PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [Kolarstwo szosowe] 75. Tour de Pologne

Kapsta
24-09-2018, 13:45
Hej! Od wyścigu minęło już półtora miesiąca, ale jakoś nie mogłem się zebrać do wrzucenia kilku zajawek z największej kolarskiej imprezy w Polsce :)
Wszystko zaczęło się w Krakowie - najpierw od prezentacji na Rynku, potem krótkiego etapu. Największą gwiazdą był Michał Kwiatkowski z Team Sky - mistrz Polski, były mistrz świata i główny faworyt do zwycięstwa w całej imprezie (na zdjęciu z dyrektorem wyścigu i wicemistrzem olimpijskim z Moskwy - Czesławem Langiem).
1)
14494
Nie zabrakło też byłego zwycięzcy Vuelta a Espana i posiadacza etapowych skalpów ze wszystkich Wielkich Tourów (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta a Espana) - Fabio Aru (UAE Team Emirates).
2)
14495
W trakcie etapu zostałem poproszony przez organizatorów o uwiecznienie wizyty ważnego gościa - w strefie mety pojawił się Premier Mateusz Morawiecki.
3)
14496
Sportowo w pierwszych dwóch dniach jednak najważniejsza była znakomita forma niemieckiego sprintera Pascala Ackermanna (Quick-Step Floors), który wygrał zarówno w Krakowie jak i Katowicach.
4)
14502
5)
14497
W kwestii klasyfikacji generalnej wszyscy czekali na czwarty etap z metą w Szczyrku - tam miał się pokazać Michał Kwiatkowski i... zrobił to w świetnym stylu wygrywając tego dnia i przejmując koszulkę lidera wyścigu.
6)
14503
7)
14498
Kolejne dni to już szał kibiców - Kwiato miał takie wsparcie, że wygrał jeszcze raz (w Bielsku-Białej);
8)
14500
9)
14501
...i ostatecznie był też najlepszy w 75. Tour de Pologne! Co ciekawe - na drugim miejscu rywalizację ukończył Simon Yates (Mitchelton-Scott), który miesiąc później był najlepszy w Vuelta a Espana :)
10)
14499
11)
14504
Ciekawostka - Tour de Pologne jest tak dużym przedsięwzięciem, że na czas przyjazdu peletonu wprowadza się nowe znaki ;)
12)
14505

2pompony
24-09-2018, 18:30
Na dwójce masz bajecznie wielką AC, ja tam bym spróbował usunąć.

Mam pytanko o kolory (bo nie wiem, nie bylem na imprezie): na pierwszym zdjęćiu rzeczywiście oni oboje mają niebieskie koszule, czy to WB tak dobrana?

wojtekd3
24-09-2018, 18:36
Kadrowo najbardziej podoba mi się 6. Co do kolorów też mam wątpliwości.

Kapsta
24-09-2018, 19:37
Szczerze mówiąc nie wiem jaki kolor miała koszula Langa, ale strój Kwiatkowskiego powinien być biały - kwestia tego, że lubię 'zimną' obróbkę, za którą już mi się wielokrotnie "dostało" ;).