Zobacz pełną wersję : Zenit M - nowy dalmierz
Koniec świata !! - Powrót Zenita.
Ale jest ładny tzn. mnie się podoba.
https://www.optyczne.pl/12910-news-Zenit_M_-_nowy_dalmierz_stworzony_we_współpracy_z_Leiką. html
Ciekawe ile kosztuje.
Jak bedzie w normalnej cenie i da sie nim fotografowac to z przyjemnoscia kupie.
blablaginger
26-09-2018, 14:16
Info z rumorsów z zeszłego roku: ""The ZENIT product should have a price for the end consumer 30% lower compared to the original product from Leica Camera AG." Tylko wtedy miał bazować na M9:
https://leicarumors.com/2017/10/01/rumors-the-new-zenit-d1-mirrorless-full-frame-digital-camera-could-be-a-limited-edition-based-on-the-leica-m9-new-zenitar-lenses-for-leica-m-mount.aspx/
(https://leicarumors.com/2017/10/01/rumors-the-new-zenit-d1-mirrorless-full-frame-digital-camera-could-be-a-limited-edition-based-on-the-leica-m9-new-zenitar-lenses-for-leica-m-mount.aspx/)
Skończy jak SSJ 100, każdy fotoreporter TASS będzie musiał go mieć, żeby nakręcić sprzedaż.
mackaron
26-09-2018, 14:19
taaaa.... цена 5-6к € или 400000-450000 рублей ;) Шутка удалась.;)
Przecież to jest Leica M. Tylko ktoś w photoshopie do loga "M" dopisał "Zenit M".
Cena będzie musiała oscylować w okolicach 30.000 Cebulionów PLN, żeby Leica nie strzeliła sobie w stopę ze sprzedażą swoich produktów :)
Ciekawa koncepcja biznesowa, będę obserwował rozwój sytuacji. Dużo ciekawszy produkt, niż te wszystkie nowe bezlusterkowce.... :D
mackaron
26-09-2018, 14:27
ale to juz bylo...Hasselblad+Sony;)
Pomysł niemal tak samo głupi, jak Yashica digiFilm.
Cudo :D Widziałbym takiego kompana dla moich Fuji :D Jedna pełna klatka w plecaku by nie zaszkodziła ;)
ale to juz bylo...Hasselblad+Sony;)
Tylko w tamtym przypadku "gorszy" aparat byl "szlifowany" i "obudowywany" przez bardziej nobliwa firme. Tutaj jest na odwrot.
Wlasciwie to nieglupi pomysl na pozbycie sie wyprodukowanych 240-ek, ktorych nikt juz nie chce. Bogaci Rosjanie, patrioci, na pewno kupia.
hostman22
26-09-2018, 22:08
jak będzie w cenie m10 to raczej sukcesu nie wróżę....
Z Zenita to to będzie miało zakres czasów 1/30 - 1/500s ;) ;) :)
Borat1979
26-09-2018, 23:41
Tylko w tamtym przypadku "gorszy" aparat byl "szlifowany" i "obudowywany" przez bardziej nobliwa firme. Tutaj jest na odwrot.
I tą lepszą nobliwą firmę musieli przejąć Chńczycy żeby nie padła bo jedyne co wtedy rozwijali to technologia obróbki drewna :)
Zenit M - pierwsze wrażenia -->
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/31090-zenit-m-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-przykladowe
https://www.optyczne.pl/12926-news-Zenit_M_w_naszych_rękach_.html
Cena 5500 euro :confused:
Dziękuję. Juz mi przeszło.
Borat1979
27-09-2018, 15:17
Bawi mnie ten napis z tyłu Designed in Krasnogorsk Russia.
To żywcem skopiowana Leica M więc co tam w tym Krasnogorsku projektowali? :mrgreen:
meliszipak
27-09-2018, 15:20
Bawi mnie ten napis z tyłu Designed in Krasnogorsk Russia.
To żywcem skopiowana Leica M więc co tam w tym Krasnogorsku projektowali? :mrgreen:
No ten napis :mrgreen:
- - - - kolejny post - - - - - -
W Rosji ta leica trafi pod strzechy.
meliszipak
27-09-2018, 16:36
Na poważnie, to ciekawe jakie będzie to szkło.
Cena 5500 euro :confused:
Dziękuję. Juz mi przeszło.Ze szkłem 35/1.0 to nie jest drogo.
Zależy jeszcze co to za pleśniak będzie.
hostman22
27-09-2018, 21:55
Zależy jeszcze co to za pleśniak będzie.
tylko w L krzykneli by 40 tyś za sam obiektyw, jak zestaw będzie faktycznie za tyle.... to hmmm.. . Pytanie tylko czy faktycznie to jest przeniesiona m240 w stosunku 1:1...
Jeżeli rzeczywiście Rosjanie będą robić tą puchę to oprócz fotografowania będzie można komuś przydzwonić bez obaw o uszkodzenie sprzętu :D
Rosjanie nawet nie będą wkładać instrukcji do pudełek, a co dopiero cokolwiek produkować.
Może zrobią futerał... ten zapach pamiętam do dziś. :)
Ciekawe czy bedzie miec wbudowany licznik Geigera;)
hostman22
28-09-2018, 16:20
inna sprawa co z serwisem...? Leica jest pewna nawet jak coś pójdzie nie tak (matryca w m9), a tutaj to licho wie :/....
Na optycznych czytałem, że serwis na Łubiance. I tylko osobiście.
Cena okazyjna z tym Noctiluxem 35.
Cena okazyjna z tym Noctiluxem 35.
Jaki Noctilux? Toć napisali, że szkło od podstaw zaprojektowane w Rosji ;) I szczerze mówiąc to im wierzę patrząc na pierwsze sample. Jakością optyki ten 35/1.0 nie odstaje od Heliosów i spółki z ubiegłego wieku :D
No to chociaż bokeh ma szanse mieć fajny.
krzysztofz24
02-10-2018, 01:57
A ja nie kupuke tej koncepcji.
Bo Zenit to byla taniocha jak byl produkowany w porownaniu z innymi aparatami tamtego okresu.
A teraz zrobili "podrobke" Leiki, tylko z cena nie bardzo sie wstrzelili mz.
Bo do oryginalu juz nie tak daleko cenowo.
A szkoda bo czasami mam ochote sprobowac dalmierza.
Jaki Noctilux? Toć napisali, że szkło od podstaw zaprojektowane w Rosji ;) I szczerze mówiąc to im wierzę patrząc na pierwsze sample. Jakością optyki ten 35/1.0 nie odstaje od Heliosów i spółki z ubiegłego wieku :D
Wszystko wyjdzie w praniu.
Ale może być i tak, jak to za późnej komuny bywało. Przyjeżdżali do Sowietów ludzie zza kurtyny, płacili za Zenita z Heliosem, po czym jeszcze w sklepie Zenit, ale już bez Heliosa, lądował w koszu na śmieci.
A ja nie kupuke tej koncepcji.
Bo Zenit to byla taniocha jak byl produkowany w porownaniu z innymi aparatami tamtego okresu.
A teraz zrobili "podrobke" Leiki, tylko z cena nie bardzo sie wstrzelili mz.
Bo do oryginalu juz nie tak daleko cenowo.
A szkoda bo czasami mam ochote sprobowac dalmierza.
No ale czego tu nie rozumiec? Lajka bierze starszy model aparatu, ktory juz sie nie sprzedaje i zalega w magazynie. Podpisuja umowe z rosyjska firma, ktora daje nazwe, pod ktora z powodow nostalgiczno-patriotycznych aparat sprzeda sie w Rosji jak cieple bulki. Dodatkowo moze uzyskac wartosc kolekcjonerska, bo powstanie tylko 500 sztuk. Oprocz tego caly swiat fotograficzny szumii i robi darmowa reklame. Jak dla mnie genialna sprawa. Same profity.
Tylko dlaczego Zenit a nie Zorka? Przecież to była pierwsza kopia "Lajki"?
cz4rnuch
02-10-2018, 10:28
Te niedopowiedzenia i pytanie bez odpowiedzi pomogą przy budowaniu nowej legendy. W sensie będzie się lepiej sprzedawać.
krzysztofz24
02-10-2018, 11:34
No ale czego tu nie rozumiec? Lajka bierze starszy model aparatu, ktory juz sie nie sprzedaje i zalega w magazynie. Podpisuja umowe z rosyjska firma, ktora daje nazwe, pod ktora z powodow nostalgiczno-patriotycznych aparat sprzeda sie w Rosji jak cieple bulki. Dodatkowo moze uzyskac wartosc kolekcjonerska, bo powstanie tylko 500 sztuk. Oprocz tego caly swiat fotograficzny szumii i robi darmowa reklame. Jak dla mnie genialna sprawa. Same profity.
Ale ja to rozumiem:-) (wyksztalcenie; handel/marketing). Tylko, ze mi to nie pasuje. Zadna to reaktywacja Zenita, tylko dokladnie jak napisales wlasnie. A szkoda....
Swiat szumi, masz racje. Ale mz wiele nie poszumi i kokosow na tym aparacie nie bedzie. Bo jak ktos ma juz do wydania taki hajs, to raczej wybierze oryginal ze wzgledu na pozycje marki.
Za rok, dwa nikt nie bedzie pamietal o tym Zenicie nawet.
Caly swiat sie podniecal chodzeniem i lapaniem pokemonow niedawno, ale dosyc szybko to przeszlo;-)
Jaki Noctilux?
A widziałeś Noctiluxa 35 ? Bo ja też nie. Powinienem użyć cudzysłowu, ale miałem nadzieję,że każdy się domyśli o co chodzi, o ruskiego "Noctiluxa".
O, znalazłem. Rysować to to może jakoś będzie, ale ostrość i kolorystyka to raczej z d...py. https://youtu.be/U5NDAq0B9co?t=3m1s
O, znalazłem. Rysować to to może jakoś będzie, ale ostrość i kolorystyka to raczej z d...py. https://youtu.be/U5NDAq0B9co?t=3m1s
Sztuczne, mieszane swiatlo. Daj mu szanse :)
Ale tak czy siak na papierku wyglada pieknie, najjasniejsza 35ka w historii fotografii. :D
meliszipak
03-10-2018, 12:18
Ogólnie należy powiedzieć, że ciekawy projekt z pewnością poparty badaniem rynku.
Wychodzi, że to będą kolejne limitowane edycje tym razem w kooperacji z Rosjanami.
Jest kilka przykładów firm, które (w swej arogancji) wierzyły, że wiedzą lepiej, czego konsumenci potrzebują, i nie prowadząc odpowiednich badań rynku uruchomiły wielkie projekty za kupę kasy - i wtopiły.
Może i robiły badania, ale tak naprawdę to nie jest proste, bo trzeba umiec badać. Jaką grupę przepytują? Losową? Fotografów z forów? Ze sklepów?
Rozumiem że masz na myśli Nikon 1 ;)
To mogą być też poglądy szefostwa, polityka firmy itp. Np. Nikon 1 - chyba celowo matryca daleko w rozmiarze od FF ale i od DX. Miało to jakiś sens, ale … nie trafiło absolutnie do zaawansowanych fotografów. Co zrobił Olek wchodząc w 4/3? Mieli najmniejsze lustrzanki analogowe, telecentryczność to coś co faktycznie ma znaczenie, plus te japońskie zamiłowanie do miniaturyzacji i wiara w szybki postęp w kwestii jakości matryc. Nie docenili ludzi, tego że będą ciagle chcieli mniej szumów. No i ta moda na małą GO.
To co wymieniłem to kwestia poglądów grupy ludzi, nie badań. Bo co, Olek zlecił badania i zrobił 4/3 a inne firmy zrobiły badania i kontynuowały swoje systemy i "duże" lustrzanki. Odmienne wyniki badań?
Po prostu czasami ktoś podejmuje pewne ryzyko by być prekursorem i mieć fory. Czyli większy zysk.
meliszipak
03-10-2018, 14:39
Próbują sterować rynkiem i kreować popyt.
Maciek, myślisz, że np. Nikon 1 był taką wtopą?
Można jeszcze przywołać podobne przykłady?
Tyle, ze w przypadku tego Zenita/Lajki to kategoria "bizuteria" albo "rzeczy kolekcjonerskie". Z fotografia ma to akurat jaknajmniej wspolnego. Z drugiej strony... Cena calego zestawu jest nizsza niz za sama Lajke. Za ile mozna sprzedac tego 35/1?
zeberek1
03-10-2018, 14:49
Oj tam czepiacie się! Nie znacie chyba głównej specjalizacji firmy.
Przecież to jest Leica M 240 Extra Specjal Russian Limited Edition!
meliszipak
03-10-2018, 14:52
Leica T34 Katiusza
Akurat nie myślałem o firmie foto, tylko o Ford Motor Company i ich wtopie z nową marką Edsel, produkowaną w latach 1957-60. To podręcznikowy przykład błędów marketingowych. Ford, nie przeprowadziwszy odpowiednich badań rynku, zainwestował 450 mln dolarów, i stracił 250 mln ówczesnych (!) dolarów, uruchamiając produkcję drogiej i niepotrzebnej na rynku marki, konkurującej bezpośrednio z inną marką Forda - Mercurym, i to w czasie, gdy w USA zaczynał się kryzys i ludzie szukali mniejszych i tańszych aut. Marka była skierowana do nieistniejącego odbiorcy. I trafiła w próżnię.
Nic ten model nowego nie wnosi do cyfrowej fotografii -poza swoją nazwą.
Ciekawszy może być PIXII https://leicarumors.com/2018/09/28/pixii-camera-update.aspx/
https://photorumors.com/2018/10/04/rumors-the-next-zenit-camera-could-be-based-on-a-pentax-dslr/ :lol:
Borat1979
04-10-2018, 21:33
To mogą być też poglądy szefostwa, polityka firmy itp. Np. Nikon 1 - chyba celowo matryca daleko w rozmiarze od FF ale i od DX. Miało to jakiś sens, ale … nie trafiło absolutnie do zaawansowanych fotografów.
Głównym powodem to była absurdalna cena bo po co komu system oferujący jakość obrazu kompaktu w cenie lustrzanek DX?
Wychodzi, że to będą kolejne limitowane edycje tym razem w kooperacji z Rosjanami.
Będą dywany jako gumy/okładziny? :DDD
Borat1979
05-10-2018, 01:09
A w kolejnej modelach modna u ruskich tapeta.
marcin90
05-10-2018, 16:30
I etui w kształcie matrioszki :D