszasz się z miejscowym przewodnikiem. Możesz w grupie a możesz też i dywidualnie ( odpowiednio drożej)
Wysłane za pomocą Tapatalk
A jak ze swobodą fotografowania? bo tutaj z opisu wynika że jest tam bardzo gęsto od turystów. Ciekaw jestem jakie to są też koszta by np móc fotografować o różnych porach dnia i nocy. Czy są tylko konkretne godziny podczas których można tam wejść?
Ktoś pisał że temat jest już obleciany, ale tak jest już ze wszystkim. Wszystko jest obleciane ale kto by nie chciał mieć takiej fotki w swojej kolekcji?:)
czupacabra
30-09-2018, 15:04
Za ok 100$ jesteś w grupie kilkuosobowej i masz slot 2 godziny na robienie zdjęć. Jest wtedy luźno i bez tłoku.Nie wiem czy można tam wejść w nocy. Nie wiem czy to ma sens bo wtedy słońce nie wpada do canyonu a światło księżyca chyba jest za słabe.
Dziękuje czupacabra za informacje. A o której porze roku najlepiej się tam udać? Co do doświetlenia wąwozu to myślę że odpowiednio długi czas naświetlania wyciągnąłby pięknie te ściany.
czupacabra
30-09-2018, 15:52
Jeżeli dobrze pamiętam to park jest otwarty od marca do listopada. Natomiast pamiętaj że to jet kanion a w dole płynie potok. I pewnie są takie dni że mie ma do niego wejścia. Natomiast w ciągu dnia to chyba od 10 do 13 to jest best time. A zresztą i tak pewnie trzba z dużym wyprzedzeniem zarezerwować miejsce.
Ślicznie dziękuje za informacje. Mam nadzieje że będzie kiedyś okazja je wykorzystać:). A autorowi gratuluje jeszcze raz super zdjęć.
Za ok 100$ jesteś w grupie kilkuosobowej i masz slot 2 godziny na robienie zdjęć. Jest wtedy luźno i bez tłoku.Nie wiem czy można tam wejść w nocy. Nie wiem czy to ma sens bo wtedy słońce nie wpada do canyonu a światło księżyca chyba jest za słabe.
Tak może było kilka lat temu. Gdy byłem w zeszłym roku to grupy foto wchodziły wraz z pozostałym tłumem, koszt ok. 114$ za 160 minut. Najlepsze wejścia w lecie są od 11:30 do 15, wtedy można złapać te wpadające promienie Słońca. Lower nie przyjmował foto od początku roku - choć wraz ze mną weszła grupa 3 osób, które robiły rezerwację ponad pół roku wcześniej. Niestety jest to już pełna komercja.
Widziałem w necie bardzo ładne zdjęcia nocne jakiegoś Czecha.