Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie Ustawienia Af W D200?

SKONIA
14-06-2007, 23:07
Witam.Od niedawna mam NIKONA D200 i mam problem z AF. Ogólnie za dużo fotek mam nieostrych. Myśle że mam coś nie tak ustawione w menu. Może jakieś wskazóki? Pomóżcie. Z góry dziękuje.

bukowy dziad
14-06-2007, 23:11
uwaga - zabrzmi dramatycznie:

to moze byc niemal wszystko!!! mozesz miec zepsuty obiektyw! albo aparat! bedzie musial poleciec do serwisu i jak nie jest na gwarancji to niezle zabulisz! bardzo mi przykro - wspieramy Cie.

samek
14-06-2007, 23:20
Witam.Od niedawna mam NIKONA D200 i mam problem z AF. Ogólnie za dużo fotek mam nieostrych. Myśle że mam coś nie tak ustawione w menu. Może jakieś wskazóki? Pomóżcie. Z góry dziękuje.

Nie nerwowo. Już wiesz, że może to być prawie wszystko. A informacji jest absolutne minimum. Spróbowałbym najpierw sprawdzić z różnymi szkłami. Z iloma robiłaś fotki? Jeden obiektyw? Dwa? Więcej? Z każdym to samo? Na prawdę za mało podałaś informacji.

SKONIA
14-06-2007, 23:25
Mam jeden obiektyw nikon 18-70 i tylko z nim robiłam do tej pory fotki. Niektóre fotki wychodzą igiełki a niektóre niekoniecznie. Czy możecie podać dokładne ustawinia waszego af w castom setting menu. Czy robicie na punktowym czy innym bo są 4 możliwości.

SKONIA
14-06-2007, 23:30
A i jeszcze zaóważyłam że jak obiekt jest nieruchomy to jest ok ale jeśli się rusza to mimo krótkich czasów nie zawsze jest ostro.

Jacek_Z
14-06-2007, 23:33
jak obiekty sie ruszają to przełącznik AF obok obiektywu (na dole) powinien byc w pozycji AF-C, a nie AF-S.
poczytaj instrukcje.

samek
14-06-2007, 23:34
A i jeszcze zaóważyłam że jak obiekt jest nieruchomy to jest ok ale jeśli się rusza to mimo krótkich czasów nie zawsze jest ostro.

O widzisz. Już się zaczyna coś dziać. Ale powiedz - jeśli możesz - strony 51-55 z instrukcji przeczytałaś?

SKONIA
14-06-2007, 23:39
JASNE żE TAK:mrgreen:

andrzej_laskowski
14-06-2007, 23:40
Ehhh.. Skonia, bez urazy, ale nie lepiej na początek było kupić aparacik z zielonym programem?
To pytanie z gatunku " przeczytaj instrukcję i nie zawracaj głowy".

SKONIA
14-06-2007, 23:45
Fotografuje tej jakości sprzętem od kilku lat. Poprzednio miałam sigme o ona nie moała tak rozbudowanego menu. A myślałam że forum jest też po to aby sobie pomagać, a jeśli ktoś uważa że moje pytanie jest banalne to niech nie odpowiada. Dziękuje za chęć pomocy tym co już coś napisali.

samek
14-06-2007, 23:47
JASNE żE TAK:mrgreen:

No to Skoniu teraz (może jutro w dziennym świetle będzie lepiej) do dzieła. Zacznij od czegoś co stoi i się nie rusza i sprawdź bardzo uczciwie czy Twoj zoom (we współpracy z aparatem oczywiście :) ) namierza to ostro. Najlepiej z różnych odległości i z różnymi przesłonami. A następnie spróbuj ponamierzać jakieś biegające dziecko lub kota. Jeśli nie będzie w pobliżu to może chociaż autobus przejedzie albo inne cuś. Ale pamiętaj o uwadze Jacka_Z. I nie obrażaj się - myślę, że nikt tu złośliwie Cię nie będzie traktował. Ale i pomóż troszkę sama sobie - myślę, że problem jest na etapie takim, że jeszcze sama śmiało sobie poradzisz.

jakubs
14-06-2007, 23:58
fotografujesz tego typu sprzętem i nie miałaś wcześniej tego problemu... hmm... to może faktycznie jest zepsuty

ale kontrolnie wyłącz sobie śledzenie obiektu, włącz sobie zwykły 11 polowy af, ustaw na środku i zablokuj, sprawdź czy masz ustawiony priorytet ostrości przy wyzwalaniu migawki, i jak nie masz to włącz i przy afc i afs i oczywiście nie zmieniaj w tak zwanym międzyczasie banków

swiatlo
15-06-2007, 00:00
Ja zauważyłem pewną różnicę w naciskaniu migawki. Być może Ty masz dokładnie to samo. Otóż ja mam nastawione na AF-C, co oznacza że zdjęcie wcale nie musi być ostre w momencie naświetlenia. W D50 operacja pół-naciśnięcia migawki była wyraźniejsza i łatwiejsza, natomiast w D200 jest bardzo trudno tak lekko nacisnąć na spust aby zrobił się tylko fokus bez naświetlenia. Ta różnica jest bardzo mało wyczuwalna i muszę bardzo uważać aby nie nacisnąć za szybko, bo jak nacisnę ciut za mocno to pstryka bez uprzedniego wyostrzenia.
Zwłaszcza jak się robi pierwsze zdjęcie po jakimś czasie, to wtedy AF jest wyłączone i zdaje się że wtedy szybkie pełne naciśnięcie migawki nie ostrzy. Trzeba nacisnąć guziczek 'AF ON' z tyłu zaraz koło panela i dopiero wtedy zaczyna ostrzyć. Nie mam zresztą pewności co do tego, muszę to przetestować. Przyznam że manuala tylko przewertowałem, moim pierwszym priorytetem jest nauczenie się posługiwać tym aparatem tak samo sprawnie jak to robiłem w D50.

Jacek_Z
15-06-2007, 00:07
ale kontrolnie wyłącz sobie śledzenie obiektu, włącz sobie zwykły 11 polowy af, ustaw na środku i zablokuj, sprawdź czy masz ustawiony priorytet ostrości przy wyzwalaniu migawki, i jak nie masz to włącz i przy afc i afs i oczywiście nie zmieniaj w tak zwanym międzyczasie banków
namieszałeś z tymi radami.
jak się coś rusza - to ma być śledzenie obiektu AF-C. jak sie nie rusza - AF-S.
lepiej operować 1 punktem AF a nie 11-toma, bo przynajmniej będzie miała ostrość tam gdzie chce. Właśnie sie obawiam, że body sobie samo wybiera punkt AF i że SKONIA ma ustawione 5 albo 11 pól.
AF-S ma priorytet ostrości, a AF-C nie ma takiego priorytetu, tego nie ustawi inaczej.
nie sądzę by zmieniała banki pamięci skoro nie zna jeszcze body.

samek
15-06-2007, 00:09
...nie sądzę by zmieniała banki pamięci skoro nie zna jeszcze body.

I dlatego należy dać się wykazać Skoni własnym działaniem. Bo się tu książka napisze z domysłów.

vitter
15-06-2007, 00:20
Skoniu możemy się umówić w poniedziałek/wtorek w Łodzi i sprawdzić co kiedy i dlaczego nieostrzy
jestem z Widzewa więc mogę pokazać/wyjaśnić co kiedy i jak używać

pozdrawiam vitter

jakubs
15-06-2007, 00:26
namieszałeś z tymi radami.
jak się coś rusza - to ma być śledzenie obiektu AF-C. jak sie nie rusza - AF-S.
lepiej operować 1 punktem AF a nie 11-toma, bo przynajmniej będzie miała ostrość tam gdzie chce. Właśnie sie obawiam, że body sobie samo wybiera punkt AF i że SKONIA ma ustawione 5 albo 11 pól.
AF-S ma priorytet ostrości, a AF-C nie ma takiego priorytetu, tego nie ustawi inaczej.
nie sądzę by zmieniała banki pamięci skoro nie zna jeszcze body.

chodziło mi o pozycję w menu a1, a2 gdzie właśnie ustawia sie priorytet ostrości dla obu trybów af
wiadomo, ze zablokować af na centralnym, inaczej nie twierdziłem, napisałem tylko, że to środowe pole trzeba przyblokować, bo w d200 nie ma specjalnej funkcji pojedynczego centralnego pola af
a pisząc o śledzeniu miałem na myśli focus tracking a5

leon28
15-06-2007, 00:29
AF-S ma priorytet ostrości, a AF-C nie ma takiego priorytetu, tego nie ustawi inaczej. qrcze nie znam jeszcze mojego d200 ale czy nie ma tam ustawienia priorytetu ostrosci rowniez dla ciaglego af?

Jacek_Z
15-06-2007, 00:40
sorry - jakubs, leon, body macie krócej, a znacie je lepiej niż ja. Można na AF-C ustawić priorytet ostrości.
Ja pracuje jednak z AF zawsze tak jak jest w ustawieniach domyślnych i nie miałem innych potrzeb - stąd moje braki.

jakubs
15-06-2007, 00:48
on ma takie menu, że jak go będę miał rok to też zapomnę :D

tzk
15-06-2007, 17:08
hej,

mi się tez czasem zdarza, że wychodza takie zdjęcia. Jak się przsiadłem z D70 na D200 to było częściej, teraz jest lepiej. Nie wiem może to kwestia róznic wagi ...

milo_ja
15-06-2007, 17:44
natomiast w D200 jest bardzo trudno tak lekko nacisnąć na spust aby zrobił się tylko fokus bez naświetlenia. Ta różnica jest bardzo mało wyczuwalna i muszę bardzo uważać aby nie nacisnąć za szybko, bo jak nacisnę ciut za mocno to pstryka bez uprzedniego wyostrzenia.

Jak ustawisz priorytet ostrości dla trybu AF-C (domyślnie jest priorytet "szybkostrzelności"), to nie nie pstryknie bez wyostrzenia.