Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Widoczek...
marcin255
23-09-2018, 22:28
1.
EDIT - zdjęcia usunięto, na życzenie autora.
krzysztofz24
25-09-2018, 23:46
Nie chce byc brutalny ale niestety jest bardzo slabo, pod niemal kazdym wzgledem.
I kadrowo i swiatlo takie sobie, na 4 potezny przepal na niebie...
Nie zrazaj sie, kazdy kiedys zaczynal i nie od razu Krakow zbudowano.
Na poczatek ja bym sie wybral w te rejony o wschodzie slonca, lub jakas 1,5-1godz przed zachodem jesli nie mozesz sie zmobilizowac do rannego wstawania.
Tylko unikaj na razie slonca w kadrze, szukaj bocznego swiatla, jak slonce jest jeszcze nisko zawieszone i niejako "rzezbi" scenerie.
Kadrowo unikaj dzielenia ziemia/niebo pol na pol.
Staraj sie uzyskac choc kilka planow, jakos wprowadzic wglab zdjecia (choc to ostatnie to nie zawsze).
Z calego setu naj jest BW z zastrzezeniem ze bym troche przesunal sie z aparatem w prawo, zeby kosciol byl blizej mocnego punktu a droga wprowadzala blizej srodka.
marcin255
26-09-2018, 05:38
Serdeczne dzięki za uwagi .
Nie chce byc brutalny ale niestety jest bardzo slabo, pod niemal kazdym wzgledem.
I kadrowo i swiatlo takie sobie, na 4 potezny przepal na niebie...
Nie zrazaj sie, kazdy kiedys zaczynal i nie od razu Krakow zbudowano.
Na poczatek ja bym sie wybral w te rejony o wschodzie slonca, lub jakas 1,5-1godz przed zachodem jesli nie mozesz sie zmobilizowac do rannego wstawania.
Tylko unikaj na razie slonca w kadrze, szukaj bocznego swiatla, jak slonce jest jeszcze nisko zawieszone i niejako "rzezbi" scenerie.
Kadrowo unikaj dzielenia ziemia/niebo pol na pol.
Staraj sie uzyskac choc kilka planow, jakos wprowadzic wglab zdjecia (choc to ostatnie to nie zawsze).
Z calego setu naj jest BW z zastrzezeniem ze bym troche przesunal sie z aparatem w prawo, zeby kosciol byl blizej mocnego punktu a droga wprowadzala blizej srodka.
krzysztofz24 powiem, że Cię nie rozumiem. Tam gdzie się nic nie dzieje tworzysz swoją historię pisząc " 1...kurde jak tam sie duzo dzieje, takie samo zycie zlapane w kadrze. Para mloda pozuje podeksytowana, pomocnik ze statywem, fotograf sie zwija, jakas Pani dyryguje najwyrazniej a inna sie cieszy ze ma zdjecie komorka.
No i ten gosciu w glebi, ktory ma najwyrazniej na wszystko wywalone.
Kazda osoba cos robi, wszystko w kadrze poukladane.
Swietnie zlapany moment - czyli dopbry street wyszedl." A widząc całkiem fajne fotki nie chcesz być brutalny i piszesz "słabo pod każdym względem". :shock:
'
marcin255
26-09-2018, 13:47
Jak patrzę na miejscu coś wydaje się fajne warte pstryknięcia, po zagraniu na kompa tej magi często nie widzę ?
krzysztofz24
26-09-2018, 20:51
krzysztofz24 powiem, że Cię nie rozumiem. Tam gdzie się nic nie dzieje tworzysz swoją historię pisząc " 1...kurde jak tam sie duzo dzieje, takie samo zycie zlapane w kadrze. Para mloda pozuje podeksytowana, pomocnik ze statywem, fotograf sie zwija, jakas Pani dyryguje najwyrazniej a inna sie cieszy ze ma zdjecie komorka.
No i ten gosciu w glebi, ktory ma najwyrazniej na wszystko wywalone.
Kazda osoba cos robi, wszystko w kadrze poukladane.
Swietnie zlapany moment - czyli dopbry street wyszedl." A widząc całkiem fajne fotki nie chcesz być brutalny i piszesz "słabo pod każdym względem". :shock:
'
Nie musimy sie rozumiec zeby rozmawiac;-). Jak mozesz zdjecie ze streetu przyrownywac do zdjecia krajobrazowego.
To sa tak odlegle nurty w fotografi ze az nie wiem do czego to porownac:-).
Streetu nie robie, ale lubie na niego popatrzec tak jak i na dobre zdjecia reportazowe. A te dwa tematy sie przenikaja wzajemnie bardzo czesto.
A krajobraz akurat od dawna fotografuje i czuje sie na silach cos tam komus doradzic na przyszlosc, nie to zebym uwazal sie za wyrocznie, to na pewno nie.
Ale krajobraz to moje poletko, ktore uprawiam.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jak patrzę na miejscu coś wydaje się fajne warte pstryknięcia, po zagraniu na kompa tej magi często nie widzę ?
A bo to trudna sztuka:-) to co widzimy i jest dla nas atrakcyjne w krajobrazie, zamknac w atrakcyjnym kadrze i znalezc sposob zeby to pokazac na zdjeciu.
Tego sie nigdy nie przestaje uczyc, takze dzilaj dalej a efekty przyjda.
Dalem ci garsc takich podstawowych porad. Najwazniejsze to zebys myslal duzo o swietle w krajobrazie.'
Z jakiego kierunku swieci, jak wysoko lub nisko jest slonce, jak swiatlo sie uklada na danej scenie. Jak sie zmienia barwa swiatla przy wschodzie i zachodzie itp.
Polecam pewna ksiazke o fotografi krajobrazu, ktora bardzo mi sie podobala i czasami do nie zagladam.
Tim Fitzharris "Fotografia Krajobrazu", wydawnictwo Galaktyka. Jest duzo o swietle, o szukaniu kadrow, o dzieleniu zdjecia na plany, perspektywie. Plus masa, masa przykladowych zdjec tego o czym akurat autor pisze.
Polecam, warto wydac te 45zl.
https://www.galaktyka.com.pl/product,,375.html
marcin255
26-09-2018, 21:30
Dzięki raz jeszcze .
krzysztofz24
26-09-2018, 21:52
Dzięki raz jeszcze .
Dziekuje za dziekuje;-).
Ale ty juz tak nie dziekuj tylko kupuj ta ksiazke:-), zobaczysz ze ci sie spodoba o ile chociaz troche na powaznie traktujesz foto krajobrazu.
krzysztofz24 nie dołuj chłopa, nie jest tak źle,
z kadrowaniem trochę poćwiczyć musi.
Przepraszam, że się wtrącę :) Przepraszam.
Nie ma ramek, to idzie w dobrym kierunku.
Ja to bym widział tak z 1nką, która podoba mi się,
tak na szybko z jpg
EDIT - autor kazał usunąć ten plik
marcin255
26-09-2018, 22:22
całkiem inna fotka , mało kto poświęca czas i uwagę taki amatorom jak ja - dzię....
Na tym forum się nie dziękuje tylko przeprasza, tak na przyszłość :) hehe
krzysztofz24
26-09-2018, 22:56
koberek ale ja nie doluje tylko pomagam. Ja na poczatku, nie dostalem az tyle uwag, musialem je sobie z trudem wyluskiwac...
Twoja 1 juz sensownie wyglada. A jak by to jescze bylo o zlotej godzinie czy zaraz po wschodzie z jakimis fajnymi mgielkami to juz bylby miod.
Tak na wszelki wypadek; przepraszam:-)
p.s autorze z tym dziekuje i przepraszam to nie staraj sie zrozumiec, ot gra slowek dla zabawy i juz nie bede robil OT skad sie to wzielo;-)
koberek ale ja nie doluje tylko pomagam. Ja na poczatku, nie dostalem az tyle uwag, musialem je sobie z trudem wyluskiwac...
Twoja 1 juz sensownie wyglada. A jak by to jescze bylo o zlotej godzinie czy zaraz po wschodzie z jakimis fajnymi mgielkami to juz bylby miod.
Tak na wszelki wypadek; przepraszam:-)
p.s autorze z tym dziekuje i przepraszam to nie staraj sie zrozumiec, ot gra slowek dla zabawy i juz nie bede robil OT skad sie to wzielo;-)
Krzychu wszystko ok, cieszę się, że pomagasz, szacun za to, ja także musiałem pewne rzeczy sam zrozumieć,
nawet wstydziłem się publikować na forum, żeby mnie nie zlinczowano :)
Fajnie, że pomagasz innym, doceniam to.
Przepraszam :), że wtrąciłem się do dyskusji :)
- - - - kolejny post - - - - - -
A i jeszcze do autora,
2 - nie wiem co chciałeś pokazać, te chmury?
3- za ciasno, kościół niżej lub wyżej, za bardzo nie mogłem skadrować, brak przestrzeni
4 -no nic ciekawego
EDIT - usunięto przeróbkę zdjęć autora, na jego życzenie.
Może i kadrowanie pomogło nieco tym zdjęciom ale w dalszym ciągu są to nieszczególne obrazki. Brak ciekawego kadru, brak światła.
marcin255
27-09-2018, 08:07
cenne uwagi dla raczkującego
Bardzo agresywnie obrabiasz