PDA

Zobacz pełną wersję : Która poziomica na sanki lampy?

bobroy
25-09-2018, 16:33
Witam,
planuję zakup poziomicy montowanej na sanki lampy. Jak zauważyłem są przynajmniej 2 rodzaje: podobna do tej w statywach Manfrotto, czyli oczko i druga - 3D , czyli tak naprawdę 3 poziomice w jednej. Która wg was będzie lepsza do fotografii wnętrz, architektury?

2pompony
25-09-2018, 17:03
Te poziomice są zbyt mało dokładne do architektury (miałem tą potrójną kiedyś). Jeśli chcesz osiągnąć idealnie poziome ułożenie aparatu, to włącz linie na matówce i obserwując jak układają się krawędzie ścian będziesz miał idealne piony. Traktuj to dosłownie: idealne. Takiej dokładności, jak korzystanie z linii na matówce nie osiągniesz żadną poziomicą mechaniczną (tzn. bąbelkiem zanurzonym w płynie). Podobno te elektroniczne są dokładniejsze, ale prawdę powiedziawszy nie jestem szczególnie przekonany.

Ja w każdym razie jestem na zachowanie pionów uczulony i nie korzystam z żadnych poziomic, bo okazały się za mało dokładne, czyli do niczego.

Acha! Z tej potrójnej, zielonej można zrobić ładny breloczek.

ck_dezerter
25-09-2018, 17:57
Te poziomice są zbyt mało dokładne do architektury (miałem tą potrójną kiedyś). Jeśli chcesz osiągnąć idealnie poziome ułożenie aparatu, to włącz linie na matówce i obserwując jak układają się krawędzie ścian będziesz miał idealne piony. Traktuj to dosłownie: idealne. Takiej dokładności, jak korzystanie z linii na matówce nie osiągniesz żadną poziomicą mechaniczną (tzn. bąbelkiem zanurzonym w płynie). Podobno te elektroniczne są dokładniejsze, ale prawdę powiedziawszy nie jestem szczególnie przekonany.

Ja w każdym razie jestem na zachowanie pionów uczulony i nie korzystam z żadnych poziomic, bo okazały się za mało dokładne, czyli do niczego.

Acha! Z tej potrójnej, zielonej można zrobić ładny breloczek.

Dokładnie TAK jak pisze Przedmówca. Przerabiałem to samo i siatka w wizjerze jest najlepsza. Trzeba tylko chwilkę cierpliwości i może trochę wprawy, a fotki wychodzą proste.

grizz
25-09-2018, 19:05
Obok siatki dobrze też włączyć poziomicę w wizjerze ;)

ck_dezerter
25-09-2018, 19:12
Tylko nie da się jednocześnie włączyć i siatki, i poziomicy. Tak mam i w d610, i w d750. Wk..a mnie to , ale chyba tak to jest ustawione? Jeżeli można ustawić żeby jedno i drugie działało jednocześnie, to podpowiedzcie, jak?

Nbogdan
25-09-2018, 19:22
Jak się nie da?
Siatkę mam na stałe, a poziomicę pod jeden przedni, działa normalnie.
Oczywiście w wizjerze, nie na ekranie.

fristajlor
25-09-2018, 19:22
Kupilem po kilka poziomiczek z 1, 2 i 3 babelkami z Chin. Kazda sztuke wyrzucilem do smieci bo sie do niczego nie nadawaly. Byly duzo mniej precyzyjne niz te w statywach a niektore byly zle wypoziomowane... zanim kupisz sprawdz czy nie masz do czynienia z produktem o niskiej jakosci.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ck_dezerter
25-09-2018, 19:32
ja miałem jedną i szlag mnie trafiał zanim wypoziomowałem aparat na statywie, a efekty były takie sobie. Teraz robię proste fotki z ręki używając siatki w wizjerze.

bobroy
26-09-2018, 08:45
Dzięki za informacje :-)

ck_dezerter
26-09-2018, 10:20
Jak się nie da?
Siatkę mam na stałe, a poziomicę pod jeden przedni, działa normalnie.
Oczywiście w wizjerze, nie na ekranie.

U mnie włączenie poziomicy w wizjerze wyłącza widok siatki.