Zobacz pełną wersję : GPU do Video (davinci resolve)
Pawel Pawlak
25-09-2018, 20:14
Nie gram, do tej pory nie bawiłem się w video, więc wystarczał mi do tej pory Radeon HD5450
Ale przyszła mi ochota na eksperymenty (a może coś więcej ) z VIDOE i chyba to jest element który musiałbym zmienić w moim "staruszku" (pozostały sprzęt nadal chyba da radę - i7 3930k 4.2GHz, 32GB, kilka SSDków + NAS magazyn).
Prawdopodobnie będę chciał opanować i pracować Davinci Resolve. Chcę montować, oraz dokonywać korekty barwnej, odszumiać, stabilizować i nie wiem co jeszcze ;) Materiał źródłowy FHD max 100FPS i 4k 25FPS, do tego pewnie zdjęcia do timelaps.
Jaką minimalnie / optymalnie (koszty i wydajność w edycji grafiki) kartę wybrać ? Pomóżcie jeśli macie jakieś doświadczenie.
Kup starą ale najwyższy model, ma dużo procków do obliczeń i przy montażu sprawdzi się lepiej niż nowszy a niższy model. Kumpel kupił ostatnio GTX480 za 150 zeta, spokojnie pociągnie co trzeba, oczywiście nie musisz aż tak cofać się wstecz - GTX780Ti kupisz np za 700zł.
PS. Sprawdź tylko jakie grafiki są obsługiwane w wersji DR której chcesz używać, co by się za bardzo nie cofnąć wstecz.
Trzeba poczytać czy ten soft wykorzystuje cuda Nvidii czy lepiej AMD bo jest z tym różnie, generalnie jak Aeon88 napisał ale często soft woli więcej szybkiego gram i wyższe zegary niż samą ilość procesów gpu.
http://documents.blackmagicdesign.com/DaVinciResolve/20170728-ff69f7/DaVinci_Resolve_14_Configuration_Guide.pdf
Strona 37. Instrukcja dla DR14.
PS. DaVinci Resolve 15 and DaVinci Resolve 15 Studio, CUDA is only supported on NVIDIA GPUs with compute capability 3.0 or higher (Kepler architecture or newer). <- czyli GTX 6xx i wyżej. Co do wymogów, wszystko ma znaczenie, zarówno zegary, jak i ilość procków oraz wielkość pamięci GPU. Najlepiej mieć wszystko razem, dlatego proponowałem najwyższe modele. Taki GTX 780 (bez Ti) jest też w wersji 6GB vram.
Czyli AMD RX 480 8GB można brać śmiało.
Pawel Pawlak
26-09-2018, 12:12
dzięki za podpowiedzi :)
Przyznam że trochę się boję kart starszych ze względu na zasilanie. Mam fajny, dobrze pracujący zasilacz 700W a procek z grupy tych bardziej prądożernych. Nowsze karty z tego co widzę, mają zauważalnie mniejszy pobór mocy.
Powiedzcie jak wygląda ten rynek wtórny ? Mam pewne obawy - być może nie uzasadnione, przed zakupem karty używanej, ze względu potencjalną intensywną pracę w koparce kryptowalutowej, albo od jakiegoś maniaka OC. Brać pod uwagę takie ryzyko, czy nie bardzo ?
Brać pod uwagę koparki ale w nich raczej nie montowano drogich wersji np z 8GB gram, osobiście zawsze odradzałem zakup używanych kart graficznych, możesz poszukać coś evga bo tam gwarancja 10 lat zazwyczaj i producent bardzo dobrze realizuje ewentualne naprawy/wymiany, a rejestracja jest po nr seryjnym, może trafisz jakąś sztukę zarejestrowaną, tylko że u nas mało popularna i nie doceniana jest EVGA.
W sierpniu evga robiła wyprzedaż w swoim sklepie i mieli model gtx1060 6GB po 199 euro w komplecie z zasilaczem i/lub ssd, może jeszcze wyprzedają na allegro ( były po 900zł ) ?
Można brać śmiało w oryginalnym opakowaniu bo jak napisałem rejestracja gwarancyjna po nr seryjnym.
możesz poszukać coś evga bo tam gwarancja 10 lat zazwyczaj
Hmm, na stronie producent pisze o 3 latach gwarancji...
W sierpniu evga robiła wyprzedaż w swoim sklepie i mieli model gtx1060 6GB po 199 euro w komplecie z zasilaczem i/lub ssd, może jeszcze wyprzedają na allegro ( były po 900zł ) ?
Gdzie ten sklep? eu.evga.com? Teraz tam widzę 269 EUR bez żadnych "gratisów" za najtańszą wersję.
Na allegro używek jak na lekarstwo, najtańsza, dwuletnia, za 800 zł.
Ja kupiłem w sierpniu na evga.de i dokładnie gwarancja na zasilacz była 10 lat + 2lata w promocji, na karte graficzną 3 lata + 4lata promocji, 10 lat też bywa u nich oczywiście po rejestracji.
Na allegro ostatnia jest za 999zł wersja 6GB, a w sprzedanych dziesiątki wersji 3GB za 750-850zł.
Pawel Pawlak
28-09-2018, 12:28
Obecnie rozważam GTX 1060 6GB i RX580 8GB. Która konfiguracja jest Waszym zdaniem lepszym wyborem przy edycji video ? która ewentualniue lepiej wspomoże LR, PS czy C1pro ?
Do video ta AMD będzie lepsza, do Lr/Ps żadna szału nie zrobi.
Tu masz porównanie tych dwóch kart:
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/DaVinci-Resolve-14-NVIDIA-GeForce-vs-AMD-Radeon-Vega-1213/
Pawel Pawlak
03-10-2018, 12:21
Tu masz porównanie tych dwóch kart:
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/DaVinci-Resolve-14-NVIDIA-GeForce-vs-AMD-Radeon-Vega-1213/
dziki za link :)
sokolnik
26-10-2018, 19:07
a ja się pochwalę :P pisałem że kupię i kupiłem :) w końcu :)
na 30urodziny, zaszalałem :)
na pokład wjechała MSI 1070 Ti Gaming 8G :twisted:
I powiem, że po pierwszych zabawach/eksporcie w Premier Pro... po prostu kozak :D
No dobra ja też się pochwale gtx 1050 4gb ale w lapku bo na stacjonarkę brak miejsca i też chodzi bardzo ładnie i szybko :)
Fakt, że pozostałe graty też są fajne.
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
26-10-2018, 19:25
No dobra ja też się pochwale gtx 1050 4gb ale w lapku bo na stacjonarkę brak miejsca i też chodzi bardzo ładnie i szybko :)
Fakt, że pozostałe graty też są fajne.
Spróbuj kiedyś "stacjonarnej" 1050Ti to zobaczysz co to "ładnie i szybko" :D
Jeśli chodzi to akurat przy gtxach nie ma różnicy czy laptop czy stacjonarny te same układy szły i tu i tu
nikoniarz
26-10-2018, 19:32
Jeśli chodzi to akurat przy gtxach nie ma różnicy czy laptop czy stacjonarny te same układy szły i tu i tu
Spróbuj- zmienisz zdanie...
Jeśli masz 1050 to jest takie samo gpu ale taktowanie obniżone znacząco, a jest też montowane przecież mobilne 1050M i to już bardzo słaba wersja.
(...)Chcę montować, oraz dokonywać korekty barwnej, odszumiać, stabilizować i nie wiem co jeszcze ;) Materiał źródłowy FHD max 100FPS i 4k 25FPS, do tego pewnie zdjęcia do timelaps.(...)
Pawel Pawlak - wszystkie procesy, które wymieniłeś, są przy prostszych wideo zwykle "CPU-intensive", nie "GPU-intensive". Nie mówię, że masz genialną kartę, ale z dobrym ramem i SSD, na i5 czy i7, nie będzie zauważalnej różnicy przy GTX takim albo innym. To co wyliczyłeś pójdzie dobrze nawet na kompach z kartami zintegrowanymi. Prawdziwe wsparcie dla GPU zaczyna się w płatnym Resolve Studio.
Ja renderuję i edytuję kilka razy w tygodniu na różnych kompach i czy 60cio sekundowy klip wyrenderuje się w 47 sekund czy 38 to naprawdę nie robi żadnej różnicy.
Najpierw sprawdź jaki program do montażu wspiera jakie działania na zasadzie GPU-accelerated rendering i z jakimi kartami.
Połowa moich dochodów to montaż wideo i od dwóch lat jeszcze nigdy się nie zastanowiłem czy mam dobre czy złe GPU.
Ray-Tracing nie używamy, nie animujemy kolejnych części Avengersów, więc nie ma co się zanadto martwić GPU na początku przygody z wideo.
Jeśli masz 1050 to jest takie samo gpu ale taktowanie obniżone znacząco, a jest też montowane przecież mobilne 1050M i to już bardzo słaba wersja.I z tym się nie zgodzę
Tu masz wszystkie wersje i gdzie szły z dokładnymi taktowaniami https://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-1050-Notebook.178614.0.html
nikoniarz
26-10-2018, 19:52
I z tym się nie zgodzę
Powtórzę- porównaj bezpośrednio. Nie bez przyczyny różnią się poborem mocy...
Ps. Premiere Pro również domyślnie używa CPU, nie GPU, dopóki nie masz na linii czasu efektów GPU-accelerated.
I z tym się nie zgodzę
Z tym że pełne 1050-tki są w laptopach często z obniżonym taktowaniem żeby zmniejszyć temperatury ?
Zerknij na lenovo czy asusy, co model to inne parametry mają na papierze i w realu tak samo.
nikoniarz
26-10-2018, 19:58
pilon, masz rację, biorąc pod uwagę 38 sek. vs 47 sek. to nie robi wielkiej różnicy. Ale można to przełożyć inaczej- jest to różnica na poziomie 25%. Także 1/4. Dla mnie to spora różnica, jeśli mogę pójść spać o godzinę wcześniej (4h vs 3h)...
Z tym że pełne 1050-tki są w laptopach często z obniżonym taktowaniem żeby zmniejszyć temperatury ?
Zerknij na lenovo czy asusy, co model to inne parametry mają na papierze i w realu tak samo.Proszę taktowanie u mnie w laptopie
16078
@pilon (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4741), masz rację, biorąc pod uwagę 38 sek. vs 47 sek. to nie robi wielkiej różnicy. Ale można to przełożyć inaczej- jest to różnica na poziomie 25%. Także 1/4. Dla mnie to spora różnica, jeśli mogę pójść spać o godzinę wcześniej (4h vs 3h)...
Ty był wydumany przykład, ja czasu nie mierzę. Może to jest 39 i 41, naprawdę nie wiem.
Czas renderowania to w 99% CPU, nie GPU. GPU to nie jest magiczny przyspieszacz. I w 90% czas renderingu zależy z czego do czego renderujesz i jakim kodekiem.
nikoniarz
26-10-2018, 20:07
Ty był wydumany przykład, ja czasu nie mierzę. Może to jest 39 i 41, naprawdę nie wiem.
Więc tym bardziej nie wiem czemu podałeś przykład który nie był tym co chciałeś przekazać...
Więc tym bardziej nie wiem czemu podałeś przykład który nie był tym co chciałeś przekazać...
Wydumany, bo kompletnie zależny od przypadku. Ale masz rację, powinienem powiedzieć "kilka sekund różnicy dla minutowego wideo".
nikoniarz
26-10-2018, 20:18
Wydumany, bo kompletnie zależny od przypadku. Ale masz rację, powinienem powiedzieć "kilka sekund różnicy dla minutowego wideo".
I ja to rozumiem. Tzn. że dla kogoś może to nie robić różnicy. Ale dla kogoś innego może robić, jeśli po całym dniu wraca i chce "oddać" materiał zanim pójdzie spać. Dla mnie w przypadku zdjęć ta 1/4 w różnicy czasu robiła znaczenie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Proszę taktowanie u mnie w laptopie
turboni- taktowanie taktowaniem, ale wydajność wydajnością. A wydajność nie jest uzależniona od samego taktowania. Wiesz ile energii pobiera desktopowa grafika a ile mobilna? Wiesz jakiej wielkości są obie? Wiesz jak wydajne chłodzenie jest obu? Więc powtórzę- porównaj bezpośrednio obie.
nikoniarz Z ciekawości - co się renderuje 3/4 godziny? Pytam serio, jestem ciekaw.
Ps. tak jak pisałem - odnoszę się do POCZĄTKU przygody, nie do wielogodzonych renderów. Jak pisał autor wątku - "do tej pory nie bawiłem się w video".
nikoniarz zawsze możemy się spotkać i porównać :)
Fakt, że też dużo załeży od pozostałych rzeczy: cpu, ram i dysk.
Proszę taktowanie u mnie w laptopieJesteś pewny że wszystkie gpu w laptopach są tak samo jak w twoim, ja wiem że nie i to często taktowanie jest zjechane o 20-30% bo konstrukcja laptopa nie pozwala odprowadzić poprawnie ciepła z w pełni pracującego gpu.
Może nie ciągnijmy tego nudnego wywodu.
nikoniarz
26-10-2018, 20:25
@nikoniarz (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) zawsze możemy się spotkać i porównać :smile:
Nie widzę potrzeby bo już porównywałem. I dlatego dokupiłem stacjonarkę.
@nikoniarz (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) Z ciekawości - co się renderuje 3/4 godziny? Pytam serio, jestem ciekaw.
Odpowiednio dłuższy materiał niż 1-minutowy.
często taktowanie jest zjechane o 20-30% bo konstrukcja laptopa nie pozwala odprowadzić poprawnie ciepła z w pełni pracującego gpu.
Może nie ciągnijmy tego nudnego wywodu.
Chyba najlepsze podsumowanie...
Z tym się zgodzę, że nie ma sensu ciągnąć tego tematu dalej bo to temat rzeka :)
sokolnik
26-10-2018, 20:26
Ps. Premiere Pro również domyślnie używa CPU, nie GPU, dopóki nie masz na linii czasu efektów GPU-accelerated.
Czas renderowania to w 99% CPU, nie GPU. GPU to nie jest magiczny przyspieszacz. I w 90% czas renderingu zależy z czego do czego renderujesz i jakim kodekiem.
haha
To jak wyjaśnisz to:
projekt w premier pro - finalny plik będzie zajmować 3,7 GB, filmik trwa 30-czy 35 minut... Jeden z moich najdłuższych filmików. FullHD 60 klatek, kodek ten pod YT standardowy... ustawienia te same co zawsze używam. Materiał zGoPro, nie ważne.
BEZ GPU eksport trwa 2,5 h a może prawie 3 h. nie pamiętam, ale bardzo długo.
ze wsparciem GPU trwało to 35 min.
jakie efekty zastosowałem? Delikatna zabawa suwaczkami, ekspozycja, cienie, kolory itp. zabawa podobna jak w LR.
Jest różnica co?
Inne moje filmiki moto, 1,5gb, 15 min, te same parametry i obróbka, zamiast standarodowych 1 h 40 min zajęło to 20 min. Jak to wytłumaczysz? :)
Oczywiście CPU pracowało w 100% cały czas, GPU w zakresie 15-35% - ale różnica w czasie znaczna.
A najlepsze jest to, że dopiero później zauważyłem, że żródła były na SSD na SATA i eksportowałem na ten sam dysk - źle, nie zauważyłem. Może gdybym źródła miał na Samsungu 960 EVO NVMe 250 GB (SSD systemowy i na programy w tym graficzne i video) i eksportował na drugi zwykły SSD to eksport byłby szybszy? Pewnie nie wiele szybszy... ale może kilka min szybciej.
Z zakupu karty jestem bardzo zadowolony, ile razy chciałem coś poprawić w materiale bo jak sobie pomyśle, że ma znowu mielić 2 h to rezygnowałem... teraz 20 min się poczeka z przyjemnością :) Nie wspomnę już tym że wszystkie mikro zacięcia w podglądzie w Premier Pro zniknęły i jest mega płynnie wszystko... na samym CPU tak nie było, owszem SSD NVMe pomaga, w ogóle SSDki pomagają, ale GPU robi robotę a dokładnie 2432 rdeni CUDA.
Może gdybym zastosował więcej skomplikowanych efektów to użycie GPU byłoby większe?
I tak jestem bardzo zadowolony.
Gierki jeszcze żadniej nie instalowałem. Nie mam czasu. Foty i video czeka.
Czeka też moja nowa kamerka na rozpakowanie (odesłali z serwisu...) haah :) mówie Wam jakie jaja :)
nikoniarz
26-10-2018, 20:29
temat rzeka :)
Która na stacjonarnym płynie szybciej :D
haha
To jak wyjaśnisz to: (...)
Tak, że miałeś na linii GPU-Accelerated effects.
Cytuję siebie: "Ps. Premiere Pro również domyślnie używa CPU, nie GPU, dopóki nie masz na linii czasu efektów GPU-accelerated."
Jeden z pierwszych wyników z Google: https://forums.adobe.com/thread/2122549
"GPU: a GPU of any type does not assist the actual encoding process, however, it can improve the processing speed in certain cases. It depends on a number of important factors. This blog post explains what a GPU can and cannot assist (speed up) in the overall exporting process (scaling, GPU accelerated effects, etc.). In some cases in an exporting job, the GPU is used minimally, as there might not be many processes available for the GPU to handle. Real-time GPU accelerated effects may not have been added to the sequence, for example."
Dobry soft ( zazwyczaj nie od adobe ) wykorzystuje GPU co skraca drastycznie czas w wielu rzeczach związanych z video, 3D, czy np z podglądem na żywo podczas samej pracy nad materiałem, testy są w internetach, sporo softu lubi się z AMD inne z Nvidia, a inne mają gdzieś potęgę jaka tkwi w GPU i sobie tam wylicza na kilku procentach obciążenia.
Kolejna sprawa to żeby wykorzystać GPU trzeba też pogonić dobrze wszystkie rdzenie i wątki w CPU, chyba domyślacie się że tu też kuleje oprogramowanie ale w wielu przypadkach AMD dostało piorunującego kopa po optymalizacji softu w ostatnim czasie, a wtedy GPU też ma co robić.
nikoniarz
26-10-2018, 21:56
AMD póki co omijam, i nie mam powodów do narzekania...
sokolnik
27-10-2018, 02:50
Ja jakoś nie mam przekonania do AMD... [emoji854] Pewnie jakbym kupił tego ich tredrippera (jak to się pisze?) to bym zmienił zdanie... Ale to już do innych celów jest procesor.
Dla tych co nie mają przywiązania do logo firmy polecam zawsze sprawdzić konkretne testy w danym oprogramowaniu użytkowym co lepiej wypada i już, platforma AMD wychodzi taniej i była/jest bardziej przyszłościowa, ma zgodność przynajmniej czterech modeli czyli przed nami jeszcze dwa, dobrze działa zestaw cpu+gpu od amd, dobrze wykorzystuje lepszy ram, pozwala na małe oc nawet na najtańszych płytach za coś lekko ponad 200zł.
Ja już od roku zmieniam sprzęt i nadal tego nie zrobiłem bo nie czuję potrzeby nadal przesiadki ale jak wreszcie sie zdecyduje to na 100% będzie to AMD bo Intel za mocno od kilku lat wykorzystuje zaufanie klientów i okres swojego monopolu.
sokolnik
27-10-2018, 10:43
AMD póki co omijam, i nie mam powodów do narzekania...
ja tak samo, wybieram Intela oraz Nvidia'e :) i jakoś jak dotychczas jestem bardzo zadowolony :)
sokolnik
27-10-2018, 21:03
Plik 1528 MB, czas trwania filmiku jakieś 13 min...
Czas eksportu pokazuje też 13 min...
Bez GPU eksportowałby pewnie 1,5 h :)
Mógłbym sprawdzić jaki przewidywany czas pokaże program...
sokolnik
29-10-2018, 11:23
Słuchajcie, o co chodzi z dyskiem na pliki tymczasowe? Czyli TEMPy?
Nie pamiętam jak to dokładnie się nazywa, ale chodzi o to, że niby bardzo dobrze jest dla premier pro i w ogóle obróbki video, stworzyć dysk na takie dane... [emoji854] Najlepiej fizyczny ssd jakiś jeden.
Prawda to?
Jak pracujesz na SSD to nic nie kombinujesz z plikami osobnymi na dyskach.
Może chodzi ci o to że jak masz w kompie przynajmniej 64GB RAM to wtedy tworzy się ramdysk dla programu ?
Nie pamiętam jak to dokładnie się nazywa, ale chodzi o to, że niby bardzo dobrze jest dla premier pro i w ogóle obróbki video, stworzyć dysk na takie dane... [emoji854] Najlepiej fizyczny ssd jakiś jeden.
Prawda to?
To nie do końca tak. Źródłowe i tymczasowe mogą być na tym samym dysku, natomiast końcowy eksport jest nieco szybszy jeśli eksportuje się na dysk inny niż źródło i temp.
Prawdopodobnie chodziło Ci o osobny dysk do renderowania podglądów. Co nie jest równoznaczne z plikami tymczasowymi.
W tym wypadku może to usprawnić proces, ale nie ot tak i zawsze. Schody się zaczynają jak zaczynasz pracować z dziesiątkami gigabajtów materiałów źródłowych.
Co do procesów idących pod GPU, też trzeba pamiętać o formacie i kodeku wejściowym.
Np. materiał z GoPro nagrany w h.264 i eksportowany do h.264 potrwa (paradoksalnie) wieki dłużej niż z CineForm, LOG, czy Flat, jeśli ruszało się kolory.
Konwersja z h.264 pod korekcje barwną oznacza mnóstwo pracy zanim się przejdzie znów na eksport h.264, często domyślny pod YT w programach typu Premiere czy DaVinci.
A całość dzieje się w czasie rzeczywistym, więc wszystko wygląda jak godzinny eksport dla 10cio minutowego filmiku.
Różnicę widać, jak np edytujesz wideo, które sam nagrałeś i zoptymalizowałeś pod edycję, a potem edytujesz klipy stockowe, które są prawie zawsze mov albo mp4 w h264 (bo inaczej prawie nikt kto stock kupuje nie wiedziałby co z tym zrobić).
15 minut 1080p klip w CineForm czy LOG z korekcją (a raczej w tym przypadku "wywołaniem" kolorów) - może 19 minut render z IntelIris cośtam na i5 MB Pro. 15 minut klip w h.264, podobna "zabawa" kolorami, 1080p .mov do .mov - 40 minut spokojnie na tym samym laptopie.
Ps. Nawet pusta ścieżka dźwiękowa, czasem np. pozostawiona w stockowych klipach, potrafi dowalić 20% czasu do eksportu, jeśli zapomnisz ją usunąć z linii czasu.
Bo mimo, że sam kanał istnieje, mimo, że jest kompletnie pusty, to i tak z każdą klatką się "obrabia" i renderuje.
sokolnik
29-10-2018, 13:59
Jak obrabiam video z GoPro, czasami coś wyleci małego z D750, to źródła mam na dysku systemowym czyli Samsung 250GB NVMe, a eksportuje na drugi zwykły SSD lub HDD.
Eksportuje pod YT, czyli kodek H264, bitrate daje 16, bo YT i tak przekonwertuje film.
W moim przypadku czas eksportu z GPU 1070 Ti skrócił się znacząco ale zaciekawił mnie ten temat zarządzania dyskami...
Ja dokładnie pogrzebie w necie i znajdę o co mi chodzi :)
Sure,
Jednak cały czas pamiętaj (jeśli mamy na myśli te same plik tymczasowe, czy też samą ich ideologię, bo może i nie), że wąskim gardłem jest sam fakt potrzeby zrobienia pliku tymczasowego i jego obróbki. Nie miejsca samego jego zapisu. Dekompresja do czegoś, co jest obrabiane i potem w eksporcie znów kompresowane, trwa dłużej niż zapis tymczasowy tej "dekompresji".
To jest ta sama ideologia: jpg do PSD (na przykład), korekta kolorów - i znów zapis do jpg.
Premiere Pro nie pracuje na pliku (np.) mp4 h.264. Wczytuje go, dekompresuje go pod render, renderuje i potem znów kompresuje w eksporcie.
sokolnik
29-10-2018, 15:00
A wiecie czy nie lepiej może rleksportowac z bitrate 30 (gopro źródło ma taki bitrate) i wrzucać na YT pliki z takim bitrate 30? Może jakość filmika będzie wtedy lepsza na YT niż teraz moje pliki z bitrate 16?
Prawda to?
Dla premiere pro optymalna konfiguracja to:
- dysk na system + program + plik stronnicowania (zapycha się ten plik jak braknie ramu, wtedy odczujesz czy masz go na dysku hdd, ssd czy pcie)
- dysk na pliki źródłowe filmu
- dysk na pliki tymczasowe; Media Cache Files (domyslnie są na dysku z systemem) + Audio/Video Previews (domyślnie są tworzone w tym samym katalogu co plik projektu/pliki źródłowe filmu)
- dysk na export
W każdym z tych przypadków im szybszy dysk tym lepiej, wygodne minimum to SSD, z wyjątkiem dysku na export, tu HDD wiele nie ujmie, bo wykonuje jedną operację ciągłego zapisu do pliku filmu i robi to szybciej, niż ten film renderuje procesor, więc nie będzie wąskim gardłem. Kolejno:
- dysk na system + program + plik stronnicowania - dlaczego system i program na ssd/pcie to wiadomo, główną różnicę jaką odczujesz to zamieszczenie tu pliku stronnicowania. Jak braknie ramu (a jak dużo efektów wykorzystujesz i masz mało ramu to braknie) to PPro zacznie zapisywać nadmiar danych z ramu właśnie w tym pliku, jeśli plik będzie na wolnym dysku PPro drastycznie zwolni, zauważalnie zwalnia nawet z SSD, więc jest sens posiadania nawet nvme pcie na te dane
- dysk na pliki źródłowe filmu - z jednej strony wystarczyłby HDD bo prędkość odczytu wystarczająca, z drugiej strony dużo szybciej wgrywają się podglądy, ładują klipy, jest lepsza responsywność na poruszanie się po timeline itp jeśli pliki źródłowe są co najmniej na SSD, więc ten punkt to kwestia wygody - mieć lub nie mieć.
- dysk na pliki tymczasowe; Media Cache Files + Audio/Video Previews - Media Cache files zapisują się przy każdym imporcie plików audio/wideo do premiere, są odczytywane za każdym razem kiedy te pliki są na timeline wsadzane, a/v previews to samo, to kolejne operacje odczytu/zapisu w trakcie pracy którą PPro będzie wykonywało
Ogólnie mówiąc idea 4 dysków ma za zadanie umożliwić powyższe operacje jednocześnie z jak największą prędkością/responsywnością. To tak jak z kopiowaniem plików, jeśli kopiujesz z dysku A na dysk C transfer idzie z max prędkością. Jeśli kopiujesz z dwóch dysków A i B na dysk C jednocześnie, odczyt idzie szybko, ale dysk C musi zapisywać w 2 miejscach jednocześnie, co zwalnia cały proces. To tak na chłopski rozum. Posiadanie oddzielnych dysków ma to przyśpieszyć.
Tyle teorii. Teorii wg której posiadanie mniejszej ilości dysków ma jakoś bardzo uprzykrzyć życie. W praktyce mam 1 dysk SSD na system, program, plik stronnicowania, media cache files, i drugi dysk HDD z plikami źródłowymi + a/v previews, export idzie na ten sam HDD. Godzinny film ślubny z wieloma efektami akcelerowanymi przez GPU exportuje się 1h20min, więc mam stosunek ok. 1:1.3 (stacjonarka i7 3gen + GTX1060). Na lapku i7 4gen + GTX765m dłużej, ale nie kilkukrotnie tylko o kilkadziesiąt %, bo jest wolniejszy procesor i grafika. Jak mi brakło miejsca na drugim dysku export dawałem na trzeci dysk, też HDD, czyli inny niż lokalizacja plików źródłowych, poszło niewiele szybciej. Bez szału. Choć nie wątpnię, że gdybym wymienił konfig SSD + HDD na 4x SSD różnica by była wyraźniejsza, szczególnie w responsywności podczas pracy.
Różnicę widać, jak np edytujesz wideo, które sam nagrałeś i zoptymalizowałeś pod edycję, a potem edytujesz klipy stockowe, które są prawie zawsze mov albo mp4 w h264 (bo inaczej prawie nikt kto stock kupuje nie wiedziałby co z tym zrobić).
15 minut 1080p klip w CineForm czy LOG z korekcją (a raczej w tym przypadku "wywołaniem" kolorów) - może 19 minut render z IntelIris cośtam na i5 MB Pro. 15 minut klip w h.264, podobna "zabawa" kolorami, 1080p .mov do .mov - 40 minut spokojnie na tym samym laptopie.
Ps. Nawet pusta ścieżka dźwiękowa, czasem np. pozostawiona w stockowych klipach, potrafi dowalić 20% czasu do eksportu, jeśli zapomnisz ją usunąć z linii czasu.
Bo mimo, że sam kanał istnieje, mimo, że jest kompletnie pusty, to i tak z każdą klatką się "obrabia" i renderuje.
Nie wiem jak w iris pro ale z GF/Radeonem 15min klip 1080p w h.264 + zabawa z kolorami -> render do h.264 zajmie ok 20min z i7. 30% dłużej niż długość klipu, nie 3x dłużej. Ogólnie integry intela kiepsko sobie radzą ze wspomaganiem w renderze, i zawsze będą to o wiele dłuższe czasy niż z dedykowaną grafiką. Renderowałem pliki nagrane w LOG, kodek AVCHD, render na tym samym sprzęcie wcale nie jest wiele szybszy. Różnicę widać dopiero korzystając np z ProRes + FCPX, ale to inny ekosystem niż h.264/5/avchd + premiere i radzi sobie lepiej. Nie miałem okazji renderować wyłącznie z integrą, może wtedy jest jak piszesz.
A wiecie czy nie lepiej może rleksportowac z bitrate 30 (gopro źródło ma taki bitrate) i wrzucać na YT pliki z takim bitrate 30? Może jakość filmika będzie wtedy lepsza na YT niż teraz moje pliki z bitrate 16?
Exportowałem materiał w PPro profilem pod YT/Vimeo, obydwa serwisy i tak przy uploadzie konwertowały te filmy, więc stwierdziłęm, że jeśli i tak to robią to będe im zapuszczał normaly h.264 32mbit/s z profilu HD 1080p, wychodząc z założenia, że jak już coś konwertują drugi raz to niech mają lepszy materiał wejściowy. Sądzę, że export pod YT w PPro ma na celu przyspieszenie uploadu - mniejszy plik = szybsza wysyłka, konwersja, byle bitrate był większy niż YT potrzebuje żeby nie "rozciągać materiału" tak jak np przy powiększaniu zdjęcia, tak na chłopski rozum... Może się mylę. Sprawdź.
Sprawdź wytyczne, której YT publikuje i co jakiś czas aktualizuje. Przeliczają to opierając się na swoich algorytmach kompresji, ale też bazie systemów OP gości, monitorach, przeglądarkach itp.
Eksportuj wedle tego, bo to zawiera zdrowy zapas na to, co tam oni w kulisach robią.
(...)
(...) 15 minut 1080p klip w CineForm czy LOG z korekcją (a raczej w tym przypadku "wywołaniem" kolorów) - może 19 minut render z IntelIris cośtam na i5 MB Pro. 15 minut klip w h.264, podobna "zabawa" kolorami, 1080p .mov do .mov - 40 minut spokojnie na tym samym laptopie.(...)
Nie wiem jak w iris pro ale z GF/Radeonem 15min klip 1080p w h.264 + zabawa z kolorami -> render do h.264 zajmie ok 20min z i7. 30% dłużej niż długość klipu, nie 3x dłużej. Ogólnie integry intela kiepsko sobie radzą ze wspomaganiem w renderze, i zawsze będą to o wiele dłuższe czasy niż z dedykowaną grafiką. Renderowałem pliki nagrane w LOG, kodek AVCHD, render na tym samym sprzęcie wcale nie jest wiele szybszy. Różnicę widać dopiero korzystając np z ProRes + FCPX, ale to inny ekosystem niż h.264/5/avchd + premiere i radzi sobie lepiej. Nie miałem okazji renderować wyłącznie z integrą, może wtedy jest jak piszesz.(...)
Pojechałem dzisiaj jeszcze raz, bo mnie nurtowało:
- 21 minut LOG - h.264
- 34 minuty h.264 - h.264 i ostatnie 8 minut na wentylu :P
Aeon88 - bo widzę, że w temacie siedzisz i mądrze prawisz -- wracając do "tematu tego tematu" i pytania postawionego w pierwszym poście, bo off-top pojechał równo - czy uważasz że w tym wypadku (zupełny POCZĄTEK przygody z wideo), zmiana karty to to jest pierwsze zmartwienie (na takim kompie jak Pawel Pawlak wspomnial)?
Bo wg mnie nie i nie ma co sie martwić na zapas...
Po pierwsze mylisz pojęcia. LOG to nie format, to krzywe gamma wykorzystywane przy nagrywaniu aby poszerzyć zakres tonalny nagranego materiału, różni producenci mają własne. h.264/5 to kodek. a np MP4 kontener. Przykładowo takie panasoniki z tego co pamiętam nagrywają w D-Log w kodeku h.264. W Sony są S-Logi, a możesz nagrywać w kodekach h.264, avchd lub xavcs. Taki canon ma swoją krzywą: C-Log. h.264 to stary kodek, ogranicza np S-Loga dlatego polecanym jest minimum avchd do tego lub h.265.
Różnice w czasie mogą wynikać z faktu że wykorzystując log zmieniasz w ustawieniach również kodek a Twój procek lepiej sobie z nim radzi. Żeby porównać czas exportu sprawiedliwie powinno się nagrać materiał bez użycia LOG w kodeku h.264, i tą samą scenę z użyciem LOG najlepiej w tym samym kodeku. Pierwszy materiał poddać obróbce kolorystycznej, drugi exportować na sucho i wtedy porównać. Trzeba się również zastanowić nad tym, czy export h.264 do h.264 nagranego bez log nie będzie wolniejszy przez to, że zajmie się tym wyłącznie CPU - jeśli nałożysz akcelerowane przez grafikę filtry doprowadzające materiał nagrany z użyciem loga do standardu rec709 przy exporcie dodatkowo zostanie wykorzystana karta graficzna. I to na każdej klatce klipu. Brzmi to niezbyt oczywisto - materiał przerabiany z log->rec709 będzie szybciej exportowany niż taki bez efektów, ale to może być efekt tego, że przy eksporcie pomaga GPU, a w przypadku nagrania bez loga = bez efektów nałożonych sam CPU. Dla przykładu - godzinny materiał 1080p, export do mpeg2 bluray 1080i, bitrate wyjściowy 30mbit/s - 1h20min. Ten sam dokładnie materiał export do mpeg2 dvd a więc trzeba dodatkowo przeskalować obraz do 576p, każdą klatkę - export trwa 40min. Jak to możliwe, skoro jest z tym materiałem więcej pracy w teorii? Do exportu w większym stopniu wykorzystany jest GPU.
Wracając do tematu, pracując na materiale 1080p i exporcie do 1080p lub niżej osobiście kieruję się tym żeby grafika... spełniała minimalne wymagania PPro. Miałem na Elitebook 8540w kartę Quadro 1GB z CUDA i wystarczyła żeby płynnie odtwarzać timeline w rozdzielczości 1/1 z nałożonymi efektami. Przy 4k playback może się ciąć, jeśli karta jest za słaba. To samo z exportem. Żeby nie trwał wieki wystarczy jakakolwiek karta z 1GB vram i już bedzie znacznie szybciej niż na samym CPU. A im szybsza i im więcej pamięci a przede wszystkim rdzeni CUDA tym część exportu gdzie wykorzystywany jest GPU będzie szybsza. Film bez efektów = żadna różnica. Im więcej efektów tym różnica większa.
Osobiście pracuję na plikach 1080p 25/50fps, export zawsze do 1080p, sporo efektów. Zależało mi na tym żeby playback 1/1 szedł płynnie z efektami a render gotowego filmu nie trwał dłużej niż w stosunku 1:1.5. Taki Radeon 7870 2GB mi to zapewniał. GTX1060 kupiłem dla gier... :) Jeśli któreś z powyższych wymagań by nie było spełnione szukałbym szybszej karty.
Po pierwsze mylisz pojęcia. LOG to nie format (...)
Sorry, racja - skrót myślowy. Nagrane W LOG, czy też Z LOG, jakakolwiek to krzywa i kontener, na jaki producent pozwala.
Przede wszystkim początkującym zdecydowanie odradzałbym korzystanie z loga, w jakiejkolwiek postaci, czy to dlog czy slog czy clog, nieważne. Sens używania tych krzywych powstaje gdy Twój materiał faktycznie na tym skorzysta a Ty będziesz w stanie mieć kontrolowane warunki nagrywania + będziesz w stanie to pokolorować skutecznie, co proste nie jest, jeśli znajdziesz gotowego luta który spasuje Twoim wymaganion pół biedy, gorzej jak będzie trzeba pokolorować to ręcznie. Log nie lubi niedoświetleń. Slog2 np wymaga ISO min 1600, więc w dzień na zewnątrz potrzebny Ci będzie filtr ND żeby nie przepalać obrazu na jasnych przysłonach. Co szkło to filtr, dodatkowe koszty.
Początkującym polecam półśrodki, w canonach dogranie profilu Technicolor Cinestyle a w Sony używania profilów Cine2 i Cine4. To nie są logi, to są płaskie profile zapewniające znacznie większy DR niż standardowy neutral w canonie czy sony, jednocześnie proste w koloryzacji i doprowadzeniu do ładu. Dzięki nim jest większy margines błędu bo masz większy DR niż nagrywając bez płaskiego profilu czy loga, i zostajesz przy ISO200 (w sony) czy 160(wielokrotność) w canonie, więc obejdzie się bez filtrów ND i strachu przed niedoświetleniami.
Do doprowadzenia cinestyle do ładu styknie darmowy lut groundcontrol cinestyle to rec709 + baw się kolorami ile chcesz, co cine2/4 są też darmowe presety/luty w sieci, ewentualnie luta zawsze można zrobić sobie samemu w darmowym Davinci Reslove i używać do woli w PPro.
A, to jasne. Ja często używam, bo się opłaca, jeśli chodzi o pracę i wynik. Ludzie często podają przykłady kolorystyki i "nastroju" do skopiowania. Bo ta reklama taka fajna, cienie niebieskawe, trawa super zielona itp itd. O wiele prędzej jedzie się z LOGu (mając chyba 115 LUTów) niż z tego co domyślnie z kamery by poleciało.
sokolnik
29-10-2018, 23:40
A tak przy okazji bo widzę że znacie się wielu rzeczach, ktoś tam wspomniał że kupił 1060 do gier... Właśnie :)
Gdzie ja mam zainstalować Wiedzmina 3? :)
Na systemowym NVMe czy zwykłym SSD?
Na systemowym mam programy i źródła, eksportuje na inny dysk tj. Zwykły SSD lub HDD.
Na zwykłym ssd chyba co żeby NVMe systemowego nie zamulać.
Dobrze kombinuje? :)
Tego to nie wiem i nie powiem bo gram tylko na PS i Wiedźmina 3 tak jakoś w połowie musiałem skończyć bo dziecko zaczęło się rodzić no i trzeba było przerwać w połowie misji. W tenże sposób, od września 2015 nie tykam PS ani w ogóle gier...
sokolnik
29-10-2018, 23:49
Tego to nie wiem i nie powiem bo gram tylko na PS i Wiedźmina 3 tak jakoś w połowie musiałem skończyć bo dziecko zaczęło się rodzić no i trzeba było przerwać w połowie misji. W tenże sposób, od września 2015 nie tykam PS ani w ogóle gier...No ja chce w coś pograć, dzieci jeszcze nie mam :)
Nową kartę chce przetestować :) ja też nie gram w gry, w ogóle mnie to nie ciągnie, bardziej ciekawość przetestowania karty... Ale może zimą się wciagne.
Latem nie ma mowy, nie mam czasu na jakieś gierki...
Na chłopski rozum, Wiedźmina na SSD. Ale nie umiem uzasadnić... Animacje i load-screeny lepiej pójdą?
Jak nie musisz na HDD to SSD. Systemowy - nie wiem, Twój wybór, ale nie sadze żeby gra cokolwiek na nim zamuliła.
sokolnik
30-10-2018, 00:03
Pewnie zainstaluje na moim starym ssd na SATA :)
Dobra, dzieki, sorry za OT.
Na HDD najwięcej miejsca mam, wiadomo, ale nie chce żeby przez HDD mi fpsy spadały :)
Plus że ceny lecą w dół ssd, teraz już widziałem 1TB SSD z tych tańszych słabych na sata po ~550zł, a chyba ceny jeszcze spadną, wchodzą pamięci QLC np w crucial BX500, które są taniutkie i na magazyn mogą być.
Pawel Pawlak
02-11-2018, 18:37
koesh; skąd informacja że BX500 są na QLC ? Takie były podejrzenia, ale podobno w tym SSDku zastosowane są 3D TLC takie same jak w MX500, z tym że nie korzystają z bufora DRAM. Ograniczenie TBW może wynikać zarówno z marketingu, jak i z braku właśnie kości DRAM - a więc pewnie znacznie większego wzmocnienia zapisu.
Tanio można ostatnio kupić MICRONy 1100 - to model bardzo podobny do Cruciala MX300 - czyli bazujący na poprzedniej generacji 3D TLC. 1TB kosztuje własnie ok. 550zł brutto.
Microna polecam, mam już dwa zamontowane bo taniutkie ( ostatnio były po 159zł i 169zł za 256GB ), w testach plasuje się w czołówce.
Co do BX500 to dałem się ponieść plotkom, tam jest faktycznie TLC takie samo jak w MX500, problemy w testach są odnośnie kontrolera i efektu bardzo dużego spadku wydajności przy zapełnieniu bliskim 80% co według mnie przekreśla ten dysk.
Pawel Pawlak
02-11-2018, 19:14
Microna polecam, mam już dwa zamontowane bo taniutkie ( ostatnio były po 159zł i 169zł za 256GB ), w testach plasuje się w czołówce.
Co do BX500 to dałem się ponieść plotkom, tam jest faktycznie TLC takie samo jak w MX500, problemy w testach są odnośnie kontrolera i efektu bardzo dużego spadku wydajności przy zapełnieniu bliskim 80% co według mnie przekreśla ten dysk.
bo jego szybkość czerpana jest tylko z SLC cache. Jak mamy mało miejsca to system nie ma z czego wydzielić dynamicznego SLC Cache i prędkość spada. Tak samo będzie kiedy zechcemy nagrać znaczną ilość informacji w jednym ciągu - w wersji 480GB, pierwsze 32GB zapiszemy z prędkością 480MB/s ale po zapchaniu bufora szybkość spadnie do 85MB/s - przy zrzutach grafiki może to mieć znaczenie, przy normalnej, "desktopowej" pracy żadnego.
Ja czekam na sensowne SSDki dedykowane do NASów - czyli takie enterprise dla ubogich ;) Bardzo tanie i bardzo pojemne (8TB mile widziane), bez żadnych SLCcache (zapis na poziomie 200-300MB/s byłby wystarczający), nie muszą mieć też mega osiągów. Mogą być na QLC bylbe poradzili sobie z retencją.
sokolnik
27-11-2018, 19:36
pytanie mam o ilość oraz szybkość pamięci RAM.
Obecnie mam 2 x 8 GB RAM DDR4 2133 jakiś najtańszy, przynajmniej problemów nie ma :) tzn. problem jest, nie mają trybu XMP chyba, bo jak włącze ten tryb to komp wywala bluescreen... więc sobie darowałem jakiekolwiek podkręcanie.., kombinowanie z RAM.
W premiere pro podczas obróbki 4K komputer muli... procesor pewnie nie wyrabia (i7 6700K, OC 4,5 GHz) + 2 SSD oraz 1070Ti...
Czy wymiana ramu na 32 GB 3000 Hz lub 3200 hz (płyta obsługuje szybsze i nawet chyba 64GB) spowoduje, że premiere pro nie będzie zamulał podczas obróbki 4K ? :)
Bo tak, dyski mam szybkie (SSD NVMe oraz SSD SATA), CPU najwolniejszy nie jest... 4rdzeniowa i7 podkręcona delikatnie, to może RAM jest wąskim gardłem?
pytam bo jak co roku, problem jest z prezentami na święta, rozumiecie sytuację, kupować pierdół nie lubię, wolę coś co mi się przyda/usprawni pracę, pytanie czy usprawni?
A menadżer zadańci wsysło? (ctrl+shift+esc) -> Wydajność. ew. procesy. Zobaczysz co jest wąskim gardłem.
sokolnik
27-11-2018, 19:58
A menadżer zadańci wsysło? (ctrl+shift+esc) -> Wydajność. ew. procesy. Zobaczysz co jest wąskim gardłem.
nie sprawdzałem... wiesz... nawet odtwarzanie filmu w 4K w premiere pro jest problemem, parę sek działa płynnie odtwarzanie ale zaraz się przycina, stop/start reaguje po 2-3 sek :P a jak dodam efekty jakieś przejścia itp to już tych efektów nie wyświetla... lipa jest.
ogólnie myślę, że marne szansę nawet po dodaniu RAM ale może, może?
o żadnej zmianie CPU, płyty RAMU nie ma mowy, to nie są najważniejsze tematy obecnie czyt. są ważniejsze rzeczy w budżecie domowym :)
Spoko. To dalej gdybaj i się zastanawiaj zamiast poświęcić 2 minuty na sprawdzenie.
Ale serio włącz tego managera i będziesz wiedział czego ci brakuje w sprzęcie.
Masz ustawione wykorzystywanie gpu, czujesz że zaczyna pracować karta ( chłodzenie przyspiesza itp ) ?
BTW, wykorzystanie gpu też widać w menadżerze.
Do samego odtwarzania wideo 4k czy nawet z drobnymi efektami przejścia ramu nie potrzeba. Pewnie kupił kartę którą trzeba ręcznie dopisać do premierki i jedzie na software mode... Albo zaktualizował PPro do 2019 a sterowniki nie i nie ma CUDA 9.2 (czyli też jedzie na software mode).
sokolnik
28-11-2018, 17:06
Mam ustawione wsparcie CUDA. Eksport video bardzo niż znacznie przyspieszył po zakupie GPU.
Sterowniki ostatnio aktualizowałem do najnowszych... Jakiś tydzień czy 2 temu.
Gdzie masz ustawione to wsparcie? Tu?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/ScreenShot20130913at91124AM1-1.jpg
źródło (https://blogsimages.adobe.com/kevinmonahan/files/2013/09/Screen-Shot-2013-09-13-at-9.11.24-AM1.jpg)
Jeśli tak to zostaje procek. Włącz ten menager zadań zakładka wydajność i tam będziesz miał zużycie procka i ramu podczas odtwarzania, zobacz czy jak tnie procek nie jest na 100% wykorzystywany.
sokolnik
28-11-2018, 18:43
Tak mam tutaj ustawione wsparcie GPU.
Sprawdzę, ale z tego co pamiętam to zuzycie CPU bylo na Maxa a Ramu nie... [emoji854] Ale może system zostawial ileś tam GB dla systemu a nie pakował 15gb z 16 dla premiera?
Sprawdzę jak będę w domu na projekcie takim dużym 4K z różnymi efektami przejść... To tylko efekty przejść wbudowane w premiere...
sokolnik
28-11-2018, 20:51
zrobiłem test... źródła skopiowałem na SSD NVMe... włączyłem odtwarzanie filmu na osi czasu w premiere pro i użycie procesora na 100% cały czas, RAM zajęte jakieś 8 gb
Czyli CPU za słaby tak jak podejrzewałem?
Więcej (szybszego RAMu) nie pomoże?
Jak wyłączę wsparcie CUDA to już w ogóle kaplica :)
Z CUDA pierwsze 5 sek filmu jest płynnie... później przycina...
sokolnik
30-11-2018, 17:14
Halo :) to jak z tym ramem?
nikoniarz
30-11-2018, 17:29
Halo :) to jak z tym ramem?
i7 6700 obsługuje max 2133...
sokolnik
30-11-2018, 23:11
i7 6700 obsługuje max 2133...Proszę Cię :)
Płytę chyba masz na Z270 ?
Jak chcesz zmienić to bierz 3000MHz CL15 bo cenowo optymalne, trafiają się też tanio 3200MHz CL16 co moim zdaniem nie warto.
sokolnik
01-12-2018, 13:36
Płytę chyba masz na Z270 ?
Jak chcesz zmienić to bierz 3000MHz CL15 bo cenowo optymalne, trafiają się też tanio 3200MHz CL16 co moim zdaniem nie warto.
płytę mam Z170 :twisted: jak kupiłem kompa jakoś w styczniu, to zaraz niedługo wypuścili z270 i chyba i7 7700K (ja mam i7 6700K).
moja płyta (asus z170 gaming pro) obsługuje szybkie pamięci:
Info ze strony ASUS:
Pamięć 4 x DIMM, Max. 64GB, DDR4 3466(O.C.)/3400(O.C.)/3333(O.C.)/3200(O.C.)/3100(O.C.)/3000(O.C.)/2933(O.C.)/2800(O.C.)/2666(O.C.)/2600(O.C.)/2400(O.C.)/2133 MHz Non-ECC, niebuforowana
Dwukanałowa architektura pamięci
Obsługa Intel® Extreme Memory Profile (XMP)
* Obsługa Hyper DIMM zależy od cech indywidualnych procesorów.
* Informacje o autoryzowanych sprzedawcach pamięci (QVL - Qualified Vendors Lists) znaleźć można na stronie www.asus.com oraz w instrukcji użytkownika
Nie wiem czy jest sens kupować te pamięci ram (ogólnie ceny spadły, dobry moment...) Bo teraz tak sobie myślę, że moje filmiki z gopro 4K 60 FPS przycinają się tylko podczas obróbki w Premiere Pro.
Gdy odtwarzam filmiki prosto z kamerki (surowe pliki, po skopiowaniu na kompa), cały film odtwarza się płynnie.... Nie ma przycinek.
A podczas obóbki, pierwsze 5 sek płynnie a później już przycina się i użycie procesora 100%... dziwne...
Miałem podobny problem z filmikami z drona zapisanymi w 4K/50fps. Normalnie prosto z dysku odtwarzały się bez problemu, wrzucone na linię czasu w programie
DaVinci Resolve zwalniały nawet do kilku klatek , a program dość często zawieszał się. Komputer to już kilkuletnia maszyna o nie zbyt mocnej konfiguracji.
Rozwiązaniem problemu było dołożenie dodatkowego dysku SSD przeznaczonego tylko do pracy z tym programem, wymiana karty grafiki, a także zastosowanie
metod pracy z takimi plikami jak w zalinkowanych filmikach:
https://www.youtube.com/watch?v=dCXDNDZ1Oss
https://www.youtube.com/watch?v=yfMAOTdT-mA
Adobe Premiere nie znam, ale podejrzewam, że i on również umożliwia takie sposoby ma przyśpieszenie pracy programu.
Sokolnik wrzuć ze 2-3 filmiki 4K 60fps z tego gopro na serwer i mi podlinkuj, ciekawi mnie czy u mnie będą też cieły czy wszystko będzie ok.
sokolnik
02-12-2018, 01:38
Sokolnik wrzuć ze 2-3 filmiki 4K 60fps z tego gopro na serwer i mi podlinkuj, ciekawi mnie czy u mnie będą też cieły czy wszystko będzie ok.Jutro po południu coś wrzucę... Jak wrócę z MotoMikołajów :)
sokolnik
02-12-2018, 10:13
Sokolnik wrzuć ze 2-3 filmiki 4K 60fps z tego gopro na serwer i mi podlinkuj, ciekawi mnie czy u mnie będą też cieły czy wszystko będzie ok.Wyślij mi na priv swojego maila